Anda di halaman 1dari 20

MUTiARA KATA

Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain dibukakan. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya ,cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup,terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan, akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan, pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan, kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati. Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa, berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya..andai muatan kita adalah iman,dan layarnya takwa,nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan.

Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. Waktu kamu lahir, kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal, kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain, dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat, hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -Hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain Fikirkan tentang dirimu. Jika satu bangsa telah mula berfikir, tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia, cukup cubaan untuk membuat kamu kuat, cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya, dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Yang memimpin wanita bukan akalnya, melainkan hatinya. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. Yang berani mati hanya sekali. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak, tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun , dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.

bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. Hari ini bila ia datang. . Jika keadilan ditegakkan. keberanian tidak diperlukan lagi. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati.kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata.Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Hati itu ialah raja yang menentukan. hilang kewibawaannya. Kamu dapat menggalinya sedalamdalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. Esok kalau ia masih bertandang. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Hidup biarlah berbakti. jangan biarkan ia berlalu pergi.

Sesuatu yang bagus. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga. Sesuatu yang berharga/berguna. belum tentu baik. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. belum tentu bagus. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. belum tentu benar. tetapi tidak memahami sesuatu. Jangan abaikan permintaan orang. Sesuatu yang baik.Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. binasalah hayat. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenarbenarnya iaitu baik dan burukmu. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah . Kalau tidak bersendi. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. Agama menjadi sendi hidup. usahakanlah kemuliaannya. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Sesuatu yang benar. Jagalah dirimu baik-baik. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. belum tentu berharga. maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. pengaruh menjadi penjaganya. diam adalah emas. Apabila bicara itu perak. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan.

Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. dan keutamaan hati ialah keberanian. maka dia seperti pelakunya. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya . Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. Bila-bila masa ia akan pecah. Menghairankan sekali. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari.kehidupan. maka tertipulah dia. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. maka terkutuklah dia. Agama tidak pernah mengecewakan manusia.

Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. Ambillah waktu untuk memberi. itu adalah sumber kebijaksanaan. itu adalah musik yang menggetarkan hati. sehingga anda sendiri hangus kerananya. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk berdoa. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. itu adalah kunci menuju syurga. itu adalah sumber kekuatan. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk belajar. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. Ambillah waktu untuk bekerja.Sesiapa yang tidak berfikir panjang. itu adalah nilai keberhasilan. . Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. Ambillah waktu untuk bermain. Ambillah waktu untuk tertawa. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. Ambillah waktu untuk bersahabat. Ambillah waktu untuk beramal. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkara-perkara besar. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. tetapi penting mengetahui nilainya. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. itu adalah sumber ketenangan. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. Apabila hal itu menyakitkan hatimu.

anda akan cari jalan. Barangsiapa menanam. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. kita akan dibenci. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki hal-hal terbaik. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. akan kehilangan adabnya. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. anda akan cari alasan. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal. Namun demikian. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. Jika anda mahu membuat sesuatu. . Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. fikirkan kebencian. .Peribahasa Arab . mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. seperti durian berduri kerana sedap isinya. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik.Tiap-tiap sesuatu. dia yang akan menuai. Ini adalah undang-undang alam. mereka gagal untuk merancang. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon.William J.

kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. . Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. rugi seribu batu. . Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. Namun kita harus menuju ke sana. tetapi manis akhirnya. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. Padahal mudah. pasti akan menghasil kecemerlangan. Andai hidup punca perpisahan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. Menyimpang seinci. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. . Namun seandainya mati punca perpisahan.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Orang mulia menyalahkan dirinya. biarlah mati menyambungnya semula. Bahasa yang paling manis SENYUM.bukanlah perikemanusiaan.Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya.Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa.

Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . .Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. tetapi mampu melantun kembali. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. kehormatan telah musnah. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Biarpun jalan itu panjang.Flower A. ia tidak akan busuk. . Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. maka matilah orang itu -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. ia tidak akan lekang-lekang. kita akan merintisnya perlahan-lahan. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.

Seburuk-buruk buta adalah buta hati.Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Kalau rumahmu dari kaca. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. iaitu kerja dan bukannya usia. Perjuangan memerlukan ketabahan. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. Hidup memerlukan pengorbananan. Berfikir sejenak. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. . Ketabahan memerlukan keyakinan. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia.Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. . Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. janganlah melempari orang lain dengan batu. Keyakinan pula menentukan kejayaan.

Saya percaya. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Kegembiraan ibarat semburan pewangi. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain. Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini. janganlah pula anda menambah dukanya. . Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. .Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan. tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

yang satu membersihkan yang lainnya. . Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara . Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi Segala hal yang lahir akan mati. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. dan itulah yang kita rasai saat ini. Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. Manusia tak akan tahu semua perkara.Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka.. menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa. Hidup ini ibarat meniti seutas tali.. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan.

Jika anda rasa ianya menyakitkan. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. Jika kebaikan dibalas kejahatan. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. . Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. Nikmatilah ia sebelum cair. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima . Jika kejahatan di balas kejahatan.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. Hidup umpama aiskrim. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. itu adalah zalim. itu adalah mulia dan terpuji. maka itu adalah dendam. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang.

penderitaan. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. maka matilah orang itu. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut..Kebebasan . Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Apabila kepercayaan telah hilang lenyap.Khidmat Kepada yang muda .Kemaafan Kepada ketua .Kesetiaan Kepada musuh . Kepada pasangan . Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya.Contoh terbaik Kepada yang tua . ataupun Shakespeare menulis puisinya. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat.Cinta dan ketaatan Kepada manusia . kehormatan telah musnah. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi.Hargai budi mereka dan kesetiaan. ( Harieta Wahab) Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .

Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan. Dunia ini ibarat pentas. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. Ingatlah. tentu lebih banyak tertawa. Kita adalah pelakonnya. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Berfikir itu cahaya. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan . Lidahmu adalah bentengmu. kelalaian itu kegelapan. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. duit bukan kawan. sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. sabar itu iman. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya.

merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. belum tentu hari ini kita akan berada di sini . jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. Apa yang diperolehi dalam hidup ini. bersungguh. bersabar dan berdoa. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri.Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui.

Tetapi malangnya. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. Tetapkan akal pada hal tertinggi. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. . Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. Anda mesti menghadapinya. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. cabaran dan pelbagai peluang. Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. tetapi sedikit sekali pelakunya. Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. Apa yang ada hanyalah percubaan.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah.Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia.Dan engkau akan menjadi terhebat. . Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi.

perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar. Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. dan orang yang jahil membuka keaibannya. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara. Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. maka tenanglah batinnya. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. . ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu .Cecil B. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. .

bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Jika akarnya sihat. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar.Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu.Confucius Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta. Hidup biar beradab. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian. ingatlah menyimpan kesabaran. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama.Horatius . Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat.

Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut. tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup. Madah Cinta . Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . Mutiara Hadis & Madah Khalil Gibran. sila lawati Teratak Mutiara Kata Anda dijemput untuk berkunjung ke Mutiara Hikmah .Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. tetapi mampu melantun kembali. Home :: Sajak :: Cerpen :: Forum :: Arkib Karya :: Petua :: Buku Tamu :: Artikel :: Pantun :: Humor :: Tazkirah . Sila ke laman Mutiara Kata 2 Mutiara kata ini dihimpun oleh Anna Abadi sebagai sumber rujukan Untuk menyumbang mutiara kata atau membaca mutiara kata yang lain.Mognon Me Lauhlin Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia. seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain. disebalik senyum dan tawa. -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit. iaitu kerja dan bukannya usia. Di sebalik keindahan rumah tersergam.