Anda di halaman 1dari 8

SET SOALAN PENDIDIKAN ISLAM

BAHAGIAN A. SOALAN ANEKA PILIHAN. ARAHAN: Tiap-tiap soalan di bawah ini diikuti oleh empat jawapan pilihan .Pilih satu jawapan tepat atau yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Pengertian mengumpatan ialah… A. memuji dan menceritakan tentang kebaikan orang lain B. membicarakan keaiban dan keburukan orang lain C. melemparkan tuduhan tanpa bukti kepada orang lain D. mendiamkan diri atas setiap perbuatan orang lain 2. Berikut adalah antara dosa-dosa besar yang membawa kehancuran ummat KECUALI A. minum arak B. menagih dadah C. membunuh diri D. membunuh lipas 3. Apakah hukuman terhadap penzina yang sudah berkahwin? A. Direjam dengan anak batu sampai mati B. Disebat seratus kali C. Dikurung di dalam rumah dan dipisahkan D. Dibunuh kedua-duanya 4. Antara perkara-perkara yang membatalkan Ihram ialah A. memakai kasut dan sarung kaki B. memakai barang-barang kemas C. memakai minyak pada rambut D. memakai jam tangan 5. Waktu wukuf di padang Arafah ialah pada A. 10 Muharam B. 10 Sya’ban C. 10 Ramadhan D. 10 Zulhijjah

Memakai jam yang berjenama dan mahal B. Usman bin Affan D. A. Siapakah antara Khulafa Ar-Rasyidin yang bertindak tegas dalam memerangi golongan murtad dan golongan yang enggan membayar zakat? A. Ali bin Abi Talib 8. Memakai baju yang disulam manik D. Haji Ifrad B. Memakai pakaian yang mendedah aurat C. Antara yang berikut. Umar bin Al-Khattab C. Berikut adalah antara sifat-sifat seorang pendakwah KECUALI A.Membolehkan jemaah haji berehat . Haji Ifrad dan Tamattuk 7.Jemaah haji yang melaksanakan cara ini dikenakan dam 6. berputus asa dan kecewa jika gagal . beriman dan bertakwa kepada Allah B.Mengerjakan umrah terlebih dahulu kemudian baru niat mengerjakan haji . Haji Qiran D. Berapa lamakah tempoh pemerintahan Khulafa Ar-Rasyidin? A. 19 tahun B. berakhlak mulia dalam semua aspek C. berilmu dan memahami Al-Quran dan hadis D. Memakai kasut tinggi bagi wanita 10. Haji Tamattuk C. 49 tahun 9. yang manakah amalan berhias diri yang dilarang dalam Islam? A. Namakan cara menunaikan haji berdasarkan penyataan di atas.. Abu Bakar As-Siddiq B. 39 tahun D. 29 tahun C.

BAHAGIAN B. Islam) 2. Azman mempercayai nabi namun dia tidak mempercayai kewujudan malaikat. Salmah mengikut teman lelakinya bersembahyang di gereja 5. Fazlan telah memukau Dahlia selepas pinangannya ditolak ibu bapa Dahlia 3. Ahmad berpura-pura baik dihadapan kedua ibu bapanya padahal dia seorang bapa ayam 4. PADANKAN ARAHAN: Padankan kenyataan yang berikut dengan jawapan yang sesuai. Sungguhpun Zaidi baru memeluk agama Islam tetapi dia taat dalam menunaikan perintah Allah B Riddah(keluar dari Bid’ah Iman Kufur Sihir Nifak . A 1.

Ajaran Taslim diasaskan oleh Mirza Ghulam Ahmad (Betul/Salah) 5. (Betul/Salah) 4.W (Betul/Salah) 2. Antara pegangan mazhab Khawarij ialah pelaku dosa besar adalah kafir. Ajaran Qadiani menggunakan kitab Al-Bayan sebagai panduan mereka. Hukum bagi orang yang tidak mempunyai tuntutan mendesak untuk berkahwin dan tidak ada perkara yang mengharamkannya ialah harus. (Betul/Salah) . 1. Perempuan yang tidak beragama samawi adalah haram dikahwini buat selama-lamanya. (Betul/Salah) 6.BAHAGIAN C. ARAHAN: Nyatakan sama ada penyataan di bawah ini betul atau salah. Ahli Sunnah Waljamaah ialah kumpulan yang berpegang teguh dengan Al-Quran tetapi meninggalkan Sunnah Rasullah S. (Betul/Salah) 3.A.

(Betul/Salah) . Majalah Al-Imam diterbitkan oleh Syeikh Tahir Jalaluddin bersama Sayyid Syeikh Al-Hadi. (Betul/Salah) 9.7. Senyuman yang ikhlas yang diberikan untuk orang lain merupakan satu sedekah. Tiada tempoh iddah bagi wanita yang kematian suami dan tidak hamil. Tafsir Al-Azhar adalah hasil karya Syeikh Muhammad Abduh. (Betul/Salah) 10. (Betul/Salah) 8.

8. . Unsur larangan dalam insurans ialah gharar. 1. Hukum lari dari medan peperangan adalah berdosa ……………… 7.BAHAGIAN D. Mikat zamani bagi ibadah haji ialah bermula dari bulan Syawal hingga sebelum terbit fajar kedua (fajar Sadiq) pada hari kesepuluh bulan ……………. ARAHAN: Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 6. 2. judi dan ……………… 10. Kaum ‘Ad adalah kaum yang menolak ajaran Nabi …………… 5. pencemaran air.Imam Abu Hanifah pernah dipenjarakan oleh Khalifah Abu Jaafar Al-Mansur kerana tidak mahu menerima jawatan sebagai hakim di ……………………. Rukun syarikat ialah ahli syarikat. Al-Khalifah dan …………………. modal dan …………………. 4. Sistem pemilihan khalifah pada zaman pemerintahan Khalifah Bani Umaiyyah menggunakan system ……………. Hukum menampakkan alat sembelihan kepada binatang yang hendak disembelih adalah …………………… 9. Bidang tanggugjawab manusia terbahagi kepada tiga iaitu AlIbadah. pencemaran tanah dan pencemaran …………… 3. Bentuk-bentuk pencemaran alam sekitar ialah pencemaran udara...

ARAHAN: Jawab semua soalan dibahagian ini. ( 5 markah ) (b) Nyatakan hukum-hukum perkahwinan mengikut setiap individu dan situasinya.BAHAGIAN E. ( 10 markah ) KERTAS SOALAN TAMAT .Jika anda adalah salah seorang dari khalifah pada zaman kerajaan Bani Umaiyyah ketika zaman kemerosotannya.Rumuskan satu punca utama kemerosotan kerajaan Khalifah Bani Umaiyyah ( 5 markah ) 2. bagaimana anda mengatasi masalah ini. (a) 1.