Anda di halaman 1dari 6

Rancangan pengajaran harian Pendidikan jasmani dan kesihatan Matapelajaran Tunjang Tajuk Sub tajuk perempuan ) Pengalaman sedia

ada bersama rakan. Hasil pembelajaran : 1.psikomotor 2. Kognitif 3. Afektif Penerapan nila Kemahiran berfkir mata dan kepala yang kuat atau lemah. Pengabungjalinan : alatan. Kesepaduan : matematik – membuat hantaran mengikut jarak tertentu dan mengira pergerakan asas – lokomotor , bukan lokomotor dan manipulasi i: : mendengar arahan, berdisipin, kerjasama dan kepimpinan. membuat perbandingan antara murid yang mempunyai koordinasi : murid pernah melakukan aktiviti bermain bolasepak : : : : pendidikan jasmani tarikh : kemahiran bolasepak 25 september 2012

masa :7.00 pagi – 8. Pagi tahun :5 amanah : 30 orang ( 20 lelaki , 10

kemahiran asas hantaran bi. Murid

jaringan gol dengan hantaran yang dibuat. Bahan : 1. Skitel 2. 15 biji bola 3. Wisel

Strategi pengajaran :

kecerdesan pelbagai, ansur maju.

luas kawasan aktiviti pergerakan adalah sektar 15m x 15 m. 1. 2. . Membuat regangan asas dengan regangan dinamik.Bahagian / masa Aktiviti Butiran mengajar / Fokus pembelajaran Organisasi kelas Alatan / catatan Langkah 1 Permulaan ( 10 minit ) Memanaskan badan A. 2. Murid melakukan aktiviti secara berselerak dan bergerak secara bebas di dalam kawasan grid. Murid dibenarkan menyentuh bola dan menendang dengan perlahan kepada rakan dengan satu sentuhan sahaja. Regangan melibatkan semua bahagian anggota badan dengan bergerak dan berlari dalam grid yang disedikan sambil menyentuh bola dengan satu sentuhan sahaja. 1. .

Kaki menendang diayun ke belakang pada sendi pinggul dan lutut kemudian ditendang terus ke depan.kira 18 cm – 23 cm dari bola. Jari kaki menendang di hala ke bawah dan dikuncikan pada buku lali.murid mengenai beberpa Tendangan terus dengan kekura kaki ( instep ) ( 10 minit ) teknik tendangan dan menunjukkan bahagian yang telibat dalam aktiviti tersebut dan melakukannya tanpa menggunakan bola. Bola disentuh dengan kekura kaki. 1. Aktiviti berpasangan. Tendangan dengan bahagian dalam kekura kaki ( inside instep ) Menendang dengan bahagian dalam kaki atau perut kaki ( inside of foot tecnique ) Langkah 3 ( 20 minit ) Latih tubi Tendangan kekura terus. .Langkah 2 Penerangan Guru menerangkan kepada murid. Murid meletakkan kaki tidak menendang kira.

Secra berpasangan murid menghampiri bola secara melengkung. Kaki memendang dipusing kea rah luar ( pada pinggang serta pergelangan kaki ) Badan agak ke sisi dan berat badan di atas kaki sokong. Jari kaki sokong kea rah tendangan serta bengkok pada lutut. Tendangan dengan bahagian dalam kekura kaki Inside instep ( inside instep ).kira 2 atau 3 tapak kai jauhnya dari bola ke sebelah sisi. Guru membetulkan teknik tendangan yang dilakukan oleh murid. Lutut dibengkokan. Kaki sokong kira. pinggul dan antara buku lali dan ibu jari. .Bola dihalakan kepada rakan dan diulang semula. Bola disentuh pada bahagian tulang di Menendang dengan bahagian dalam kaki atau perut kaki ( inside of foot technique ) Inside of foot technique ) Badan agak ke depan.

Kumpulan yang cepat dan tepat menghantar bola kepada rakan sehingga melepasi semua skitel yang ditetapkan akan dikira sebagai pemenang. 1. Murid dibahagian kepada beberapa kumpulan. Dalam setiap kumpulan murid akan menghantar bola kepada rakan melalui skitel yang telah ditetapkan.di ayun ke belakang dan seterusnya ke depan dari pinggul dan lutut. . 2. Kaki menendang dipusing ke luar serta bengkok pada lutut. Bola disentuh oleh bahagian perut kaki ( inside of the foot) Langkah 4 (15 minit ) Permainan kecil “ cepat dan tepat ” Murid mengaplikasikan tiga teknik hantaran secara berkumpulan. 3. Langkah 5 Penutup Penyejukkan badan Murid melakukan aktiviti penyejukkan badan ( colling down ) dengan kiraan 3.pergelangan kaki.

Guru membuat rumusan mengenai kemahiran hantaran atau tendangan yang telah dipelajari. .