2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

1.1 4.2.3.3 4.1 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 4.1.3.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.2. EKSPRESI KREATIF 4.2 4.1.1 MEDIA 4.2 PRINSIP REKAAN 4.1 .1. APLIKASI SENI 4.2.4.1 4.2 4.1.4.1.3.1.1 UNSUR SENI 4.1 4.2 TEKNIK 4.2.3.1.2.2.2.1.4 APRESIASI SENI 4.1 4.

Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. warna poster atau oil pastel. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri . Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2. TMK. 1. (EK5) Kreativiti dan inovasi.(EK1) 2. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1.gunting.kertas tebal. (EK4) 3. gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan. Murid menghasilkan alat pertahanan diri. Media : Alat . 2. (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. berus Bahan . Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri. Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

2.2.2.1.1.2.1.2 PRINSIPREKAAN 1.2.2.2.1.1 MEDIA 1.1 -MONTAJ .2.1 1.2 1.1.1.1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1. APLIKASI SENI 1.1 1.1.1.1.1 1.1 1.PERSEPSI ESTETIK 1.2.1 UNSUR SENI 1.2 TEKNIK 1.2.2 1.

Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Media : Alat . surat khabar. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.kertas lukisan. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj. Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi.gunting dan berus Bahan . Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. majalah. (EK1) 2. TMK.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. 1.

.

MINGGU KEDUA .

3. EKSPRESI KREATIF 1.3.2 .3 1.1 1.4.4 APRESIASI SENI 1.3.3.2 1.1 1.4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.

3. Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. (EK5) Kreativiti dan inovasi. Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . 2.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas. Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. 1. Keusahawanan (EK1.EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1.gunting dan berus Bahan . Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. (EK1) (EK2) (EK 3) 3. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. majalah.kertas lukisan. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. surat khabar. Media : Alat . TMK.EK2.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful