Anda di halaman 1dari 4

Teks Pengacara Majlis MTQ

Bil 1 Tindakan Para Hadirin mengambil tempat masing-masing Para hadirin sekalian. Majlis akan dimulakan sebentar lagi. Sukacita sekiranya para hadirin dapat mengambil tempat masing-masing. Majlis memohon kerjasama daripada tuan-tuan dan puan-puan serta hadirin sekalian dapat mematikan telefon bimbit atau tukarkan ke mod senyap sepanjang majlis berlangsung agar tidak mengganggu majlis. Kerjasama hadirin sekalian amatlah dihargai. Terima kasih. SETELAH DIBERI ISYARAT UCAPAN PENGUMUMAN 2 Mengumumkan ketibaan Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat, Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak, serta rombongan dan Dif-dif Jemputan. SETELAH PERASMI DAN VIP DUDUK HADIRIN DIPERSILAKAN DUDUK.

‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ ‫السل م عليكم ورحمة الله وبركاته‬ ‫الحمد لله رب العالمين والصلوة السل م على اشرف البنبياء والمرسلين‬ ‫وعلى أله وصحبه أجمعين‬. ‫رب اشرح لي صدري ويسر لي امري‬ ‫وحلل عكدة من لسلني يفكح قولي‬.
Al-Quran diturun sebagai penyuluh, Membaca dikurnia pahala dan juga rahmat, Angkat doa jari sepuluh, Doa minta biar selamat. Bagi memberkati lagi majlis kita pada petang ini, marilah kita sama-sama mengaminkan doa yang akan dibaca oleh …………………........................................... . Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. BACAAN DOA Majlis mengucapkan terima kasih kepada …………............................................... di atas bacaan doa itu tadi.

3

Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat, Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak, merupakan Isteri kepada Yang Berhormat Dato Hj Tajudin b Abdul Rahman Ahli Parlimen Pasir Salak

seiring kita menadah tangan menzahirkan rasa kesyukuran ke hadrat Rabbul Izzah. 7 Hadirin yang dimuliakan. Para Peserta. Majlis diteruskan lagi dengan mempersilakan Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor . Awal bismilah pembuka kata. dapat kita dipertemukan dalam Majlis Penutup Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan di atas kehadiran Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. Tuhan Yang Maha Esa kerana dengan limpah dan izin Nya jua. Guru-guru Pengiring. Selaku Tuan Rumah Yang Berusaha ……. Sirih berlipat sirih pinang. Pegawai-pegawai Jabatan Pelajaran Perak dan Pejabat Pelajaran Daerah Guru-guru Besar. Dari pukul 2. Pemanis kata selamat datang. dan seterusnya Tuan-tuan & Puan-puan yang dirahmati Allah sekalian. 5 Dengan tema kali ini iaitu “Al-Quran Menjana Transformasi Ummah” semoga majlis seperti ini dapat menyemai rasa kecintaan yang mendalam terhadap kalam Allah dan seterusnya mengangkat martabat Al-Quran ke tahap tertinggi dan dijadikan petunjuk utama dalam melahirkan insan yang cemerlang di dunia dan akhirat. Syarahan Agama. Ibu bapa. Bercerita Kisah Dari Al-Quran dan yang melibatkan ___ orang peserta mewakili setiap sekolah telah dipertandingkan dalam Majlis Tadarus AlQuran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 kali ini.30 petang hinggalah sebentar tadi 5 acara iaitu Tilawah Al-Quran. Hafazan Al-Quran.. ‫بسم الله الرحمن الرحيم‬ Alhamdulillah. Yang Berusaha Pn Azizah bt Mohamad Saaid Guru Besar SK Toh Paduka Raja.Yang Berusaha Dr Wan Norashikin bt Wan Noordin Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak kerana sudi hadir merasmikan Majlis Penutup Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 pada petang ini. Jawatankuasa Pengelola. Sirih dari Pulau Mutiara.

10 ULASAN PENGERUSI JEMAAH HAKIM Terima kasih diucapkan. mari kita sama-sama mendengar ulasan jemaah hakim mengenai pertandingan yang dijalankan. Pengerusi Jemaah Hakim untuk menyampaikan Ulasan Penghakiman Pertandingan. Dengan segala hormatnya.Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah. ………………………………………………………………………………… (kptusan) 12 Tahniah diucapkan kepada para pemenang Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 kali ini. Dan terima kasih kepada Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. 8 Terima kasih diucapkan kepada Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah. Hadirin yang dihormati sekalian.. Sebagai penghargaan pihak majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah naik ke pentas untuk menyampaikan cenderamata dan hadiah kepada para pemenang. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak atas ucapan yang disampaikan sebentar tadi. majlis dengan segala hormat dan takzimnya mempersilakan Yang Berbahagia Datin Rokiah bt Abdul Samat. majlis mempersilakan ………………………………………………. di atas ucapan aluan itu tadi. Kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu iaitu pengumuman keputusan pertandingan dan penyampaian hadiah dan cenderamata.. Untuk itu. Kini menyusul pula ucapan perasmian penutup. majlis mempersilakan.. Dipersilakan. Untuk itu. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak dengan diiringi oleh Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor.. …………………………………………. Untuk menyempurnakan majlis ini. untuk menyampaikan ucapan aluan. dijemput Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul 9 . untuk menyampaikan ucapan & perasmian penutup Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 Dengan segala hormatnya dipersilakan. 11 PERASMI & PPD NAIK KE ATAS PENTAS Keputusan telah berada di tangan kami. Kini sampailah masanya untuk kita mengetahui keputusan pertandingan Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 Tetapi sebelum itu. UCAPAN YANG BERBAHAGIA Terima kasih majlis ucapkan kepada Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak kerana sudi menyampaikan cenderamata dan hadiah kepada para pemenang. UCAPAN ALUAN.

. pegawai Jabatan Pelajaran Perak. Seterusnya. para peserta yang mengambil bahagian. Boleh kita jumpa lagi. PENYAMPAIAN CENDERAMATA KEPADA YANG BERBAHAGIA 13 Terima kasih sekali lagi Tuan Pengarah Pelajaran Perak dan terima kasih juga kepada Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Hulu Perak kerana sudi menyampaikan cenderamata sebentar tadi. Kalau ada kepuk di ladang. Dengan penyampaian hadiah sebentar tadi maka Majlis Tadarus AlQuran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 sampai ke penghujungnya. Semoga tiba dengan selamat.. Alhamdulillah. Sekian. Akhir kalam.Samat. Selamat pulang ke destinasi masing-masing. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak kerana sudi hadir ke majlis pada petang ini. marilah kita tutup majlis ini dengan sama-sama membaca Surah Al-Asr. Tuan Pegawai Pelajaran Daerah Perak Tengah dan dif-dif jemputan ke jamuan minum petang. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak dengan diiringi oleh Yang Berusaha Tn Kamal B Mansor. Sekalung budi penghargaan terima kasih pihak majlis kalungkan kepada Yang Berbahagia Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. Jawatankuasa Pengelola dan seluruh pihak yang telah menjayakan Majlis Tadarus Al-Quran Zon KPG Kg Gajah Tahun 2012 ini. Dijemput kepada Yang Datin Hjh Rokiah bt Abdul Samat. Pengerusi Baiduri Parlimen Pasir Salak Dipersilakan. Diberi Allah umur panjang.RT. WABILLAHI TAUFIQ WAL HIDAYAH WASSALAMUALAIKUM W. 14 . Boleh juga tumpang mandi. Terima kasih juga kepada semua dif-dif jemputan. Guru-guru. Bunga melur bunga kenanga Cantik disusun penyeri anjung Al-Quran bagaikan intan permata Al-Quran dijunjung umat disanjung Bunga mawar cantik berseri Mekar disirami si embun pagi Majlis Tadarus Al-Quran mengundur diri Semoga tahun hadapan berjumpa lagi.