Anda di halaman 1dari 6

Sistem Penghawa Dingin kereta (aircond) berfungsi menggunakan gas yang dimampatkan oleh pemampat (compressor).

Gas ini akan mengalir melalui gegelung penyejukan (cooling coil) yang berada di dalam kabin kereta manakala blower akan meniup angin melalui gegelung penyejukan (cooling coil) ini dan mengeluarkan angin yang sejuk.

Selepas itu gas ini perlu disejukkan kembali dan akan melalui radiator pemeluwap (condensor radiator) yang akan menyejukkan gas tersebut. Begitulah secara asasnya bagaimana penghawa dingin kereta berfungsi.

Proses sistem gabungan antara sistem pemanas dan penyejuk ini dikenali seba sistem penghawa dingin(air-cond kereta). Masih ramai orang yang kurang mem bagaimana sistem penghawa dingin ini berfungsi.

Madzlan Aircond Specialist akan menerangkan lebih lanjut mengenai asas sis penghawa dingin di bawah:

Anda boleh lihat bagaimana proses sistem penghawa dingin berfungsi.

Memiliki sistem penghawa dingin yang teratur dan baik akan memberikan kesan yang selesa ketika dalam perjalanan dan mengurangkan kadar kemalangan yan diingini.

Sistem penghawa dingin terdiri daripada tujuh komponen utama:

* Pemeluwap (Condenser) * Kipas Pemeluwap (Condenser Fan) * Pemampat (Compressor) * Injap Pengembangan (Expansion Valve) * Penyejuk / Penyejat (Cooler / Evaporator) * Penapis / Penumpuk Kering (Filter / Accumulator Drier) * Kipas Blower (Blower Fan)

Sistem penghawa dingin ini berfungsi dengan adanya tujuh komponen di atas. K disambungkan oleh hos dan tiub fleksibel untuk membentuk satu litar tertutup. D tertutup, penyejuk penghawa dingin berfungsi dengan mengalirkan penyejuk ters daripada tekanan gas yang dimampatkan oleh pemampat (compressor).

Seterusnya, bahagian di antara pemampat dan injap pengembangan dikenali se tekanan tinggi. Manakala bahagian antara injap pengembangan dan pemampat sektor tekanan rendah. Kemudian gas penyejuk yang dimampat di dalam pema mengalami pemanasan terlampau.

Pengaliran gas berlaku apabila disalurkan ke dalam pemeluwap di bawah tekana yang tinggi. Gas penyejuk dalam keadaan tekanan tinggi dan panas akan meng yang menyebabkan pemeluwapan berlaku. Manakala gas penyejuk tersebut ber daripada gas kepada cecair. Fungsi penapis atau penumpuk kering pula adalah membersihkan dan mengeringkan bahan penyejuk yang kini dalam bentuk ceca

Dari penapis atau penumpuk kering, cecair tersebut akan bergerak ke injap peng dan akan bertukar menjadi cecair sejuk tekanan rendah dan kemudiannya disalu penyejat.

Selepas melalui penyejat, penyejuk penghawa dingin akan kehilangan haba lagi akhirnya menjadi gas tekanan rendah yang sangat sejuk. Kemudian, penyejat ya sejuk tadi akan ditolak oleh motor blower ke kawasan dalam penumpang kereta menghasilkan suhu yang menyejukkan dan nyaman di bahagian dalam kereta.

Bagi proses yang terakhir dalam sistem penghawa dingin, bahan dingin yang kin bentuk gas tekanan rendah dan sejuk akan kembali ke pemampat untuk memula kitaran tersebut sekali lagi. Proses yang berulang dalam kereta anda mampu me keselesaan yang nyaman ketika dalam perjalanan.

Jadi, sekiranya ada kerosakan antara mana-mana komponen dalam sistem pen seperti kehausan, tidak diselenggara dengan baik ataupun kekurangan gas baha merupakan punca sistem penghawa dingin (air-cond) kereta anda tidak berfungs kekurangan kesejukan.

Oleh itu, pemandu yang bijak akan sentiasa memastikan sistem penghawa ding mereka dalam keadaan sempurna dengan mendapatkan servis berkala.

Jadi, segera hubungi kami di AJIR 011-2620 9759