Anda di halaman 1dari 14

PENGARUH ARAB MELAYU : Punca Kedatangan pedagang-pedagang islam ke Nusantara (11 M).

M). Buktinya- Batu Bersurat Kuala Terengganu - Batu nisan di Champa dan Gresik ( Jawa) - Penempatan orang islam ditemui di Majapahit. - Pedagang-pedagang islam di utara Tanah Melayu.

Seni Tampak bermotifkan tumbuh-tumbuhan dan geometrik. Contohnya seni khat yang terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu :
Khat tsuluth, Khat nasakh, Khat kufi, Dan sebagainya.

Seni bina masjid.

Seni persembahan :
Ghazal Zapin Rodat Hadrah Gambus Qasidah

Perubatan :
Mengenepikan amalan-amalan syirik dan lebih kepada keislaman. Penggunaan wafak. (Benda yang diperbuat

daripada kertas,kain,kulit,kayu,batu,besi dan berbagai benda lain ditulis dengan bahasa-bahasa tertentu mengikut tujuan tertentu.)

http://ukm.academia.edu/ROZIAHSIDIKMATSIDEK/Papers/567633/PENGARUH_PERADA BAN_ARABISLAM_TERHADAP_PEMIKIRAN_PERUBATAN_MASYARAKAT_MELAYU_BERDASARKAN_MSS 1292_KITAB_TIBB

Kepercayaan dan adat :


Beragama islam meninggalkan Hindu. Mula meninggalkan amalan atau adat berunsur syirik. Tema yang digunakan Adat bersendi syara, syara bersendi kitabullah (Hukum Adat Melayu) .

Corak pemerintahan (politik) :


Menyerupai era Abbasiyah. Walau bagaimanapun perubahan-perubahan dasar dalam politik tetap dilakukan oleh Islam dimana Islam telah memberi input dalam mencorakkan politik keislaman dalam sistem Kesultanan Melayu Melaka.

Wujudnya Hukum Kanun Melaka, (jenayah, muammalah, kekeluargaan dan lain-lain.) (menggunakan hukum islam , akal, dan adat) Munculnya jawatan Mufti sebagai guru agama di istana. Sistem kasta juga tidak diamalkan. Islam menyamakan semua darjat manusia, yang penting kan iman.

Sistem riba diharamkan sama sekali. Mewajibkan zakat. Menubuhkan Baitulmal untuk mengagihkan zakat. Iman adalah teras dalam segala urusan termasuk jual beli. Muamalat secara Islam diamalkan bagi menghapuskan syubhah dan perkara haram dalam perniagaan.

Pengaruh Arab daripada aspek-aspek lain antaranya bahasa dan sastera. Terciptanya syair-syair. Mula menyukai pidato tentang agama. Perbendaharaan kata semakin meluas :
Contoh :
Abah = Abah Al-Kursiy = Kerusi Asy-Syukr = Syukur Jadwal = Jadual Syakhsiyyah = Sahsiah Qamus = Kamus As-Subh = Subuh dan banyak lagi.

Pendidikan :
Mewujudkan madrasah dan sekolah pondok. Belajar tentang hukum hakam dan ilmu fardhu ain. Penguasaan bahasa Arab dan tulisan jawi semakin meluas. Tulisan jawi (Bahasa Melayu Klasik).

Contoh : Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu). Batu Bersurat Kuala Terengganu (Undang-undang).

http://ms.wikipedia.org/wiki/Etnik_Melayu http://ms.wikipedia.org/wiki/Kedatangan_dan_Penyebara n_Islam_di_Nusantara http://ukm.academia.edu/ROZIAHSIDIKMATSIDEK/Papers/ 567633/PENGARUH_PERADABAN_ARABISLAM_TERHADAP_PEMIKIRAN_PERUBATAN_MASYARAKAT_ MELAYU_BERDASARKAN_MSS1292_KITAB_TIBB (wafak) http://neikizam.blogspot.com/p/apa-ituwafak.html?zx=8502bf508b7afc51 (wafak) http://bobezani.tripod.com/budaya.htm http://malaycivilization.ukm.my/idc/groups/portal_tenas/ documents/ukmpd/tenas_42879.pdf (hukum adat melayu) http://076115tamadun.blogspot.com/2008/04/pengaruh -islam-dalam-politik.html (politik)