2012

KUMPULAN 4

1. BIDANG : KRAF TRADISIONAL AKTIVITI : ALAT PERTAHANAN DIRI (60 MINIT) 2. BIDANG : MENGGAMBAR AKTIVITI : MONTAJ (120 MINIT)

.

2.2 4.2 4.1 .3.1 4.1.2.1.4.2.2 PRINSIP REKAAN 4.2.1.4.3.3.1 MEDIA 4.3.1. APLIKASI SENI 4.2.1 4.1 UNSUR SENI 4.PERSEPSI ESTETIK Masa : 60 minit Tema : Objek Buatan Manusia Tajuk : Parang 4.2 4.2.1 4.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdik Bidang : Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti : Alat Pertahanan Diri STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.1.1.1.1 4.1.1 4.1.3 4.4 APRESIASI SENI 4. EKSPRESI KREATIF 4.2 TEKNIK 4.

(EK4) 3. warna poster atau oil pastel. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang alat pertahanan diri .(EK1) 2. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. Media : Alat . Murid menghasilkan alat pertahanan diri. TMK. (EK5) Kreativiti dan inovasi. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Contoh : model parang dan kad gambar senjata 2. (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi .kertas tebal. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat model alat pertahanan diri. berus Bahan .gunting. Guru menunjuk cara menghasilkan alat pertahanan diri. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Murid menghasilkan alat pertahanan diri yang menarik menggunakan kertas tebal.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. gam UHU dan hiasan yang sesuai Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat alat pertahanan diri iaitu parang berdasarkan 2 Standard Kandungan. 1. 2.

ALAT DAN BAHAN (ALAT PERTAHANAN DIRI) .

LANGKAH-LANGKAH MENGHASILKAN KARYA • Mewarna gambar parang yang diberikan LANGKAH 1 • Menggunting gambar tersebut • Menampal gambar pada kertas kotak LANGKAH 2 • Menggunting kertas kotak tersebut • Menghias parang yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing LANGKAH 3 • Mempamerkan hasil karya .

CONTOH ALAT PERTAHANAN DIRI .

MENGGAMBAR TEKNIK MONTAJ .

2.2 PRINSIPREKAAN 1.PERSEPSI ESTETIK 1.1 1.1.1.2. APLIKASI SENI 1.2.1.2.2.1 MEDIA 1.1 1.2.2 1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (2 MINGGU) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.1.1.1.2 TEKNIK 1.2.1.1.2.1 UNSUR SENI 1.2 1.1 -MONTAJ .2.1.2.1 1.1 1.1.

Murid menghasilkan gambar teknik montaj bertema taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab menggambar dengan teknik montaj. Media : Alat . surat khabar. TMK. Guru menunjuk cara menghasilkan gambar dengan teknik montaj (EK4) Kreativiti dan inovasi. 1. 2. Keusahawanan (EK1-EK 4) dan Nilai murni 1. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menghasilkan gambar dengan teknik montaj.Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. majalah. Pada akhir pembelajaran: 20 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.gunting dan berus Bahan . (EK1) 2. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi .kertas lukisan.

.

MINGGU KEDUA .

2 1.2 .4.4.3.4 APRESIASI SENI 1.1 1.3. EKSPRESI KREATIF 1.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN DUNIA SENI VISUAL TAHUN 3 (60 MINIT) Mata pelajaran Kelas Bidang Aktiviti STANDARD PEMBELAJARAN : : : : Dunia Seni Visual 3 Cerdik Menggambar Montaj Masa : 60 minit Tema : Alam Semula Jadi Tajuk : Jenis-jenis Bunga 1.3.3.3 1.1 1.

Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran murid dapat: 1. Pada akhir pembelajaran: 23 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 2 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam menggambar dengan teknik montaj 2. 1. (EK1) (EK2) (EK 3) 3. Media : Alat . surat khabar.gunting dan berus Bahan . Menghasilkan gambar teknik montaj bertemakan taman bunga yang menarik menggunakan potongan gambar dari majalah.EK3 dan EK5) dan Nilai murni 1.kertas lukisan.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari. Keusahawanan (EK1. majalah. 3. Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi . Murid memulakan aktiviti menghasilkan gambar dengan teknik montaj. (EK5) Kreativiti dan inovasi.EK2. Contoh : contoh gambar teknik montaj 2. Murid mempamerkan dan menceritakan karya seni yang dihasilkan. warna poster dan gam Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti menggambar dengan teknik montaj berdasarkan 2 Standard Kandungan. 2. TMK.

• Mengumpulkan gambar dari majalah Langkah 1 • Memotong gambar-gambar yang dipilih • Menyusun gambar Langkah 2 • Menampal gambar • Mewarna latar belakang dengan warna poster Langkah 3 • Karya yang telah siap dipamerkan .

.

.

HASIL KARYA KUMPULAN 4 MONTAJ ALAT PERTAHANAN DIRI .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful