Anda di halaman 1dari 2

PROGRAM de SPECIALIZARE

ART

Material pentru Examenul de GRAD I *ASISTENI-INSTRUCTORI i INSTRUCTORI SIGMA ART *

ARTA SI DESTINATIA EI SOCIALA


( Principiu, Faculti, Ideal, Scop )

Principiul Artei. Facultatea Estetic a omului


Primul om care, n afara atraciilor lui fizice i a nevoilor sale materiale, a fost n stare s perceap n natura un obiect agreabil, interesant, neobinuit, magnific sau teribil; care s-a ataat de el, i-a fcut un amuzament, o podoab, o amintire; care, comunicnd invitatului su, fratelui su, iubitei sale admiraia sa, i-a fcut s accepte obiectul cu plcere, ca pe o mrturie preioas de stim, de prietenie sau de iubire, acela a fost primul artist. Facultatea estetic este acea facultate proprie omului de a percepe sau a descoperi frumosul sau urtul, plcutul sau dizgraiosul, sublimul i (sau) trivialul n persoana sa i n lucruri, i de a face din aceast pricepere un nou mijloc de plcere, un rafinament de voluptate.

Facultatea artistic
n aceast facultate, continua preocupare a omului de a-i releva propria persoan i tot ceea ce are legatur cu ea, exist 3 lucruri: 1) Un anume sentiment al sufletului fa de aspectul unor lucruri considerate frumoase sau urte, sublime sau infame. E ceea ce indic cuvntul estetic (sensibilitate sau sentiment). 2) Stima de sine sau amorul propriu din care arta i primete impulsul. 3) Facultatea de imitare (secundar), fr a fi absolut indispensabil.

Acolo unde lipsete sufletul, sensibilitatea, nu exist ART, ci doar meserie.

Despre ideal. Scopul i definiia Artei

Accepiile idealului Arta este, asemeni naturii nsei, i n acelai timp idealist; arta nu e nimic, ns, decat prin ideal; Cel mai mare artist va fi cel mai mare idealizator. Idealul indic o generalizare, nu o realitate, contrariul individului observabil, prin urmare o antitez a realului. Din moment ce ideea este tipul pur, exact, imuabil al lucrurilor, ea este perfeciunea lor, absolutul. Deci cuvntul ideal se folosete pentru orice obiect care reunete, n cel mai nalt grad, modelele oferite de natur: Frumuseea ideal, Figura ideal; adic forma perfect care se realizeaz n orice obiect, i fa de care obiectul acela nu e dect o realizare mai mult sau mai puin apropiat. Artistul n conformitate cu scopul pe care i-l propune s-l ating i cu efectul pe care vrea s-l produc, se poate abate de la arhetipul su, mai mult sau mai puin. Tocmai aceast abatere facultativ (de la regul) d natere varietii i vieii (originalitii) n art. Aadar, producnd la rndul su imagini, n conformitate cu ideile sale, pe care dorete s le comunice, artistul CONTINU opera naturii. Aceste figuri ale artistului sunt mai mult sau mai puin frumoase, expresive, n conformitate cu gndirea care-l nsufleete. n felul acesta, arta, mai mult dect tiina, este esenial concret, particularist si determinativ, ca i natura. Deci misiunea artistului nu este de a ne arta, ci de a ne face s simim.

Definiia artei Arta este o reprezentare idealist a naturii i a noastr nine n vederea perfecionarii fizice i morale a speciei umane.