TOPIK 1

:

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 2:

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 2)

NAMA: TINGKATAN:

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 1)

NAMA

:TINGKATAN:TAHUN:SEKOLAH :

TIDAK BOLEH DIJUAL

CETAKAN PERTAMA 2009

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

Cetakan Pertama Disember 2009 © Kementerian Pelajaran Malaysia Hak Cipta Terpelihara. Sebarang bahagian dalam buku ini termasuk ilustrasi dan isi kandungan tidak boleh diterbitkan semula bagi tujuan komersial dalam apa jua bentuk sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis dari Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia, Aras 4&5 Blok E14, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Persekutuan, 62604 Putrajaya.
 03 – 88845194 Faks : 03 – 88845195

Disediakan oleh: Unit Teknikal Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia Diterbitkan oleh : Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia

Saya mewakili Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional merakamkan setinggitinggi penghargaan kepada Unit Teknikal. Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional untuk menghasilkan modul ini. Ia merupakan bahan sokongan pengajaran dan pembelajaran yang boleh membantu guru-guru dan pelajar untuk meningkatkan prestasi akademik ke tahap yang boleh dibanggakan. Modul yang disediakan ini selari dengan keperluan sukatan pelajaran tingkatan 4 dan tingkatan 5. Pengurusan Akademik. keupayaan pelajar yang berbeza-beza dalam peperiksaan memberikan cetusan idea kepada Unit Teknikal. Selain itu. Semoga MTEK yang disediakan ini dapat dimanfaatkan oleh semua pihak yang terlibat dengan penggunaan yang optimum.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PRAKATA M-TEK singkatan kepada Modul Pembelajaran Teknikal dihasilkan ekoran pencapaian pelajar aliran teknikal yang kurang memberangsangkan. Penambahbaikan akan dilakukan dari masa ke semasa agar selari dengan keperluan kurikulum terkini. Adalah diharapkan modul ini dapat memberi impak yang besar sebagai bahan sokongan pembelajaran yang sekaligus menyumbang kepada keberhasilan pelajar aliran teknikal untuk melahirkan lebih ramai pelajar cemerlang yang mampu bersaing diperingkat lebih tinggi. Sebagai usaha permulaan modul ini dilengkapi dengan nota ringkas peta minda (Mind Map) dan soalan-soalan latihan mengikut topik. Kekurangan bahan sokongan di pasaran turut menyumbang kepada masalah ini. Pengurusan Akademik kerana mengambil inisiatif menerajui projek ini. Sekalung penghargaan saya panjatkan kepada guru-guru di atas sumbangan dan kepakaran mereka sebagai panel penulis modul. Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia i .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA EKONOMI RUMAH TANGGA (TAHAP 2) KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT 1 Maklumat Am MAKANAN DAN PEMAKANAN iv 2 3 4 5 6 7 Makanan dan Pemakanan-Nutrien Diet Pencernaan Prinsip Memasak Pengurusan Sajian Sanitasi Makanan 1 7 8 9 11 15 PAKAIAN 8 9 10 11 12 Kajian Fabrik Pemilihan Pakaian Membuat Pakaian Wardrobe Label Jagaan Tekstil Antarabangsa 17 18 19 41 43 ii .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA EKONOMI RUMAH TANGGA iii .

Konsumerisme 16 Tempat Kediaman dan Teknologi . Pengggunaan dan Penjagaan Alatan Berteknologi di Tempat Kediaman 17 18 Soalan Latihan Skema Jawapan 57 58 59 60 45 49 51 52 54 .Pemilihan.Keluarga dan Komuniti .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA (TAHAP 2) KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN 15 Pengurusan Keluarga .Pengurusan Ruang .Tempat Kediaman Yang Selesa .Pemilihan.Belanjawan Keluarga .Pengurusan Sumber Keluarga .Organisasi Keluarga . Pengggunaan dan Penjagaan Alatan .

lengkap dengan peta minda.Maklumat di tahap kefahaman dan aplikasi ● Tahap 2 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA MAKLUMAT AM MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL EKONOMI RUMAH TANGGA (M-TEK) Modul ini merupakan Modul Pembelajaran Teknikal yang dihasilkan untuk Modul ini merupakan Modul Pembelajaran Teknikal yang dihasilkan untuk tujuan ulangkaji pantas atau bahan rujukan bagi mata pelajaran Ekonomi tujuan ulangkaji pantas atau bahan rujukan bagi mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga.Maklumat di tahap aplikasi Modul ini merupakan dokumen yang boleh digunapakai oleh semua pihak Modul ini merupakan dokumen yang boleh digunapakai oleh semua pihak bagi tujuan menguasai bidang mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga. bagi tujuan menguasai bidang mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga.Maklumat di tahap kefahaman dan aplikasi ● Tahap 3 . lengkap dengan peta Modul yang dihasilkan merangkumi semua topik. soalan serta skema jawapan dalam tiga set mengikut tahap berikut: mengikut tahap berikut: ● Tahap 1 .Maklumat di tahap pengetahuan dan kemahiran ● Tahap 2 . iv .Maklumat di tahap aplikasi ● Tahap 3 . Rumah Tangga. Modul yang dihasilkan merangkumi semua topik. nota ringkas.Maklumat di tahap pengetahuan dan kemahiran ● Tahap 1 . nota ringkas. soalan serta skema jawapan dalam tiga set minda.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

C. D.Nutrien HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • • • • • • • • • Menyatakan klasifikasi protein dan contohnya Menerangkan kesan pengambilan protein yang berlebihan dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan karbohidrat yang berlebihan dan kesan kekurangan karbohidrat pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan lemak yang berlebihan dan kesan kekurangan lemak pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan kolesterol yang berlebihan pada tubuh badan Menyatakan nama saintifik setiap jenis vitamin B Kompleks. ikan. sayuran kekacang 1 . bijirin. A. karangan laut.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. hasil tenusu Kacang soya Kekacang. kekeras. E dan K dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan garam mineral yang berlebihan dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan berlebihan dan kesan kekurangan air dan pelawas kepada tubuh badan : KLASIFIKASI PROTEIN Protein Lengkap Protein Tak Lengkap Asid amino penting Asid amino tak penting Protein Nilai Biologi Tinggi Protein Nilai Biologi Rendah Daging. telur. C.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN. ofal. E dan K Menerangkan kesan pengambilan berlebihan vitamin B Kompleks. D. A.

diabetes. kardiovaskular 2 Kegemukan Kebuluran Kulit kering.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROTEIN Kesan Kekurangan Kesan Berlebihan Tumbesaran kanak-kanak terganggu~ kwasyiorkor Luka/penyakit kulit lambat sembuh Kurang daya tahan penyakit Lemah/letih/lesu dan kurang cergas Asid amino diurai menjadi nitrogen dan karbon Nitrogen dikumuhkan melalui air kencing Karbon ditukar menjadi lemak dan disimpan di hati Kesan Kekurangan KARBOHIDRAT Kesan Berlebihan kelaparan Ditukar menjadi glikogen dan disimpan dalam hati Dituka menjadi lemak dan disimpan di bawah lapisan kulit Pertambahan berat badan Penyakit tekanan darah tinggi. kasar dan mengecut .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LEMAK Kesan Kekurangan Kesan Kekurangan Kesejukan kerana kekurangan Kesejukan kerana kekurangan penebat di bawah kulit penebat di bawah kulit Berat tubuh menurun Berat tubuh menurun Kulit menjadi kering Kulit menjadi kering Kesan Berlebihan Kesan Berlebihan Obesiti Obesiti Berat badan bertambah Berat badan bertambah Penyakit kardiovaskular Penyakit kardiovaskular KESAN KEKURANGAN AIR DAN PELAWAS MENGAKIBATKAN SEMBELIT DAN PENYAKIT DIVERTIKULA KESAN BERLEBIHAN KOLESTEROL Kolesterol mendap. menjadi keras dan menyempitkan dinding saluran darah mengakibatkan jantung koronari VITAMIN NAMA SAINTIFIKVitamin B1TiaminaVitamin B2RiboflavinVitamin B3Niasin/ Asid NikotinikVitamin B6PiridoksinVitamin B12KobalaminVitamin CAsid AskorbikVitamin ARetinolVitamin DKalsiferolVitamin ETokoferolVitamin KMenadion 3 .

keras akhirnya buta ( xerosis/xerofalmia)  Mengganggu pertumbuhan rambut. gigi di kalangan kanak-kanak  Membran mukus pernafasan dan pencernaan menjadi kering dan mudah dijangkiti  Riket  Osteomalacia KESAN BERLEBIHAN  Kerosakan pada hati  Dikumuhkan dalam air kencing Piridoksin ( B6 ) Kobalamin ( B12 )  Loya  Cirit-birit  Gatal-gatal kulit  Perut tidak selesa  Hati tidak berfungsi dengan baik  Kandungan gula dalam darah tinggi  Denyutan jantung tidak normal  Kerosakan saraf  Sukar berjalan  Toksin  Jarang berlaku Asid Askorbik (C)  Dikumuhkan  Cirit birit dan bengkak perut Retinol (A) Kalsiferol (D) Tokoferol (E) Menadion (K) Asid folik  Jarang berlaku  Darah tidak mudah beku  Pendarahan dalaman  Anemea megablastic  Masalah sistem pencernaan 4  Keguguran rambut  Sakit tulang  Kerosakan pada hati  Loya  Cirit-birit  Pertumbuhan di kalangan kanakkanak terbantut  Keracunan  Toksik  Muntah-muntah dan Cirit-birit  Keletihan dan Dahaga  Pemendapan kalsium dalam jantung dan buah pinggang  Pertumbuhan terbantut  Jarang berlaku  Toksik  Jarang berlaku . tulang. bengkak. berair  Penyakit saraf  Pellagra  Dermatitis  Cirit-birit  Dementia  Penyakit kulit / Kulit bersisik  Kurang selera makan  Menjejaskan sistem pencernaan  Otot kejang di kalangan bayi  Anemia  Anemia megablastic  Masalah sistem pencernaan  Gangguan mental  Keletihan  Skurvi  Kapilari darah di bawah kulit pecah  Luka/lebam/penyakit kulit lambat sembuh  Kurang daya tahan  Rabun malam  Kornea kering.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA VITAMIN Tiamina ( B1 ) Riboflavin ( B2 ) Niasin/ Asid Nikotinik ( B3 ) KESAN KEKURANGAN  Beri-beri  Keletihan  Lemah  Kurang selera makan  Loya dan muntah  Muka pucat  Kulit melepuh  Mulut/bibir pecah.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Gangguan mental  Keletihan .

cirit birit.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA GARAM MINERAL KESAN KEKURANGAN  Pembentukan tulang dan gigi terganggu  Gigi tidak kukuh  Penyakit riket dan osteomalacia  Fungsi otot dan saraf terganggu  Tulang dan gigi menjadi rapuh  Otot menjadi lemah  Gangguan kepada sistem saraf  Otot menjadi kejang  Letih  Kurang selera makan  Radang saraf  Fungsi otot terganggu  Radang saraf KESAN BERLEBIHAN  Batu karang Kalsium Fosfous  Penyakit kalsium terbentuk di luar tulang khasnya dalam buah pinggang  Dikumuhkan Natrium Magnesium  Toksik  Mengganggu fungsi buah pinggang  Koordinasi otot lemah  Kehilangan cecair tubuh  Sakit perut  Keletihan  Menjejaskan fungsi buah pinggang  Pengambilan melebihi 1000mg sehari menjadi toksik  Muntah. fluorosis di kalangan kanak-kanak  Toksik  Menganggu penyerapan ferum Sulfur  Pertumbuhan lambat  Kurang selera makan  Cirit birit  Kulit melepuh  Bengkak pada hati dan limpa  Penyakit anemia  Letih dan pening  Tumbesaran terganggu  Penyakit goiter dan kretinisme  Daya pemikiran tidak sempurna  Gigi menjadi mudah rosak Ferum Iodin Flourin Zink  Tumbesaran perlahan  Hilang selera makan  Cirit birit  5 . kejang perut  Sakit kepala  Sesak nafas  Toksik.

Kumpulan Tertenu Ibu Mengandung dan Menyusukan Anak Keperluan nutrien bertambah untuk pembentukan . Retinol perlu diambil darpada karoten sayur-sayuran Kalsiferpl dan retinol diperolehi dari marjerin Kalsium. Retinol dibekalkan oleh karoten sayur-sayuran Kalsiferol didapati daripada marjerin . Protein diperlukan untuk pertumbuhan otak yang sihat Asid folik diperlukan bagi perkembangan otak yang sihat. Kalsium dan kalsiferol bagi pembinaan tulang dan mengelakkan osteoporosis. Perempuan memerlukan ferum kerana kehilangan darah semasa haid dan melahirkan anak Umur Bayi Memerlukan banyak protein untuk pertumbuhan fizikal Kalsium perlu bagi pembinaan tulang dan gigi Kanak Kanak Memerlukan lebih karbohidrat dan protein kerana sangat aktif dan Pertumbuhan yang pesat Remaja Memerlukan lebih tenaga dari karbohidrat dan lemak kerana sangat aktif Dewasa Keperluan tenaga dan protein berkurangan kerana kerana kurang aktif dan penurunan kadar metabolisme.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. Sayur-sayuran hijau dan kekacang membekalkan kalsium. ferum dan kalsium perlu ditambah Kurangkan pengambilan karbohidrat dan lemak Vegetarian Bekalan asid amino penting boleh diperolehi daripada kacang soya. fucuk . Asid askorbik dan retinol bagi mencegah infeksi Tiamina untuk membantu fungsi saraf Saiz tubuh Saiz tubuh yang besar memerlukan lebih nutrien untuk proses fizikal dan fisiologi badan.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN-Keperluan Nutrien HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2Menerangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien FaktorKeterangan Jantina Lelaki memerlukan lebih nutrien yang membekalkan tenaga kerana mereka lebih aktif dan mempunyai lebih banyak otot tanpa lemak. pertumbuhan dan perkembangan fetus. fosforus dan ferum. fosforus dan ferum didapati daripada sayuran hijau dan kekacang Vegetarian Bekalan protein diperolehi daripada kekacang dan hasilnya. Kalsium dan fosforus diperlukan untuk pembentukan tulang Ferum diiperlukan bagi menjamin bekalan darah semasa bersalin Pesakit / Si Pulih Memerlukan lebih protein untuk membina semula tisu Asid askorbik dan kumpulan vitamin B . 6 ..tempe dan tauhu Asid amino tak penting boleh diperolehi daripada sayur-sayuran kacang dan kekacang. Aktiviti Aktiviti lasak memerlukan lebih tenaga berbanding aktiviti yang ringan.

maruku (Deepavali) dan Loh Sang (Tahun Baru Cina) KEPERLUAN FISIOLOGI ~ Kanak-kanak/ remaja memerlukan nutrien pembina tubuh ~ Dewasa/ remaja aktif memerlukan nutrien pembekal tenaga ~ Golongan Tua memerlukan nutrien memelihara kesihatan ~ Lelaki memerlukan nutrien pembekal tenaga kerana lebih aktif ~ Wanita memerlukan ferum untuk menggantikan darah yang hilang KEMAJUAN TEKNOLOGI ~ Penggunaan makanan mudah seperti mi segera semakin meluas ~ Ciptaan alat penjimat masa seperti pengisar membolehkan kerja memasak lebih efisyen. AGAMA ~ Agama Buddha/ Hindu mengamalkan diet vegetarian ~ Agama Islam mengharamkan minuman arak KEPERLUAN SOSIAL ~ Makanan menjadi semakin penting dalam kebanyakan majlis seperti Hari Jadi ~ Penghantaran juadah ke rumah jiran mengeratkan hubungan sosial PENDIDIKAN ~ Menjadikan kita lebih prihatin untuk mengekalkan kesihatan yang baik ~ Mempengaruhi kualiti dan kuantiti diet GEOGRAFI ~Iklim Malaysia sesuai menghasilkan sumber makanan seperti beras/pisang/ubi ~ Kemudahan infrastuktur membolehkan makanan diperoleh sepanjang tahun FAKTOR MEMPENGARUHI PENGAMBILAN DIET PENDAPATAN KELUARGA ~ Keluarga berpendapatan rendah boleh menggantikan makanan mahal dengan makanan murah ~ Ikan tenggiri diganti sardin yang sama nilai nutrien BUDAYA ~ Kepercayaan wujudnya makanan panas /sejuk seperti halia (panas) dan timun (sejuk) ~ Pelbagai makanan dihidang semasa perayaan seperti ketupat (Hari raya). 7 .2 : DIET – Faktor Yang Mempengaruhi Pengambilan Diet HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.

minyak. ikan.ayam. bijirin. hasil bijirin Menilai kuantiti sesuatu makanan berhubung dengan kesihatan KEGUNAAN RDA Menggubal polisi oleh pihak kerajaan Membuat label makanan Merancang menu harian TOPIK 1.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK PRINSIP MEMASAK TOPIK 1.2:: DIET – Piramid Makanan & RDA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Mengaplikasikan Piramid Makanan dalam perancangan diet • Menyatakan kegunaan RDA PIRAMID MAKANAN Aras 4 ~Makan sedikit sahaja Lemak. kekacang Aras 2 ~Makan dengan lebih banyak 5 hidangan sehari sayur-sayuran. buah-buahan Aras 1~ Makan paling banyak 8-12 hidangan sehari. enzim pencernaan dan rembesan Rembesan : Air Liur Enzim : Amilase Perut Mulut Esofagus Rembesan : Jus gaster Enzim : pepsin : renin Rembesan : Hempedu Pundi Hempedu Usus Kecil Usus Besar Pankreas Rembesan : Jus pankreas Enzim : Tripsin : Amilase : Lipase Enzim : Peptidase : Maltase : Sukrase : Laktase : Lipase HASIL PEMBELAJARAN 8 9 .3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN – Sistem Pencernaan HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menamakan organ pencernaan.gula Aras 3~ Makan dengan sederhana Dua hidangan sehari : daging.5 1.

Kurang kehilangan nutrien .Sesuai untuk sayur berubi .Kos bahan api tinggi Merebus Mereneh Merendidih .Tidak sesuai untuk sayur daun hijau .Kurang kehilangan nutrien .Rasa makanan hilang .Sesuai bagi makanan berlemak .Makanan cepat hangus Menggoreng tohor .Makanan lembut dan mudah dicerna .Guna minyak sedikit .Mudah dimakan .Cecair rebusan mengandungi nutrien .Perlu perhatian semasa memasak .Suhu sederhana .Mudah hangus .Mudah dicerna . ikan.Kebanyakan makanan boleh guna kaedah ini .Perlu sentiasa dikacau .Makanan pucat / kurang menarik .Masa lama . sayur Warna kuning keemasan Makanan cepat masak Sedap Garing Berbau wangi Menggoreng minyak penuh - Guna minyak banyak Sukar dicerna Perlu dituskan Memerlukan tahap keselamatan tinggi Mengukus .Kadar kehilangan nutrient tinggi .Makanan berprotein akan liat .Menjimatkan kos bahan makanan .Mudah dimakan .Mudah dan cepat masak .Lembut dan rangup .Sesuai untuk daging.Mudah dan tidak memerlukan perhatian .Makanan berkarbohidrat menjadi terlalu lembut .Hanya sesuai untuk sayur Mencelur HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menyatakan kelebihan dan kelemahan menggunakan setiap kaedah 10 .Tidak berminyak .Masa memasak yang lama . telur.Lambat masak .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ARAS 2 • Menyatakan kelebihan dan kelemahan menggunakan setiap kaedah memasak Kelebihan dan kelemahan kaedah memasak Kaedah memasak Menggoreng kering - Kelebihan Warna kuning keemasan Tekstur garing Berbau wangi Kurang lemak Kelemahan .Makanan perlu dibalik-balikkan .Masa yang lama .Menjimatkan kos .Tidak sesuai untuk sayur berdaun .Mudah dan tidak perlu perhatian .

6: PENGURUSAN memasak SAJIAN – Perancangan Menu Membakar KELEBIHAN Kehilangan nutrien yang sedikit semasa memasak Memerlukan sedikit perhatian Menjimatkan masa dan tenaga Bentuk asal makanan kekal Makanan menarik dan menyelerakan Makanan mudah dicerna KELEMAHAN Memerlukan banyak bahan api Tidak sesuai untuk potongan makanan kecil kerana mengecut Masa memasak lama Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan peralatan tertentu Memanggan g KELEBIHAN Makanan sedap Cepat dimasak Makanan kurang berminyak Makanan mudah dicerna KELEMAHAN Hanya sesuai untuk daging bermutu tinggi Potongan makanan yang tebal mengambil masa yang lama Memerlukan banyak bahan api Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu 11 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.

6: PENGURUSAN SAJIAN – Pemilihan Menu Majlis Formal menu istimewa. pelbagai. remaja Bilangan tetamu Keperluan Kuantiti makanan. perlu masa dan kemahiran lebih Majlis Tidak Formal Sajian seimbang.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. alatan menghidang dan memasak mencukupi Faktor yang mempengaruhi perancangan menu Tahap Kesihatan Pesakit . si pulih sumber Keseimbangan JENIS SAJIAN HARIAN JENIS SAJIAN HARIAN sajian Kegemaran Kewangan .mengikut Memenuhi peruntukan supaya tidak kegemaran membazir HIDANGAN UTAMA– mudahHIDANGANPelbagaikan SAMPINGAN BRUNCH dan HI-TEA : Bahan makanan Warna menarik & menambah diperolehi (dlm musim ) menyelerakan Kemudahan Fizikal – alat selera Tekstur – dihasilkan melalui penjimat masa Sarapan Beraneka pilihan Minum Pagi kaedah memasak Kemahiran – menu pelbagai lebihkan karbohidrat hidangan Makanan & & savouri Rasaringan – manis Keupayaan – mudah disedikan Masa: pukul 3 berkhasiat Bahan makanan – variasi mengorganisasi hingga 6 petang Masa: sebelum (penuhi semua keperluan Masa – rancang menu teliti makan tengah hari nutrien Makan Tengah Hari menu bergantung majlis formal / tidak formal Makan Malam menu bergantung majlis formal / tidak HASIL PEMBELAJARAN formal ARAS 2 • Minum petang Makanan ringan & berkhasiat Masa: sebelum makan malam Makanan ringan dan hidangan sepinggan lengkap Masa: di antara sarapan pagi dan makan tengah hari Merancang menu untuk sajian harian Minum petang Makanan ringan & berkhasiat Masa: sebelum tidur 12 . orang tua.mudah dan cepat disediakan Tujuan sajian Keadaan Fizikal Kanak – kanak.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Merancang menu untuk sajian harian 13 .

ferum dan vitamin (eg: daging. kalsiferol. vitamin B. ferum.HARI PERAYAAN PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Sajian keraian Pelbagai sajian Masakan tempatan / tradisi kaum HARI JADI HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN HARI PERAYAAN Banyakkan kalsium. asid folik. retinol. susu dan hasil tenusu ) Kurangkan makanan manis Hidangan menarik. kalsium. zink. fosforus. kalsium dan selulosa Kurangkan lemak ( rebus / kukus ) Elakkan makanan berkaleng / baki Menarik & porsi sesuai Patuhi nasihat doktor IBU MENGANDUNG IBU MENYUSUKAN ANAK Banyakkan protein. asid askorbik. keju dan telur HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menyedia perancangan kerja amali PERANCANGAN KERJA AMALI MEMILIH MENU 14 MENGIRA KOS . kumpulan vitamin B dan ferum Kurangkan makanan manis/bergula dan berlemak VEGETARIAN TULEN Protein sumber tumbuhan sahaja LAKTO Protein sumber tumbuhan dan hasil haiwan seperti susu. ikan. porsi kecil KANAK-KANAK PESAKIT SI PULIH Sajian untuk kumpulan tertentu Banyakkan protein.telur.

warna dan rasa • • Ramuan utama lengkap dengan kuantiti Senarai alatan dan alatan penjimat masa • • • Susunan kerja mengikut keutamaan ( sistematik ) Makanan sejuk / beku perlu disediakan dahulu Masakan panas / cepat masak disediakan akhir • • Ubahsuai menu mengikut peruntukan Kira kos bahan.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA MENYENARAIKAN RAMUAN/ PERALATAN MENYENARAIKAN RAMUAN/ PERALATAN • • • Menu sesuai dgn jenis dan tujuan sajian Pelbagai ramuan utama supaya nutrient seimbang Kaedah memasak berlainan . kos sampingan dan kos pengeluaran .variasi tekstur. kos upah.

tumbuhan. udara.sup. pH. daging. udara dan masa untuk membiak Tempat pembiakan: .nutrien. kekacang dan kentang Pembiakan memerlukan: . plumbum.contoh: .makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Racun serangga.contoh: .baki racun serangga dan rumpai yang berlebihan pada sayur-sayuran dan buah-buahan boleh mencemarkan makanan 15 MIKROORGANISMA Kulat Bakteri a BAHAN KIMIA Aditif Logam Bahan Kimia .nasi dan telur Pewarna dan pengawet: . suhu.sulfur dioksida dalam buah kering Aluminium. haiwan dan manusia Tumbuhan yang dicemari: .asid sorbik dalam jeruk dan keju . suhu dan medium berasid Tempat pembiakan: .monosodium glutamate dalam sup dan snek .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. kelembapan. racun rumpai. badan manusia dan haiwan Makanan yang dicemari: .7 : SANITASI MAKANAN – Sebab / Punca Pencemaran HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan sebab/punca berlakunya pencemaran makanan PUNCA PENCEMARAN MAKANAN Pembiakan memerlukan: .asid borik dalam bebola ikan dan mi .air. oksigen.bijirin. tanah. kuprum. air. merkuri dan ferum: .asid laktik dalam biskut dan minuman .makanan. baja kimia: .

skru. kayu dan bendabenda lain . warna dan tekstur . insang pucat. matang dan rosak TINDAKBALAS ENZIM Makanan Segar PERUBAHAN FIZIKAL Perubahan rupa. lipas.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan sebab / punca berlakunya pencemaran makanan PUNCA PENCEMARAN MAKANAN .kerosakan pada tin/pembungkus .makanan berpek melepasi tarikh luput .contoh: . rasa. bau busuk . kecut dan busuk HAIWAN DAN SERANGGA PEROSAK Tikus. menyaji dan menyimpan 16 . lalat dan semut .contoh: . cicak. pin. bau.sayur layu.buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak.contoh: .makanan dicemari semasa Proses menyedia.mencemari makanan melalui najis dan air liur BENDA ASING Rambut.ikan matanya merah.contoh: . memasak.

Rosak pada suhu tinggi NILON Paling teguh dan keras Tidak baik Tidak selesa Tahan matahari Tahan pada alkali dan asid 17 18 . Mudah rosak oleh bahan kimia beralkali SUTERA ASPEK ASETAT Baik Daya penyerapan Sederhana Baik Kekonduksian haba Sederhana Mudah renyuk Kekenyalan Sederhana Sensitif pada suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan suhu sederhana Tidak tahan cahaya matahari Ketahanan terhadap matahari Tahan terhadap matahari Membanding dan membezakan diantara gentian kapas dengan gentian akrilik PERSAMAAN 1.3 2. Mempunyai daya penyerapan yang baik 2. Selesa dipakai 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. Selesa dan sejuk dipakai 3. Penebat haba yang baik 2. Tahan cahaya matahari KAPAS ASPEK Teguh apabila kering dan basah Keteguhan Baik Daya penyerapan Pengalir haba Kekonduksian haba Mudah renyuk Kekenyalan Tahan suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan alkali Ketahanan terhadap alkali 3. Tahan pada asid AKRILIK Teguh ketika kering sahaja Tidak baik Penebat haba Tidak renyuk Suhu sederhana Lemah pada alkali Membanding dan membezakan diantara gentian benang sayat dengan gentian nilon PERSAMAAN 1. Tahan terhadap bahan kimia beralkali LINEN ASPEK VISKOS Paling teguh Keteguhan Sederhana teguh Pengalir haba yang baik Kekonduksian haba Pengalir haba sederhana baik Tahan suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan suhu sederhana Tahan pada cahaya matahari Ketahanan terhadap matahari Lemah jika terdedah lama Tahan Ketahanan terhadap asid Lemah Membanding dan membezakan diantara gentian sutera dengan gentian asetat PERSAMAAN 1.1 KAJIAN FABRIK – Ciri Asli / Buatan TOPIK :: PEMILIHAN PAKAIAN – Gentian Stail Pakaian HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Membandingbeza ciri gentian asli dan gentian buatan Membanding dan membezakan diantara gentian linen dengan gentian viskos PERSAMAAN 1. Kenyal dan tidak renyuk BENANG SAYAT ASPEK Kurang teguh bila basah Keteguhan Baik Daya penyerapan Selesa dipakai Keselesaan Tidak tahan matahari Ketahanan pada matahari Tidak tahan Ketahanan terhadap bahan kimia 3. Selesa dipakai 2. Tidak kenyal dan mudah renyuk 4. Lemah apabila basah 2.

kedut lisu RENDAH DAN GEMPAL Garis V di bahagian badan Lembut . raglan Gelap dan lembut Tegak dan serong . rantai pendek CARA MELAKAR STAIL PAKAIAN-TINGGI DAN LANGSING BAHU MENDATAN G KOLAR LURUS LENGAN GELEMBU NG SKIRT KEMBAN G TEMPLATE LAKARAN FESYEN CORAK BUNGA BESAR . hitam . berlisu Tali pinggang lebar. bisyop Terang dan cerah Kombinasi tegak dan melintang saiz besar Kocek tampal.berkolar Lengan gelembung. rantai panjang LENGAN WARNA CORAK HIASAN AKSESORI Tali pinggang sederhana tebal. bersaiz besar Kocek sisi/tampal. gelembung. bersaiz kecil Kocek sisi ELEMEN GARISAN DAN CANTUMAN FABRIK GARIS LEHER TINGGI DAN GEMPAL Garis puteri Garis bentuk A Garis lurus tegak Nipis dan lembut Bentuk U. beg tangan kecil skaf/tudung dari fabrik bercorak kecil Tali pinggang kecil. skirt berpesak. sederhana nipis Bentuk V . ropol.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menggunakan croquet untuk melakar stail pakaian mengikut bentuk badan MELAKAR PAKAIAN MENGIKUT BENTUK BADAN TINGGI DAN LANGSING Garisan empayar Bahu mendatang Sederhana tebal Bulat .bulat dengan belah slit berlapik Lengan padanan rata . kasut bertumit rendah.raglan Gelap dan lembut(hijau. Skaf / tudung dari fabrik dan sederhana tebal. kasut bertumit rendah. rantai leher pendek / besar.kimono.kuning. Bertabur.sampan Lengan kaki kambing.biru ) Tegak Saiz sederhana Kocek sisi Kolar leper Kolar simpul hias Tali pinggang kecil.k aki kambing. segi empat . segi empat Lengan padanan rata.V. skaf / tudung dari fabrik lembut bercorak besar RENDAH DAN KURUS Garis empayar Garis bentuk A Sederhana tebal Bentuk U .bisyop. beg tangan besar. jingga) Melintang. beg tangan sederhana besar. magyar Terang dan cerah (merah. berkedut.

Belah slit berlapik .Belah berzip KANCING Ialah alat untuk menutup belah pakaian atau artikel contoh: .Perancangan HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • • Menghuraikan setiap proses jahitan Menyatakan langkah penyediaan setiap jenis proses jahitan.Lapik .Belah Kangkung .Kolar Lurus .Kun 19 .Lengan padanan rata BELAH Ialah proses jahitan untuk memudahkan pakaian dipakai atau ditanggalkan dan mengekalkan ciri tradisional pada pakaian contoh: .Kun .Sulaman KELIM Ialah proses jahitan yang mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik seperti kelim: .ropol .4 : MEMBUAT PAKAIAN .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.Kelepet .Cangkuk dan palang PENYUDAH TEPI Ialah proses mengemas dan mengukuhkan hujung pakaian contoh: . Proses jahitan merupakan turutan langkah kerja menjahit untuk menghasilkan pakaian PROSES JAHITAN PENGHILANGAN GELEMBUNG Ialah proses mengurangkan atau menghilangkan lebihan fabrik pada pakaian atau artikel untuk memberi bentuk dan keselesaan seperti : Kedut lepas Lisu pemadan GARIS LEHER Ialah sebahagian daripada pakaian yang dikemaskan dengan : .Betawi LENGAN Ialah lengan yang dicantum pada lubang lengan .

Dihasilkan dengan cara menarik dua baris jahitan mesin longgar iii. Sesuai untuk fabrik yang lembut dan halus LANGKAH PENYEDIAAN KEDUT LEPAS LANGKAH 1 LANGKAH 2 LANGKAH 3 notch Dua baris jahitan kasar Lilitan benang GP GT • • Tandakan kedudukan kedut dengan notch Tandakan garisan pemadan(GP) dan garis tengah (GT)pada fabric • Jahit dua baris jahitan kasar di atas dan di bawah garis pemadan • Tarik benang. lilit benang pada jarum peniti dan ratakan kedut. Digunakan untuk mengimbangkan lebihan fabrik ii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LANGKAH MENYEDIAKAN PROSES JAHITAN PENGHILANGAN GELEMBUNG i. 20 .

jenis lisu dan kedudukan lisu pada pakaian.Jahit mesin dari bahagian yang lebar ke bahagian yang tirus Susup hujung benang Langkah 2 ii.Tandakan kedudukan lisu Langkah 3 iii. 2 jenis lisu pemadan : a) Lisu Pemadan Cembung b) Lisu Pemadan Cekung LANGKAH PENYEDIAAN LISU CEMBUNG Langkah 1 Lisu Pemadan Cembung i.Semat dengan jarum peniti dan jahit jelujur. Pemilihan lisu bergantung kepada jenis fabrik.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LISU PEMADAN • • • Lisu Pemadan dijahit pada pakaian dengan tujuan untuk mengurangkan lebihan pada fabrik. Langkah 4 iv-Tekan lisu di pinggang menghal ke GTH 21 .

cheongsam dan samfu. Kemas tepi yang di snip dengan jahitan insang pari Tekan lisu ke tengah pakaian 22 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Lisu cekung dijahit dari bahagian tengah kedua-dua hujung tirus Lisu ini terdapat pada garis pinggang pada baju kebaya. Langkah 4 Snip dipinggang sehingga 5 mm. LANGKAH PENYEDIAAN LISU CEKUNG Langkah 1 Tandakan kedudukan lisu Garisan Lipatan SD Garisan Pemadan Langkah 2 Langkah 3 Temukan SL fabrik Semat di garisan pemadan dan jelujur Mula jahit mesin di garis pinggang ke hujung yang tirus.

2 cm LANGKAH PENYEDIAAN KELIM BELAH KANGKUNG Langkah 1 i. 23 . kedudukan kelim dan jenis pakaian yang dibuat. 5.Semat dan jahit jelujur iii.Temukan SL fabrik dan padankan garis an pemadan ii. 2.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KELIM • Kelim ialah proses jahitan yang mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik. 4. • Digunakan untuk memberi bentuk dan stail pada pakaian • Pemilihan kelim bergantung pada jenis fabrik.Jahit mesin pada garis pemadan SD Kelim belah kangkung Kelim betawi Kelim lipat tindih Kelim papan mesin Kelim papan tangan Langkah 2 iv. Cabut jelujur v. a) KELIM BELAH KANGKUNG • • • • Kelim ini rata Dijahit dengan satu baris jahitan di sebelah dalam. Sesuai untuk semua jenis pakaian dan fabrik Lebar siap kelim ialah 1. • Jenis Kelim. 3. Tekan kelim terbuka supaya terbuka dan ratakan dengan seterika. 1.

Semat.jelujur dan jahit mesin di garis pemadan Langkah 5 viii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA b) KELIM BETAWI • Mempunyai dua baris jahitan • • • Sesuai untuk fabrik yang nipis Kelihatan kemas kerana basinya tersembunyi Kukuh kerana mempunyai dua baris jahitan LANGKAH PENYEDIAAN KELIM BETAWI Langkah 1 iiiiiiTemukan sebelah dalam fabrik Semat dan jelujur pada garis pemadan Jahit mesin 6 mm ke atas garis pemadan 6mm 3 mm Langkah 2 Gunting basi kelim hingga tinggal 3 mm dari mesin jahit iv- Langkah 3 v.Terbalikkan kelim Langkah 4 vii.Buka dan tekan rata kelim pada sebelah dalam vi.Tekan kelim menghadap ke belakang pakaian pada sebelah dalam 24 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH • Belah pada pakaian berfungsi bagi memudah pakaian dipakai dan ditanggalkan JENIS-JENIS BELAH a) Belah slit berlapik b) Belah berzip Belah berplaket c) Belah kelepet sama lebar 25 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH SLIT BERLAPIK • Sesuai dibuat di garis tengah hadapan atau tengah belakang dan di hujung lengan LANGKAH PENYEDIAAN BELAHA SLIT BERLAPIK Langkah 1 i-Tandakan kedudukan belah pada garis tengah dengan jelujur halus Kelim bahu Langkah 2 Sediakan lapik Kedudukan belah ii-Cantumkan kelim bahu. trim basi kelim dan kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin Langkah 3 Langkah 4 Mula jahit mesin iii-Cantumkan lapik iv-Trim basi garis leher dan snip di pada pakaian keliling basi garis leher Langkah 5 v.Tekan rata dan tetapkan lapik dengan jahitan silang pangkah atau sembat susup Pangkal belah 26 .Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian vi.

L 27 . iv.Tutup zip dan jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah sebelah kiri ke hujung sebelah kanan.Kukuhkan pangkal zip S.Semat pita zip di bahagian kanan di sebelah dalam belah Langkah 2 ii-Jelujur di atas lipatan kanan dan kiri di bahagian belah Langkah 3 iii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH BERZIP Zip PROSES MENJAHIT ZIP TERSEMBUNYI Langkah 1 i.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA GARIS LEHER 1.Kolar lurus • Terletak rata di pakaian • Kolar digunakan untuk : mengawal suhu badan melindungi kecacatan di leher mengekalkan ciri kolar pada pakaian tradisional Kolar lurus Lapik berbentuk Ropol 28 .Lapik • Sekeping fabrik tambahan untuk mengemas tepi pakaian • Boleh dikemaskan disebelah dalam atau sebelah luar pakaian • Lapik berbentuk di gunakan untuk mengemas garis leher 2.

Kemas dan trim basi kelim iii. v.Cantumkan bahu lapik berbentuk ii.Tekan buka kelim trim LANGKAH MENJAHIT LAPIK KE PAKAIAN Langkah 1 ii-Temukan kelim lapik dengan bahu pakaian i-Temukan sebelah luar lapik dengan sebelah luar pakaian. Langkah 2 iii-Trim basi kelim hingga 6 mm Langkah 3 iv.Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LAPIK BERBENTUK PROSES PENYEDIAAN LAPIK BERBENTUK Langkah 1 i.Jahit jelujur dan tetapkan lapik dengan jahitan sembat susup atau jahitan silang pangkah Jahitan silang pangkah 29 .

Jelujur dan jahit mesin Snip sudut hingga 3 mm 30 .Terbalikkan kolar ke sebelah luar dan tekan LANGKAH MENJAHIT KOLAR KE PAKAIAN Langkah 1 Cantumkan kelim kelim bahu Jahit mesin Langkah 2 Lipat kelepet pada garis lipatan ke sebelah luar.Temukan sebelah luar dan jahit kedua-dua tepi kolar ii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KOLAR LURUS PROSES PENYEDIAAN KOLAR Gunting serong di penjuru Jahit dikedua-dua tepi kolar i.

Langkah 5 Mengemaskan kolar • • • Semat dan jelujur kolar ke garisan leher sebelah luar Jahit sembat di setiap mata jahitan mesin. Jahit mesin dan snip basi basi jahitan. Tekan supaya kolar kemas Jahit jelujur Jahit sembat 31 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Langkah 3 • • Terbalikkan kelepet ke sebelah dalam pakaian Padankan hujung kelepet dengan kelim bahu Langkah 4 Mencantumkan kolar ke badan • • Jelujur kolar atas pakaian di sepanjang garis leher.

mengemas dan menghias hujung pakaian.Kelepet melengkung 3.Kun 32 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PENYUDAH TEPI • Ialah proses yang digunakan untuk mengukuh. Jenis-Jenis Penyudah Tepi 1.Kelepet lurus 2.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN KELEPET LURUS Langkah 1 S.D i.Tandakan garis kelepet ii.Tetapkan kelepet 33 .D vi-Kemaskan dengan jahitan silang pangkah v.Lipat fabrik di lipatan pertama ke sebelah dalam. iv-Semat dan jahit jelujur Langkah 3 S.D iii.Tandakan garis lipatan Langkah 2 S.

D i-Tandakan garis kelepet ii-Tanda garis lipatan pertama Langkah 3 S.tarik jahitan mesin untuk kedut Kelepet Langkah 4 vi.Tetapkan kelepet dengan sembat susup 34 .D iv-Lipat pada garisan kelepet v.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN KELEPET MELENGKUNG Langkah 1 Langkah 2 iii-Jahit mesin longgar di garis lipatan pertama untuk membuat kedut halus S.

PENGGUNAAN KUN PADA PAKAIAN Garis leher Hujung atau di pergelangan lengan Hujung baju Garis kelepet 35 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KUN • • Digunakan untuk mengemaskan tepi pakaian Dibuat dengan menggunakan pita serong tepat atau pita serong dagangan.

Semat dan jahit mesin iii)Gunting kedua hujung pita supaya selari v)Gunting kedua-dua hujung basi kelim yang berlebihan 36 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN PITA SERONG TEPAT i) Sediakan sehelai fabrik berbantuk segi empat ii) Lipat satu penjuru benang lungsin supaya selari dengan benang pakan Gunting mengikut ukuran Tandakan garisan lebar pita iv)Temukan SL kedua hujung pita.

Kemaskan kun dengan jahitan sembat di setiap mata jahitan mesin atau jahit mesin viii.Jahit mesin dari SL pakaian pada garisan cantuman viii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LANGKAH MENJAHIT KUN PADA PAKAIAN Langkah 1 iii-Trim basi kelim i-Temukan SL pita dengan SL pakaian di garisan pemadan ii.jelujur dan dan jahit mesin di bawah garisan pemadan Langkah 2 vi.Tekan rata 37 .Semat .Tekan rata vii.Lipat pita ke SD pakaian 2 mm di bawah jahitam mesin Langkah 3 Langkah 4 Jahit sembat ATAU vii.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LENGAN JENIS-JENIS LENGAN Lengan Gelembung Lengan Raglan Lengan Magyar Lengan Padanan Rata Lengan Bisyop LENGAN PADANAN RATA • Lengan padanan rata di cantumkan pada lubang lengan PROSES PENYEDIAAN LENGAN PADANAN RATA Langkah 1 i.Sediakan lengan dengan menjahit dua baris jahitan longgar di atas garisan pemadan Langkah 2 Jahit kelim di lengan dan tekan buka Langkah 3 Kemaskan hujung lengan dengan kelepet Langkah 4 Sediakan lubang lengan dengan dengan mencantum kelim di bahu 38 dan di rusuk .

39 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Kelim bahu Langkah 4 Sediakan lubang lengan dengan dengan mencantum kelim di bahu dan di rusuk Langkah 5 Mencantum lengan i-Masukkan lengan dengan sebelah luar lengan bertemu ii.Semat dan jelujur di garisan pemadan Langkah 6 Menjahit lengan Jahit mesin di garis pemadan lubang lengan .

D 0.L S.2 mm di sebelah dalam hujung ikatan pinggang Jahit cangkuk dengan jahitan lubang butang atau jahitan insang pari S.L Jahitan lubang butang atau jahitan insang pari 40 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KANCING • Kancing ialah alat untuk menutup belah pakaian untuk mengekalkan bentuk asal pakaian dan sebagai hiasan JENIS-JENIS KANCING Butang katup Cangkuk dan palang Cangkuk dan mata Riben zip Butang dan lubang butang Butang dan gelungan /rulo fabrik Velkro PROSES MENJAHIT CANGKUK DAN PALANG Langkah 1 : Menjahit Cangkuk Bahagian Dalam Tindih Atas Bahagian atas tindih atas S.L S.

Pastikan tiada barang tertinggal dalam kocek.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. Mengenalpasti klasifikasi pakaian untuk wardrobe yang lengkap. Baiki pakaian yang koyak. cuci dan bilas pakaian. Ikut arahan Label jagaan Tekstil Antarabangsa . bentuk badan dan tujuan berpakaian PRINSIP PENYENGGARAAN WARDROBE PRINSIP PENYENGGARAAN WARDROBE Pencuci Asingkan pakaian mengikut jenis fabrik dan warna. Hilangkan tanda kekotoran. Menamakan contoh pakaian bagi setiap klasifikasi Penyimpanan Simpan di ruang khas yang klasifikasi Pakaian boleh dilipat. Rendam. Keringkan pakaian mengikut jenis fabrik Seterika pakaian dan anginkan sebelum menyimpan. Pilih bahan pencuci yang sesuai.5: WARDROBE – Perancangan Wardrobe HASIL PEMBELAJARAN: ARAS 2 • • Menerangkan prinsip menyenggara wardrobe Memilih aksesori yang sesuai dengan pakaian. digantung atau diseterika Asingkan pakaian dan aksesori mengikut klasifikasi 41 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Kesesuaian aksesori dengan bentuk badan Tinggi gempal  Tali pinggang kecil  Kasut bertumit rendah  Beg tangan sederhana  Rantai leher panjang  Skaf dan tudung dari fabrik lembut / nipis  Tali leher lebar dan bercorak kecil Rendah gempal  Kasut bertumit rendah  Beg tangan kecil  Rantai leher pendek  Skaf dan tudung dari fabrik yang nipis / lembut Tinggi langsing  Tali pinggang lebar  Beg tangan besar  Rantai leher yang pendek dan besar  Skaf dan tudung dari fabrik tebal  Tali leher lebar dan bercorak besar Rendah kurus  Tali pinggang sederhana lebar  Beg tangan sederhana besar/kecil  Skaf dan tudung tebal bercorak besar  Tali leher sederhana lebar dan bercorak besar Kesesuaian aksesori dengan jenis pakaian Pakaian Aksesori Trek sut Kasut sukan Topi sukan Lounge suit Tali leher Bow Kasut kulit Pakaian seragam sekolah Jam tangan Klip rambut Tali pinggang 42 .

pelarut 113 atau pelarut 11. spirit putih.6: LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA Kesesuaian aksesori mengikut situasi atau aktiviti Aktiviti Aksesori Bersenam Kasut sukan Bersantai Beg sangkut Sandal Kasut tumit rendah Kembara Sandal Kasut sukan Topi Stoking Majlis Keraian Songkok Kasut kulit Barang kemas HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan cara penjagaan berdasarkan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa pada pakaian SIMBOL LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARA BANGSA SIMBOL KETERANGAN  Mencuci kering dengan semua jenis pelarut  Semua jenis fabrik  Mencuci kering dengan pelarut perchloroethylene.gentian kaca dan broked  Mengering di atas permukaan rata  Benang sayat A P F 43 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.dan linen  Tidak boleh mengering dengan cara balik kuang  Fabrik renda.rayon.benang sayat dan fabrik berwarna  Mengering dengan cara balik kuang atau tumble dry  Kapas.  Sutera .viskos dan rayon  Mencuci kering dengan pelarut 113 atau spirit putih  Benang sayat  Tidak boleh mencuci kering  Fur dan kulit  Boleh guna peluntur klorin  Kapas berwarna putih  Tidak boleh guna peluntur  Sutera.

rayon.dan viskos SIMBOL KETERANGAN 44 .linen.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Mengering di ampaian  Semua jenis fabrik kecuali benang sayat  Titis kering  Fabrik yang diberi kemasan durable press  Menyeterika dengan suhu panas(210°C)  Kapas .

akrilik. kapas dan linen kemasan khas  Tidak boleh dicuci  Fabric berhias labuci. putaran maksimum  Kapas. putaran singkat  Benang sayat dan sutera  Suhu air sejuk. lace.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Menyeterika dengan suhu sejuk(120°C)  Nilon . kapas dan rayon kemasan khas  Suhu air suam. putaran singkat  Kapas. nilon dan campuran poliester  Suhu air suam panas. polyester. gentian logam. putaran maksimum  Kapas yang diberi kemasa khas  Cucian tangan sahaja  Sutera. fabric kemasan rintangan gegat . linen ( tidak diberi kemasan )  Suhu air panas. putaran singkat  Nilon berwarna.triasetat dan polyester  Tidak boleh diseterika  Fabrik berlabuci . benang sayat. putaran biasa  Kapas putih.fabrik logam fabrik gentian kaca. putaran singkat  Sutera dan asetat mudah luntur warna  Suhu air hampir didih. polyester lembut. putaran singkat  Akrilik dan benang sayat campuran  Suhu air suam. linen dan rayon mudah luntur warna  Suhu air panas.lycra dan spandex 1 95ºc 2 60ºc 3 60ºc 4 50ºc 5 40ºc 6 40ºc 7 40ºc 8 30ºc 9 95ºc  Suhu air hampir mendidih. asetat. putaran maksimum  Kapas dan linen yang diberi kemasa khas  Suhu air panas. broked. gentian kaca.

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 3.1 : PENGURUSAN KELUARGA - Organisasi Keluarga
HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Membanding beza ciri antara jenis keluarga

STRUKTUR KELUARGA

KELUARGA NUKLEAR Ibu, bapa & anak (termasuk anak angkat )

KELUARGA LUAS Ibu, bapa, anak dan saudara mara

KELUARGA INDUK TUNGGAL Ibu atau bapa & anak

KELUARGA POLIGAMI Bapa lebih satu isteri & anak

ENGURUSAN KELUARGA
PERSAMAAN DAN PERBEZAAN CIRI ANTARA STRUKTUR KELUARGA
Struktur Keluarga Aspek Ahli Lokasi Ibu, bapa, anak Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Ibu, bapa, anak saudara-mara Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Tidak terhad merangkumi saudara mara daripada pelbagai generasi Ibu @ bapa, anak Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Lebih daripada satu ibu Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak Angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Tertumpu kepada ibu masingmasing Keluarga Nuklear Keluarga Luas Keluarga Induk Tunggal Keluarga Poligami

Hubungan

Peranan

Pola Interaksi

Terhad kepada ahli sahaja

Tidak terhad antara ahli

45

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

HASIL PEMBELAJARAN

ARAS 2

Menghuraikan keperluan asas hidup berkeluarga

KEPERLUAN PRIMER ( KEPERLUAN ASAS ) Mesti dipenuhi untuk meneruskan hidup Contoh : ☻ Makanan ☻ Oksigen ☻ Minuman ☻ Rehat ☻ Pakaian ☻ Tidur ☻Tempat kediaman

Kesempurnaan Diri Keperluan Penghargaan Diri KEPERLUAN SEKUNDER ( KEPERLUAN PSIKOLOGI ) Keperluan yang mesti dipenuhi untuk kesejahteraan dan kebahagiaan individu

Keperluan Sosial

Keperluan Keselamatan

Keperluan Fisiologi

KEPERLUAN PRIMER

46

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga Bayi & Kanak-kanak Remaja Membantu dalam pengurusan keluarga

Ibu bapa Mencari nafkah Mengurus sumber

Umur

Gender

Perempuan

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERANAN AHLI KELUARGA
Lelaki

Status ekonomi keluarga

Pola perbelanjaan Sumber pendapatan Kedudukan ahli dalam keluarga Ibu

Sosio budaya Anak sulung Gaya hidup Norma sosial Anak bongsu Amalan harian Bapa

47

antara ahli keluarga Kekurangan sumber kewangan Belum bersedia mendapat anak PERINGKAT PERKEMBANGAN MASALAH Kelahiran anak-anak Penjagaan anak Pasangan suami isteri menyesuai Sosial peringkat remaja peranan sebagai ibu bapa Kewangan Mengasuh. membimbing.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan kitaran hidup keluarga PERINGKAT PERMULAAN Pasangan baru berkahwin Penyesuaian antara suami isteri Menjalin hubungan dengan saudara mara kedua belah pihak Merancang keperluan rumah tangga Merancang zuriat MASALAH Perselisihan faham -antara suami isteri . mendidikKonflik peranan dan memenuhi keperluan anakanak Memberi kasih saying Mengurus kewangan bagi memenuhi keperluan Berkongsi tanggungjawab dalam pengagihan kerja PERINGKAT PENGECILAN Anak-anak meninggalkan rumah Tanggungjawab dan peranan berkurangan Banyak masa lapang Ibu bapa sudah tua dan mungkin sudah bersara MASALAH Terasa sunyi Terasa diabaikan Kesihatan & perbelanjaan lebih pada perubatan 48 .

1 :PENGURUSAN KELUARGA .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3.Pengurusan Sumber Keluarga HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Sikap dan amalan pengurusan Taraf pendidikan keluarga -Meningkatkan kebolehan mengurus sumber -Berbeza mengikut gaya hidup. matlamat keluarga dan keutamaan kepada aktiviti tertentu FAKTOR YANG MEMPENGARUHI SUMBER KELUARGA Sosio ekonomi keluarga -Ditentukan oleh pendapatan keluarga Saiz dan komposisi dan kitaran hidup keluarga Lokasi tempat kediaman keluarga Sumber yang diperolehi berbeza mengikut lokasi Saiz keluarga -mempengaruhi agihan sumber Komposisikepelbagaian dari segi umur dan jantina serta kitaran hidup mempengaruhi corak pengurusan sumber 49 .

Bandingkan harga. cara penggunaan dan ciri keistimewaan Cara untuk mendapatkan sumber  Cara untuk mendapatkan sumber .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan pengurusan sumber keluarga untuk mencapai sesuatu matlamat MERANCANG PENGURUSAN SUMBER KELUARGA Tujuan     Tujuan sumber digunakan Kepentingan Keperluan dan kehendak keluarga Matlamat yang ingin dicapai Jenis  Jenis sumber yang diperlukan .Cara bayaran 50 .Tenaga  Kuantiti sumber yang diperlukan Kuantiti Ciri sumber  Ciri sumber yang dikehendaki dari segi saiz. kualiti. harga. kualiti .Kewangan .Kemahiran .Di mana hendak membeli . kuasa.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 3. perumahan. pakaian.1 : PENGURUSAN KELUARGA – Belanjawan Keluarga HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga • Menerangkan kategori belanjawan keluarga • Membuat anggaran belanjawan keluarga Pendapatan Keluarga Θ Pendapatan tinggi lebih mudah agih dan kendali kewangan Kitaran hidup Keluarga Θ Permulaan Menentukan matlamat pengurusan belanjawan jangka panjang dan jangka pendek Θ Perkembangan Perbelanjaan lebih kepada makanan. elektrik dan telefon Θ Perubatan Θ Pendidikan Θ Cukai Pendapatan Θ Pengangkutan Θ Rekreasi Θ Simpanan dan Pelaburan Θ Pelbagai 51 . kesihatan Θ Pengecilan Perbelanjaan lebih kepada biayai perubatan Θ Pendapatan rendah perlu buat perancangan bijak Saiz keluarga Θ Bilangan ahli keluarga yang ramai gunakan wang yang banyak untuk memenuhi keperluan ahli FAKTOR FAKTOR YANG YANG MEMPENGARUHI MEMPENGARUHI BELANJAWAN BELANJAWAN KELUARGA KELUARGA Keadaan ekonomi Negara Θ Kestabilan ekonomi negara meningkatkan pendapatan keluarga Perubahan sosial Θ Peningkatan tahap pendidikan ahli keluarga akan mengubah gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga Komposisi Keluarga Θ Ada anak-anak masih belajar – perlu sumber kewangan untuk perbelanjaan pendidikan Θ Ada warga tua – perlukan wang lebih untuk perubatan KATEGORI BELANJAWAN Θ Makanan Θ Pakaian Θ Tempat kediaman Θ Bil air. pendidikan.

Keluarga dan Komuniti FUNGSI KOMUNIKASI HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 Menerangkan fungsi setiap jenis antara komunikasi Pemindahan maklumat orang perseorangan. komuniti dan Memberi masyarakat maklumat • Mendidik Formal dan tidak formal Komunikasi untuk penyampaian dan penerimaan maklumat Memujuk Komunikasi digunakan untuk mengubah sikap dan tingkah laku serta mempengaruhi individu Menghibur Media penyampaian hiburan dalam pelbagai bentuk Proses sosialisasi Menyalurkan norma dan nilai komuniti berkaitan dengan peranan individu Perkembangan bahasa Komunikasi dalam pelbagai bidang lain menyebabkan kemunculan pelbagai istilah dan perkataan baru Perkembangan personaliti Personaliti individu dan imej kendiri terbentuk semasa pergaulan individu dengan keluarga.1 : PENGURUSAN KELUARGA . organisasi.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3. rakan dan komuniti Perkembangan intelek Komunikasi meransang minda untuk menerima dan mentafsir maklumat 52 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi KEMAHIRAN BERKOMUNIKASI KEMAHIRAN BERKOMUNIKASI Bahasa yang mudah difahami Bahasa yang mudah difahami Penerima memberi perhatian kepada penyampai Penerima memberi perhatian kepada penyampai Komunikasi bukan lisan selaras dengan komunikasi lisan Komunikasi bukan lisan selaras dengan komunikasi lisan supaya mesej difahami supaya mesej difahami Mengamalkan sikap yang baik Mengamalkan sikap yang baik Respon secara lisan dan bukan lisan Respon secara lisan dan bukan lisan FAKTOR YANG FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MEMPENGARUHI KEBERKESANAN KEBERKESANAN BERKOMUNIKASI BERKOMUNIKASI HALANGAN BERKOMUNIKASI HALANGAN BERKOMUNIKASI Halangan fizikal menyebabkan penerima kurang jelas Halangan fizikal menyebabkan penerima kurang jelas Prasangka terhadap sesuatu isu boleh menutup fikiran seseorang Prasangka terhadap sesuatu isu boleh menutup fikiran seseorang Tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej Tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej Komunikasi lisan bercanggah dengan komunikasi bukan lisan Komunikasi lisan bercanggah dengan komunikasi bukan lisan Cara atau gaya pertuturan – gaya dan nada suara yang kurang Cara atau gaya pertuturan – gaya dan nada suara yang kurang sesuai sesuai Sikap penyampai dan penerima Sikap penyampai dan penerima Tanggapan dan tafsiran berbeza terhadap sesuatu mesej berbezaTanggapan dan tafsiran berbeza terhadap sesuatu mesej berbezabeza mengikut latar belakang beza mengikut latar belakang 53 .

Konsumerisme TANGGAPAN DAN TAFSIRAN TERHADAP SESUATU MESEJ TANGGAPAN DAN TAFSIRAN TERHADAP SESUATU MESEJ HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menghuraikan hak pengguna dan akta yang boleh melindungi hak pengguna HAK PENGGUNA Hak untuk mendapat keperluan asas Hak mendapat maklumat KETERANGAN Pengguna berhak mendapatkan barangan dan perkhidmatan asas Maklumat dan penerangan tentang barangan atau perkhidmatan supaya dapat bertindak dengan bijak dan tidak tertipu Hak mendapat keselamatan dan perlindungan Perlindungan daripada barang.1 : PENGURUSAN KELUARGA . keperluan. proses pengeluaran dan perkhidmatan yang boleh membahayakan kesihatan dan kehidupan Hak untuk memilih Bebas memilih barangan dan perkhidmatan berasaskan maklumat. kokurikulum dan persatuan pengguna 54 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3. citarasa dan kemampuan Hak untuk menyuarakan pendapat Bebas bersuara secara individu atau melalui perwakilan Hak untuk mendapat ganti rugi Mendapat penyelesaian tuntutan ke atas barangan atau perkhidmatan yang tidak bermutu Hak mendapat pendidikan pengguna Mendapat pengetahuan dan kemahiran sebagai pengguna melalui mata pelajaran.

Meletakkan tanda harga palsu .Memberi maklumat palsu .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Hak mendapatkan alam sekitar yang sihat dan selamat Berhak mendapat alam sekitar yang sihat dan selamat daripada pencemaran UNDANG-UNDANG / AKTA Akta Makanan 1983 o KETERANGAN Mengawal makanan yang dijual supaya tidak berbahaya kepada kesihatan pengguna Mengawal harga barangan yang difikirkan perlu sama ada diperingkat runcit. melabelkan mutu serta gred barangan o Akta Kawalan Harga 1946 ( Disemak 1973 ) o o Akta Kawalan Bekalan 1961 ( Disemak 1980 ) o o o Akta Perihal Dagangan 1972 ( Pindaan 1980 ) o Mencegah perihak yang salah/ palsu mengenai sesuatu barangan berkaitan dengan harga dan kandungan Peniaga dilarang melakukan perkara berikut . borong / pengeluar Menetapkan harga.Memberi keterangan mengelirukan . melabelkan mutu serta gred barangan Mengawal dan mencatu barangan keperluan tertentu bagi memastikan bekalan yang mencukupi Melarang peniaga menyimpan stok barangan kawalan melebihi had yang dibenarkan Meletakkan tanda harga.Menggunakan jenama palsu o Akta Timbang dan Sukat 1972 o Mengadakan pentadbiran dan amalan system timbang dan sukat yang sama dan adil Memastikan alat timbang yang digunakan adalah tepat Pengeluar / pengedar perlu memberikan maklumat asas pada label barangan yang dibungkus atau dipek Akta label 1980 o 55 .

kesihatan dan keselamatan awam o o Ordinan Menjual Makanan dan Dadah 1952 o Ordinan Ubat-ubatan ( Iklan dan Jualan ) 1956 Akta Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia ( Perbadanan ) 1975 Akta Pendaftaran Farmasi 1951 Akta dadah Berbahaya 1952 Ordinan Binatang-binatang 1953 Akta Elektrik 1949 ( Disemak 1973 ) Akta Sewa Beli 1967 Akta Jualan Barangan 1957 o o o o o o Mengawal pendaftaran ahli-ahli farmasi Mengawal jualan dan penggunaan ubat berbahaya Mengawal jual beli dan penyembelihan binatang bagi menjamin kesihatan Menjamin keselamatan pengguna dan harta benda daripada bahaya elektrik Mengawal kandungan dan bentuk semua perjanjian sewa beli Melindungi pihak yang membuat jual beli dari segi kesesuaian dan jaminan barangan o o o 56 . pewarna dan dadah dalam pembuatan ubat Mengawasi penggunaan bahan kimia berbahaya dalam pembuatan barangan pengguna Mengawasi iklan dan jualan ubat-ubatan Mengawasi kualiti dan piawai keselamatan ubatubatan Mengadakan piawaian ke atas. barangan kilang bagi meningkatkan kebajikan. pengawet.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Akta Pemaju-pemaju perumahan ( Kawalan dan Perlesenan ) 1966 ( Disemak 1973 ) Akta Kontrak 1950 ( Disemak 1974 ) o Mengawal kegiatan pemaju perumahan supaya tidak berlaku penyelewengan o Melindungi pihak-pihak yang terlibat dengan perjanjian UNDANG-UNDANG / AKTA Akta Bantuan Guaman 1971 Akta Jualan Dadah 1952 o KETERANGAN Membantu golongan berpendapatan kecil mendapatkan keadilan sosial Mengawal jualan dan penggunaan dadah berbahaya Mengawal mutu bahan makanan.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK : TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI Akta3. penjualan dan penyimpanan racun perosak Mengharam penangkapan ikan dengan penggunaan bahan beracun atau letupan o o HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman KEPERLUAN Berteduh daripada hujan.2 Kualiti Alam Sekitar o Mengawal mutu alam sekitar 1974 Akta racun Makhluk Perosak 1974 Akta Perikanan 1983 Mengawasi pengeluaran. panas dan sejuk Berlindung daripada bencana dan jenayah Berinteraksi dan melaksana aktiviti harian Ciri. saiz dan jenis ruang menepati keperluan keluarga yang berbeza PENDAPATAN Berdasarkan kemampuan keluarga INFRASTRUKTUR Infrastruktur yang lengkap supaya pelbagai keperluan ahli keluarga dapat dipenuhi KESELAMATAN Aman Bebas daripada jenayah Berdekatan dengan perkhidmatan keselamatan FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN TEMPAT KEDIAMAN ESTETIKA Kebersihan dan keceriaan tempat kediaman dari segi luaran dan dalaman KEJIRANAN Status sosioekonomi yang sama Gaya hidup. cara pemikiran dan norma yang sama 57 .

kos sampingan dan kos penyelenggaraan Dalam jangka panjang. cepat dan selamat.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan pengaruh teknologi dalam pengurusan tempat kediaman Masa Dapat melakukan lebih daripada satu kerja secara serentak Kualiti Hidup Membantu keluarga melaksanakan tugas harian dengan lebih mudah. penggunaan alat berteknologi sangat berfaedah dan menjimatkan Tenaga Mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk menjalankan tugas harian 58 . Masa terluang boleh diguna untuk aktiviti bersama keluarga – mengeratkan perhubungan dan memupuk kemesraan PENGARUH TEKNOLOGI TERHADAP PENGURUSAN TEMPAT KEDIAMAN Keselamatan Peraturan keselamatan semasa mengguna Penggunaan alat berteknologi untuk mengawal keselamatan Perbelanjaan Melibatkan kos pembelian.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Mengenalpasti cara menyusun atur perabot dan alatan di ruang sosial. almari pakaian dirapatkan ke dinding Meja solek berhampiran tingkap Lampu tidur diletakkan berhampiran katil     Mesin basuh diletakkan berhampiran dengan punca air  Meja komputer diletakkan berhampiran tingkap Almari dan sofa dirapatkan ke dinding bagi bilik bacaan Hanya alatan dan bahan penjagaan diri perlu ada di bilik air Penyangkut tuala dan pakaian diletakkan di ruang yang kering    59 . ruang kerja dan ruang persendirian SUSUN ATUR PERABOT DAN KELENGKAPAN TEMPAT KEDIAMAN RUANG SOSIAL  Saiz / bilangan perabot dan alatan sesuai dengan saiz ruang  Set perabot disusun dalam rangkaian bertumpu ke bahagian tengah  Susun atur kelengkapan tidak mengganggu pergerakan  Warna perabot harmoni dengan warna ruang  Perabot tidak diletakkan ditepi tingkap untuk mengelakkan pudar warnanya  Ruang makan berdekatan dengan ruang dapur  Set meja makan terletak di tengah ruang  Elakkan meletak hiasan yang mengumpul habuk dan gubahan bunga yang tinggi di atas meja makan RUANG KERJA  Meja kerja diletakkan berhampiran peti sejuk dan almari makanan  Elakkan meletakkan peti sejuk dan almari makanan bersebelahan dapur  Kedudukan singki di tepi tingkap  Dapur diletakkan berhampiran singki RUANG PERSENDIRIAN  Perabot dang kelengkapan disusun dengan kemas bersih dan teratur Kepala katil .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Perabot disusun rapat ke dinding bagi Ruang istirahat HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Melakar reka bentuk ruang dapur BENTUK SUSUN ATUR RUANG DAPUR HASIL PEMBELAJARAN BENTUK U BENTUK L ARAS 2 Mengenalpasti alatan penjimat masa yang sesuai untuk aktiviti tertentu BENTUK I BENTUK KORIDOR 60 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Alatan AlatanMemasak Memasak ALATAN ALATAN BERTEKNOLOGI BERTEKNOLOGI Alatan AlatanMenjahit Menjahit Alatan AlatanMembersih Membersih .

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 1.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN
1 Maklumat di bawah menunjukkan contoh beberapa jenis makanan. • • Ikan Telur

Antara yang berikut yang manakah klasifikasi bagi makanan itu? A B 2 Lemak tepu Lemak tak tepu C D Protein nilai biologi tinggi Protein nilai biologi rendah

Rajah 1 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. Protein

X

Y

Ayam

Kacang panjang

RAJAH 1

Antara yang berikut, yang manakah X dan Y

X A B C D Asid amino tak penting Protein tak lengkap Nilai biologi rendah Nilai biologi tinggi

Y Asid amino penting Protein lengkap Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah

61

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Rajah 2 menunjukkan kesan berlebihan dan kekurangan nutrien tertentu. X RAJAH 2 Kekurangan Berlebihan

Kurang daya tahan penyakit Apakah nutrien X ? A B 4 Lemak Vitamin C D

Nitrogen dikumuhkan melalui air kencing

Protein Garam Mineral

Rajah 3 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. Protein

X

Y

RAJAH 3 X I II III IV Asid amino penting Protein tidak lengkap Nilai rendah biologi Nilai biologi tinggi Y Asid amino tidak penting Protein lengkap Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah

Antara berikut yang manakah pasangan yang betul untuk X dan Y? A B 5 A B C D I dan II I dan IV C D II dan III III dan IV

Antara berikut yang manakah kesan berlebihan karbohidrat? Kulit menjadi kering Ditukar menjadi glikogen Penyakit lambat sembuh Diurai menjadi nitrogen dan karbon

6

Apakah penyakit yang sering dikaitkan dengan pengambilan lemak yang berlebihan? 62

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

A B 7 A B 8

Beri-beri Kardiovaskular

C D

Pellagra Riket

Antara berikut yang manakah merupakan kesan kekurangan asid askorbik? Skurvi Beri-beri C D Pellagra Dementia

Penyakit beri-beri disebabkan oleh kekurangan riboflabin niasin

A tiamina C B tokoferol D 9 Rajah 4 menunjukkan klasifikasi vitamin.

Vitamin

Vitamin larut lemak X

Vitamin larut air Y

RAJAH 4 Apakah X dan Y X A B C D Vitamin A Vitamin A Vitamin B Vitamin C Y Vitamin B Vitamin D Vitamin C Vitamin D

A B

Antara berikut, yang manakah kesan kekurangan kalsium? I Letih II Anemia III Penyakit riket IV Gigi tidak kukuh I dan II C II dan III I dan IV D III dan IV 63

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10 Kekurangan iodin dalam diet boleh menyebabkan I penyakit goiter II tumbesaran terganggu III kekejangan otot IV radang saraf A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV Tidak dapat dicerna oleh tubuh menyebabkan divertikula 11 Pernyataan di atas menunjukkan kesan kekurangan A B protein garam mineral C D karbohidrat pelawas 12 Garam mineral yang diperlukan melebihi 100 mg sehari dikenali sebagai A B flourin mikro C D makro kalsium 13 Kalsium berlebihan boleh menyebabkan A B toksik batu karang C D penyakit kalsium kehilangan cecair tubuh 14 Fungsi ferum ialah A B C D membentuk tiroksin mengawal pengecutan otot menguatkan tulang dan gigi membina mioglobin dalam sel darah merah 15 Kekurangan sulfur boleh menyebabkan A B radang saraf pertumbuhan lambat C D kurang selera makan daya pemikiran tidak sempurna Tiamina Vitamin B6 Padankan nama saintifik bagi vitamin larut air di bawah: Vitamin B1 Riboflavin Vitamin B12 Niasin Vitamin B3 Piridoksin Vitamin C 64 Vitamin B2 Kobalamin Asid askorbik .

Beliau berumur 17 tahun.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 16 Padankan nama saintifik bagi vitamin larut lemak di bawah: Menadion Tokoferol Retinol Kalsiferol Vitamin D Vitamin A Vitamin E Vitamin K 17 Mary Ann a/p Sundramorthy seorang atlet yang aktif di sekolahnya.Terangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien Mary Ann. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… 65 . bersaiz kecil dan mengamalkan pemakanan vegetarian lakto. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………..

bekerja sebagai kerani dan sedang mengandung 7 bulan a) Berdasarkan maklumat itu.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… 18 Pernyataan di bawah menunjukkan maklumat ringkas Puan Latifah. Berusia 30 tahun. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… . terangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien Puan Latifah.

66 . TOPIK 1.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… b) Nyatakan tiga sumber protein yang perlu untuk diet Puan Latifah. ii ………………………………………………………………………………….2: DIET 1 Terangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet a)………………………………………………… b)…………………………………………………. i …………………………………………………………………………………. iii ………………………………………………………………………………….

...PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA c)…………………………………………………. e)…………………………………………………. h)………………………………………………….. 67 . f)…………………………………………………… g)…………………………………………………. d)………………………………………………….

SMS Syakir kepada Raju: Jom. makan ketupat rendang raya Jawapan Raju: Boleh. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Pernyataan di bawah adalah pesanan ringkas(SMS) di antara Syakir dan Raju. saya suka makanan tradisional awak Berdasarkan situasi di atas. terangkan faktor-faktor lain yang mempengaruhi diet mereka.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 68 .

huraikan bagaimana Azrul menggunakan aras tersebut sebagai panduan pemakanan bagi menjamin kesihatan yang baik. Aras Keterangan Contoh Makanan 1 2 3 4 69 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Aras 4 Aras 3 Aras 2 Aras 1 Rajah 4 : PIRAMID MAKANAN 1 Berdasakan Rajah 4.

II dan IIII I.III dan IV TOPIK 1. III dan IV II. Manakah padanan yang betul? A B C D ORGAN Mulut Perut Hati Usus kecil REMBESAN Air liur Hempedu Jus pankreas Jus gaster ENZIM Amilase Pepsin dan renin Lipase Maltase dan tripsin 70 . II dan IV I.3 : PENYERAPAN DAN PENCERNAAN 1 Berikut adalah organ-organ yang mengeluarkan rembesan dan enzim semasa proses pencernaan.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Rajah 1 menunjukkan Encik Azman sedang mengajar sebahagian daripada kegunaan RDA Rajah 1 Antara berikut yang manakah pernyataan yang paling sesuai untuk melengkapkan kegunaan RDA? A B C D 3 I II III IV A B C D Merancang menu Merancang kaedah memasak Mencipta jenama makanan Menilai kualiti makanan Antara penyataan di bawah yang di bawah yang manakah menerangkan kegunaan RDA? Menilai kuantiti makanan Garis panduan menggubal polisi makanan Membuat label makanan Merancang kualiti sajian makanan I.

II dan III I. Organ manakah yang terlibat dengan pencernaan protein? A C P R B D Q S R P Q S RAJAH 2 71 . III dan IV 3 Proses pencernaan melibatkan organ A B C D Mulut→ esofagus → perut → usus besar Mulut→ perut→ usus kecil→ usus besar Mulut→ perut→ esofagus→ usus kecil Mulut→ esofagus→ perut→ usus kecil 4 Rajah 1 menunjukkan organ pencernaan. W X Y Z Rajah 1 Nama organ pencernaan yang betul ialah W A B C D 5 Mulut Mulut Esofagus Esofagus X Pundi Hempedu Hati Pundi Hempedu Hati Y Pankreas Duodenum Pankreas Duodenum Z Usus Kecil Jejunum Usus Kecil Jejunum Rajah 2 menunjukkan organ pencernaan. II dan IV II. III dan IV B D I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Organ yang manakah menghasilkan enzim dalam proses pencernaan? I II III IV A C Mulut Esofagus Perut Usus kecil I.

.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 6 Rajah 3 menunjukkan organ pencernaan....... mukus dan enzim Mengandungi bakteria yang akan memecahkan bahan yang tidak dicerna Isi tempat kosong dengan fakta yang betul. RAJAH 3 Manakah antara pernyataan berikut berkaitan dengan pencernaan di organ itu. Enzim : ……………… : ……………… : ……………… 72 .... ………………………….. : …………………. Rembesan : ……………………….. Enzim : ………………….. A B C D 7 Pencernaan karbohidrat bermula di perut Mengandungi vilus yang berfungsi menyerap hasil akhir pencernaan Kelenjar gaster merembes jus yang mengandungi asid. Rembesan : Rembesan : ……………………….... Enzim : …………….

II dan IV II. II dan III I. III dan IV B D I.5 : PRINSIP MEMASAK 1 Maklumat di bawah menunjukkan satu menu. • • Ayam goreng berempah Kentang goreng Apakah kelebihan menggunakan kaedah memasak menu itu? I II III IV A C 2 Garing Mudah dicerna Warna keemasan Makanan cepat masak I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. III dan IV Rajah 1 menunjukkan satu kaedah memasak. RAJAH 1 Apakah kelebihan menggunakan kaedah itu? A B C D 3 Tidak memerlukan perhatian semasa memasak Warna makanan menarik dan kekuningan Makanan cepat masak Makanan mudah dicerna Apakah kelebihan memasak makanan menggunakan kaedah mereneh ? A B C D Makanan cepat masak Mendapat warna keemasan yang sekata Memudahkan makanan dihadam kerana lembut Menghasilkan makanan yang garing dan wangi 4 Kaedah memasak yang manakah banyak menggunakan bahan api ? A C Merebus Menggoreng B D Mengukus Merendidih .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 73 .

. a) …………………………………………………………………………. a) ………………………………………………………………………….. b) ………………………………………………………………………….. b) ………………………………………………………………………….PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 5 5 Senaraikan tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah menggoreng minyak penuh . c) …………………………………………………………………………. b) ………………………………………………………………………….... c) …………………………………………………………………………. c) ………………………………………………………………………….. 6 Senaraikan tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah mencelur .. b) …………………………………………………………………………. 6 Senaraikan tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah merebus a) …………………………………………………………………………. 8 Antara berikut kaedah memasak manakah yang mengambil masa paling singkat? A C Mencelur Merendidih B D Membakar Menggoreng 9 Rajah 2 menunjukkan maklumat tentang ciri hasil masakan Cepat Cepat dimasak dimasak Rasanya Rasanya sedap sedap Kurang Kurang berminyak berminyak RAJAH 2 Kaedah masakan yang manakah mempunyai ciri itu? A C Mencelur Membakar B D mengukus memanggang 74 .. c) …………………………………………………………………………. a) …………………………………………………………………………. 7 Senaraikan tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah mengukus .

gas. III dan IV 12 Tandakan (B) untuk kaedah membakar dan (P) untuk kaedah memanggang bagi setiap kelebihan kaedah memasak di bawah.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10 api. II dan IV II. 11 Memanggang memerlukan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas. RAJAH 3 Antara berikut manakah kelebihan memasak menggunakan kaedah itu? A B C D Menjimatkan masa Memerlukan banyak bahan api Kurang berminyak dan mudah dicernakan Hanya sesuai menggunakan daging yang mahal 11 Antara yang berikut yang manakah berkaitan dengan kebaikan kaedah memanggang? I II III IV A C Rasa makanan sedap Makanan cepat dimasak Makanan kurang berminyak Memerlukan banyak bahan api I. II dan III I. bara arang atau ketuhar. Kehilangan nutrien yang sedikit Makanan cepat dimasak Memerlukan perhatian yang sedikit ketika memasak Makanan kurang berminyak Menjimatkan masa dan tenaga 75 . Kelemahan kaedah ini ialah I II III IV A C memerlukan banyak bahan api memerlukan jagaan yang rapi memerlukan alat tertentu kosnya tinggi I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV 12 Rajah 3 menunjukkan satu kaedah memasak. III dan IV B D I.

Hanya sesuai untuk daging yang bermutu tinggi Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus Sesuai untuk potongan makanan kecil TOPIK 1.6: PENGURUSAN SAJIAN 1 Isikan tempat kosong bagi setiap jenis sajian berikut. SAJIAN UTAMA SAJIAN SAMPINGAN SAJIAN KUMPULAN TERTENTU 76 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 13 15 Tandakan (√) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah tentang kelemahan memanggang.

7 : SANITASI MAKANAN 1 A B C D Apakah yang dimaksudkan dengan sanitasi makanan? Pengawalan kebersihan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan Pengawalan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan Pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar Pengawalan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar 77 . Y dan Z Z X Y X ____________________________________ Y ____________________________________ Z ____________________________________ TOPIK 1. _______________ *Nasi lembik *Ikan kukus *Sup sayur *Kastad caramel *Jus tomato i.______________ iii. ______________ 3 Ani menyusun peranggu meja untuk jamuan menyambut tetamu dari Kanada . Apakah peralatan yang perlu diletakkan pada tempat X.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 2 Nyatakan kumpulan yang sesuai dihidangkan dengan menu berikut *Bubur ikan *Puding jagung *Air barli *Betik *Nasi putih *Kari kambing TVP *Kacang panjang goreng *Betik *Susu kacang soya ii.

matang dan rosak Makanan. suhu dan medium berasid diperlukan untuk pembiakan Mencemari makanan melalui najis dan air liur Mikroorganisma b Bahan kimia c Benda asing d Perubahan fizikal e Tindakbalas enzim Haiwan dan serangga perosak f 3 Tandakan (√) bagi pernyataan yang betul dan (X) bagi pernataan yang salah tentang punca pencemaran makanan Sup. air. daging. oksigen. nasi dan telur mudah dicemari oleh bakteria Kulat memerlukan lebih kelembapan dari bakteria Buah mangga yang masak ranum merupakan pencemaran dari segi perubahan fizikal Benda asing seperti rambut dan kuku juga boleh mencemarkan makanan Makanan melepasi tarikh luput akan mencemarkan makanan a b c d e 78 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Padankan punca pencemaran berikut dengan keterangan yang betul Punca Pencemaran a Keterangan Dicemari semasa proses menyedia dan memasak Makanan berpek melepasi tarikh luput Makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Terangkan punca pencemaran bagi makanan berikut MAKANAN Mi Rebus PUNCA PENCEMARAN Roti Susu TOPIK 2.1 : KAJIAN FABRIK 1 Antara yang berikut padanan yang manakah betul? Gentian tumbuhan A B C D 2 Menyerap sedikit lembapan Mudah renyuk Tahan suhu sederhana Kurang teguh bila basah Gentian sintetik Mudah menyerap lembapan Tidak mudah renyuk Tahan suhu tinggi Bertambah teguh bila basah Antara yang berikut yang manakah betul tentang perbezaan di antara gentian asli dan gentian buatan? Gentian asli A B C D Tahan suhu sederhana Hasil keluaran seragam Daya penyerapan baik Pengeluaran berterusan Gentian buatan Tahan suhu tinggi Hasil keluaran tidak seragam Daya penyerapan rendah Pengeluaran mengikut musim 3 Antara yang berikut padanan yang manakah betul mengenai gentian asli dan gentian buatan? Kapas A B C D Tidak renyuk Lemah apabila basah Penebat haba yang baik Tiada cas elektrostatik Mudah renyuk Teguh semasa kering atau basah Pengalir haba sederhana Mudah mengalami elektrostatik Akrilik 79 .

…………………………………………………………………………………………. Nyatakan 3 ciri mengapa fabrik itu dipilih i. Samsudin sedang bekerja. bandingbezakan di antara fabrik kapas dengan fabrik akrilik. En Samsudin memakai pakaian yang dibuat daripada fabrik poliester dan merasa tidak selesa. …………………………………………………………………………………………. RAJAH 1 • Bekerja dari pukul 7. 3. Kapas PERBEZAAN Aspek Akrilik JADUAL 1 5 Rajah 1 menunjukkan En.00 tengah hari a) Cadangkan satu jenis fabrik yang selesa dipakai oleh En.Dengan menggunakan jadual 1. ……………………………………………………………………………………… …… ……………………………………………………………………………………… …..00 pagi hingga 12. PERSAMAAN 1. …………………………………………………………………………………………. ii. Samsudin semasa bekerja. 2. .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 Ani dan kumpulannya membuat perbandingan di antara ciri gentian asli dengan gentian buatan.

Bandingbezakan ciri gentian yang dipilih dengan gentian poliester. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… 80 ..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA iii. b) ……………………………………………………………………………………… ….

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… 81 .

3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 Mira akan menghadiri jamuan konvokesyen yang akan diadakan di sebuah hotel .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.Mira mempunyai bentuk badan yang tinggi dan langsing Dengan menggunakan croquis a) Lakar dan labelkan stail pakaian itu 82 .

.. Padankan garis pemadan.. ……………………………………………….   …………………………………………….   Langkah 4: Trim dan menggunting  Trim basi garis leher hingga tinggal 6mm.. ……………………………………………... Tekan rata........ ………………………………………………. ………………………………………………. ……………………………………………… . kelim bahu dan kedudukan belah ……………………………………………. Langkah 2: Sediakan Lapik    ………………………………………………..4 : MEMBUAT PAKAIAN 1 Lengkapkan proses menjahit belah slit berlapik pada blaus di bawah.. ………………………………………………. …………………………………………….. Jahit tindih pada lapik.. Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin Langkah 3: Mencantumkan lapik pada pakaian. ……………………………………………..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.... Teruskan hingga bertemu di garis leher tengah belakang... Langkah 1  Tandakan kedudukan belah pada garis tengah hadapan dengan jelujur halus. ……………………………………………… ………………………………………………  ……………………………………………… ……………………………………………… Langkah 5: Menetapkan lapik       ………………………………….... ……………………………………………...

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

2 a) Berikan tiga kegunaan lisu pemadan di pakaian i-………………………………………………. ………………………………………………… Lisu Pemadan ii-……………………………………………… ……………………………………………….. iii-……………………………………………... …………………………………………………

b) Nyatakan 4 ciri-ciri lisu pemadan yang dijahit dengan baik. i i-……………………………………………… ………………………………………………. ii-……………………………………………… ……………………………………………….. iii-…………………………………………….. ……………………………………………….. iv-……………………………………………… …………………………………………………

83 84

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Huraikan proses menjahit penghilangan gelembung pada pakaian di gambar
Langkah I 1. …………………………………………………….. ………………………………………………………….

Langkah 2 1. …………………………………………………….. 2. …………………………………………………….. 3. ………………………………………………………

Langkah 3 1. ……………………………………………………… ……………………………………………………… 2. ……………………………………………………… ……………………………………………………. 3. ……………………………………………………… ……………………………………………………… Langkah 4 1. ……………………………………………………… …………………………………………………………

85

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

4

Gambar di bawah menunjukkan sehelai blaus

a) Huraikan langkah-langkah menjahit kelim belah kangkung berpandu pada langkah di jadual 1

Langkah 1

…………………………………………………………... …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………

Langkah 2

…………………………………………………………... …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………

86

(15 markah) Langkah Gambarajah 87 . huraikan proses menjahit zip pada rusuk skirt dalam rajah 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 3 5 Belah Berzip RAJAH 2 Dengan menggunakan gambarajah berlabel.

...... 4................................ 2…………………………………………………………............................ iv ............................................... iii..................…………………………………………………………................................................................................ ii ...............................................................................................PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 6 Rajah 2 dibawah menunjukkan sehelai skirt yang dikemaskan dengan kelepet melengkung RAJAH 3 a) Senaraikan susunan kerja bagi menjahit skirt itu i.................................. ……………………………………………………………................... [10 markah] Penerangan Proses menyediakan kelepet melengkung Langkah 1 1..................................................................................................................... 5…………………………………………………………… 6…………………………………………………………… Rajah 88 .............................................................. v ................. …………………………………………………………… Langkah 2 3…………………………………………………………........................... [5 markah] b) Dengan gambarajah berlabel terangkan proses menjahit kelepet melengkung................... Tandakan garis kelepet dan ……………………………………………………………..................................................

I.III. III dan IV Kasut bertumit rendah Beg tangan kecil Rantai leher pendek Tali pinggang kecil JADUAL 1 Stail pakaian di Jadual 1sesuai untuk bentuk badan yang tinggi dan gempal tinggi dan langsing rendah dan gempal rendah dan kurus 4 A B C D 89 .I dan IV III.IV dan I Pilih perkara yang perlu dititik beratkan semasa memilih aksesori.5 : WARDROBE 1 I II III IV A B C D 2 I II III IV A B C D 3 I II III IV A B C D Pilih susunan langkah mencuci pakaian yang betul. II dan III I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.II. Baiki bahagian yang rosak Hilangkan tanda kekotoran pada pakaian Asingkan pakaian mengikut warna dan jenis fabric Cuci mengikut panduan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa I.III dan IV II. III dan IV II.II.II dan IV III. II dan IV I. Aktiviti Bentuk badan Harga Jenis bahan I dan II I dan IV II dan III III dan IV Antara berikut yang manakah aksesori yang sesuai untuk bentuk badan tinggi dan langsing? Tali pinggang lebar Rantai leher pendek dan besar Tudung berfabrik lembut Beg tangan kecil I.

.. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 5 Anda akan mengikuti Perkhemahan Kokurikulum Tahunan Sekolah di Sungai Depang.. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….Pelbagai wardrobe perlu dibawa dan digunakan semasa program itu. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… . a) Nyatakan aksesori yang sesuai dibawa semasa mengikuti perkhemahan itu. b) Terangkan langkah mencuci pakaian setelah anda mengikuti perkhemahan tersebut.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………..6 : LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA 1 Terangkan maksud cara penjagaan dan jenis fabrik berdasarkan simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa berikut Simbol Maksud I II III 90 91 . ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… TOPIK 2.

II danIV I.III dan IV Antara fabrik berikut yang manakah boleh menggunakan peluntur sutera benang sayat fabrik berwarna kapas berwarna putih .III dan IV II.II dan III I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA IV 2 Apakah jenis fabrik yang sesuai disterika pada suhu panas (210 C) I kapas II linen III rayon IV polister A B C D 3 A B C D I.

1 PENGURUSAN KELUARGA . saling bantu membantu antara satu sama lain X A B C D X Keluarga Nuklear Keluarga Luas Keluarga Poligami Keluarga Induk Tunggal Y Y Keluarga Luas Keluaraga Nuklear Keluarga Induk Tunggal Keluarga Poligami 2 Rajah 1 menunjukkan ahli dalam sebuah keluarga = Nenek │ ________________ │ │ Ahmad = Aminah │ __________________ │ │ Sarah Zuraimi RAJAH 1 Apakah struktur keluarga tersebut sekiranya nenek mereka telah meninggal dunia.Organisasi Keluarga 1 Manakah yang betul tentang ciri struktur keluarga dalam rajah di bawah STRUKTUR KELUARGA Ahmad dan Aminah dengan dua anak serta tiga anak angkat tinggal di rumah pangsa di Kuala Lumpur Ravi dan Sita tinggal bersama anak. mereka telah mengambil anak angkat.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK : 3.cucu serta ibu bapanya di Bukit Antarabangsa . Apakah struktur keluarga mereka Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal 92 . Datuk A C 3 A C Luas Nuklear B D Poligami Induk Tunggal Siti dan Salman tidak mempunyai anak.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 4 Ali dan isteri ada dua orang anak yang tinggal di asrama. Selepas Aina meninggal. I) Keperluan Primer ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… II ) Keperluan Sekunder . mereka mengambil anak saudara untuk tinggal bersama. Apakah struktur keluarga Rosman Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal Berkahwin Berkahwin Suami meninggal Suami meninggal Anak empat Anak empat Duda Duda Dua anak Dua anak X 5 y Manakah padanan yang betul struktur keluarga pada X dan Y dalam rajah di atas A B C D X Nuklear Luas Poligami Induk Tunggal Y Luas Poligami Induk Tunggal Induk Tunggal 6 Manakah antara berikut tepat tentang keperluan primer dan sekunder A B C D KEPERLUAN PRIMER Keselamatan Fisiologi Sosial Penghargaan KEPERLUAN SEKUNDER Fisiologi Keselamatan Penghargaan Sosial 7 Terangkan maksud berikut . Apakah struktur keluarga Ali A C 5 A C Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal Rosman telah berkahwin dengan Aina. dia berkahwin dengan Siti dan Khadijah.

Gender Umur . 8 Pernyataan di bawah menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga Gaya GayaHidup Hidup Amalan AmalanHarian Harian Norma Normasosial sosial Perempuan Perempuan Lelaki Lelaki I Manakah yang betul pada I dan II A C Sosiobudaya .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………. Sosiobudaya Gender . Umur II 9 Rajah 1 menunjukkan kitaran hidup keluarga X KITARAN KITARAN HIDUP HIDUP KELUARGA KELUARGA Perkembangan Y RAJAH 1 Apakah kitaran hidup keluarga pada X dan Y A B C D Permulaan dan Perkembangan Permulaan dan Pengecilan Perkembangan dan Pengecilan Pengecilan dan Permulaan 10 Antara berikut. yang manakah betul mengenai kitaran hidup keluarga dan masalah yang berkaitan dengannya? Peringkat Kitaran Hidup A B Peringkat permulaan Peringkat pengecilan Masalah Masalah penjagaan anak Anak yang terlibat dengan penagihan dadah 93 . Gender B D Gender . ……………………………………………………………………………………….

TOPIK : 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA C D Peringkat permulaan Peringkat perkembangan Penyesuaian suami isteri Ibu bapa diabaikan oleh anak-anak 11 Pernyataan di bawah menerangkan tentang peringkat kitaran hidup keluarga  Menyesuaikan peranan sebagai ibubapa  Mengurus kewangan untuk keperluan anak  Berkongsi tanggungjawab Apakah peringkat kitaran itu ? A B C D Peringkat permulaan Peringkat pertengahan Peringkat perkembangan Peringkat pengecilan.Pengurusan Sumber Keluarga 1 Rajah di bawah menunjukkan pernyataan mengenai sesuatu aktiviti Sheila menolong ibunya mengemas rumah setiap hujung minggu Berdasarkan pernyataan di atas sumber manusia yang manakah diperlukan untuk menjalankan aktiviti itu? A C 2 Minat Kebolehan B D Tenaga Kemahiran Pernyataan berikut menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Bilangan ahli keluarga yang ramai menyebabkan sumber kewangan terhad berbanding bilangan ahli keluarga yang sedikit Apakah faktor itu A B C D 3 I II Komposisi keluarga Taraf pendidikan keluarga Lokasi tempat kediaman Saiz keluarga Antara berikut manakah faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Sosioekonomi keluarga Taraf pendidikan keluarga 94 .1 PENGURUSAN KELUARGA .

III dan IV Senah bercadang membeli sebuah mesin basuh bagi menguruskan kerja membasuh pakaian ahli keluarganya Antara berikut manakah yang tepat tentang perkara yang perlu dipertimbangkan dalam pengurusan sumber I II III IV A C 5 Tujuan Kuantiti Kelebihan sumber Cara menggunakan sumber I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV Rajah 1 menunjukkan proses perancangan penggunaan sumber Tujuan X Kuantiti Y Cara mendapatkan sumber RAJAH 1 Antara berikut manakah yang tepat bagi x dan Y dalam rajah itu X Y A B Ciri Jenama 95 Jenis Ciri .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA III Komposisi keluarga IV Keturunan keluarga A C 4 I.II dan III I.III dan IV B D I.II dan IV II.

dia bercadang membeli mesin basuh pakaian untuk meringankan tugas hariannya di rumah a) b) Terangkan perkara yang perlu dipertimbangkan untuk membeli mesin basuh itu Senaraikan lima kelebihan penggunaan mesin basuh itu ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA C D Jenis Ciri Ciri Jenama 6 Aini telah berumahtangga dan mempunyai 5 orang anak .. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………... ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… 96 .

……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… 1 A C Antara berikut manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan Kegemaran Pendidikan B D Sosio budaya Perubahan sosial Komposisi Saiz 2 Pernyataan di atas menunjukkan faktor yang mempengaruhi …… Menentukan matlamat A diet B belanjawan C perancangan menu D keperluan nutrien Z X 3 Rajah 1 menunjukkan langkah menyediakan belanjawan. 1 PENGURUSAN KELUARGA .Belanjawan Keluarga ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Mengimbangkan pendapatan dan perbelanjaan 97 Y Menganggarkan pendapatan .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3..

Komposisi keluarga Antara yang berikut faktor yang manakah mempengaruhi belanjawan keluarga ? Komposisi keluarga Perubahan sosial Perubahan FIzikal Keadaan politik Negara I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV 98 . Perubahan sosial Perubahan sosial . Y dan Z X A B C D 4 Menentukan kategori belanjawan Menentukan kategori Belanjawan Menganggarkan kos Menganggarkan kos Y Penilaian belanjawan Menganggarkan kos Menentukan kategori belanjawan Penilaian belanjawan Z Menganggarkan kos Penilaian belanjawan Penilaian belanjawan Menentukan kategori belanjawan Pernyataan dalam rajah di bawah menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga Keluarga yang mempunyai anak yang masih belajar memerlukan lebih sumber kewangan untuk perbelanjaan persekolahan A Peningkatan taraf pendidikan keluarga akan mengubah gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga B Apakah faktor tersebut yang tepat pada A dan B A B C D 5 I II III IV A C Pendapatan keluarga .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA RAJAH 1 Apakah langkah yang tepat pada X. Saiz keluarga Saiz keluarga . Pendapatan keluarga Komposisi keluarga .

huraikan faktor-faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga En.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 6 I II. Isterinya seorang suri rumah. Berpendapatan RM4000.00 sebulan.ibu dan bapanya yang sudah tua juga tinggal bersama.. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… 99 .. a) Berdasarkan maklumat di atas. Kamaludin. b) Senaraikan langkah-langkah merancang belanjawan keluarga beliau. III IV A C 7 Antara berikut yang manakah kategori perbelanjaan keluarga di peringkat pemulaan ? membeli tanah membeli barang kemas membayar sewa rumah membeli perabot dan kelengkapan rumah I dan II II dan III D B I dan IV III dan IV Encik Kamaludin seorang pegawai kerajaan yang baru dinaikkan pangkat dan ditukarkan ke sebuah bandar.. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. Mempunyai empat orang anak yang masih bersekolah. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………….

. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 1 Rajah 1 menunjukkan tentang satu proses .Keluarga dan Komuniti Penerima sal ura Maklumbalas RAJAH 1 Antara berikut yang manakah padanan yang betul tentang proses itu A Komunikasi B Perbahasan C Komunikasi bukan lisan D Komunikasi lisan 2 Antara berikut manakah padanan yang tepat tentang jenis komunikasi KOMUNIKASI INDIVIDU A Bilangan penerima terhad KOMUNIKASI AWAM Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad 100 KOMUNIKASI MASSA Mesej disampaikan melalui perantara media . Mesej / Maklumat TOPIK : 3.1 Penyampai PENGURUSAN KELUARGA .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….

... IV... organisasi............. II................ • Kempen belilah barangan tempatan • Maklumat yang diperolehi dapat merangsang murid untuk berfikir III ...................... 3 Komunikasi antara manusia berlaku setiap masa dalam pelbagai situasi untuk menyampaikan mesej............................komuniti dan masyarakat Mendidik Memberi maklumat B D Memujuk Proses sosialisasi Nyatakan fungsi komunikasi tepat dengan situasi dalam rajah di bawah • • Bergurau dengan kawankawan Menonton konsert • Menagajar tingkahlaku semasa berada dalam majlis I ........................ a) Berdasarkan Rajah 2 nyatakan jenis-jenis komunikasi 101 .......................................... Komunikasi boleh dibahagikan kepada tiga jenis................PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA B Tahap interaksi antara penyampai dan penerima dalah terhad Mesej disampaikan melalui perantara media Mesej disampaikan melalui perantara media Bilangan penerima terhad Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad C Bilangan penerima terhad D Bilangan penerima terhad Mesej disampaikan melalui perantara media 3 A C 4 Apakah fungsi komunikasi yang membolehkan pemindahan maklumat antara orang perseorangan.................................

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA i) ii) iii) Rajah 2 b) Terangkan faktor-faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… .

y dan z LANGKAH KETERANGAN X Y 102 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 1 Rajah 2 menunjukkan langkah pembentukan pasukan Mengenalpasti matlamat x Membentuk struktur organisasi y z Terangkan langkah pembentukan pasukan pada x .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Z 103 .

Nyatakan lima kepentingan pembentukan pasukan. huraikan langkah yang perlu diambil untuk memastikan kelab terrsebut berjalan lancar. (b) ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… . y dan z x x Peningkatan Peningkatan produktiviti produktiviti KEPENTINGAN KEPENTINGAN PEMBENTUKA PEMBENTUKA N PASUKAN N PASUKAN Cungkil bakat Cungkil bakat dan kembang dan kembang potensi potensi y y Z Z RAJAH 1 3 (a) Amalina telah dilantik sebagai Pengerusi Kelab Usahawan Muda. Sebagai persatuan yang baru.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 2 Lengkapkan rajah kepentingan pasukan pada x .

.... ......................... AGENSI PENGUATKUASA I ) Akta makanan 1983 Kementerian Kesihatan II ) Akta Kawalan Harga 1946 (Disemak 1973) ......................................................... .............. ......... dia telah mengalami cirit birit III) Sistem pembuangan sampah kawasan perumahan Ali tidak diselenggarakan dengan baik IV) Aimi telah membeli barangan yang diiklankan tanpa mendapat maklumat yang tepat V ) Ali mengadu kawasan perumahan sering diganggu oleh remaja yang melepak di situ HAK AKTA 2 Lengkapkan jadual di bawah untuk menunjukkan keterangan tentang Akta yang boleh melindungi pengguna AKTA KETERANGAN ................................................. III ) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna ..............................................Mengawal dan mencatu bekalan barangan keperluan tertentu bagi memastikan bekalan mencukupi 104 .......................................................... ......PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… 1 Nyatakan hak dan akta pengguna bersesuaian dengan situasi berikut : SITUASI I ) Siti mendapati susu yang dibeli di pasaraya telah berlendir II ) Setelah menggunakan pil pelangsing.Mengawal harga barangan yang difikirkan perlu sama ada di peringkat runcit............................................ borong atau pengeluar .............................. ........................................................

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

Perdagangan TOPIK : 3.2 KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI -TempatKementerian Kediaman Yang Selesa TOPIK :3. TEMPAT 1 PENGURUSAN KELUARGA - Konsumerisme IV ) Akta Perihal Dagangan,1972 ( Pindaan 1980 ) .......................................................... .......................................................... .......................................................... .......................................................... ..........................................................

Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

• • •

Aman Bebas dari jenayah Berdekatan Balai Polis dan Bomba I

• • •

Lokasi yang baik Saiz yang besar Dilengkapi system kawalan berkomputer II

• •

Status sosioekonomi yang sama Gaya hidup , cara pemikiran dan norma yang sama III

• •

Kawasan yang bersih Pemandangan yang indah

IV

1

Pernyataan di atas menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman. Antara berikut manakah yang tepat I pendapatan Keselamatan Kejiranan Estetika II Kejiranan Pendapatan Keselamatan Kejiranan III Keselamatan Kejiranan Estetika Pendapatan IV Estetika Estetika Pendapatan Keselamatan

A B C D

2

Antara yang berikut apakah yang perlu dilakukan bagi meningkatkan lagi tahap keselamatan di tempat kediaman?

I Menempatkan pengawal keselamatan II Pemasangan jeriji pada pintu dan tingkap III Pemasangan sistem penggera keselamatan IV Kawasan persekitaran yang bersih dan ceria A I, II dan III C I, III dan IV B I, II dan IV D II, III dan IV 105

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Rajah 1 menunjukkan dua alat berteknologi yang sering digunakan untuk menguruskan tempat kediaman

RAJAH 1 Terangkan pengaruh teknologi dalam pengurusan tempat kediaman dari aspek berikut ; a) Masa .................................................................................................................. .................................................................................................................. b) Tenaga .................................................................................................................. .................................................................................................................. c) Perbelanjaan .................................................................................................................. ................................................................................................................... d) Keselamatan ................................................................................................................... ................................................................................................................... e) Kualiti hidup .................................................................................................................. .................................................................................................................. 106

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

1

Tuliskan jawapan anda dalam ruangan yang disediakan tentang menyusun atur perabot dan alatan pada ruang tertentu

RUANG
I ) Sosial

CARA MENYUSUN ATUR

II ) ...................................... ..

-

Susunan perlu diatur dengan baik supaya tidak mengganggu pergerakan Meja dan kerusi perlu diletakkan di tengah ruang makan Alatan mencuci perlu diletakkan di ruang khas berdekatan punca air

III ) Persendirian

-

Perlu diatur supaya kelihatan bersih dan kemas Almari baju........................................... ............................................................. Katil ..................................................... .............................................................. Meja solek ........................................... .............................................................

2

Lakarkan bentuk ruang dapur berikut : I) Betuk L II ) Bentuk Koridor

107

2 TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3.Pengurusan Ruang I II I ii RAJAH 1 1 Nyatakan alat penjimat masa yang digunakan untuk menyediakan makanan dalam rajah di atas MAKANAN ALAT PENJIMAT MASA KEGUNAANNYA I II 108 .

2 TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI .Alatan Berteknologi 109 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

A 12. D 11. C D C B B B 7. D 16. B 17 Vitamin B6 Tiamina Vitamin B1 Riboflavin Vitamin B12 Niasin Vitamin B3 Piridoksin Vitamin C Kobalamin Vitamin B2 Asid askorbik 18 Vitamin D Menadion Vitamin A Tokoferol Vitamin E Retinol Vitamin K Kalsiferol . 4. 6. A 8. 2.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA SKEMA JAWAPAN MAKANAN DAN PEMAKANAN 1. 3. C 14. A 10. A 9. 5. D 13. B 15.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 110 .

b) telur/kekacang/susu/daging/kacang soya TOPIK 1. maruku (Deepavali) dan Loh Sang (Tahun Baru Cina) . Nutrien pembekal tenaga perlu ditingkatkan Bekalan protein dihasilkan oleh kekacang. Kalsiferol boleh diperolehi dari marjerin Kalsium . • Asis folik diperlukan untuk perkembangan otak janin yang sihat. Vegetarian 20 a) • Protein diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. • Asid askobik dan retinol perlu bagi mencegah infeksi. • Tiamina juga penting untuk membantu fungsi saraf. • Kalsium dan fosforus diperlukan untuk pembentukan tulang bayi dan mengelakkan osteoporosis. • Keperluan tenaga berkurangan kerana kurang aktif dan penurunan kadar metabolisme. kalsium dan karbohidrat tinggi untuk mengimbangi perubahan fizikal dan peningkatan aktiviti Perlukan kurang tenaga dan protein kerana saiz tubuh yang kecil Semakin banyak aktiviti harian dilakukan semakin banyak tenaga diperlukan. 1 DAN NO.2 SAMA SEPERTI DI BAWAH a) KEPERLUAN FISIOLOGI • Kanak-kanak/ remaja memerlukan nutrien pembina tubuh • Dewasa/ remaja aktif memerlukan nutrien pembekal tenaga • Golongan Tua memerlukan nutrien memelihara kesihatan • Lelaki memerlukan nutrien pembekal tenaga kerana lebih aktif • Wanita memerlukan ferum untuk menggantikan darah yang hilang b) BUDAYA • Kepercayaan wujudnya makanan panas /sejuk seperti halia (panas) dan timun (sejuk) • Pelbagai makanan dihidang semasa perayaan seperti ketupat (Hari raya).PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 19 Faktor Jantina Umur Saiz badan Aktiviti • • • • • • • • • Huraian Ferum diperlukan untuk menggantikan kehilangan darah semasa haid Keperluan protein . Retinol dibekalkan oleh karoten sayur-sayuran.fosforus dan ferum boleh didapati dari kekacang dan sayuran hijau. • Ferum diperlukan bagi menjamin bekalan darah mencukupi semasa bersalin.2 : DIET JAWAPAN NO.

ikan kekacang. pasta sayur-sayuran buah-buahan daging ayam. h) KEPERLUAN SOSIAL • Makanan menjadi semakin penting dalam kebanyakan majlis seperti Hari Jadi • Penghantaran juadah ke rumah jiran mengeratkan hubungan sosial 3Aras 1 Keterangan Karbohidrat kompleks untuk membekalkan tenaga Makan paling banyak 8-12 hidangan sehari Vitamin dan garam mineral Makan lebih banyak 5 hidangan sehari Protein Makan dengan sederhana 2 hidangan sehari Kaya lemak.hasil tenusu minyak gula 2 3 4 5 A 6 A TOPIK 1.3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN . bubur.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA c) PENDIDIKAN • Menjadikan kita lebih prihatin untuk mengekalkan kesihatan yang baik • Mempengaruhi kualiti dan kuantiti diet d) GEOGRAFI • Iklim Malaysia sesuai menghasilkan sumber makanan seperti beras/pisang/ubi 111 • Kemudahan infrastuktur membolehkan makanan diperoleh sepanjang tahun e) PENDAPATAN KELUARGA • Keluarga berpendapatan rendah boleh menggantikan makanan mahal dengan makanan murah • Ikan tenggiri diganti sardin yang sama nilai nutrien f) AGAMA • Agama Buddha/ Hindu mengamalkan diet vegetarian • Agama Islam mengharamkan minuman arak g) KEMAJUAN TEKNOLOGI • Penggunaan makanan mudah seperti mi segera semakin meluas • Ciptaan alat penjimat masa seperti pengisar membolehkan kerja memasak lebih efisyen. minyak dan gula Makan dalam kuantiti sangat sedikit Contoh Makanan bijirin hasil bijirin ubi-ubian nasi.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 1 A 2 C 3 D 4 C 5 B 6 C 112 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 7 Rembesan : Air Liur Enzim : Amilase Mulut Perut Rembesan : Jus gaster Enzim : Pepsin : Renin Rembesan : Jus pankreas Pankreas Enzim : Tripsin : Amilase : Lipase TOPIK 1. a) Mudah dan cepat masak b) Lembut dan rangup c) Tidak berminyak d) Kurang kehilangan nutrien 3 Tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah merebus a) Masa yang lama b) Makanan berprotein akan liat c) Makanan berkarbohidrat akan menjadi terlalu lembut d) Rasa makanan hilang e) Kadar kehilangan nutrien tinggi . a) Warna kuning keemasan b) Makanan cepat masak c) Garing d) Sedap dan berbau wangi 2 Tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah mencelur .5 : PRINSIP MEMASAK 1 2 3 4 5 C D C D Tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah menggoreng minyak penuh .

a) Lambat masak b) Tidak sesuai untuk sayur berdaun c) Perlu perhatian semasa memasak d) Makanan pucat / kurang menarik 113 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 Tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah mengukus .

6 : PENGURUSAN SAJIAN 1 SAJIAN UTAMA Makan tengah hari √ X √ X Makan malam Minum pagi SAJIAN SAMPINGAN Minum petang Minum malam Sajian untuk vegetarian Sajian untuk kanak .kanak SAJIAN KUMPULAN TERTENTU Sajian untuk pesakit Sajian untuk si pulih 114 Sajian untuk ibu hamil Sajian untuk ibu menyusukan anak .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 9 10 11 12 13 14 A D A C A Kehilangan nutrien yang sedikit Makanan cepat dimasak Memerlukan perhatian yang sedikit ketika memasak Makanan kurang berminyak Menjimatkan masa dan tenaga B P B P B 15 Hanya sesuai untuk daging yang bermutu tinggi Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus Sesuai untuk potongan makanan kecil Sarapan TOPIK 1.

daging. suhu dan medium berasid diperlukan untuk pembiakan Mencemari makanan melalui najis dan air liur a Mikroorganisma b c Benda asing d Perubahan fizikal e Tindakbalas enzim f Haiwan dan serangga perosak 2 a Sup. air.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. matang dan rosak Makanan. nasi dan telur mudah dicemari oleh bakteria √ × × √ √ b Kulat memerlukan lebih kelembapan dari bakteria c Buah mangga yang masak ranum merupakan pencemaran dari segi perubahan fizikal d Benda asing seperti rambut dan kuku juga boleh mencemarkan makanan e Makanan melepasi tarikh luput akan mencemarkan makanan .7 : SANITASI MAKANAN 1 2 C Padankan punca pencemaran berikut dengan keterangan yang betul Punca Pencemaran Keterangan Dicemari semasa proses menyedia dan memasak Makanan berpek melepasi tarikh luput Bahan kimia Makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak. oksigen.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 115 .

memasak.rambut/pin/skru/kayu .melalui najis dan air liur .mikroorganisma .haiwan dan serangga perosak .semasa proses menyedia.logam – bekas makanan .benda asing .rambut/pin/skru/kayu .mikiroorganisma – bakteria . memasak.tikus/cicak/lipas/semut .bahan kimia – racun Roti .aditif – asid borik . menyaji dan menyimpan .rambut/pin/skru/kayu .1 : KAJIAN FABRIK 1 B 2 C 3 D 116 .semasa proses menyedia.tikus/cicak/lipas/semut .bahan kimia – racun .benda asing . memasak.bahan kimia .semasa proses menyedia. menyaji dan menyimpan .racun Susu .melalui najis dan air liur .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 MAKANAN PUNCA PENCEMARAN . menyaji dan menyimpan Mi Rebus SKEMA JAWAPAN PAKAIAN TOPIK 2.haiwan dan serangga perosak .benda asing .kulat .melalui najis dan air liur .tikus/cicak/lipas/semut .bahan kimia .haiwan dan serangga perosak .

Mudah menyerap lembapan ii – Pengalir haba yang baik iii – Selesa dipakai iv – Tahan kepada cahaya matahari b) Bandingbeza ciri gentian PERSAMAAN 1.4 : MEMBUAT PAKAIAN .3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 a) Lakaran pakaian ( LABEL PADA PAKAIAN YANG DIPILIH ) iGarisan cantuman .Bulat / berkolar Lengan . Tahan pada asid KAPAS Teguh apabila kering dan basah Baik Pengalir haba Mudak renyuk Tahan suhu tinggi Tahan alkali 5 a) Cadangan fabrik : kapas Sebab pemilihan kapas : i . Tahan cahaya matahari 3.Empayar / Bahu mendatang iiiiiGaris Leher . Tahan pada asid dan alkali KAPAS Baik Selesa Pengalir haba yang baik Mudah renyuk Tahan suhu tinggi ASPEK Daya penyerapan Keselesaan Kekonduksian haba Kekenyalan Ketahanan terhadap suhu POLIESTER Tidak menyerap lembapan Tidak selesa Penebat haba Tidak mudah renyuk Tahan suhu sederhana ASPEK Keteguhan Daya penyerapan Kekonduksian haba Kekenyalan Ketahanan terhadap suhu Ketahanan terhadap alkali AKRILIK Teguh ketika kering sahaja Tidak baik Penebat haba Tidak renyuk Suhu sederhana Lemah pada alkali TOPIK 2. Tahan pada cahaya matahari 3. Selesa dipakai 2. 117 . Kedua-duanya adalah teguh 2.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 PERSAMAAN 1.Gelembung / Bisyop / kaki kambing / Kimono / Magyar LAKARAN MENGIKUT PELAJAR (Mana-mana stail yang dipilih) TOPIK 2.

2 a) Lisu pemadan 118 119 . kelim bahu dan kedudukan belah • Mula menjahit pada garis leher tengah belakang hingga ke pangkal belah. Langkah 2 : Sediakan lapik • Cantumkan kelim bahu lapik hadapan dan lapik belakang. • Tekan rata • Tetapkan lapik dengan jahitan silang pangkah atau sembat susup. Langkah 3 : Mencantumkan lapik pada Pakaian • Temukan sebelah luar lapik dengan sebelah luar pakaian • Padankan garis pemadan. • Teruskan hingga bertemu di garis leher tengah belakang. • Trim basi kelim • Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin. Gunting sepanjang tanda belah Snip di keliling basi garis leher Langkah 5: Menetapkan Lapik • Tekan rata kelim pada garis leher dan belah • Jahit tindih pada lapik • Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian. Langkah 4 : Trim dan Mengunting • • • Trim basi garis leher hingga tinggal 6 mm.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 1 Gambarajah Keterangan Langkah 1 • Tandakan kedudukan belah pada garis tengah hadapan dengan jelujur halus.

Garisan pemadan bertemu [1m] Langkah 3  Jahit mesin lisu pemadan dari bahagian yang lebar ke bahagian tirus. [ 1 markah ] .  Semat dengan peniti dan jelujur.D. G T [ 2H markah ] Langkah 2  Temukan sebelah luar fabrik dan Sematkan di garis pemadan.  Pastikan kedua-dua garis pemadan bertemu. S.  Kemaskan hujung benang dengan menyusupkannya di antara mata jahitan. Langkah 4  Tekan lisu pemadan di pinggang menghala ke G.T.H.  Jahit dua hingga tiga mata jahitan yang akhir di atas lipatan fabrik untuk mengelakkan gelembung pada hujung lisu.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Garisan lisu pemadan b) Langkah 1  Tandakan kedudukan lisu pemadan.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 - LANGKAH MENJAHIT KELIM BELAH KANGKUNG Langkah 1 Temukan sebelah luar fabrik Padankan garis pemadan Semat dan jahit jelujur Jahit mesin tepat pada garis pemadan Langkah2 3 Langkah 1  Sematkan pita zip bahagian kanan belah di sebelah dalam belah  Tentukan penahan hujung zip terletak 7 mm di bawah Garisan Pemadan dan penahan zip di pangkal belah Langkah 2  Jelujur  Semat pita zip ke bahagian kiri belah  Bahagian kiri tepi lipatan hendaklah bertindih 3 mm dengan bahagian kanan tepi lipatan  Jelujur bahagian kiri zip Langkah 3  Tutup zip  Jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah kiri hingga ke pangkal belah kemudian melintang ke kanan dan terus ke bahagian atas di sebelah kanan  Cabut / tanggalkan jelujur  Tetapkan kedudukan zip di kiri kelim di sebelah dalam pakaian  Kukuhkan pangkal belah Cabut jelujur Tekan kelim supaya terbuka dan ratakan dengan seterika 4 Susunan kerja bagi menjahit skirt itu i Jahit lisu pemadan di garis pinggang [1m] ii Jahit GTB skirt iii Jahit belah berzip iv Jahit kelim sisi skirt v Sediakan dan jahit ikatan pinggang iv Jahit kelepet hujung skirt iiv Jahit cangkuk dan palang di ikatan pinggang ( Pilih mana-mana 5 ikut susunan ) 120 .

Tetapkan kelepet dengan jahitan yang sesuai(sembat. cuci dan bilas pakaian 7. Seterika pakaian 9. Padankan kedudukan kelim supaya kelepet terletak rata pada pakaian 6. Asingkan pakaian Asingkan pakaian mengikut jenis fabric dan warna 2. Keringkan pakaian 8. Rendam . Anginkan 121 . Baiki pakaian koyak/rosak Pakaian yang rosak perlu dibaiki terlebih dulu untuk mengelakkan pakaian bertambah rosak 4. Pilih bahan pencuci Bahan pencuci yang sesuai supaya pakaian tidak rosak 6. sembat susup. Ikut arahan Label jagaan tekstil antarabangsa Pastikan setiap pakaian dicuci mengikut arahan 3.5 : WARDROBE 1 2 3 4 5 C A A C a) Beg sangkut Topi sukan Kasut sukan Selipar plastik b)Langkah mencuci pakaian: 1. Hilangkan kotoran Hilangkan segala tanda kekotoran pada fabrik 5. Jahit mesin longgar di garis lipatan pertama untuk membuat kedut halus Langkah 2 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA (b) Penerangan Proses menyediakan kelepet melengkung Langkah 1 1. jahit mesin. Tandakan garis kelepet dan garis lipatan pertama dan tekan 2. Lipat pada garis kelepet dan tekan 4. dan seratakan kedut 5. silang pangkah) Rajah TOPIK 2. Tarik jahitan mesin longgar.

titis kering fabrik yang diberi kemasan durable press III .mengering di ampaian .mengering di atas permukaan rata .kapas.rayon dan linen II .1 : PENGURUSAN SUMBER KELUARGA 1 2 3 4 5 5 B D A A C i ii iii iv v i ii iii iv v Tujuan o Tujuan membeli mesin basuh / kepentingan / keperluan / matlamat Jenis sumber o Mesin basuh / sumber kewangan / kemahiran mengguna / panduan penggunaan dll Kuantiti yang diperlukan o Satu mesin basuh diperlukan untuk keperluan ahli Keluarga Ciri sumber o Perlu tahu harga / kualiti / cara penggunaan / ciri keistimewaan Cara mendapatkan sumber o Di mana hendak beli / cara bayaran Menjimatkan masa Menjimatka tenaga Menjimatkan perbelanjaan Keselamatan Meningkatkan kualiti hidup 122 .benang sayat 2 A 3 B SKEMA JAWAPAN KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN TOPIK 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.1 : ORGANISASI KELUARGA 1 2 3 4 5 6 7 8 A A B A C D B I ) Keperluan asas yang mesti dipenuhi supaya manusia boleh terus hidup II ) Keperluan yang mesti dipenuhi untuk kebahagiaan dan kesejahteraan hidup 9 A 10 B 11 C 12 C TOPIK 3.Mengering dengan cara balik kuang atau tumble dry .6 LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA I .semua jenis fabric kecuali benang sayat IV .

Saiz keluarga .Keluarga yang mempunyai pelbagai peringkat umur. 123 . iv) v) TOPIK 3.sumber kewangan lebih untuk pendidikan/ ada warga tua memerlukan perbelanjaan untuk perubatan. perlu membuat perbelanjaan mengikut umur tertentu/anak yang masih ramai belajar.1 : KELUARGA DAN KOMUNITI 1 2 3 4 A D C i Menghibur ii Proses sosialisasi iii Memujuk ivPerkembangan intelek 5a) i Komunikasi antara individu ii Komunikasi massa iii Komunikasi awam Kemahiran Berkomunikasi Bahasa yang mudah difahami o Tidak boleh bercakap terlau pantas / memilih masa dan tempat yang sesuai Penerima memberi perhatian kepada penyampai o Penerima mendengar dengan teliti / tidak bercakap Komunikasi bukan lisan perlu selaras dengan komunikasi lisan.1: BELANJAWAN KELUARGA 1 2 3 4 5 6 6 i) ii) iii) D B B C A D Pendapatan keluarga . o Menggelengkan kepala sambil berkata tidak setuju Mengamalkan sikap yang baik o Bercakap dengan berbudi bahasa / saling menghormati / bertoleransi.Telah meningkat. Perubahan sosial . Kitaran hidup keluarga . memudahkan keluarga mengendalikan/ membuat perancangan kewangan bagi memenuhi keperluan dan kehendak keluarga.Perubahan pendapatan dan lokasi telah mengubah taraf hidup/ gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga. tempat kediaman dan belanja kesihatan/ pendapatan lebih stabil kerana telah lama bekerja.pakaian.Peringkat perkembangan.Bilangan ahli keluarga yang ramai menyebabkan penggunaan wang yang banyak untuk memenuhi keperluan keluarga.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 3.pendidikan anak. perbelanjaan lebih kepada makanan. Komposisi keluarga .

loghat kurang difahami. komunikasi akan terhalang Komunikasi bukan lisan bercanggah dengan komunikasi lisan o Menimbulkan kekeliruan kerana pengucapan tidak seiring dengan gerak geri dan memek muka penyampai Cara atau gaya pertuturan o Ucapan terlalu laju. begitu” / mengganguk kepala /tersenyum Halangan komunikasi Halangan fizikal o Disebabkan suasana disesuatu kawasan. o Respon lisan atau bukan lisan seperti “Oh.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Respon /maklumbalas daripada penerima.1: KELUARGA DAN KOMUNITI 1 XPerkongsian pengalaman dan meningkatkan kemahiran YPengagihan tugas ZPeningkatan semangat kekitaan dan perpaduan XMenentukan bilangan ahli Menentukan jumlah ahli brdasarkan kemudahan yang ada untuk menyokong pembentukan sesuatu pasukan YMembahagikan tugas Tugas diagihkan mengikut jawatan yang disandang ZMenyenarai tugas Membuat senarai spesifikasi tugas dan tanggungjawab mengikut jawatan Langkah 1  Mengenalpasti matlamat  Tetapkan matlamat / Matlamat perlu jelas Langkah 2  Menentukan bilangan ahli  Tentukan bilangan ahli yang menganggotai kelab /Kemudahan infrastruktur mempengaruhi bilangan ahli Langkah 3  Membentuk struktur organisasi 124 2 3 . masa dan jarak antara penyampai dengan penerima menyebabkan penerima kurang jelas Prasangka o Sesuatu isu yang menjadi prasangka boleh menutup fikiran seseorang menyebabkan penerima sesuatu mesej mengikut prasangkanya Tidak memberi perhatian o Penerima tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej. tradisi dan budaya masingmasing TOPIK 3. sebar khabar angin. tuduhan atau komen negatif atau memalukan penerima menjadi halangan komunikasi Sikap penyampai dan penerima o Amalan saling mengeji. umpat mengumpat menghalang perhubungan mesra dan menghadkan komunikasi Tanggapan dan tafsiran terhadap sesuatu mesej o Tanggapan berbeza mengikut latar belakang.

1 : KONSUMERISME 1 HAK Hak mendapat keselamatan Hak mendapat gantirugi Hak mendapat maklumat Hak mendapat keperluan asas Hak mendapat maklumat Hak mendapat keselamatan 2 AKTA Akta Makanan 1983 Akta Ubat ( Iklan dan Jualan ) 1956 Akta Label 1980 Akta Perihal Dagangan 1972 Akta Pemaju-pemaju Perumahan ( kawalan dan perlesenan ) Akta Perihal Dagangan 1972 Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 AGENSI PENGUATKUASA KETERANGAN I) Mengawal makanan yang dijual supaya tidak mengancam kesihatan pengguna II) IV) Mencegah perihal yang palsu atau mengelirukan mengenai barangan dan perkhidmatan Kementerian perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal pengguna TOPIK 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Pasukan perlu membentuk struktur organisasi untuk mengagihkan tugas dan tanggungjawab / Contoh struktur organisasi Langkah 4  Membahagikan tugas  Membahagikan tugas dan tanggungjawab kepada ahli pasukan /Perlantikan jawatan dijalankan melalui tatacara pemilihan yang adil Langkah 5  Menyenaraikan tugas  Setiap jawatan mestilah mempunyai spesifikasi tugas dan tanggungjawab /AJK yang dilantik tahu dan jelas akan tanggungjawab b) I ii iii iv v Peningkatan produktiviti Perkembangan potensi diri Peningkatan semangat kekitaan dan perpaduan Pengagihan tugas Perkongsian pengalaman dan meningkatkan kemahiran TOPIK 3.2 : TEMPAT KEDIAMAN YANG SELESA 1 B 2 A 3 Masa o Alat teknologi dapat membantu menjimatkan masa o Lebih dari satu kerja dapat dijalankan dalam satu masa Tenaga o Dapat menjimatkan tenaga kerana penggunaan alatan berteknologi Perbelanjaan .

. o Masa yang terluang boleh digunakan untuk aktiviti riadah dan bertukar fikiran .2 : PENGURUSAN RUANG RUANG I) II ) Ruang kerja III ) Almari baju. kerja dapat disiapkan dalam masa yang singkat.2 : ALATAN BERTEKNOLOGI MAKANAN ALAT PENJIMAT MASA KEGUNAANNYA I II Pengisar Pengadun Ketuhar / microwave Menghancurkan makanan Menggaul makanan Menggaul sebati makanan Membakar 126 125 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Dalam jangka panjang penggunaan alat berteknologi dapat menjimatkan perbelanjaan kerana jangka hayat yang panjang Keselamatan o Alatan berteknologi yang mempunyai tanda SIRIM lebih selamat digunakan Kualiti hidup o Dengan bantuan alatan berteknologi.di hadapan tingkap untuk pencahayaan CARA MENYUSUN ATUR Kerusi disusun dalam kelompok dan tertumpu ke tengah Televisyen diletakkan di ruang sosial untuk menggalakkan ahli keluarga berkumpul dan berinteraksi Bentuk L Bentuk Koridor TOPIK 3. dapat berhubungan dan lebih kemesraan o TOPIK 3.disudut ruang tepi dinding Katil – kepala katil dirapatkan ke dinding Meja solek .

Buku Bukuyang yangbaik baik umpama sahabat yang umpama sahabat yangpaling palingakrab..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10% 10%daripada daripadaapa apayang yangkita kitabaca baca 20% daripada apa yang kita dengar 20% daripada apa yang kita dengar 35% 35%daripada daripadaapa apayang yangkita kitalihat lihat 50% 50%daripada daripadaapa apayang yangkita kitalihat lihatdan dan dengar dengar 70% daripada apa 70% daripada apayang yangkita kitabincangkan bincangkan 80% 80%daripada daripadaapa apayang yangkita kitaalami alami 95% daripada apa yang kita ajar orang 95% daripada apa yang kita ajar oranglain lain Kita Kita Ingat. ia tidak akan berubah ia tidak akan berubah hari esok hari esokdan danselama-lamanya. Ingat... selama-lamanya. . akrab..

Kedah Rosemawati binti Ibrahim SMK Pengkalan Cepa 2 Kota Bharu. Negeri Sembilan Fairos Salmi binti Tugimin SMK Gunung Semanggol Semanggol. Kedah Faridah binti Abdul Rahman SMK Kubor Panjang Alor Setar. Kelantan Azhani Azwari binti Annuar SMK Melor Kota Bharu.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Hamidah binti Talib SMK Alang Iskandar Bagan Serai. Kedah PANEL PENULIS MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL (M-TEK) . Perak Nor Shimah binti Mohamad SMK Tuanku Ampuan Durah Seremban. Kelantan Adawiyah binti Hassan SMK Aman Jaya Sungai Petani. Negeri Sembilan Kamariah binti Azid SMK Kerteh Kemaman. Terengganu Salina binti Ramli Smk Batu Kikir(Model Khas) Batu Kikir. Kelantan Sofiah binti Kasa SMK Tanjung Pauh Jitra. Perak Zahnim Adira binti Ahmad SMK Sultan Yahya Petra 2 Kuala Krai.

WAHAB HASRUDDIN BIN HASBULLAH YUSLAFADZLY BIN AMRAN .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TIMBALAN PENGARAH PENGURUSAN AKADEMIK HAJI WAN MOHD NOR BIN WAN ENDUT HJH ZANARIAH BT AHMAD KETUA PENOLONG PENGARAH UNIT TEKNIKAL ISMAIL BIN AHMAD PEMANGKU KETUA PENOLONG PENGARAH TEKNIKAL PENYELARAS NOR MAIZAN BT MOHD ZAIN KETUA UNIT TEKNIKAL JAWATAN KUASA NOR IDZLINA BT IDRIS RAFIDAH BT ABD RAHMAN SAMSURI BT BUANG NORLINDA BT A.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful