Anda di halaman 1dari 2

Ketahui Hak Pelanggan

Ibu hendak membuat aduan tentang roti yang dibelinya semalam. Roti itu telah rosak walaupun tarikh luputnya belum tamat lagi. Ibu telah ke pasar raya tersebut bersama-sama Nisa. Tuan-tuan dan puan-puan, Kami membuka kaunter khidmat pelanggan dari pukul 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Pengguna boleh membuat sebarang aduan atau pertanyaan di kaunter tersebut. Sila pergi ke kaunter kami untuk mendapatkan borang aduan. Terima kasih.

Ibu dan Nisa tiba di kaunter khidmat pelanggan pada pukul 10.00 pagi. Di kaunter itu, ibu mengambil borang aduan pelanggan. Dalam borang itu, ibu menulis nama dan tarikh roti itu dibeli. Ibu menulis aduan tentang roti yang telah berkulat. Ibu menyerahkan borang itu kepada juru jual. Ibu diminta menunggu sebentar. Tidak lama kemudian, jurujual itu datang semula. Jurujual itu memberikan roti yang baharu kepada Nisa.

Ketahui Hak Pelanggan Ibu hendak membuat aduan tentang roti yang dibelinya semalam.00 pagi. . Kami membuka kaunter khidmat pelanggan dari pukul 9. Terima kasih. Ibu diminta menunggu sebentar. Ibu menulis aduan tentang roti yang telah berkulat. Ibu dan Nisa tiba di kaunter khidmat pelanggan pada pukul 10. ibu menulis nama dan tarikh roti itu dibeli. Tuan-tuan dan puan-puan.00 petang. Roti itu telah rosak walaupun tarikh luputnya belum tamat lagi. ibu mengambil borang aduan pelanggan. Tidak lama kemudian. Jurujual itu memberikan roti yang baharu kepada Nisa. Dalam borang itu. Pengguna boleh membuat sebarang aduan atau pertanyaan di kaunter tersebut. Ibu telah ke pasar raya tersebut bersama-sama Nisa.00 pagi hingga 5. Sila pergi ke kaunter kami untuk mendapatkan borang aduan. jurujual itu datang semula. Ibu menyerahkan borang itu kepada juru jual. Di kaunter itu.