Anda di halaman 1dari 4

UJIAN BULANAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 3 Nama : _____________ Kelas : _____________ Tarikh : _____________ 5.

Saya membasuh baju dengan Bahagian A Jawab semua soalan. Baca dan bulatkan jawapan yang betul. 1. Mei Lin berbangsa Cina, kamu patut menghantar . kepadanya. A. kad Selamat Hari Raya B. Kad Selamat Hari Deepavali C. kad Selamat Tahun Baru Cina D.kad hari jadi 2. Raju pergi ke kuil untuk bersembahyang. Apakah agama yang dianuti oleh Raju? 7. Salmah selalu adiknya A. Islam B. Buddha C. Hindu D. Taoisme 3. Ali tidak makan secara berlebihan, walaupun makanan itu sedap. 8. Apabila bercakap dengan ibu bapa kita A. Dia tidak kuat makan. B. Dia tidak suka makanan itu. C. Dia mengutamakan kesihatan. D.Dia malas. 4. Suzie terjumpa sebuah dompet di kantin sekolah. Dia seharusnya.. A. membelanjakan wangnya. B. mengambil dan serahkannya kepada guru. A. tidak bercakap. B. meninggikan suara. C. merendahkan suara. D.bersuara merdu mestilah A. tidak B. membiar C. menunjuk ajar D.mengejek yang belum pandai membaca. A. baik B. merosakkan C. tidak ambil tahu D. sambil lewa 6. Kemudahan awam seperti tandas, mestilah dijaga dengan A. sabun B. ubat gigi C. syampu D.minyak C. mengambil dan simpan dalam begnya. D. membiarkan saja dompet itu.

UJIAN BULANAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 3 9. Jika kamu bersalah, kamu akan A. meminta maaf. B. mengulangi kesalahan itu. C. Membiarkan sahaja kesalahan itu. D. membuat tidak tahu. 13. Buvana enggan mengemas katilnya. Dia berpendapat itu kerja pembantu rumahnya. Buvana seorang yang . A. Pemalas B. berdikari C. tekun berusaha D. berbudi bahasa 10. Kita patut .. semasa lagu Negaraku dinyanyikan. A. berlari B. berdiri tegak C. berbual bersama kawan D. menari 11. Apakah yang dimaksudkan dengan Kepercayaan kepada Tuhan dalam salah satu prinsip Rukun Negara? A. Percaya Tuhan itu ada dan mematuhi segala suruhan dan larangan Nya. B. Untuk memastikan setiap manusia mempunyai Tuhan. C. Supaya setiap manusia bertindak mengikut perasaan. D. Supaya tidak berlaku pergaduhan sesama manusia. 12. Makan nasi di atas daun pisang merupakan amalan kaum . A. Melayu B. India C. Cina D. Sikh B. A. Ashni menderma sebahagian daripada wang tabungnya kepada mangsa banjir. Edward menderma kerana rakanrakannya menderma. 16. Antara yang berikut, yang manakah menunjukkan sikap ikhlas? A. memberitahu Rajan B. beritahu apabila ditanya oleh Rajan C. membuang buku itu D. tidak perlu beritahu sesiapa 15. Tharseelan terambil buku Matematik Thanaraj. Dia patut ................................ A. bersih B. cantik C. mahal D. biasa 14. Kita hendaklah memakai pakaian yang kemas dan . pada setiap hari.

UJIAN BULANAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 3 B. C. Salmah memberitahu rakanrakannya dia penderma yang terbanyak. D. Ramesh tidak menderma langsung. 17. Aminah sentiasa .. kelakuannya supaya tidak berlebihlebihan apabila berhadapan dengan sesiapa sahaja. A. B. C. D. memaafkan menjaga mendengar membuat 22. Ruzana menderma kepada mangsa kebakaran itu dengan hati yang 18. Persahabatan antara murid lelaki dan perempuan perlu ada A. keperluannya B. kebebasannya C. batasannya D. ramah mesranya 19. Salah satu sikap baik hati ialah .. A. membantu mereka yang memerlukan. B. tidak peduli hal orang lain. C. mementingkan diri. D. menjaga keluarga sendiri sahaja. 20. Mengamalkan sikap .. akan mengeratkan perhubungan dengan orang lain. A. berterima kasih 23. Bahagian B Nyatakan sama ada tindakan yang berikut BETUL atau ________ 2. Azman meminjamkan pembaris kepada chong. _______ 3. Singh dan Raju bermain bola sepak di padang. ________ 4. Hazizi mengajak Aiman ponteng sekolah. ________ 5. Vickey membantu Lisa menyelesaikan kerja sekolah. _________ 6. Sandy suka berhutang dengan kawannya. ________ SALAH 1. Lim suka mengejek Ali yang miskin. A. B. C. D. baik ikhlas jujur sederhana .................................... A. B. C. D. sederhana belas kasihan kejujuran berterima kasih 21. Wan menyerahkan dompet yang dijumpainya di sekolah kepada guru disiplin. Wan mengamalkan sikap . C. D. pentingkan diri suka marah

UJIAN BULANAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 3 7. Kumar dan Koh pergi ke perpustakaan bersama. ________ 8. David mengajak Chua pergi ke pusat hiburan. ________ 9. Anita selalu membantu ibunya menjaga adik. ________ 10. Rashid membantu ibunya mengemas rumah. _________ 1. Bendera Malaysia mempunyai ___________ warna. 2. Warna warna pada bendera Malaysia ialah__________ , __________ __________ , dan __________. 3. Lagu Kebangsaan Malaysia ialah ___________. 4. Kita mesti berdiri apabila ____________lagu Negaraku. 5. Kuala Lumpur ialah ibu ____________ Malaysia.

Bahagian C Isi tempat- tempat kosong di bawah ini dengan perkataan berikut. membersihkan mengelap menyapu menanam 1. Zubir membantu abangnya ____________ cermin tingkap. 2. Kumar _______________ semula buku-bukunya di dalam almari selepas menggunakannya. 3. Hafiz sedang _____________ kolam ikan di belakang rumahnya. 4. Nurin ______________ bunga di halaman rumah. 5. Kakak sedang ____________ sampah di ruang tamu. Bahagian D Isikan tempat kosong dengan kata yang sesuai. menyusun