Anda di halaman 1dari 13

PENGENALAN

Susu adalah salah satu produk yang banyak mempunyai fungsi yang baik bagi tubuh dan terdapat dalam pelbagai bentuk olahan. Susu banyak mendapat pengolahan kerana sifat susu yang tidak boleh tahan lama sehingga perlu sekurang-kurangnya sedikit sentuhan teknologi agar susu tersebut dapat disimpan lebih lama dan tentunya tidak menghilangkan kandungan gizi yang ada di dalamnya. Pelbagai macam cara telah di bangunkan untuk memproses susu agar dapat disimpan lebih lama dan menguntungkan bagi yang mengambilnya. Salah satu caranya adalah dengan mengolah susu menjadi produk olahan berupa susu fermentasi. Proses fermentasi pada susu tidak lain bertujuan untuk membuat produk baru dengan citarasa yang berbeza dengan bahan asalnya, menghilangkan citarasa yang tidak diingini, serta memberi nilai tambah. Banyak citarasa dari susu fermentasi adalah disebabkan kerana berubahnya komposisi kimia yang terkandung di dalam susu dan biasanya perubahan komposisi kimia susu terjadi akibat fortifikasi oleh bacteria. Fortifikasi oleh bacteria asis laktat akan menghidrolisis laktosa yang ada di dalam susu menjadi berbagai bahan karbohidrat yang lebih sederhana seperti glukosa dan galaktosa seperti yang terdapat dalam produk yakult.

TINJAUAN PROSES 1. Susu Fermentasi Susu fermentasi merupakan susu hasil proses fermentasi oleh bacteria asid laktik. Ada 3 jenis bacteria yang digunakan untuk proses fermentasi iaitu :

bakteria asid laktat yang bukan mikroflora yang biasa hidup dalam saluran usus.

bakteria asid laktat yang dapat mencapai usus dalam keadaan hidup tetapi penghuni tetap saluran usus.

bakteria asid laktat mikroflora alami saluran usus.

Bacteria asid laktik termasuklah :

Bakteria

Lactobacilli

Bifidobakteria

Lactic cocci

Setiap makanan / minuman yang dimakan akan masuk ke dalam perut untuk dihancurkan oleh enzim yang ada dalam perut dan kemudian menuju ke usus untuk menjalani proses penyerapan zat makanan / minuman oleh tubuh. Susu fermentasi yang mengandungi bakteria asid laktik sangat bagus untuk sistem pencernaan. Bakteria asid laktat mampu memproses karbohidrat dalam susu yang disebut laktosa menjadi asid laktik. Asam laktat yang dihasilkan

akan menurunkan tahap keasidan (pH) dalam usus sehingga menghalang pertumbuhan bakteria merugikan dalam sistem pencernaan. Bakteria asid laktat juga mampu menghilangkan bahan penyebab kanser dengan cara menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya pengeluar bahan karsinogen (bahan penyebab kanser). Khusus bakteria asid laktik dari kelompok bifidobacterium, dapat memperbaiki sistem metabolisme protein, mencegah sembelit, serta membantu proses rawatan hati. Bagi mereka yang tidak tahan minum susu murni, susu fermentasi ini akan sangat membantu.

Yakult adalah minuman susu fermentasi yang dibuat dengan cara memfermentasi susu tepung skim yang mengandungi bacteria asid laktik hidup Lactobacillus Casei Shirota strein.

Didalam setiap botol yakult terdapat lebih daripada 6.5 billion bacteria L.Casei Shirota Strein yang mampu melewati asam perut dan cecair hempedu sehingga dapat berperanan secara maksimum di dalam usus. Kebaikan atau manfaat yakult adalah terletak pada bakterianya yang mampu hidup dalam usus kita. Manfaatnya adalah seperti berikut: Mencegah gangguan pencernaan Meningkatkan daya tahan tubuh

Meningkatkan jumlah bacteria berguna dalam usus Mengurangkan racun dalam usus

Menyekat jumlah bacteria yang merosakkan usus

PROSES PENGHASILAN SUSU KULTUR YAKULT

Diagram Alir Proses Pembuatan Yakult Langkah pertama pengeluaran susu ini disebut dengan proses pembibitan di mana bakteria Lactobacillus casei yang khusus didatangkan dari Jepun dicampur dengan glukosa dan susu tepung skim. Glukosa merupakan media bagi bakteria ini untuk hidup. Pembelahan bakteria ini cukup lama sekitar 1 hari setiap pembelahannya. Proses ini dilakukan selama 1-4 hari didalam inkubator, setelah itu dipindakan ke dalam inkubator yang mengandungi sukrosa & aroma untuk membentuk yakon (Yakult Konsentrat) selama 1 minggu. Kemudian dicairkan dengan air dan dimasukkan dalam botol plastik yang dibuat dari polistirena.

Proses pembuatan yakult adalah dengan cara memfermentasi campuran susu tepung skim dan glukosa menggunakan bakteria Lactobacillus casei Shirota strain. Yakult dibuat dari bahan-bahan bakteria Lactobacillus casei Shirota strain hidup, susu tepung skim, sukrosa dan glukosa, perisa, air, serta yakult ini tidak menggunakan bahan pengawet.

Yakult dapat bertahan sejak pembuatannya sampai dengan tarikh luput tanpa menggunakan pengawet adalah kerana asid laktat yang dihasilkan secara alami selama proses fermentasi dapat memanjangkan umur simpannya, pembuatannya secara hygienis disimpan pada suhu di bawah 10 C.

Tahap Proses Pembuatan Yakult:

1. Tangki pelarutan Bahan-bahan utama iaitu susu tepung skim dan glukosa dicampur dengan air dan ditampung dalam tangki pelarutan.

2. Tangki pembibitan

3.Tangki Fermentasi Selanjutnya bibit bakteria Lactobacillus casei Shirota Strain dicampur dengan campuran bahan-bahan di no. 1 diatas dan dimasukkan ke dalam tangki fermentasi.

Dalam tangki ini bibit bakteria Lactobacillus casei Shirota Strain disiapkan dan dikembangbiakkan.

5. Tangki bancuhan 4. Proses homogenizer Hasil proses homogenizer tersebut dicampur dengan sirap dari tangki sirap dan disimpan di dalam tangki bancuhan.

Tahap seterusnya dilakukan proses Homogenizer dan diawasi secara ketat

6. Tangki takungan

7. Mesin pembuat botol

Kemudian hasil dari proses no. 4 tersebut dicampur dengan air yang sudah di sterilisasi dan ditampung didalam tangki ruang.

Untuk menjaga higienitas dari Yakult, maka proses pembuatan botol dilakukan sendiri

8. Mesin pengisian

9. Mesin pembungkusan

Selanjutnya minuman Yakult sudah siap diisi ke dalam botol. Di botol tersebut juga dicetak semua maklumat yang ada seperti kandungan nutrisi, tarikh luput, dan lain-lain.

Botol-botol yang sudah terisi untuk selanjutnya dibungkus dalam bungkusan di mana 1 bungkusan (packing) terdiri dari 5 botol Yakult.

10. Ruang pendingin Bungkusan yang mengandungi botol Yakult disimpan di dalam ruang pendingin untuk menjamin kualiti dari minuman kesihatan Yakult.

11. Pengedaran Dari ruang pendingin tersebut selanjutnya Yakult siap diedarkan kepada pelanggan melalui sistem jualan langsung (Direct Sales) untuk dihantar ke kedai-kedai dan supermarket

Mesin-mesin yang digunakan dalam proses pembuatan susu yakult.

Anda mungkin juga menyukai