Anda di halaman 1dari 11

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Dato Mohd Musa, Kota Samarahan Nama Guru

: Ngui Chao Li Tarikh: 14 Ogos 2012 Tahun: 4 Tunjang Tajuk Kemahiran Masa: 0900 1000 Bil. Murid: 45 orang : 1. Kemahiran : 1. Permainan (Hoki) : 1. Menjaga gol 2. Kesukanan 2. Keselamatan alatan 2. Keselamatan alatan permainan Lokasi: Gelanggang Jantina: Lelaki 30 Perempuan 15

Objektif Pengajaran: Pada akhir pengajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor : Menjaga gol dengan menggunakan kemahiran menahan atau menendang bola hoki dari kawasan gol sekurang kurangnya 2 kali daripada 4 percubaan dengan betul. 2. Kognitif 3. Afektif : Menyatakan pergerakan / teknik yang betul untuk menjaga gol. : Melakukan aktiviti dengan berkeyakinan, bersemangat kesukanan dan bekerjasama dalam melibatkan diri dalam aktiviti yang dijalankan. Pengalaman sedia ada : Murid telah belajar pergerakan asas kemahiran mengelecek, menghantar (menolak, dan

menahan), memukul bola hoki serta menjaringkan gol. Kemahiran berfikir Penerapan mata pelajaran lain Penerapan nilai murni Peralatan yang digunakan : Berfikir secara kritis (analisis) dan mengaplikasikan : Matematik : Semangat berpasukan, mematuhi peraturan dan berkeyakinan : Skitel, wisel, gelung getah, pundi kacang, kayu hoki, bola getah, bola hoki, kon besar. Langkah / Masa Kemahiran / Aktiviti Meningkatkan kadar nadi. Penyertaan menyeluruh. Bertindak balas mengikut arahan guru. Butiran Mengajar Organisasi Catatan / Strategi P&P Strategi P&P: - Kajian masa depan

1. Murid berjalan dalam bentuk bulatan di luar gelung getah. 2. Murid tidak boleh mendekati racun (pundi kacang) yang diletakkan di tengah bulatan. 3. Guru akan menyebut 2 jenis warna pundi kacang. 4. Murid perlu bertindak balas dengan pantas untuk mengambil pundi kacang dengan warna yang disebut oleh guru.

1. Memanaskan Permulaan 0900-0905 (5 minit) badan. Permainan kecil Racun lipas

Alatan: Skitel Gelung getah

5. Guru akan menyebut bertiga / berempat dalam satu gelung getah. 6. Murid yang gagal mendapat pundi kacang dan berdiri dalam gelung getah akan diberi latihan. (lompat bintang 2 kali)

Pundi kacang Wisel

7. Aktiviti akan diulang dengan menyebut warna Soalan: pundi kacang yang berlainan. 1. Apakah kepentingan memanaskan badan?

Petunjuk: Guru Gelung getah

Murid Skitel , Pundi Kacang

Strategi P&P: 1. Imbas kembali Perkembangan Isi Langkah 1 0905-0920 (15 minit) Kemahiran asas yang telah dipelajari (mengelecek, menolak, menahan, memukul, menjaringkan gol) 1. Mengelecek Tangan kiri memegang kayu di bahagian 1 dan tangan kanan 1. Murid berdiri secara berselang seli dalam bentuk bulatan. 2. Setiap murid diberi satu kayu hoki. 3. Murid diminta untuk mengimbas kembali kemahiran asas yang telah dipelajari pada minggu lepas. 4. Murid perlu menyebut 5 kemahiran asas yang telah dipelajari. 5. Murid akan melakukan setiap perlakuan kemahiran asas yang disebut oleh guru. (mengelecek, menolak, menahan, Kayu hoki Skitel Wisel Alatan: Konstruktivisme

memegang bahagian 2 kayu hoki. Letakkan bola di depan kaki kanan di depan badan, tetapi tidak terlalu rapat dengan kaki. Badan dibengkokkan sedikit ke depan. Mata tepat memandang pada bola.

menghantar, memukul dan menjaringkan gol) 6. Guru akan memperbetulkan pergerakan murid sekiranya terdapat sebarang kesilapan. 7. Murid diminta untuk mengingat kemahiran kemahiran asas yang telah dipelajari kerana penilaian akan dijalankan pada akhir pembelajaran. Nilai: Mematuhi peraturan Berkeyakinan

2. Menahan Berdiri dengan kaki seluas bahu. Tangan kanan memegang bahagian di antara 2 dan 3 kayu hoki.

Letakkan kayu hoki di hadapan dengan badan dibongkkan sedikit. Mata pandang arah bola. Murid Petunjuk: Skitel

3. Menolak Buka kaki dalam keadaan selesa. Letakkan permukaan rata kayu hoki di belakang bola. Bengkokkan lutut. Bahu menghadap sasaran. Kuncikan siku, kilaskan badan dan tolak bola.

Guru

4. Memukul Tangan kiri dan tangan kanan memegang bahagian 1 kayu hoki. Buka kaki seluas bahu. Luruskan kayu hoki, dengan permukaan rata diletakkan di belakang bola. Ayunkan kayu hoki ke belakang dank e hadapan. Kemudian pukul bola.

5. Menjaringkan gol Kedudukan kaki dan lutut difleksikan. Permukaan rata kayu hoki adalah selari dengan bola yang

datang. Murid meletakkan badan dalam kedudukan yang diperlukan dengan berat badan sentiasa berpindah dari kiri ke kanan. Langkah 2 0920 0935 (15 minit) 1. Kemahiran (menjaga gol) 1. Berdiri dengan kaki dibuka seluas bahu. 2. Bengkokkan lutut. 3. Hadapkan tapak tangan kiri ke hadapan dengan lengan dirapatkan ke badan. 4. Tangan kanan memegang dan menghulurkan kayu hoki selari dengan 1. Guru mendemonstrasikan cara menghayun kayu hoki untuk melakukan kemahiran menjaga gol (menahan, menendang) dengan betul. 2. Murid diminta untuk meniru pergerakan guru. 3. Guru akan memperbetulkan pergerakan murid sekiranya terdapat kesilapan. 4. Murid diminta untuk membentuk kumpulan dua orang. 5. Seorang akan menjaringkan gold an seorang lagi akan menjaga gol. Kayu hoki Kon besar Wisel Skitel Alatan: Pembelajaran masteri Straetgi P&P:

pintu gol. 5. Tahan bola dengan kayu hoki atau glof. 6. Pukul atau tending bola hoki keluar dari kawasan gol.

6. Selepas itu, murid akan tukar peranan semasa melakukan aktiviti ini. Nilai: Berkeyakinan Mematuhi peraturan 1. Murid dibahagikan kepada 3 kumpulan.

1. Permainan Kemuncak 0935-0955 (20 minit) kecil (perlawanan antara 2 kumpulan)

Murid akan menggunakan cara pegangan kayu, cara berdiri dan hayunan yang dipelajari untuk menjaringkan gol dan menjaga gol.

2. Masa bermain hanya 5 minit bagi setiap perlawanan. 3. Wisel ditiup apabila murid melakukan kesilapan atau masa sudah tamat.

Strategi P&P: Konstruktivisme

Alatan: Kon Besar Kayu hoki Bola hoki

Petunjuk: Kon besar

Nilai: Semangat berpasukan.

Murid

1. Gerak kundur cooling down Penutup 0955-1000 (10 minit)

Menurunkan kadar nadi. Penyertaan menyeluruh. Arahan guru: Bergerak secara individu dengan membuat gaya burung terbang secara perlahan. Menguji kefahaman murid tentang kemahiran yang dipelajari. 1. Guru menguji kefahaman murid secara lisan. 1. Murid mengikut arahan guru. 2. Menyejukkan badan untuk menurunkan kadar nadi.

2. Penilaian

Refleksi Guru : .

Catatan Pensyarah Pembimbing / Guru Pembimbing : .............: ........ .................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................................................. ...................................................................................................................................................................................................