Anda di halaman 1dari 2

Bengkel 1 : Comparing Approaches to Hands-On Science 1. Station A a. Arahan diberi selangkah demi selangkah b.

Bentuk struktur gasing dihadkan c. Mengkaji perbezaan pennies in and pennies out pada gasing-gasing d. Mempunyai rasa keselamatan e. Tidak mempunyai semangat yang tinggi untuk aktiviti ini f. Tidak mempunyai banyak soalan

2. Station B a. Tiga cabaran disediakan i. Membuat gasing dengan kakinya 4cm dan berputar melebihi masa 10 saat. ii. Membuat gasing dengan kakinya 8cm dan berputar melebihi masa 10 saat. iii. Menggunakan gasing yang kakinya 8cm dan berputar sebanyak masa yang mampu. b. Cabaran mungkin memberi tekanan kepada peserta dari segi masa. c. Goal disediakan dengan jelas. d. Mempunyai peluang untuk menyelesaikan masalah e. team building f. Peserta akan rasa kegagalan jika mereka tidak menyelesaikan cabaran yang disediakan.

3. Station C a. Menggunakan kreativiti peserta untuk mencipta gasing sendiri dengan berputar dalam masa yang panjang b. Merangsang rasa ingin tahu c. Mempunyai peluang yang banyak untuk tanya soalan. d. Dapat mengkaji konsep kestabilan/gravity e. Struktur gasing tidak dihadkan. f. Kebebasan yang tinggi dalam aktiviti ini.

Bengkel 2 : Process Skills 1. Station 1 Candle a. Kemahiran pemerhatian diutamakan b. Memerhati lilin yang dinyalakan dan membanding beza dengan lukisan sebelum pemerhatian.

2. Station 2 Velcro a. Kemahiran communicating diutamakan b. Menggunakan lukisan untuk mempersembahkan fikiran terhadap Velcro dalam pelbagai keadaan

3. Station 3A Hinged Mirror a. Kemahiran Interpreting diutamakan b. Mengenal pasti satu corak dalam hubungan antara imej dan sudut

4. Station 3B Hinged Mirror a. Kemahiran ramalan diutamakan b. Meramal pelbagai keputusan berdasarkan pengalaman.

5. Station 4 Can of Ice a. Kemahiran Hypothesizing diutamakan b. Menulis pelbagai penjelasan untuk menerangkan keadaan can yang penuh dengan Ice.

6. Station 5 Wet Paper a. Kemahiran Questioning diutamakan b. Peserta akan menanyakan diri sendiri bahawa apa yang ingin diketahui secara lanjut.

7. Station 6 Toy on Different Surfaces a. Kemahiran Planning & Investigating diutamakan b. Membuat perancangan amali berdasarkan: i. Apakah yang akan diubah? ii. Apakah yang masih kekal sama? iii. Apakah yang perlu diukur?