Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009

INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN 06000, JITRA KEDAH DARUL AMAN

KERTAS KERJA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 1 SEMESTER 5

“LAWATAN BENCHMARKING”
SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN DATO’ SYED OMAR, JALAN SULTANAH BAHIYAH, 05350 ALOR SETAR, KEDAH DARUL AMAN

4 MAC 2009
Disediakan oleh: 1 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009

Jadual Program Muka surat Disediakan oleh: 2 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Ahli Jawatankuasa Kursus Bina Insan Guru PISMP IPGM 2009 9. Tarikh 5. Peserta Kursus 7. Pengangkutan 11. Mentor 8. Objektif 4. Makanan 14. Rasional Bina Insan Guru 3. Anggaran Kewangan 10. Tempat 6. Penutup 14.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 2009 PISMP IPGM SAINS 1 INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN Kandungan 1. Jadual Program 12. Lampiran : I. Senarai Nama Peserta Kursus II. Pengenalan Bina Insan Guru 2.

Pengenalan Program Bina Insan Guru merupakan suatu program yang dirangka khas untuk memenuhi syarat guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) bagi memperoleh Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Insan guru juga dilihat sebagai golongan yang dapat membina generasi yang cemerlang dan gemilang di samping menjadi ‘insan contoh’ kepada masyarakat. emosi. Pada kali ini Bina Insan Guru berteraskan kepada pengurusan dan budaya sekolah. Proses pembinaan insan guru dibina berlandaskan kepada aspek kesedaran bahawa profession perguruan adalah profesion yang mulia dan memerlukan sikap dan tanggungjawab yang tinggi. Program ini diletakkan di bawah komponen Asas Dinamika Guru (ADG). infrastruktur dan infostruktur di sekolah tersebut. guru memerlukan kekuatan dan kemantapan dalam diri dari aspek yang lengkap iaitu jasmani. iklim. Selain daripada sekadar lawatan. pengisian-pengisian positif.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 1. Sebagai insan yang bergelar guru adalah menjadi suatu kewajipan untuk menampilkan peribadi dan jati diri yang baik di samping meningkatkan kualiti dan ketrampilan diri. “Lawatan Penanda Arasan” atau “Lawatan Benchmarking ” menjadi tugasan BIG yang merupakan lawatan yang menumpukan kepada sekolah cemerlang dan juga sekolah harapan. Oleh itu. program ini juga turut menekankan kepada pemerhatian terhadap kepimpinan. pengurusan. penerapan nilai-nilai murni dan pengamalannya juga perlu disemai dalam diri guru agar ia menjadi contoh dan ikutan kepada anak didik khususnya dan masyarakat amnya dalam mengharungi cabaran di era globalisasi. Penekanan kepada aspek-aspek berikut amat penting sebagai hasil pemahaman insan guru terhadap tanggungjawab profesion perguruan. Oleh itu. pelaksanaan program Bina Insan Guru merupakan suatu mekanisme tambahan dalam pembentukan nilai jati diri guru-guru pelatih ke arah membentuk insan guru yang menepati keperluan negara dan juga senada dengan Falsafah Pendidikan Negara dan juga mematuhi prinsipprinsip yang dijunjung dalam Rukun Negara. Disediakan oleh: 3 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . rohani atau intelek.

fokus kerja dan keutamaan kepada perkara yang lebih penting.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 2. Menurut Stephen Covey di dalam bukunya yang berjudul “Stephen Covey's Seven Habits of Highly Effective People” yang menekankan ke arah pembentukan manusia yang efeketif berlandaskan nilai-nilai dan prinsip-prinsip di antaranya adalah seperti proaktif. menimbulkan kesedaran dan keinsafan dalam membentuk jati diri sebagai seorang guru. Guru efektif merupakan guru yang cemerlang di dalam pengurusan di sekolah seiring dengan pengajaran dan pembelajaran di kelas. Rasional Program ini dilaksanakan dengan harapan dapat membina insan guru yang berkualiti dan efektif bertepatan dengan tema lawatan yang ingin diadakan berorientasi kepada pengurusan dan budaya sekolah. Di samping itu. Ini bertujuan untuk mencapai cita-cita murni membentuk peribadi seorang insan yang berwawasan seterusnya membantu membina realiti wawasan negara. Justeru. lawatan ini akan memberi pendedahan kepada bakal guru tentang gerak kerja dalam pengurusan di sekolah dengan lebih jelas serta dapat memberi gambaran awal tugas guru supaya dapat membina suatu stigma bahawa guru perlu lebih eifisyen di dalam pengurusan di sekolah. Program ini merupakan batu asas kepada penterjemahan makna tugas guru yang lebih efisyen. guru-guru pelatih PISMP Sains dapat membina keyakinan diri dalam menghadapi cabaran semasa. Disediakan oleh: 4 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

semangat juang yang tinggi serta sikap muhibah di antara satu sama lain. 4. para guru pelatih PISMP Sains diharapkan dapat : 3.1 Menghayati nilai-nilai dan sifat-sifat kepimpinan. Disediakan oleh: 5 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Memiliki semangat berpasukan. Tarikh Program Bina Insan Guru PISMP Sains 1 Semester 5 2009 ini akan diadakan pada hari Khamis.2 Mendalami pengurusan sekolah secara lebih efektif dan terancang. 4. 3. Matlamat Selepas mengikuti program Bina Insan Guru. Memperkembangkan potensi diri sebagai pendidik dengan mengamalkan refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek kehidupan.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 3. 3. 4. 4.3 Membudayakan elemen sekolah cemerlang dan penyesuaian iklim di sekolah.2. Mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan dan patuh kepada tuntutan agama. 3. 3. Menyesuaikan diri dalam menghadapi pelbagai cabaran sebagai seorang pendidik.4 Mengetahui kepentingan infrastruktur dan juga pengendaliannya. 4 Mac 2009.1. Tempat Program ini akan diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar.3. Objektif Sasaran kepada guru pelatih PISMP Sains selepas mengikuti lawatan agar dapat: 4. 05350 Alor Star.5. 4.4.5 Memahami perlaksanaan infostruktur di sekolah dengan lebih efisyen. Jalan Sultanah Bahiyah. Kedah Darul Aman. 4. 5. Mempunyai disiplin dan komitmen yang tinggi dalam apa jua keadaan.

Disediakan oleh: 6 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . 7.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 6. Peserta Kursus Seramai 19 orang guru pelatih menyertai Lawatan Penanda Arasan ini. senarai nama peserta kursus. *Sila rujuk LAMPIRAN I. Mentor Mentor yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh pihak pentadbiran IPGM Kampus Darulaman adalah Tuan Rosdan bin Tuan Muda. Para pelatih adalah daripada pelajar-pelajar PISMP IPGM Sains 1 Semester 5 yang terdiri daripada 9 orang guru pelatih lelaki dan 10 orang guru pelatih perempuan.

MAT NAYAN HUANG SIEW WENG 3) KEBAJIKAN : AHMAD SHAHRANI RAZI B. TENGKU MAT 7) AKTIVITI 8) PROTOKOL : CHENG CARRIE : (I) NURZAZALIZA BT OTHMAN (II) LEE MEE YIN 9) DOKUMENTASI : (I) MOHD KHAIRUL BIN KHARANI (II) RAZLAN BIN SHAARI Disediakan oleh: 7 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . CHE MOHD ZAKI (II) TENGKU NADIAHUSNA BT. MOHD RADZI : YAN CHONG YU 4) PENGANGKUTAN 5) BUKU PROGRAM & TAG NAMA : (I) YU KE XIU (II) CHAI SIEW LIAN 6) CENDERAHATI : (I) AIMA NAZIHAH BT. SALIM : (I) MOHD ZARIQ BIN ZAMBERI (II) AZHAR BIN MOHAMAD SHAFIK : : : : : MOHD TARMIZI BIN MOHAMAD MOHD ASHRAF BIN ANUAR TAMMY TEO CHING SIN NUR ATIKAH BT.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 8. Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru Lawatan Penanda Arasan PISMP IPGM SAINS 1 Senarai Ahli Jawatankuasa Bina Insan Guru PISMP SAINS 1 2009 yang telah dipilih ialah seperti berikut : PENGERUSI NAIB PENGERUSI SETIAUSAHA NAIB SETIAUSAHA BENDAHARI JAWATANKUASA 1) MAKANAN 2) PERALATAN : MOHD FAISAL B.

00 Disediakan oleh: 8 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 9. Pelajar IPDA (RM 16 X 19 orang X 1 hari) JUMLAH (RM) RM 304. Anggaran Kewangan Berikut dinyatakan anggaran kewangan secara keseluruhan untuk perbelanjaan program : BIL PENDAPATAN JUMLAH (RM) PERBELANJAAN Makanan 1.00 JUMLAH JUMLAH RM 304.

12. Disediakan oleh: 9 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . Makanan Makanan yang akan disediakan sepanjang program akan ditempah melalui pihak pembekal makanan di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar. 5350 Alor Star. Jadual Program Program Bina Insan Guru PISMP IPGM SAINS 1 Semester 5 2009 ini akan mengambil masa sehari yang melibatkan aktiviti berunsurkan ilmiah. Kedah Darul Aman.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 10. dan interaksi sosial dan pengurusan seperti yang tertera di dalam Jadual program adalah seperti di LAMPIRAN II. Pengangkutan Pengangkutan peserta IPGM Kampus Darulaman akan disediakan oleh pihak pentadbiran institut sendiri dan maklumat pengangkutan adalah seperti berikut : a) 1 buah bas IPDA 11.

. Justeru.. .... ( ) Setiausaha... 06000 Jitra.. Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1...... Penutup Secara tuntasnya.. membentuk guru yang efektif dalam bidang tugasnya serta mempunyai nilai tambah dan dalam masa yang sama memenuhi keperluan modal insan negara.... Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Darulaman............. Kedah. mempraktikkan nilai-nilai kepimpinan dan pemahaman terhadap keperluan infrastruktur dan infostruktur sekolah.... kerjasama dan komitmen yang jitu daripada semua pihak yang terlibat dapat menjayakan program Lawatan Penanda Arasan ini dengan sempurna........... Hasil daripada program ini dapat melahirkan guru yang memahami dan mendalami pengurusan yang lebih sistematik.......... Disediakan oleh ..Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 14.. Disediakan oleh: 10 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 ........

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN I SENARAI NAMA PESERTA PROGRAM BINA INSAN GURU PISMP IPGM SAINS 2 2009 KURSUS MENTOR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 : PENGAJIAN SAINS 1 : TUAN ROSDAN BIN TUAN MUDA NO KP 870131-11-5457 870321-29-5102 860109-03-5101 861223-13-5012 870526-23-5226 860521-13-5294 870218-08-5182 870912-35-5197 860108-03-5433 870424-09-5197 870303-02-5889 860127-08-5073 871019-02-5202 861101-38-5208 861009-38-5221 860406-52-5748 860208-46-5238 870523-10-5469 851110-14-5362 HP 012-4624131 019-9223720 019-9965477 016-8658241 016-7728132 016-5783552 016-9621692 017-4958464 012-9678161 012-4327401 013-4124731 013-2683857 013-4909604 017-5521336 013-4408260 016-8573808 019-9942304 017-6569885 016-7340223 NAMA AHMAD SHAHRANI RAZNI B MOHD RADZI AIMA NAZIHAH BT CHE MOHD ZAKI AZHAR B MOHAMAD SHAFIK CHAI SIEW LIAN CHENG CARRIE HUANG SIEW WENG LEE MEE YIN MOHAMAD TARMIZI B MOHAMAD MOHD ASHRAF B ANUAR MOHF FAISAL B SALIM MOHD KHAIRUL B KHARANI MOHD ZARIQ B ZAMBERI NUR ATIKAH BT MATNAYAN NURZAZALIZA BT OTHMAN RAZLAN B SHAARI TAMMY TEO CHING SIN TENGKU NADIAHUSNA BT TENGKU MAT YAN CHONG YU YU KE XIU Disediakan oleh: 11 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 LAMPIRAN II TENTATIF PROGRAM BINA INSAN GURU SEMESTER 5 PISMP IPGM SAINS 1 2009 8.30 pm 6.30 pm 2.00 am 9. : Sampai di destinasi : Kudapan : Majlis pengenalan : Pemerolehan maklumat sekolah • Ciri-ciri kepimpinan • Pengurusan • Iklim dan budaya sekolah • Infrastruktur dan infostruktur kurikulum 12.00 pm : Makan tengahari : Solat Zohor/ Slot Moral : Sambungan pemerolehan maklumat sekolah : Solat Asar/ Slot Moral : Majlis Penutup : Minum petang : Bertolak pulang ke IPGM Kampus Darulaman Disediakan oleh: 12 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .00 am 9.45 pm 1.00 pm 5.00 am : Bertolak ke Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Syed Omar.15 am 9.30 am 10.30 pm 5.30 pm 4.

A : PENSYARAH PENASIHAT Data / maklumat yang diberikan adalah betul. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………. ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG B : KETUA JABATAN / PENASIHAT JPP Disahkan betul. Butiran kewangan yang diberikan adalah betul. DISOKONG / TIDAK DISOKONG. Telah disemak dengan teliti.Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG.. ( Tarikh ) ……………………………. DISOKONG / TIDAK DISOKONG …………………… ( Tarikh ) ………………………………. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 13 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 .

……………………. ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 14 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . AKAUNTAN Kewangan mengizinkan / tidak mengizinkan Peruntukkan yang akan digunakan ialah : …………………….Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG C : PEGAWAI EKSEKUTIF / KETUA PEMB. …………………. Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………..Lelaki / …………………. TADBIR / PEMB. Kenderaan boleh digunakan / tidak boleh digunakan pada tarikh / masa tersebut. ( Tarikh ) …………………………… ( Tandatangan & Cop ) ________________________________________________________________________ BHG.. ( Tarikh ) …………………………. Orang sahaja (……………. D : TIMBALAN PENGARAH Tarikh sesuai / tidak sesuai Masa sesuai / tidak sesuai Pensyarah pengiring diluluskan untuk …………..Perempuan ) DISOKONG / TIDAK DISOKONG Ulasan ( jika ada ) : ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………….

Kertas Kerja Program Bina Insan Guru Semester 5 PISMP IPGM Sains 1 2009 BHG.. ( Tarikh ) ………………………………… ( Tandatangan & Cop ) Disediakan oleh: 15 Jawatankuasa Program BIG Semester 5 PISMP SAINS 1 IPGM 2009 . E : PENGARAH ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………… ……………………….

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful