Anda di halaman 1dari 3

PERATURAN PERTANDINGAN FUTSAL

1.0

Untuk memulakan permainan, bilangan minimum pemain untuk 1 pasukan ialah 4 orang. Sekiranya dalam perkara di mana pemain diperintah keluar padang dan salah satu pasukan tinggal kurang dari 3 pemain, maka permainan hendaklah dibatalkan dan kemenangan akan diberikan kepada pasukan lawan dengan jaringan 3 0 atau jaringan yang terbesar.

2.0

Tiada had pertukaran semasa perlawanan. Seseorang pemain yang telah diganti boleh masuk semula ke gelanggang sebagai pengganti kepada pemain lain.

3.0

Syarat-syarat berikut hendaklah dipatuhi apabila gantian dibuat semasa bola dalam permainan: 3.1 3.2 Pemain yang meninggalkan gelanggang hendaklah keluar melintasi garisan tepi di kawasan zon penggantian. Pemain yang masuk ke gelanggang juga dikehendaki berbuat demikian dari kawasan zon penggantian, tetapi hendaklah menunggu pemain yang hendaklah keluar telah melintasi garisan tepi. Seseorang pengganti adalah tertakluk kepada kuasa dan kebijaksanaan pengadil sama ada memanggil atau tidak untuk bermain. 3.4 Penjaga gol boleh bertukar tempat dengan mana-mana pemain lain dengan syarat kebenaran dari salah seorang pengadil hendaklah terlebih dahulu.

sehingga 3.3

diminta

4.0

MASA BERMAIN 4.1 4.2 Masa perlawanan adalah 7 minit ,rehat 3 minit ,separuh masa kedua 7 minit pada pusingan awal peringkat kumpulan liga. Bagi pertandingan peringkat separuh akhir dan akhir. Masa pertandingan adalah 10 minit x 3 minit x 10 minit.

5.0

CARA PERTANDINGAN 5.1 5.2 Semua pasukan akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Semua perlawanan di peringkat awal akan dijalankan secara liga.

6.0

KESALAHAN DAN KELAKUKAN TIDAK SOPAN 6.1 Mana-mana pemain yang didapati menyerang pengadil atau pemain yang diperintah keluar padang kerana bergaduh akan digantung bermain sepanjang tempoh kejohanan ini. Pemain yang menerima perintah

keluar permainan tersebut.

padang (kad merah) tidak dibenarkan bermain pada

7.0

KELEWATAN 7.1 Hanya 10 minit masa menunggu sahaja diberikan kepada pasukan yang lewat. Jika sekiranya pasukan yang bertanding lewat tiba melebihi yang diberikan maka kemenangan percuma akan diberikan kepada pasukan lawannya dengan tiga (3) mata dan jaringan tiga 3 0.

masa

8.0

CARA MEMUTUSKAN KEPUTUSAN 8.1 8.2 8.3 Pusingan awal akan dijalankan secara liga. Cara memberi mata adalah seperti berikut:Menang 3 mata, Seri 1, Kalah 0 mata. Sekiranya mana-mana pasukan gagal bermain sesuatu perlawanan, pasukan lawan hendaklah diberi 3 (tiga) mata dengan jaringan 3 terdapat mana-mana pasukan yang digantung atau menarik diri pertandingan atas apa-apa jua sebab sekalipun, maka mata dan gol yang masuk dan kena hendaklah diambil kira.

0, jika dari jaringan

8.4

Jika 2 (dua) atau lebih pasukan memperolehi mata yang sama, maka pemenang akan ditentukan seperti berikut:8.4.1 Pasukan yang memenangi lebih perbezaan gol akan dikira memang. 8.4.2 Jika masih seri, pasukan yang menjaringkan lebih banyak gol dikira memang. 8.4.3 Jika masih seri, pasukan yang telah mengalahkan pasukan lawannya dalam perlawanan awal dikira menang. 8.4.4 Jika masih seri juga, tendangan penalti akan dijalankan untuk menentukan secara SUDDEN DEATH secara bergilir-gilir sehingga bertemu dengan pemenangnya.

8.5

Perlawanan masa tambahan 6 minit iaitu 3 minit bagi setiap separuh masa tanpa rehat. Masa rehat hanya diberikan sebelum tambahan bermula. Para pemain tidak dibenarkan keluar kecuali mendapat kebenaran referi perlawanan. Jika keputusan masih seri, SISTEM SEPAKAN PENALTI SUDDEN DEATH akan dijalankan untuk menentukan pemenangnya.

perlawanan masa gelanggang 8.7

8.8 gelanggang. 9.0

Penjaga gol boleh ditukar pada bila-bila masa sahaja semasa sepakan penalti dijalankan oleh pemain yang sedia ada di dalam

MENARIK DIRI DAN MENYERAH KALAH 9.1 Semua pasukan dimestikan menghabiskan setiap perlawanan dan tidak boleh memberikan kemenangan percuma kepada pihak lawannya perlawanan yang akan atau sedang berlangsung. 9.2 Setiap pasukan dimestikan meneruskan permainan dalam semua perlawanan walaupun telah layak untuk ke pusingan kalah mati.

untuk