2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

2 TEKNIK 4.1.1.3.2.2 4.2 4.1 4. APLIKASI SENI 4.3.1.4.1 4.1 MEDIA 4.1 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.1 .1.2.4 APRESIASI SENI 4.1.2.2.4.1.1. EKSPRESI KREATIF 4.3.1 4.1 4.1 UNSUR SENI 4.3.2.2.1.2 PRINSIP REKAAN 4.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.3 4.2.2 4.

Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal. berus Bahan . Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2.kertas tebal. 2. warna poster atau oil pastel. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri. gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan.gunting. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. (EK5) Kreativiti dan inovasi.(EK1) 2. (EK4) 3. (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Murid menghasilkan alat pertahanan diri. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri. Media : Alat . Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri . 1. TMK.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

2 PRINSIPREKAAN 1.1.2.1 1.2.1.2.2 TEKNIK 1.2 1.2.1 -MONTAJ .RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.2.1.1.1 1.1.2.1. APLIKASI SENI 1.2.1.PERSEPSI ESTETIK 1.2.1.1 1.1.2.1.1 MEDIA 1.1 1.2 1.2.1 UNSUR SENI 1.

Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1.kertas lukisan. Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Media : Alat . surat khabar. TMK. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1.gunting dan berus Bahan . Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj. majalah. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. (EK1) 2. 1.

.

MINGGU KEDUA .

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.3 1. EKSPRESI KREATIF 1.3.2 .4.3.3.2 1.1 1.4 APRESIASI SENI 1.1 1.4.3.

Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. 3.EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1. Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Media : Alat .Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Keusahawanan (EK1. 2. (EK1) (EK2) (EK 3) 3.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1.kertas lukisan. Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari.gunting dan berus Bahan .EK2. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . majalah. Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. surat khabar. 1. (EK5) Kreativiti dan inovasi. TMK.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful