PPPY1272 FIQH SIRAH (Bab 4

)

Dakwah Islamiah di Madinah dan Peneguhan Masyarakat Islam

Objektif Bab 4
Mengetahui strategi dan hikmah hijrah.  Memahami latar belakang masyarakat kota Madinah.  Langkah-langkah awal di Madinah.  Menjelaskan perkembangan dakwah Islam yang berlaku selepas Sahifah Madinah.

Bab 4 • 2

DAKWAH DI MADINAH

Bila Nabi ditentang hebat di Makkah, Baginda mula mencari tapak baru untuk dakwah Islam. Perjanjian ‘Aqabah I:
 10

lelaki Khazraj  2 lelaki ‘Aws

Perjanjian ‘Aqabah II:
 70

lelaki & 2 wanita

Prospek dakwah di Madinah lebih baik berbanding Makkah.
Bab 4 • 4

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Bertolak pada waktu malam menuju ke Gua Thur. Guna jalan yang tidak biasa digunakan. Sepatutnya ke arah utara, tapi tukar ke selatan dulu.  H: Dapat elak daripada ditemui pihak musuh. Sudah tentu, pihak Quraysh ke Yathrib dengan menuju ke utara, laluan biasa penduduk Makkah.
Bab 4 • 5

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Bersembunyi di gua Thur selama 3 hari.  H: Untuk meredakan pencarian pihak Quraysh.  Pihak Quraysh berjaya sampai di pintu gua Thur, malah hampir memasukinya. Dihalang oleh sarang labah2, yang dikatakan telah berada di situ semenjak kelahiran Nabi. Quraysh berpatah balik.
Bab 4 • 6

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Abu Bakr mengupah ‘Abd Allah b. Urayqit al-Dayli (suku Kinanah b. Khuzaymah) sbg pemandu jalan (3 hari) selama persembunyian di gua.  H: Memudahkan Nabi dan Abu Bakr untuk melakukan hijrah kerana dibantu oleh seorang yang mahir dgn selok belok jalan ke Yathrib.  Tempoh ini tamat setelah beliau lapor pencarian Quraysh tamat.
Bab 4 • 7

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Asma’ bt. Abi Bakr menyediakan bekalan makanan, mlm berhijrah dan setiap petang.  H: Dalam perjuangan Islam, tiada sebarang unsur diskriminasi jantina. Malah pengorbanan Asma’ amat besar.  Pengorbanan ini dilakukan untuk memastikan kejayaan hijrah mereka bersama Nabi.
Bab 4 • 8

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Meminta bantuan ‘Abd Allah b. Abi Bakr mendengar perbincangan Quraysh tntg Nabi dan Abu Bakr. Beliau diminta utk laporkan kepada Nabi dan AB selama 3 hari, berulang-alik Makkah-Gua Thur.  H: Supaya tidak timbulkan syak di kalangan orang Quraysh.  Kesungguhan ‘Abd Allah menunjukkan semua perlu bantu.
Bab 4 • 9

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Amir b. Fuhayrah, mawla Abu Bakr ditugaskan utk mengembala kambing pada waktu siang, dibawa hingga ke pintu Gua Thur. Beliau juga perlu mengiringi penghijrahan.  H: Ini dapat membekalkan susu kepada Nabi dan Abu Bakr dan juga menghilangkan tapak kaki ‘Abd Allah agar tidak diketahui dan dikesan oleh pihak Quraysh.
Bab 4 • 10

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Meminta ‘Ali untuk berada di Makkah sementara waktu.  H: Untuk menjaga dan menguruskan barang-barang yang diamanahkan kepada Nabi agar dapat dikembalikan kepada tuannya.  Selama ini Baginda Nabi dipercayai oleh masyarakat Makkah dengan sifat amanah Baginda. Atas sifat kejujuran, Baginda tunaikan janji.
Bab 4 • 11

STRATEGI DAN HIKMAH HIJRAH KE YATHRIB

Strategi (S) & Hikmah (H)
 S:

Meminta ‘Ali tidur berselimut di pembaringan Baginda. Ini merupakan helah Nabi.  H: Helah ini untuk mengelirukan pihak Quraysh agar menyangka Nabi masih berada di Makkah.  Tindakan ini tidak membahayakan nyawa ‘Ali kerana Nabi tahu Quraysh hanya mahu mengintip. Pembunuhan hanya dirancang esok.
Bab 4 • 12

LATAR BELAKANG MASYARAKAT MADINAH

Puak Yahudi
3

kelompok utama, Banu al-Nadir, Banu Qaynuqa’ dan Banu Qurayzah.  Kelompok lain: Banu Akrimah, Banu Jusham, Banu Murad, Banu ‘Awf dan Banu Tha’labah.  Tinggal bersama masyarakat Arab.  Mendominasi kegiatan perniagaan Yathrib, menjalankan riba sebagai pencarian utama.  Pertukangan emas, perak & senjata

Bab 4 • 13

LATAR BELAKANG (sambungan)

Puak Arab
2

kabilah utama, iaitu ‘Aws dan Khazraj. Mereka sebenarnya bersaudara. Begitu juga dengan suku al-Azd.  Ketika mereka tiba di Yathrib, Yahudi telah mempunyai kedudukan yang kukuh.  Mereka berjaya mengambil alih kedudukan itu pada pertengahan kurun ke-6M.
Bab 4 • 14

LATAR BELAKANG MASYARAKAT MADINAH

Hubungan Yahudi-Arab
 Golongan

Yahudi sentiasa berusaha utk melagakan puak ‘Aws dan Khazraj.  Usaha Yahudi ini menyebabkan Perang Bu’ath berlaku pada tahun ke-5 sebelum hijrah.  Suku ‘Aws menang dengan bantuan Banu al-Nadir dan Banu Qurayzah.  Ini menunjukkan peluang Yahudi untuk berkuasa di Yathrib.
Bab 4 • 15

LATAR BELAKANG (sambungan)

Hubungan Yahudi-Arab (samb)
 Lalu

‘Aws rancang utk jadikan ‘Abd Allah b. Ubay sebagai ketua. Tapi mereka mula meragui keikhlasan ‘Abd Allah.  Kedatangan Nabi nanti adalah utk memastikan pelantikan itu tidak menjadi kenyataan.  Meskipun ‘Aws-Khazraj kerap bermusuh, tapi mereka masih ada keinginan untuk berdamai.
Bab 4 • 16

ASAS PEMBINAAN MSYRKT ISLAM DI MADINAH

Pembinaan masjid
 Utk

menunjukkan kepentingan institusi ini dlm menegakkan Islam.  Utk membuktikan seluruh ibadah Islam menjurus kpd pembersihan jiwa, pemurnian akhlak, pengukuhan kasih sayang.  Utk menjadi tempat menyatukan umat Islam, mendidik jiwa dan menyelesaikan permasalahan.  Asal: tempat menjemur kurma.
Bab 4 • 17

PEMBINAAN MASYARAKAT (sambungan)

Pembinaan masjid (samb)
 Ia

dimiliki oleh dua orang anak yatim bernama Sahl dan Suhayl.  Nabi sendiri turut terlibat sama dalam pembinaan masjid.  Atap masjid diperbuat daripada daun pelepah tamar yang keras.  Ia menjadi tempat bermesyuarat, mengatur urusan pentadbiran, menerima perwakilan asing dan tmpt tinggal mrk yang tak mampu.
Bab 4 • 18

PEMBINAAN MASYARAKAT (sambungan)

Persaudaraan Muhajirin-Ansar
 Persaudaraan

ini merupakan manifestasi keadilan Islam dari segi akhlak kemanusiaan.  Muhajirin telah meninggalkan semua harta benda mrk di Makkah, mrk hanya aktif dlm perniagaan.  Ansar mahir dlm pertanian dan pertukangan. Memberi bantuan kpd Muhajirin krn mrk perlu berjihad.  Malah ada yang sanggup beri isteri.
Bab 4 • 19

PEMBINAAN MASYARAKAT (sambungan)

Sahifah Madinah
 Bagi

menjamin keselamatan, hak dan keharmonian, satu perundingan dibuat dengan semua kelompok di Yathrib. Mereka diwakili oleh pemimpin kabilah masing-masing.  Ia dilakukan di rumah Anas b. Malik. Umat Islam merupakan minoriti, selebihnya ialah Arab Jahiliyyah, Yahudi dan Kristian.  Mereka bersetuju Nabi jadi ketua.
Bab 4 • 20

PEMBINAAN MASYARAKAT (sambungan)

Sahifah Madinah (samb)
 Slps

beberapa perbincangan, satu dokumen dirangka yg menyentuh hak dan tanggungjawab bagi pemerintah dan rakyat.  Pengisytiharan Piagam Madinah dibuat sblm Perang Badr berlaku.  Ia mengandungi dua bahagian:
I: Fasal 1-23, menggariskan peraturan Muhajirin-Ansar.  II: Fasal 24-47, tentang Yahudi.

Bab 4 • 21

DAKWAH ISLAM SELEPAS SAHIFAH MADINAH
   

Kedudukan Nabi semakin kukuh. Nabi diakui sbg ketua negara. Dakwah berbentuk offensive. Penghantaran beberapa kumpulan Muslim mula digiatkan. Musuh baru: munafiq. Umat Islam mula berkelompok. Musuh baru: Yahudi. Tidak bersetuju untuk menerima Islam.
Bab 4 • 22

NEGARA ISLAM MADINAH
 

Mempunyai hubungan yang berkekalan dengan Allah (s.w.t.). Al-Qur’an dijadikan asas perlembagaan. Mempunyai semangat juang yang tinggi: jihad fi sabil Allah. Menjalankan usaha dakwah Islamiah ke seluruh dunia. Mewujud dan melaksanakan kesatuan antara ummah. Memiliki nilai tatasusila tinggi
Bab 4 • 23

METODE PENYEBARAN DAKWAH DI MADINAH

Menerusi penghantaran surat dan utusan:
 Al-Najjashi,

Kisra, Hercules, Jayfar, al-Muqawqis, al-Harith, Hawdhah

Melakukan penyebaran dakwah kepada pemerintahan dan orang yang dihormati:
 Al-Najjashi

(Habashah)  Al-Mundhir (Bahrayn)

Dakwah tanggungjawab bersama.
Bab 4 • 25

RUMUSAN

Strategi Nabi berjaya menonjolkan hijrah sebagai satu tindakan yang berhikmah. Latar belakang masyarakat kota Madinah adalah pelbagai. Ada Yahudi dan Arab (‘Aws & Khazraj). Langkah-langkah awal Nabi di Madinah:
Pembinaan masjid  Persaudaraan Muhajirin dan Ansar  Sahifah Madinah

Slps Sahifah Madinah, Nabi diakui sebagai ketua Madinah. Dakwah Islam mula bersifat offensive.
Bab 4 • 25