Anda di halaman 1dari 4

MAKANAN SEGALA PUNCA PENYAKIT

Hakikatnya, amalan mengawal tabiat pemakanan selepas jatuh sakit adalah tindakan salah. Kita patut mengawal pemakanan seawal usia remaja, bukan apabila memasuki fasa 40-an. Tabiat pemakanan yang boleh diteladani ialah mengikut sunah Rasulullah s.a.w. “... makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan...” (Surah al-A‟raf, ayat 31). Sebenarnya, menjaga dan mengawal perut daripada makan terlalu banyak adalah kaedah pencegahan penyakit yang berkesan. Sebab itu ramai ilmuwan perubatan dan tabib zaman lampau sering bermadah „lapar itu ubat‟. Mengambil makanan dalam kuantiti banyak adalah amalan buruk kerana ia memberatkan organ dan sistem pencernaan sehingga ia lemah dan tidak mampu mencerna secara teratur dan berkesan. Makanan dalam jumlah yang banyak menyebabkan pelbagai penyakit. Justeru, kaedah rawatan dan pencegahan penyakit yang terbaik sepatutnya bermula dari perut - pastikan kuantiti dan jenis makanan yang masuk ke perut terkawal. Nabi Muhammad ada menyebut ‘perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit’. Selain kuantiti makanan, petua kesihatan Nabi turut mengambil kira isi padu makanan. Baginda lebih mengutamakan makanan lembut, terutama jika baru sembuh atau melalui proses pemulihan. Dalam satu hadis daripada Siti Aisyah r.a, beliau berkata: “Jika Rasulullah diberitahu si fulan sakit dan tidak ada nafsu makan, baginda bersabda: Berikanlah kepadanya „talbiinah‟! Kata baginda lagi, Demi Allah, ia mencuci perut seseorang seperti kamu membersihkan mukamu daripada kotoran!” Talbiinah ialah sejenis makanan masyarakat Arab menyerupai bubur atau susu. Ia lembut dan tidak membebankan perut. Bagi kita di sini, mungkin oat dicampur susu sesuai sebagai makanan yang lembut dan tidak membebankan perut serta fungsi pencernaan. Makanan ini juga kaya serat dan banyak membantu proses penghadaman. Disiplin pemakanan yang diamalkan Rasulullah biasanya mengelak makanan itu mendatangkan penyakit kepada individu yang sihat, manakala bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan, ia mengelak penyakit menjadi semakin serius. Contoh peristiwa Nabi Muhammad s.a.w mengajar pemilihan makanan ketika sakit ialah sebagaimana hadis riwayat Ibnu Maajah dari Ummul Mundzir Qois al Anshoriyah, katanya:

“Suatu hari Rasulullah berkunjung ke rumah kami bersama Ali k. ini lebih sesuai bagimu!” Larangan Rasulullah kepada Ali yang baharu sembuh daripada sakit agar tidak memakan daliah sebagaimana dalam hadis di atas adalah kaedah pencegahan atau berpantang. tetapi memudaratkan apatah lagi mengandungi perasa tiruan dan sintetik.a. walaupun sedap. baginda menyeimbangkan makanan bersifat panas dengan sejuk. . Kami mempunyai buah daliah (sejenis buah-buahan di tanah suci). perut belum cukup kuat kerana ia sibuk bekerja menghakis sisa penyakit dari dalam perut dan badan. “Baginda berkata kepada Ali: Engkau baru saja sembuh daripada sakit. Rasulullah menggalakkan Ali mengambil masakan daripada gandum kerana air daripada gandum itu dapat menguatkan tubuh. makanan awet atau diasinkan seperti acar kerana semua itu memudaratkan kesihatan. baginda membenarkan pengambilan makanan yang tidak sesuai. “Lalu Ali berhenti memakannya. Ketika baru pulih daripada sakit. Kemudian saya buatkan masakan dari gandum dan saya berikan kepada mereka berdua. Dari segi komposisi makanan. maka Rasulullah s. Buah-buahan yang sifatnya mudah terurai mungkin memberi mudarat bagi mereka yang baru sembuh. Sebaliknya. Rasulullah gemar makanan yang mengandungi unsur manis semula jadi dan madu malah baginda suka mengambil buah-buahan sebagai makanan tambahan. Rasulullah tidak mengambil makanan yang masih dalam keadaan panas atau makanan yang disimpan semalaman. baginda tidak pernah mengambil susu dan ikan atau susu dan telur atau daging dan susu atau antara makanan yang kedua-duanya mempunyai sifat panas atau sifat dingin serentak. Kita juga patut mengelak mengambil makanan segera dan minuman berkarbonat. Namun. serentak. tetapi dalam kuantiti sedikit sekadar menghilangkan keinginan.w bersabda: Ali. Baginda juga tidak mengambil dua jenis makanan yang mempunyai sifat cepat dicernakan dan lambat dicernakan. Contohnya.a yang ketika itu baru sembuh daripada sakit. lalu Rasulullah mengambil dan memakannya dan Ali juga memakannya. nah. Perkara menarik mengenai kaedah makanan seimbang yang diajarkan Rasulullah ialah baginda tidak membataskan pada satu jenis makanan saja.

Contohnya.w. makruh minum selepas melakukan olahraga atau sebaik selesai melakukan sesuatu kerja berat atau sebaik habis makan atau sebelum makan. Nabi mempunyai disiplin pengambilan madu yang baik untuk dicontohi. dan jika tidak maka ditinggalkannya.a.a.w yang patut menjadi teladan ialah baginda tidak pernah mencela makanan yang tidak disukainya atau kurang enak. Madu dicampurkan dengan air dingin sebelum diminum. Jika berselera dimakannya. Rahsia besar Rasulullah s. iaitu dalam posisi „mutawarikan‟. pasti yang paling penting dan mungkin dilupakan kita apabila makan atau minum ialah membaca „basmalah‟ (membaca Bismillah) dan mengucapkan „hamdalah‟ (Alhamdulillah) apabila selesai.w mempunyai petua unik ketika minum.a. kecuali jika dalam keadaan terpaksa.a. biarkan beberapa detik berlalu apabila selesai aktiviti berat atau makan. Baginda berkata: Hal itu lebih melegakan dan lebih menyihatkan. Postur badan penting dalam menentukan kebaikan ketika pengambilan makanan. satu aspek lain penjagaan kesihatan Rasulullah s.” Maksud bernafas tiga kali ketika minum ialah dengan menjauhkan bekas atau cawan dari mulut. Sebaliknya. Ini terkandung di dalam hadis bermaksud: “Anas berkata: Rasulullah tidak pernah mencela makanan.” . Semua itu tidak baik untuk kesihatan. Ini bertujuan mencairkan lendir dan membersihkan sistem pencernaan. kemudian minum. Baginda mempunyai disiplin khusus dari segi minuman. Rasulullah s. Berdasarkan petunjuk Nabi s.” Baginda juga melarang minum sambil berdiri. iaitu mengambilnya pada waktu pagi sebelum sarapan.Mengenai madu. lalu bernafas atau seolah-olah menghisap air yang sedang diminum. tetapi hendaklah direnggangkannya dari bibir. baginda melarang makan sambil bersandar sebagaimana sabdanya bermaksud: “Saya tidak makan sambil bersandar. Larangan bernafas di dalam gelas ketika minum ditemui dalam hadis bermaksud: “Jika seseorang di antara kalian minum maka janganlah bernafas di dalam gelas minuman. Ia banyak keberkatan dari segi kesihatan. Dalam satu hadis dari Anas bin Malik bermaksud: “Rasulullah minum dengan tiga kali nafas. Selain jenis dan kuantiti makanan. iaitu meletakkan pinggul pada keduadua tumit dan menempatkan telapak kaki kiri di atas punggung kaki kanan.” Dan.w ialah cara baginda duduk ketika makan.

” . Mulakanlah sekarang! Kepentingan menjaga pemakanan dapat difahami daripada hadis Nabi saw yang diriwayatkan atTurmudzi dari Abdullah al-Ashory.Justeru. maka seolah-olah dunia ini miliknya. Rasulullah saw bersabda bermaksud: “Sesiapa dalam keadaan badan sihat. semua orang tidak wajar menunggu hari tua atau berusia lewat 40-an untuk memulakan amalan pemakanan sihat. aman dalam penghidupan dan ia memiliki makanan seharihari yang cukup.