2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

1.2 4.3.2.3 4.1 4.2.1.1 4.1.2 PRINSIP REKAAN 4. EKSPRESI KREATIF 4.1.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.1 4.1 .2.1 MEDIA 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.1. APLIKASI SENI 4.2.3.1.1.4 APRESIASI SENI 4.2.3.2 4.3.1 UNSUR SENI 4.4.1.2.1.1 4.2 4.1 4.2 TEKNIK 4.4.

Media : Alat . Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2.(EK1) 2.kertas tebal. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. 1. 2. TMK. berus Bahan . gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri . Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal. Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri. Murid menghasilkan alat pertahanan diri. (EK4) 3. (EK5) Kreativiti dan inovasi.gunting.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. warna poster atau oil pastel. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. (EK1) (EK2) (EK 3) 4.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

1.2.1 -MONTAJ .1 1.1.1.1.2 1.1.2.2 1.2.1 UNSUR SENI 1.2.2 TEKNIK 1.1 1.2 PRINSIPREKAAN 1.PERSEPSI ESTETIK 1.2.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1. APLIKASI SENI 1.2.2.1 1.1.1.2.1 MEDIA 1.1.1 1.1.2.2.1.

Media : Alat . Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj. TMK. 2. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. 1.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah.gunting dan berus Bahan . (EK1) 2. majalah. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj.kertas lukisan. Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi. surat khabar.

.

MINGGU KEDUA .

4 APRESIASI SENI 1.3.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1. EKSPRESI KREATIF 1.2 .3.1 1.4.1 1.2 1.3 1.3.3.4.

Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Media : Alat . Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. TMK. 2. majalah. (EK1) (EK2) (EK 3) 3. (EK5) Kreativiti dan inovasi. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. surat khabar.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1.EK2. Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari.EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1. Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah.kertas lukisan. Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Keusahawanan (EK1.gunting dan berus Bahan . 3. 1.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful