P. 1
elaun

elaun

|Views: 32|Likes:
Dipublikasikan oleh MohdNurAzlanKamaruzaman
%%%
%%%

More info:

Published by: MohdNurAzlanKamaruzaman on Aug 24, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

JABATAN AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA PROSEDUR KERJA SENARAI SEMAK PEMBAYARAN TAJUK : ELAUN PELAJAR PRA-PERKHIDMATAN KURSUS

PERGURUAN DENGAN PERLAKSANAAN SISTEM SARAAN MALAYSIA RUJUKAN DOKUMEN : MUKASURAT : 1/3 KELUARAN : 1 PINDAAN : 0 TARIKH UBAHSUAI :

Bil
1.

Perkara
Elaun Pelajar PraPerkhidmtan Kursus Perguruan

Maklumat Yang Perlu Disemak

Rujukan

1.0 Pastikan Kenyataan Tuntutan Bayaran Elaun Pelajar Pra-Perkhidmatan Kursus Perguruan dengan perlaksanaa AP 58(a) SSM(Sistem Saraan Malaysia) dan dokumen sokongan di sertakan. 1.1 Semak bulan dan tahun kewangan. Jika bukan tahun semasa, pastikan Sijil AP58(a) yang telah diluluskan disertakan dan memenuhi syarat-syarat berikut :a) tuntutan hendaklah disempurnakan dalam tahun kewangan b) baki peruntukan dalam tahun kewangan dan semasa adalah mencukupi 1.2 Sekiranya syarat AP58(a) tidak dipatuhi, pastikan surat kelulusan perbendaharaan disertakan. 2.0Takrif “Elaun Pelajar” Sejumlah wang yang di bayar oleh Kerajaan kepada pelatih-pelatih Pra-perkhidmatan Kursus Perguruan di bawah Kementerian Pendidikan berikutan perlaksanaan Sistem Saraan Malaysia 2.1 Takrif “Pra-Perkhidmatan” Kursus Pra Perkihidmatan merupakan program yang menyediakan latihan keguruan untuk bakal guru sekolah rendah dan menengah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia(KPM) 3.0 Kadar Elaun Pelajar Pra-Perkhidmatan Kursus Perguruan adalah seperti berikut JUMLAH KURSUS BAYARAN Kursus Perguruan lepasan Ijazah(sains,sastera,teknoloji, RM 8400.00 senibina,vertirina) setahun Kursus Diploma Perguruan Malaysia(sains,sastera,teknoloji RM 7560.00 senibina,perubatan bersekutu setahun PPISM dan B.Ed (TESL) RM 8400.00 setahun Ruj.Pek.JPA(L)S 175/4/11Klt.5(14)BTH21.9. 2007

0 Dokumen sokongan untuk pembayaran a) Pastikan lampiran pengiraan di buat dengan lengkap berdasarkan kursus-kursus yang di ikuti oleh pelajar-pelajar b) Surat tawaran kursus. Tempoh 4 tahun RM 430. perjanjian yang menyatakan tempoh seseorang pelajar mengikuti sesuatu kursus. Perlu bayar kadar”A” e) Pastikan potongan-potongan lain di ambilkira dalam pengiraan tuntutan elaun tersebut.2007 Surat tawaran berserta borangborang perjanjian di kepilkan mengikut kursus-kursus PISMP PPISMP dan B ed (TESL) (Pelajar IPKB berada di UITM dalam tempoh 2) tahun.00 setahun di bayar 2 kali mengikut semester Tempoh 4 tahun Rujukan Ruj.21.00 setahun bayar 2 kali setahun mengikut semester RM 8400. . Contohnya:. Pek.5(14) bth.KPLI LPBS SR. Perkara Elaun Pelajar Praperkhidmatan Kursus Perguruan Maklumat Yang Perlu Disemak 4.00 sebulan Dengan penginapan di sediakan Tempoh 11/2 – 3 tahun Kadar A-RM 8400.KPLI JQAF.KPLI LPBS SAR Semua kursus persediaan JUMLAH BAYARAN RM 4800.Potongan asrama dan bayaran makan bagi pelajar yang tinggal di asrama.JABATAN AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA PROSEDUR KERJA SENARAI SEMAK PEMBAYARAN TAJUK : ELAUN PELAJAR PRA-PERKHIDMATAN KURUSUS PERGURUAN PERLAKSANAAN SISTEM SARAAN MALAYSIA RUJUKAN DOKUMEN : MUKASURAT : 2/3 KELUARAN : 1 PINDAAN : 0 TARIKH UBAHSUAI : Bil 1.JPA(L)S 175/41-klt. c) Perkiraan di buat mengikut tempoh seseorang pelajar mengikut kursus bagi satu bulan d) Kadar elaun pelajar hendaklah tepat seperti yang telah di tetapkan di bawah ini:KURSUS Kursus Perguruan Lepasan Ijazah: KPLI.00 setahun di bayar 2 kali mengikut semester.9.

Dermasiswa dan bantuan Pelajaran Dalam Nergeri 41199-Bantuan-bantuan lain Bagi Hasil Dan Perbelanjaan 6. h) Pastikan setiap lampiran pengiraan yang di kemukakan di tandatangani oleh pegawai penyedia dan pegawai penyemak Rujukan 5. Perkara Elaun Pelajar Pra-Perkhd. elaun kertas kerja di kira bersekali dengan tuntutan elaun bulanan yang layak.5 Tahun 2004 Penjenisan Kod 5. g) Pastikan bulan tuntutan elaun jelas di baucar tuntutuan dan lampiran pengiraan.JABATAN AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA PROSEDUR KERJA SENARAI SEMAK PEMBAYARAN TAJUK : ELAUN PELAJAR PRA-PERKHIDMATAN KURSUS PERGURUAN DENGAN PERLAKSANAAN SISTEM SARAAN MALAYSIA RUJUKAN DOKUMEN : MUKASURAT : 3/3 KELUARAN : 1 PINDAAN : 0 TARIKH UBAHSUAI : Bil 1. Kursus Perguruan Maklumat Yang Perlu Disemak f) Bayaran di bayar atas BSN atau bank yang telah ditentukan oleh pihak Institut Perguruan berkenaan.1 Pastikan kod objek yang di gunakan adalah 5.1 – 41100-Biasiswa. . elaun alat perkakas.0 Perkiraan elaun khas untuk bayaran elaun buku.0 “Takrif Pegawai “ Seseorang pegawai di dalam Perkhidmatan Awam Kerajaan Persekutuan dan Perkhidmatan Awam Kerajaan Negeri termasuk yang di lantik secara sementara atau sangkut tidak termasuk pegawai yang sedang berkhidmat di luar negeri Pekeliling Perbendaharaan Bil.1.

200.00 + RM 950. Bagi pelajar aliran sastera jumlah elaun khas ialah sebanyak RM 850.00 Jumlah layak di terima ialah sebanyak RM 5. Perkara Elaun Pelajar Praperkhidmatan Kursus Perguruan Contohnya:- Maklumat Yang Perlu Disemak Pelajar aliran sains layak mendapat elaun sebanyak RM4.00 RM 5.00 RM 4200.0 JENIS IPG MENGIKUT KADAR KADAR “A” RM 8400.150.JABATAN AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA PROSEDUR KERJA SENARAI SEMAK PEMBAYARAN TAJUK : ELAUN PELAJAR PRA-PERKHIDMATAN KURSUS PERGURUAN DENGAN PERLAKSANAAN SISTEM SARAAN MALAYSIA RUJUKAN DOKUMEN : MUKASURAT : 4/4 KELUARAN : 1 PINDAAN : 0 TARIKH UBAHSUAI : Bil 1.00 Borang tuntutan di tuntut dalam format elaun sara hidup Seperti contoh berkepil 7.00 + elaun kertas kerja RM 15.00 + elaun buku RM 600. Potongan asrama atau makan akan di buat potongan Sekiranya ada.00 IPIS IPTHO IPPM IPSAH IP PERLIS IP IPOH IPTAA IPRM IPKT IPKB IPSM IPSMB IPDA - Rujukan .150.00.00 IPIK IPT IPTJ IBMM IPBA ELTC IP RAJANG IP KENINGAU IP SARAWAK IPBL IP KENT IPTAR IP TAWAU IPP IPTB KADAR “B” RM 7140.00+ elaun perkakas RM 2000.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->