Anda di halaman 1dari 2

MODUL MENTOR MENTEE (HO SAU CHENG) TAJUK 8 MASA : MEMBINA JATI DIRI : 30 minit

OBJEKTIF : 1. Membina ketahanan diri supaya mentee menjauhi aktiviti negatif. 2. Supaya mentee mempunyai asertif kendiri yang bersepadu. AKTIVITI : 1.Mentor bertanya khabar mentee. 2.Mentor menunjukkan gambar-gambar yang berdasarkan tajuk yang dipilih. 3.Mentor mengedarkan kertas edaran (cerita-cerita/ berita) berdasarkan tajuk yang dipilih. 4.Mentor mendapatkan maklumbalas berdasarkan tajuk yang dipilih. 5.Mentor mendapatkan pandangan mentee tentang imej jati diri remaja yang unggul. 6.Mentee mencadangkan bagaimana membina jati diri yang cemerlang. ALATAN : 1.Buku Kehadiran Program Mentor Mentee. 2.Gambar – gambar penyalahgunaan dadah / merokok / bergaduh / vandalisme dan lain-lain. 3.Kertas edaran cerita- cerita / berita.

RUMUSAN : 1.Mentee digalakkan supaya mengenali diri mereka melalui perkongsian maklumat bersama rakan. 2.Mentee dapat membina peribadi yang kental melalui rakan sebaya adalah penting.

.Mentor dan mentee membuat kad-kad salam kepada rakan-rakan dengan kata-kata positif.Pengubahan sikap mentee ke arah yang lebih baik . 4.Melahirkan mentee yang dapat bertanggungjawab ke atas perasaan dan mengutamakan kesempurnaan diri / hidup. 2. 2. jati diri dan sahsiah diri yang positif. 3.TAJUK : MEMORI MANIS MASA : 30 minit OBJEKTIF : 1.Melahirkan mentee dapat berterima kasih/ sayang atas diri dan orang lain. prihatin dan sabar. 3.Kad-kad RUMUSAN : 1. mesra. ambil berat.Memahami bahawa dengan perkongsian rasa dapat mengamalkan nilai berbudi bahasa. AKTIVITI : 1.Melahirkan mentee yang bijak membuat pilihan dan matlamat hidup.Mentor menjelaskan aktiviti yang telah dijalankan sepanjang 21 kali perjumpaan.Mentor meminta mentee memulakan aktiviti perkongsian perasaan dan pemikiran yang dialami secara lisan. ALATAN : 1. ceria.Mentor bertanya khabar mentee.Mentor dapat membimbing mentee membina halatuju. 4. saling menghormati. kasih sayang. 2.