Anda di halaman 1dari 5

Teks Pengacara Majlis Sambutan Hari Kemerdekaan, SMTPJB.

Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari pulau Mutiara, Pemanis kata selamat datang, Awal bismillah pembuka bicara.

Assalamualaikum wrh...... dan selamat sejahtera. Slmt dtg ke majlis Sambutan Pelancaran Bulan

Kemerdekaan negara yang ke-56, SKBT bagi tahun 2013.

Bagi memulakan majlis kita pada hari ini, diminta semua guru dan murid berdiri tegak bagi menyanyikan lagu Negaraku dengan penuh semangat dan serentak.

Tetak buluh panjang 10, Mari jolok sarang penyengat, Angkat tgn jari 10, Doa diminta biar selamat.

Seterusnya

dijemput

Ustaz

Syarmi

bagi

mengetuai

upacara pembacaan doa bagi memberkati majlis kita pada hari ini. Majlis dgn segala hormatnya mempersilakan.

Zakaria bagi memberikan makluman lanjut mengenai aktiviti bulan kemerdekaan. pihak sekolah telah merencana variasi program khas untuk menyemarakkan lagi sambutan Bulan Kemerdekaan negara yang ke-56. Untuk itu. Majlis dgn segala hormatnya Terima kasih diucapkan kepada saudari Dalina bt. Sepanjang bulan kemerdekaan ini. mempersilakan. Zakaria atas makluman sebentar Fatin tadi. maka dengan rasmilah pelancaran bulan kemerdekaan negara yang ke-53 peringkat smtpjb. Syahirah Seterusnya bt Mastor majlis untuk menjemput saudari menyampaikan ucapan sempena Hari Pahlawan. Dengan makluman aktiviti kemerdekaan dan ucapan khas hari pahlawan sebentar tadi. majlis menjemput saudari Dalina bt. .Amin2 ya Rabbal alamin. Semua murid dan guru dipersilakan duduk. Hadirin-hadirat yang dihormati. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan.

Bahrain dari kelas 5pd3 dan Nor Fitri Azwan dari kelas 5ka1 untuk medeklamasikan sajak yang bertajuk “Cerita Merdeka”. . Pelajar diingatkan agar memberikan sepenuh perhatian semasa sesi tayangan sebentar nanti kerana kita akan menjalankan segmen kuiz berdasarkan video yang ditonton sejurus selepas tamat tayangan.Seterusnya. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Herlina bt. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. kini marilah kita bersama-sama menyaksikan tayangan video khas yang bertajuk kemerdekaan malaya 1957. Hadiah yang menarik menanti anda. Semoga semangat yang dipancarkan melalui sajak itu tadi mengalir mesra disungai hati kita semua. Mari kita saksikan. Bergetar atma apabila mendengarkan sajak yang dideklamasikan oleh saudari norainn dan nor fitri sebentar tadi.. seperti yang dijanjikan kita akan bersama pn. Mohd Harun untuk mengisi slot seterusnya iaitu kuiz sejarah. bagi menyemarakkan lagi semangat kemerdekaan ini. Baiklah. hadirin-hadirat yang dimuliakan. dijemput saudari Norainn bt. Baiklah.

Rangkaian lagu patriotik yang akan kita nyanyikan ialah Keranamu Malaysia. diminta semua para pelajar dan guru berdiri tegak untuk menyanyikan 3 buah rangkaian lagu patriotik.Begitulah tadi tayangan video kemerdekaan berserta kuiz sejarah. smtpjb. Seterusnya.. maka lengkaplah majlis Sambutan Bulan kemerdekaan negara yang ke-53. Semua hadirin diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu dengan penuh semangat serentak. Diharapkan pelajar dapat mengambil iktibar daripada tayangan dan kuiz sebentar tadi seterusnya menjadikan sejarah itu sbg benteng dalam kehidupan seharian. Setinggitinggi penghargaan diucapkan kepada semua guru dan pelajar atas kehadiran dan kerjasama anda. terima kasih. Cemerlang Gemilang Terbilang dan Tanggal 31 Ogos. Dengan berakhirnya nyanyian rangkaian 3 buah lagu patriotik sebentar tadi. Sekian. .