Anda di halaman 1dari 5

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani Tarikh Tahun : 30 Julai 2013 : 4Q Masa Bil.

Murid : 1110 1210 : 38 Lokasi : Gelanggang Bola Keranjang Perempuan 19 orang Tunjang Tajuk : Kecergasan : Kelenturan

Jantina : Lelaki 19 orang

Kemahiran : Meregang otot kaki - statik Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat: 1. Psikomotor : Melakukan aktiviti kelenturan secara individu dan berkumpulan. 2. Kognitif 3. Afektif : Menamakan dua anggota badan yang terlibat semasa melakukan aktiviti kelenturan. : Mematuhi arahan dan menunjukkan sikap kerjasama dengan ahli kumpulan semasa aktiviti dijalankan.

Pengalaman Sedia Ada Kemahiran Berfikir Penerapan Nilai Murni Pengabungjalin Mata Pelajaran Bahan Bantu Belajar

: Murid pernah mempelajari aktiviti kelenturan semasa Tahap 1. : Menjana idea berkaitan dengan otot-otot yang terlibat. : Mematuhi peraturan dan bekerjasama. : Pendidikan Moral : 5 Bola Gimnastik, 5 keping kertas mahjung, 8 kon

Bahagian Permulaan (3 minit)

Isi Pelajaran / Aktiviti Aktiviti Memanaskan badan: - Regangan otot

Butir Mengajar / Fokus Pembelajaran Guru memimpin murid-murid untuk membuat regangan otot dari kepala ke kaki.

Pengelolaan

Catatan

Penyampaian (10 minit)

Aktiviti: Mengilas kiri dan kanan Berdiri tegak dan buka kaki seluas bahu Badan menghadap hadapan Pegang bola menggunakan dua belah tangan aras dada Kilas ke kanan sambil pegang bola Kembali kepada kedudukan asal Tukar perlakuan dengan mengilas ke kiri

1. Guru membuat demostransi. 2. Guru mengarah murid-murid untuk berbaris dalam 4 kumpulan. 3. Dalam barisan, murid A pegang bola dan kilas ke kanan. 4. Murid B mengambil bola , kilas ke kanan dan beri ke arah murid C. 5. Ulang sehingga murid terakhir menerima bola. 6. Tukar arah dengan mengilas

Perlakuan murid:

Organisasi kumpulan:

ke kiri. 7. Buat ulangan sebanyak lima kali. Aktiviti: Kilas hadapan dan 1. Guru membuat demostransi. belakang Berdiri tegak dan buka kaki seluas bahu Badan mengadap hadapan Pegang bola dengan menggunakan dua belah tangan aras dada Badan dibongkongkan ke belakang sambil menghantar bola ke belakang 2. Dalam barisan, murid A pegang bola dan kilas ke belakang. 3. Murid B mengambil bola , kilas ke kanan dan beri ke arah murid C. 4. Ulang sehingga murid terakhir menerima bola. 5. Tukar arah dengan mengilas ke depan.

Lentik badan ke belakang dan 6. Buat ulangan sebanyak lima kali. tangan lurus ke atas semasa menghantar bola Kemuncak (15 minit) Permainan Kecil : Pertandingan Menyeberangi Sungai Murid mengambil dua keping kertas mahjung 1. Guru membuat demostransi. 2. Murid-murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. 3. Setiap kumpulan diberi dua keping kertas mahjung.

Mencankung di atas sekeping kertas mahjung, mengilas ke belakang dan mengambil kertas mahjung kedua dan letak di depan Bergerak dari kertas mahjung pertama ke kertas mahjung kedua Mengulang perbuatan sampai ke destinasi Penutup (2 minit) Aktiviti Menyejukkan badan : - Hantaran bola atas kepala dan bawah kaki

4. Murid pertama akan bergerak dengan kertas mahjung dari A sampai ke B dan berpatah balik. 5. Murid kedua akan terus pertandingan. 6. Kumpulan yang sampai dulu dikira menang.

1. Murid melakukan aktiviti dalam kumpulan. 2. Kelas balik ke 4 kumpulan dan 4 biji bola diberikan kepada setiap kumpulan. 3. Keempat-empat kumpulan menghantar bola atas kepala dan hantar balik di bawah kaki sebanyak dua kali.

Organisasi Kumpulan :

Sesi soal jawab

Guru menyoal tentang anggota badan yang terlibat semasa

Apakah anggota badan yang terlibat semasa melakukan

melakukan aktiviti kelenturan. Sorakan Guru mengumpulkan muridmurid untuk membuat sorakan iaitu mencangkung dan membuat lompatan bintang sambil menjerit yeah! semasa arahan diberikan.

aktiviti kelenturan tadi?

Refleksi Guru :

Anda mungkin juga menyukai