Anda di halaman 1dari 7

SK SERI KOTA PUTERI, PASIR GUDANG

BAHASA MELAYU 2 ( PENULISAN ) TAHUN 4
UJIAN 1 ( 2013 )
Nama : _________________________________________

Tahun : 4 ______________

PENULISAN (012)
Satu jam lima belas minit
Arahan :
1. Kertas soalan ini mengandungi tiga bahagian. Bahagian A, bahagian B dan Bahagian C.
2. Kamu hendaklah menjawab ketiga-tiga bahagian.
3. Bagi Bahagian B, kamu boleh memilih sama ada menjawab Soalan 1, Soalan 2 atau
Soalan 3.
BAHAGIAN A
( 10 markah )
( Masa yang dicadangkan : 15 minit )
Gambar di bawah menunjukkan aktiviti-aktiviti di dapur.
Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti-aktiviti tersebut.

1.
1. __________________________________________________________________
___________________________________________________________________
2. ___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
3. ___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
4. ___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
5. ___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
1

Tuliskan karangan anda.Dia membeliku. “ Membaca itu jambatan ilmu “.  Isi 3 : Belajar dalam kumpulan – Tanya guru. 1.  Isi 1 : Mempunyai jadual waktu – jadual waktu belajar. ATAU 3. cuba elak tetapi tidak berjaya  Penutup : .namaku Modenas. rekabentuk menarik. Tuliskan sebuah karangan bertajuk “ Aku Sebuah Motosikal “. kedai motosikal. hadir kelas. ATAU 2. ditunggung pulang kerumah. Rangka karangan :  Pendahuluan : Cita-cita semua murid. gembira tuan menyayangiku. aku dibawa ke bengkel. harga berpatutan  Isi 1 : .Dibuat di kilang. seorang lelaki datang  Isi 3 : . ibu bapa bangga. lebih baik daripada bersendirian  Isi 4 : Menghormati ibu bapa dan guru – berfikiran positif. tubuh kumpulan belajar. dimasukkan ke dalam lori. Rangka karangan :  Pendahuluan : . kucing melintas. rasa sedih dan kesepian. Tulis karangan bertajuk “ Keluarga Saya “. mengelilingi bandar  Isi 4: . perlu dipatuhi. ulang kaji dari awal.Cedera ringan. berdoa  Penutup : Sokongan ibu bapa. usaha berterusan 2 .BAHAGIAN B ( 30 markah ) ( Masa yang dicadangkan : 40 minit ) Pilih satu daripada tajuk-tajuk di bawah ini dan tulis sebuah karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 80 patah perkataan.Lihat kawanku dibeli. tanda harga  Isi 2 : . berbincang.  Isi 2 : Rajin membaca – pelbagai buku. tukar pendapat. Bincangkan langkah-langkah yang perlu untuk menjadi murid yang cemerlang.Dibawa ke tempat kerja.

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ 3 .

______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ 4 .

... Ada yang membuat tugas mencangkul rumput..... Kumpulan-kumpulan tersebut telah diberikan tugasan tertentu... Kelab Pencinta Alam Sekolah Kebangsaan Seri Kota Puteri telah bekerjasama dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) untuk mengadakan gotong-royong.. Gotongroyong itu diadakan untuk membersihkan kawasan sekolah... Semua yang hadir berasa gembira dan puas hati dengan hasil kerja masing-masing......... .... ..... menanam pokok dan bunga-bungaan dan lain-lain lagi. ada yang ditugaskan mengutip sampah........... mengecat bilik darjah dan kawasan sekolah........ melukis mural.... Gotong-royong itu berakhir selepas makan tengah hari.. ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Disediakan oleh : Disemak oleh : Disahkan oleh : .... Semua ahli kelab hadir......... Pada hari Isnin yang lalu..BAHAGIAN C ( 20 markah ) ( Masa yang dicadangkan : 20 minit ) Tulis lima pengajaran yang kamu perolehi daripada petikan di bawah ini.. Tulis jawapan kamu dalam satu perenggan. bersempena dengan cuti Hari Pekerja...... Guru-guru dan ibu bapa turut hadir menyertai gotong-royong tersebut. Mereka yang hadir telah dibahagikan kepada enam kumpulan.. Panel pengubal Ketua Panitia Bahasa Soalan Melayu 5 . Setiap kumpulan diketuai seorang guru............... Panjangnya jawapan kamu hendaklah tidak lebih daripada 50 patah perkataan...

ditunggung pulang kerumah. ibu bapa bangga. usia.SKEMA BAHASA MELAYU PENULISAN TAHUN 4 UJIAN 1 BAHAGIAN A 1. kakak. berbincang. Soalan 2 Rangka karangan :  Pendahuluan : . kedai motosikal. gembira tuan menyayangiku Soalan 3 Rangka karangan :  Pendahuluan : Cita-cita semua murid. mengelilingi bandar  Isi 4: . rasa sedih dan kesepian. mencuci 4. bermain * aktiviti lain yang sesuai boleh diterima BAHAGIAN B Soalan 1 Rangka karangan  Pendahuluan : .Dibawa ke tempat kerja. sikap  Isi 3 . usaha berterusan 6 . aku dibawa ke bengkel. lebih baik daripada bersendirian  Isi 4 : Menghormati ibu bapa dan guru – berfikiran positif.Cedera ringan. pekerjaan. pekerjaan.  Isi 2 : Rajin membaca – pelbagai buku.Perasaan gembira dan bangga.  Isi 3 : Belajar dalam kumpulan – Tanya guru. kucing melintas.Nama abang. cita-cita dan lain-lain  Penutup . tukar pendapat.Nama ibu.namaku Modenas. tanda harga  Isi 2 : .Dibuat di kilang. “ Membaca itu jambatan ilmu “. ulang kaji dari awal. rekabentuk menarik.Nama saya. Harapan sihat kekal selamanya. tubuh kumpulan belajar. bersekolah. memotong 3.Nama ayah. Mempunyai keluarga yang kecil/besar  Isi 1 . harga berpatutan  Isi 1 : .Maksud keluarga. usia. seorang lelaki datang  Isi 3 : .Dia membeliku. dimasukkan ke dalam lori. sikap dan lain-lain  Isi 4 . perlu dipatuhi.adik. keluarga bahagia.Lihat kawanku dibeli. berdoa  Penutup : Sokongan ibu bapa. hadir kelas. bersekolah. menggoreng 2. sikap  Isi 2 . menyusun 5. cuba elak tetapi tidak berjaya  Penutup : . hobi.  Isi 1 : Mempunyai jadual waktu – jadual waktu belajar.

tanggungjawab/amanah/dedikasi – siap dengan sempurna 5. bergotong royong/bekerjasama/tolong-menolong 3. berbangga – hasil kerja sendiri * nilai-nilai yang sesuai boleh diterima 7 .BAHAGIAN C 1. rajin – hadir aktiviti 3. bijak merangcang – tugas lancar 4. menjaga kebersihan persekitaran/alam sekitar 2.