Anda di halaman 1dari 4

Format Ucapan

1.Pendahuluan :

Kata alu-aluan: Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis,( disebut mengikut kedudukan/pangkat ) Tuan Guru Besar,yang diraikan Cikgu Azali , guru-guru dan rakan sekalian. Ucapan terima kasih : Mengucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk berucap.

Kata penegasan (selepas kata alu-aluan dan juga boleh diulang di mana-mana yang sesuai bagi menarik perhatian pendengar). Hadirin sekalian 2.Isi Ucapan : Contoh - Memaklumkan - Perasaan - Kenangan - Harapan - Nasihat - Memohon maaf

3.Penutup. - Diakhiri dengan serangkap pantun. - Terima kasih.

DEFINISI :

>Ucapan dapat diertikan sebagai perkataan yang diucapkan atau cara menyebut atau melafazkan sesuatu kata. >Secara ringkasnya, ucapan merupakan penyampaian idea melalui pelafazan dan disampaikan secara pidato sehala.

CIRI-CIRI : Lazimnya ucapan disampaikan dalam sesuatu majlis atau upacara tertentu seperti: a. Pertandingan b. Perhimpunan c. Majlis Rasmi Walau bagaimanapun, ucapan agak berbeza dari pidato dan syarahan terutama dari segi penglibatan dan majlis. Teks ucapan ini biasanya mempunyai tajuk tertentu yang diberikan terlebih dahulu. Unsur kiasan, peribahasa dan jenaka boleh diselitkan untuk menjadikan teks ucapan lebih menarik. Teks ucapan juga harus disertai dengan penerangan, penjelasan,pujian atau sanjungan terhadap sesuatu perkara yang diperkatakan. Bahasa yang digunakan dalam teks ucapan haruslah mudah, padat, tegas dan berkesan.

FORMAT : >Pengenalan- Dimulakan dengan kata-kata aluan kepada hadirin mengikut protokol atau tingkat kedudukan masing-masing. >Isi- Dimulakan dengan ucapan terima kasih serta menyatakan tujuan ucapan- seterusnya isi ucapan. >Kata-kata Penghadapan- Kata-kata seperti hadirin sekalian, saudara sekalian dan sebagainya bertujuan menarik perhatian. >Penutup- Dimulakan dengan kata-kata yang dapat membayangkan atau menandakan ucapan akan diakhiri. Misalnya: Akhir sekali..

Contoh ucapan

TEKS UCAPAN PERASMIAN PENGETUA SMK TUN MUTAHIR BATU BERENDAM MELAKA SEMPENA HARI INOVASI & JAMUAN AKHIR TAHUN 2011 Bismillahirraamanirahim Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan salam sejahtera. Yang Berbahagia Tn. Hj. Zolkaply bin Yunus, Pengetua Cemerlang SMK Iskandar Shah, Jasin dan mantan pengetua SMK Tun Mutahir Yang dihormati En. Velaithan a/l Atchutha Nair, Yang Dipertua PIBG SMK Tun Mutahir Pn.Kamariah bte Othman, GPK 1 En. Ghafar bin Yahya, GPK HEM En. Radhi bin Masah, GPK Koku Pn Manja bte Md Doli, GPK Petang Tn Hj Sajat bin Ahmad, GPK Pendidikan Khas Ketua-ketua Bidang Guru-guru dan semua warga SMK Tun Mutahir sekalian.

Alhamdulilah, setinggi-tinggi kesyukuran kita panjatkan ka hadrat Allah SWT kerana dengan Iimpah kurnia dan keizinan-Nya, kita dapat berkumpul dalam majlis yang penuh bermakna pada malam ini bagi meraikan Majlis Anugerah Inovasi dan Jamuan Akhir Tahun SMK Tun Mutahir 2011. Hadirin yang dihormati sekalian,

Setiap tahun,SMK Tun Mutahir telah manganjurkan Jamuan Akhir Tahun dan Majlis Anugerah Inovasi peringkat sekolah yang dahulu dikenali sebagai hari Kualiti. Hari Kualiti telah ditukar kepada Hari Inovasi salaras dangan palancaran inisiatif Malaysia Inovatif 2010 oleh YAB Dato Sri Mohd. Najib bin Tun Abdul Razak pada 27 Januari 2010. Hari ini merupakan Majlis Anugerah Inovasi kali ke tiga yang diadakan di peringkat SMK Tun Mutahir. Saya percaya, Majlis Anugerah Inovasi yang diadakan pada setiap tahun ini merupakan suatu usaha berterusan pihak kerajaan khususnya SMK Tun Mutahir untuk membentuk dan membudayakan masyarakat terutama guru-guru dalam mempelbagaikan dimensi inovasi agar ia bukan sahaja mencakupi prosedur kerja, tetapi juga berinovasi dalam cara berfikir,

bertindak dan sanggup berubah supaya terus relevan dan selari dengan keperluan perkhidmatan dan amalan kerja semasa. Hadirin yang dihormati sekalian, Hari Inovasi ini diadakan juga bertujuan memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada usaha-usaha berkaitan inovasi serta memperkukuhkan nilai-nilai integriti dalam kalangan warga pendidik. Justeru, pambudayaan inovasi dalam organisasi adalah satu ciri penting dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan sentiasa barada pada tahap cemerlang. Bagi menjadikan kita penjawat awam yang berinovasi, berkualiti dan berintegriti, saya menyeru agar semua warga SMK Tun Mutahir terus melengkapkan diri dengan kemahiran (skills), ilmu pengetahuan (know/edge) dan sifat-sifat peribadi (attitude) yang tinggi. Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan, tahniah dan syabas kepada guru-guru dan warga SMK Tun Mutahir yang telah terpilih untuk menerima anugerah inovasi bagi tahun 2011 ini.Semoga penganugerahan ini akan menjadi pendorong kepada anda untuk berusaha dengan lebih gigih lagi. Akhir kata, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua warga SMK Tun Mutahir yang telah melaksanakan tugas dengan penuh dedikasi dan cemerlang sepanjang tahun 2011. Tidak lupa juga kepada AJK Kelab Keluarga dan AJK Majlis Anugerah Inovasi yang telah menjalankan persiapan bagi menjayakan majlis pada malam ini. Sekali lagi saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada yang berbahagia Tn. Hj. Zolkaply bin Yunus kerana telah sudi hadir dan seterusnya merasmikan majlis pada malam ini. Wabillahi al-taufik wal-hidayah, assalammualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. Sekian, terima kasih.

Anda mungkin juga menyukai