2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

3.3.4.1 MEDIA 4.2 4.1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 4.3.2.1 4.2.1.1.1 4.1 UNSUR SENI 4.2.1.2 4.2.1.4.1.2 PRINSIP REKAAN 4.2.1.2 4. EKSPRESI KREATIF 4.4 APRESIASI SENI 4. APLIKASI SENI 4.2 TEKNIK 4.3.3 4.2.2.1.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.1.1 4.1 4.1 .

2.gunting. Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2. berus Bahan . Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri . warna poster atau oil pastel.kertas tebal. (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Media : Alat . Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri.(EK1) 2. gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . TMK. Murid menghasilkan alat pertahanan diri. Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal. 1. (EK4) 3. (EK5) Kreativiti dan inovasi.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

1.2 TEKNIK 1.2 1.1 UNSUR SENI 1.2.1 MEDIA 1.2.2.2.1 1.1 1.1.1.1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.2.2.2.1.2.1.1 1.2.1.2 1.1 -MONTAJ . APLIKASI SENI 1.2.1 1.2 PRINSIPREKAAN 1.PERSEPSI ESTETIK 1.1.1.1.

Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. (EK1) 2. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. majalah. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.kertas lukisan. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj. TMK.gunting dan berus Bahan . Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. 1. Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. Media : Alat . 2. Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi. surat khabar. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi .

.

MINGGU KEDUA .

4.3 1.1 1.3.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.3.3.3.2 .4.1 1.4 APRESIASI SENI 1.2 1. EKSPRESI KREATIF 1.

Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Keusahawanan (EK1. Media : Alat . Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj.kertas lukisan. Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. majalah. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas. Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. (EK5) Kreativiti dan inovasi. (EK1) (EK2) (EK 3) 3.gunting dan berus Bahan . surat khabar.EK2. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari. 3.EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . TMK. 2. 1.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .