2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

2 4.2 PRINSIP REKAAN 4.1.2.4.3.3.2.1 4.1.3.1.2 TEKNIK 4.3.2 4.1 4.3 4.2. EKSPRESI KREATIF 4.1 UNSUR SENI 4.2 4.1.1.1 MEDIA 4.1.1 4.1.4 APRESIASI SENI 4.2.1 4.1.4.1 .2.2. APLIKASI SENI 4.2.1.1 4.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.

TMK. Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal. berus Bahan . 2.kertas tebal. Murid menghasilkan alat pertahanan diri. Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. (EK5) Kreativiti dan inovasi. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.gunting. 1. Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2. (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri . Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri.(EK1) 2. Media : Alat .Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan. warna poster atau oil pastel. (EK4) 3.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

2.1.2.2. APLIKASI SENI 1.1 -MONTAJ .1.1.2 1.PERSEPSI ESTETIK 1.1.1 UNSUR SENI 1.2 TEKNIK 1.1.2.1 1.2.1.2 PRINSIPREKAAN 1.1.1.2.2.1 1.2.2.1 1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.1.2.1 1.2 1.1.1 MEDIA 1.

Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. 2. Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. (EK1) 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Media : Alat . Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi .Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj.kertas lukisan. 1. TMK. Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi.gunting dan berus Bahan . surat khabar. majalah.

.

MINGGU KEDUA .

1 1.3.3.3 1.4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.4 APRESIASI SENI 1.4.2 1. EKSPRESI KREATIF 1.3.2 .3.1 1.

(EK5) Kreativiti dan inovasi.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas.gunting dan berus Bahan . Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari. 1. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.EK2. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Media : Alat . Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. majalah. Keusahawanan (EK1. TMK. 3. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. (EK1) (EK2) (EK 3) 3.kertas lukisan. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi .EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1. Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. surat khabar. 2.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful