TOPIK 1

:

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 2:

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 2)

NAMA: TINGKATAN:

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 1)

NAMA

:TINGKATAN:TAHUN:SEKOLAH :

TIDAK BOLEH DIJUAL

CETAKAN PERTAMA 2009

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

Cetakan Pertama Disember 2009 © Kementerian Pelajaran Malaysia Hak Cipta Terpelihara. Sebarang bahagian dalam buku ini termasuk ilustrasi dan isi kandungan tidak boleh diterbitkan semula bagi tujuan komersial dalam apa jua bentuk sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis dari Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia, Aras 4&5 Blok E14, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Persekutuan, 62604 Putrajaya.
 03 – 88845194 Faks : 03 – 88845195

Disediakan oleh: Unit Teknikal Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia Diterbitkan oleh : Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia

Penambahbaikan akan dilakukan dari masa ke semasa agar selari dengan keperluan kurikulum terkini. Saya mewakili Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional merakamkan setinggitinggi penghargaan kepada Unit Teknikal. Sebagai usaha permulaan modul ini dilengkapi dengan nota ringkas peta minda (Mind Map) dan soalan-soalan latihan mengikut topik. Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional untuk menghasilkan modul ini. Sekalung penghargaan saya panjatkan kepada guru-guru di atas sumbangan dan kepakaran mereka sebagai panel penulis modul. Kekurangan bahan sokongan di pasaran turut menyumbang kepada masalah ini. Ia merupakan bahan sokongan pengajaran dan pembelajaran yang boleh membantu guru-guru dan pelajar untuk meningkatkan prestasi akademik ke tahap yang boleh dibanggakan. Adalah diharapkan modul ini dapat memberi impak yang besar sebagai bahan sokongan pembelajaran yang sekaligus menyumbang kepada keberhasilan pelajar aliran teknikal untuk melahirkan lebih ramai pelajar cemerlang yang mampu bersaing diperingkat lebih tinggi. Modul yang disediakan ini selari dengan keperluan sukatan pelajaran tingkatan 4 dan tingkatan 5. Pengurusan Akademik. keupayaan pelajar yang berbeza-beza dalam peperiksaan memberikan cetusan idea kepada Unit Teknikal. Semoga MTEK yang disediakan ini dapat dimanfaatkan oleh semua pihak yang terlibat dengan penggunaan yang optimum.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PRAKATA M-TEK singkatan kepada Modul Pembelajaran Teknikal dihasilkan ekoran pencapaian pelajar aliran teknikal yang kurang memberangsangkan. Selain itu. Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia i . Pengurusan Akademik kerana mengambil inisiatif menerajui projek ini.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA EKONOMI RUMAH TANGGA (TAHAP 2) KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT 1 Maklumat Am MAKANAN DAN PEMAKANAN iv 2 3 4 5 6 7 Makanan dan Pemakanan-Nutrien Diet Pencernaan Prinsip Memasak Pengurusan Sajian Sanitasi Makanan 1 7 8 9 11 15 PAKAIAN 8 9 10 11 12 Kajian Fabrik Pemilihan Pakaian Membuat Pakaian Wardrobe Label Jagaan Tekstil Antarabangsa 17 18 19 41 43 ii .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA EKONOMI RUMAH TANGGA iii .

Pemilihan.Pengurusan Sumber Keluarga . Pengggunaan dan Penjagaan Alatan .Organisasi Keluarga .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA (TAHAP 2) KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN 15 Pengurusan Keluarga .Pemilihan.Konsumerisme 16 Tempat Kediaman dan Teknologi . Pengggunaan dan Penjagaan Alatan Berteknologi di Tempat Kediaman 17 18 Soalan Latihan Skema Jawapan 57 58 59 60 45 49 51 52 54 .Keluarga dan Komuniti .Tempat Kediaman Yang Selesa .Pengurusan Ruang .Belanjawan Keluarga .

Maklumat di tahap aplikasi Modul ini merupakan dokumen yang boleh digunapakai oleh semua pihak Modul ini merupakan dokumen yang boleh digunapakai oleh semua pihak bagi tujuan menguasai bidang mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga.Maklumat di tahap pengetahuan dan kemahiran ● Tahap 1 .Maklumat di tahap kefahaman dan aplikasi ● Tahap 2 . soalan serta skema jawapan dalam tiga set mengikut tahap berikut: mengikut tahap berikut: ● Tahap 1 . lengkap dengan peta Modul yang dihasilkan merangkumi semua topik. nota ringkas. iv . soalan serta skema jawapan dalam tiga set minda.Maklumat di tahap pengetahuan dan kemahiran ● Tahap 2 .Maklumat di tahap aplikasi ● Tahap 3 . Modul yang dihasilkan merangkumi semua topik.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA MAKLUMAT AM MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL EKONOMI RUMAH TANGGA (M-TEK) Modul ini merupakan Modul Pembelajaran Teknikal yang dihasilkan untuk Modul ini merupakan Modul Pembelajaran Teknikal yang dihasilkan untuk tujuan ulangkaji pantas atau bahan rujukan bagi mata pelajaran Ekonomi tujuan ulangkaji pantas atau bahan rujukan bagi mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga. Rumah Tangga. lengkap dengan peta minda. bagi tujuan menguasai bidang mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga.Maklumat di tahap kefahaman dan aplikasi ● Tahap 3 . nota ringkas.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

C. kekeras. karangan laut. sayuran kekacang 1 . D.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. telur.Nutrien HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • • • • • • • • • Menyatakan klasifikasi protein dan contohnya Menerangkan kesan pengambilan protein yang berlebihan dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan karbohidrat yang berlebihan dan kesan kekurangan karbohidrat pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan lemak yang berlebihan dan kesan kekurangan lemak pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan kolesterol yang berlebihan pada tubuh badan Menyatakan nama saintifik setiap jenis vitamin B Kompleks. ofal. A. E dan K dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan pengambilan garam mineral yang berlebihan dan kesan kekurangan pada tubuh badan Menerangkan kesan berlebihan dan kesan kekurangan air dan pelawas kepada tubuh badan : KLASIFIKASI PROTEIN Protein Lengkap Protein Tak Lengkap Asid amino penting Asid amino tak penting Protein Nilai Biologi Tinggi Protein Nilai Biologi Rendah Daging. C. hasil tenusu Kacang soya Kekacang. ikan. D.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN. A. bijirin. E dan K Menerangkan kesan pengambilan berlebihan vitamin B Kompleks.

kardiovaskular 2 Kegemukan Kebuluran Kulit kering.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROTEIN Kesan Kekurangan Kesan Berlebihan Tumbesaran kanak-kanak terganggu~ kwasyiorkor Luka/penyakit kulit lambat sembuh Kurang daya tahan penyakit Lemah/letih/lesu dan kurang cergas Asid amino diurai menjadi nitrogen dan karbon Nitrogen dikumuhkan melalui air kencing Karbon ditukar menjadi lemak dan disimpan di hati Kesan Kekurangan KARBOHIDRAT Kesan Berlebihan kelaparan Ditukar menjadi glikogen dan disimpan dalam hati Dituka menjadi lemak dan disimpan di bawah lapisan kulit Pertambahan berat badan Penyakit tekanan darah tinggi. kasar dan mengecut . diabetes.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LEMAK Kesan Kekurangan Kesan Kekurangan Kesejukan kerana kekurangan Kesejukan kerana kekurangan penebat di bawah kulit penebat di bawah kulit Berat tubuh menurun Berat tubuh menurun Kulit menjadi kering Kulit menjadi kering Kesan Berlebihan Kesan Berlebihan Obesiti Obesiti Berat badan bertambah Berat badan bertambah Penyakit kardiovaskular Penyakit kardiovaskular KESAN KEKURANGAN AIR DAN PELAWAS MENGAKIBATKAN SEMBELIT DAN PENYAKIT DIVERTIKULA KESAN BERLEBIHAN KOLESTEROL Kolesterol mendap. menjadi keras dan menyempitkan dinding saluran darah mengakibatkan jantung koronari VITAMIN NAMA SAINTIFIKVitamin B1TiaminaVitamin B2RiboflavinVitamin B3Niasin/ Asid NikotinikVitamin B6PiridoksinVitamin B12KobalaminVitamin CAsid AskorbikVitamin ARetinolVitamin DKalsiferolVitamin ETokoferolVitamin KMenadion 3 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA VITAMIN Tiamina ( B1 ) Riboflavin ( B2 ) Niasin/ Asid Nikotinik ( B3 ) KESAN KEKURANGAN  Beri-beri  Keletihan  Lemah  Kurang selera makan  Loya dan muntah  Muka pucat  Kulit melepuh  Mulut/bibir pecah. berair  Penyakit saraf  Pellagra  Dermatitis  Cirit-birit  Dementia  Penyakit kulit / Kulit bersisik  Kurang selera makan  Menjejaskan sistem pencernaan  Otot kejang di kalangan bayi  Anemia  Anemia megablastic  Masalah sistem pencernaan  Gangguan mental  Keletihan  Skurvi  Kapilari darah di bawah kulit pecah  Luka/lebam/penyakit kulit lambat sembuh  Kurang daya tahan  Rabun malam  Kornea kering. gigi di kalangan kanak-kanak  Membran mukus pernafasan dan pencernaan menjadi kering dan mudah dijangkiti  Riket  Osteomalacia KESAN BERLEBIHAN  Kerosakan pada hati  Dikumuhkan dalam air kencing Piridoksin ( B6 ) Kobalamin ( B12 )  Loya  Cirit-birit  Gatal-gatal kulit  Perut tidak selesa  Hati tidak berfungsi dengan baik  Kandungan gula dalam darah tinggi  Denyutan jantung tidak normal  Kerosakan saraf  Sukar berjalan  Toksin  Jarang berlaku Asid Askorbik (C)  Dikumuhkan  Cirit birit dan bengkak perut Retinol (A) Kalsiferol (D) Tokoferol (E) Menadion (K) Asid folik  Jarang berlaku  Darah tidak mudah beku  Pendarahan dalaman  Anemea megablastic  Masalah sistem pencernaan 4  Keguguran rambut  Sakit tulang  Kerosakan pada hati  Loya  Cirit-birit  Pertumbuhan di kalangan kanakkanak terbantut  Keracunan  Toksik  Muntah-muntah dan Cirit-birit  Keletihan dan Dahaga  Pemendapan kalsium dalam jantung dan buah pinggang  Pertumbuhan terbantut  Jarang berlaku  Toksik  Jarang berlaku . tulang. keras akhirnya buta ( xerosis/xerofalmia)  Mengganggu pertumbuhan rambut. bengkak.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Gangguan mental  Keletihan .

kejang perut  Sakit kepala  Sesak nafas  Toksik. cirit birit. fluorosis di kalangan kanak-kanak  Toksik  Menganggu penyerapan ferum Sulfur  Pertumbuhan lambat  Kurang selera makan  Cirit birit  Kulit melepuh  Bengkak pada hati dan limpa  Penyakit anemia  Letih dan pening  Tumbesaran terganggu  Penyakit goiter dan kretinisme  Daya pemikiran tidak sempurna  Gigi menjadi mudah rosak Ferum Iodin Flourin Zink  Tumbesaran perlahan  Hilang selera makan  Cirit birit  5 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA GARAM MINERAL KESAN KEKURANGAN  Pembentukan tulang dan gigi terganggu  Gigi tidak kukuh  Penyakit riket dan osteomalacia  Fungsi otot dan saraf terganggu  Tulang dan gigi menjadi rapuh  Otot menjadi lemah  Gangguan kepada sistem saraf  Otot menjadi kejang  Letih  Kurang selera makan  Radang saraf  Fungsi otot terganggu  Radang saraf KESAN BERLEBIHAN  Batu karang Kalsium Fosfous  Penyakit kalsium terbentuk di luar tulang khasnya dalam buah pinggang  Dikumuhkan Natrium Magnesium  Toksik  Mengganggu fungsi buah pinggang  Koordinasi otot lemah  Kehilangan cecair tubuh  Sakit perut  Keletihan  Menjejaskan fungsi buah pinggang  Pengambilan melebihi 1000mg sehari menjadi toksik  Muntah.

Protein diperlukan untuk pertumbuhan otak yang sihat Asid folik diperlukan bagi perkembangan otak yang sihat. Asid askorbik dan retinol bagi mencegah infeksi Tiamina untuk membantu fungsi saraf Saiz tubuh Saiz tubuh yang besar memerlukan lebih nutrien untuk proses fizikal dan fisiologi badan.tempe dan tauhu Asid amino tak penting boleh diperolehi daripada sayur-sayuran kacang dan kekacang. fucuk . Aktiviti Aktiviti lasak memerlukan lebih tenaga berbanding aktiviti yang ringan. pertumbuhan dan perkembangan fetus. Kalsium dan fosforus diperlukan untuk pembentukan tulang Ferum diiperlukan bagi menjamin bekalan darah semasa bersalin Pesakit / Si Pulih Memerlukan lebih protein untuk membina semula tisu Asid askorbik dan kumpulan vitamin B . Perempuan memerlukan ferum kerana kehilangan darah semasa haid dan melahirkan anak Umur Bayi Memerlukan banyak protein untuk pertumbuhan fizikal Kalsium perlu bagi pembinaan tulang dan gigi Kanak Kanak Memerlukan lebih karbohidrat dan protein kerana sangat aktif dan Pertumbuhan yang pesat Remaja Memerlukan lebih tenaga dari karbohidrat dan lemak kerana sangat aktif Dewasa Keperluan tenaga dan protein berkurangan kerana kerana kurang aktif dan penurunan kadar metabolisme. ferum dan kalsium perlu ditambah Kurangkan pengambilan karbohidrat dan lemak Vegetarian Bekalan asid amino penting boleh diperolehi daripada kacang soya. fosforus dan ferum didapati daripada sayuran hijau dan kekacang Vegetarian Bekalan protein diperolehi daripada kekacang dan hasilnya. 6 . Sayur-sayuran hijau dan kekacang membekalkan kalsium.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN-Keperluan Nutrien HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2Menerangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien FaktorKeterangan Jantina Lelaki memerlukan lebih nutrien yang membekalkan tenaga kerana mereka lebih aktif dan mempunyai lebih banyak otot tanpa lemak. fosforus dan ferum. Kalsium dan kalsiferol bagi pembinaan tulang dan mengelakkan osteoporosis. Kumpulan Tertenu Ibu Mengandung dan Menyusukan Anak Keperluan nutrien bertambah untuk pembentukan .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.. Retinol dibekalkan oleh karoten sayur-sayuran Kalsiferol didapati daripada marjerin . Retinol perlu diambil darpada karoten sayur-sayuran Kalsiferpl dan retinol diperolehi dari marjerin Kalsium.

7 . maruku (Deepavali) dan Loh Sang (Tahun Baru Cina) KEPERLUAN FISIOLOGI ~ Kanak-kanak/ remaja memerlukan nutrien pembina tubuh ~ Dewasa/ remaja aktif memerlukan nutrien pembekal tenaga ~ Golongan Tua memerlukan nutrien memelihara kesihatan ~ Lelaki memerlukan nutrien pembekal tenaga kerana lebih aktif ~ Wanita memerlukan ferum untuk menggantikan darah yang hilang KEMAJUAN TEKNOLOGI ~ Penggunaan makanan mudah seperti mi segera semakin meluas ~ Ciptaan alat penjimat masa seperti pengisar membolehkan kerja memasak lebih efisyen. AGAMA ~ Agama Buddha/ Hindu mengamalkan diet vegetarian ~ Agama Islam mengharamkan minuman arak KEPERLUAN SOSIAL ~ Makanan menjadi semakin penting dalam kebanyakan majlis seperti Hari Jadi ~ Penghantaran juadah ke rumah jiran mengeratkan hubungan sosial PENDIDIKAN ~ Menjadikan kita lebih prihatin untuk mengekalkan kesihatan yang baik ~ Mempengaruhi kualiti dan kuantiti diet GEOGRAFI ~Iklim Malaysia sesuai menghasilkan sumber makanan seperti beras/pisang/ubi ~ Kemudahan infrastuktur membolehkan makanan diperoleh sepanjang tahun FAKTOR MEMPENGARUHI PENGAMBILAN DIET PENDAPATAN KELUARGA ~ Keluarga berpendapatan rendah boleh menggantikan makanan mahal dengan makanan murah ~ Ikan tenggiri diganti sardin yang sama nilai nutrien BUDAYA ~ Kepercayaan wujudnya makanan panas /sejuk seperti halia (panas) dan timun (sejuk) ~ Pelbagai makanan dihidang semasa perayaan seperti ketupat (Hari raya).PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.2 : DIET – Faktor Yang Mempengaruhi Pengambilan Diet HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet.

ikan. hasil bijirin Menilai kuantiti sesuatu makanan berhubung dengan kesihatan KEGUNAAN RDA Menggubal polisi oleh pihak kerajaan Membuat label makanan Merancang menu harian TOPIK 1.3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN – Sistem Pencernaan HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menamakan organ pencernaan.2:: DIET – Piramid Makanan & RDA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Mengaplikasikan Piramid Makanan dalam perancangan diet • Menyatakan kegunaan RDA PIRAMID MAKANAN Aras 4 ~Makan sedikit sahaja Lemak. kekacang Aras 2 ~Makan dengan lebih banyak 5 hidangan sehari sayur-sayuran.ayam. buah-buahan Aras 1~ Makan paling banyak 8-12 hidangan sehari. enzim pencernaan dan rembesan Rembesan : Air Liur Enzim : Amilase Perut Mulut Esofagus Rembesan : Jus gaster Enzim : pepsin : renin Rembesan : Hempedu Pundi Hempedu Usus Kecil Usus Besar Pankreas Rembesan : Jus pankreas Enzim : Tripsin : Amilase : Lipase Enzim : Peptidase : Maltase : Sukrase : Laktase : Lipase HASIL PEMBELAJARAN 8 9 .gula Aras 3~ Makan dengan sederhana Dua hidangan sehari : daging. bijirin.5 1.minyak.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK PRINSIP MEMASAK TOPIK 1.

Perlu sentiasa dikacau .Makanan lembut dan mudah dicerna .Mudah dimakan .Kurang kehilangan nutrien .Cecair rebusan mengandungi nutrien .Hanya sesuai untuk sayur Mencelur HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menyatakan kelebihan dan kelemahan menggunakan setiap kaedah 10 .Kebanyakan makanan boleh guna kaedah ini .Lambat masak .Menjimatkan kos .Sesuai untuk sayur berubi .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ARAS 2 • Menyatakan kelebihan dan kelemahan menggunakan setiap kaedah memasak Kelebihan dan kelemahan kaedah memasak Kaedah memasak Menggoreng kering - Kelebihan Warna kuning keemasan Tekstur garing Berbau wangi Kurang lemak Kelemahan .Rasa makanan hilang .Mudah hangus .Menjimatkan kos bahan makanan .Suhu sederhana . ikan.Kurang kehilangan nutrien .Kos bahan api tinggi Merebus Mereneh Merendidih .Mudah dan cepat masak .Masa memasak yang lama . telur.Makanan cepat hangus Menggoreng tohor .Perlu perhatian semasa memasak .Tidak sesuai untuk sayur berdaun .Sesuai bagi makanan berlemak .Masa lama .Lembut dan rangup .Makanan pucat / kurang menarik .Sesuai untuk daging.Tidak sesuai untuk sayur daun hijau . sayur Warna kuning keemasan Makanan cepat masak Sedap Garing Berbau wangi Menggoreng minyak penuh - Guna minyak banyak Sukar dicerna Perlu dituskan Memerlukan tahap keselamatan tinggi Mengukus .Kadar kehilangan nutrient tinggi .Guna minyak sedikit .Masa yang lama .Mudah dicerna .Mudah dan tidak perlu perhatian .Mudah dimakan .Makanan berkarbohidrat menjadi terlalu lembut .Makanan berprotein akan liat .Tidak berminyak .Mudah dan tidak memerlukan perhatian .Makanan perlu dibalik-balikkan .

6: PENGURUSAN memasak SAJIAN – Perancangan Menu Membakar KELEBIHAN Kehilangan nutrien yang sedikit semasa memasak Memerlukan sedikit perhatian Menjimatkan masa dan tenaga Bentuk asal makanan kekal Makanan menarik dan menyelerakan Makanan mudah dicerna KELEMAHAN Memerlukan banyak bahan api Tidak sesuai untuk potongan makanan kecil kerana mengecut Masa memasak lama Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan peralatan tertentu Memanggan g KELEBIHAN Makanan sedap Cepat dimasak Makanan kurang berminyak Makanan mudah dicerna KELEMAHAN Hanya sesuai untuk daging bermutu tinggi Potongan makanan yang tebal mengambil masa yang lama Memerlukan banyak bahan api Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi perancangan menu 11 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.

alatan menghidang dan memasak mencukupi Faktor yang mempengaruhi perancangan menu Tahap Kesihatan Pesakit . remaja Bilangan tetamu Keperluan Kuantiti makanan. orang tua.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. si pulih sumber Keseimbangan JENIS SAJIAN HARIAN JENIS SAJIAN HARIAN sajian Kegemaran Kewangan .6: PENGURUSAN SAJIAN – Pemilihan Menu Majlis Formal menu istimewa.mengikut Memenuhi peruntukan supaya tidak kegemaran membazir HIDANGAN UTAMA– mudahHIDANGANPelbagaikan SAMPINGAN BRUNCH dan HI-TEA : Bahan makanan Warna menarik & menambah diperolehi (dlm musim ) menyelerakan Kemudahan Fizikal – alat selera Tekstur – dihasilkan melalui penjimat masa Sarapan Beraneka pilihan Minum Pagi kaedah memasak Kemahiran – menu pelbagai lebihkan karbohidrat hidangan Makanan & & savouri Rasaringan – manis Keupayaan – mudah disedikan Masa: pukul 3 berkhasiat Bahan makanan – variasi mengorganisasi hingga 6 petang Masa: sebelum (penuhi semua keperluan Masa – rancang menu teliti makan tengah hari nutrien Makan Tengah Hari menu bergantung majlis formal / tidak formal Makan Malam menu bergantung majlis formal / tidak HASIL PEMBELAJARAN formal ARAS 2 • Minum petang Makanan ringan & berkhasiat Masa: sebelum makan malam Makanan ringan dan hidangan sepinggan lengkap Masa: di antara sarapan pagi dan makan tengah hari Merancang menu untuk sajian harian Minum petang Makanan ringan & berkhasiat Masa: sebelum tidur 12 .mudah dan cepat disediakan Tujuan sajian Keadaan Fizikal Kanak – kanak. perlu masa dan kemahiran lebih Majlis Tidak Formal Sajian seimbang. pelbagai.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Merancang menu untuk sajian harian 13 .

kalsium. asid folik.telur. ferum. retinol. porsi kecil KANAK-KANAK PESAKIT SI PULIH Sajian untuk kumpulan tertentu Banyakkan protein. fosforus. asid askorbik. susu dan hasil tenusu ) Kurangkan makanan manis Hidangan menarik. keju dan telur HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menyedia perancangan kerja amali PERANCANGAN KERJA AMALI MEMILIH MENU 14 MENGIRA KOS . kalsiferol. kalsium dan selulosa Kurangkan lemak ( rebus / kukus ) Elakkan makanan berkaleng / baki Menarik & porsi sesuai Patuhi nasihat doktor IBU MENGANDUNG IBU MENYUSUKAN ANAK Banyakkan protein. ikan.HARI PERAYAAN PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Sajian keraian Pelbagai sajian Masakan tempatan / tradisi kaum HARI JADI HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN HARI PERAYAAN Banyakkan kalsium. kumpulan vitamin B dan ferum Kurangkan makanan manis/bergula dan berlemak VEGETARIAN TULEN Protein sumber tumbuhan sahaja LAKTO Protein sumber tumbuhan dan hasil haiwan seperti susu. zink. vitamin B. ferum dan vitamin (eg: daging.

kos upah.variasi tekstur. kos sampingan dan kos pengeluaran .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA MENYENARAIKAN RAMUAN/ PERALATAN MENYENARAIKAN RAMUAN/ PERALATAN • • • Menu sesuai dgn jenis dan tujuan sajian Pelbagai ramuan utama supaya nutrient seimbang Kaedah memasak berlainan . warna dan rasa • • Ramuan utama lengkap dengan kuantiti Senarai alatan dan alatan penjimat masa • • • Susunan kerja mengikut keutamaan ( sistematik ) Makanan sejuk / beku perlu disediakan dahulu Masakan panas / cepat masak disediakan akhir • • Ubahsuai menu mengikut peruntukan Kira kos bahan.

baja kimia: . air.makanan.sup. kuprum. merkuri dan ferum: . oksigen.sulfur dioksida dalam buah kering Aluminium. kelembapan.7 : SANITASI MAKANAN – Sebab / Punca Pencemaran HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan sebab/punca berlakunya pencemaran makanan PUNCA PENCEMARAN MAKANAN Pembiakan memerlukan: .asid sorbik dalam jeruk dan keju .monosodium glutamate dalam sup dan snek .contoh: .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. kekacang dan kentang Pembiakan memerlukan: .nasi dan telur Pewarna dan pengawet: . racun rumpai.air.bijirin. plumbum.baki racun serangga dan rumpai yang berlebihan pada sayur-sayuran dan buah-buahan boleh mencemarkan makanan 15 MIKROORGANISMA Kulat Bakteri a BAHAN KIMIA Aditif Logam Bahan Kimia . suhu dan medium berasid Tempat pembiakan: .contoh: .makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Racun serangga. udara. tanah.nutrien.asid laktik dalam biskut dan minuman . pH. suhu. daging. badan manusia dan haiwan Makanan yang dicemari: . haiwan dan manusia Tumbuhan yang dicemari: . udara dan masa untuk membiak Tempat pembiakan: .asid borik dalam bebola ikan dan mi .tumbuhan.

sayur layu.contoh: .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan sebab / punca berlakunya pencemaran makanan PUNCA PENCEMARAN MAKANAN .contoh: .ikan matanya merah. menyaji dan menyimpan 16 .makanan berpek melepasi tarikh luput . pin. rasa. warna dan tekstur . insang pucat. lalat dan semut . bau. memasak.makanan dicemari semasa Proses menyedia. cicak.mencemari makanan melalui najis dan air liur BENDA ASING Rambut.kerosakan pada tin/pembungkus . skru. lipas. kayu dan bendabenda lain .buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak.contoh: . bau busuk . kecut dan busuk HAIWAN DAN SERANGGA PEROSAK Tikus. matang dan rosak TINDAKBALAS ENZIM Makanan Segar PERUBAHAN FIZIKAL Perubahan rupa.contoh: .

Tahan pada asid AKRILIK Teguh ketika kering sahaja Tidak baik Penebat haba Tidak renyuk Suhu sederhana Lemah pada alkali Membanding dan membezakan diantara gentian benang sayat dengan gentian nilon PERSAMAAN 1. Mempunyai daya penyerapan yang baik 2.1 KAJIAN FABRIK – Ciri Asli / Buatan TOPIK :: PEMILIHAN PAKAIAN – Gentian Stail Pakaian HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Membandingbeza ciri gentian asli dan gentian buatan Membanding dan membezakan diantara gentian linen dengan gentian viskos PERSAMAAN 1. Selesa dan sejuk dipakai 3. Mudah rosak oleh bahan kimia beralkali SUTERA ASPEK ASETAT Baik Daya penyerapan Sederhana Baik Kekonduksian haba Sederhana Mudah renyuk Kekenyalan Sederhana Sensitif pada suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan suhu sederhana Tidak tahan cahaya matahari Ketahanan terhadap matahari Tahan terhadap matahari Membanding dan membezakan diantara gentian kapas dengan gentian akrilik PERSAMAAN 1. Tidak kenyal dan mudah renyuk 4.3 2. Selesa dipakai 2. Tahan terhadap bahan kimia beralkali LINEN ASPEK VISKOS Paling teguh Keteguhan Sederhana teguh Pengalir haba yang baik Kekonduksian haba Pengalir haba sederhana baik Tahan suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan suhu sederhana Tahan pada cahaya matahari Ketahanan terhadap matahari Lemah jika terdedah lama Tahan Ketahanan terhadap asid Lemah Membanding dan membezakan diantara gentian sutera dengan gentian asetat PERSAMAAN 1.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. Lemah apabila basah 2. Tahan cahaya matahari KAPAS ASPEK Teguh apabila kering dan basah Keteguhan Baik Daya penyerapan Pengalir haba Kekonduksian haba Mudah renyuk Kekenyalan Tahan suhu tinggi Ketahanan terhadap suhu Tahan alkali Ketahanan terhadap alkali 3. Selesa dipakai 3. Penebat haba yang baik 2. Kenyal dan tidak renyuk BENANG SAYAT ASPEK Kurang teguh bila basah Keteguhan Baik Daya penyerapan Selesa dipakai Keselesaan Tidak tahan matahari Ketahanan pada matahari Tidak tahan Ketahanan terhadap bahan kimia 3. Rosak pada suhu tinggi NILON Paling teguh dan keras Tidak baik Tidak selesa Tahan matahari Tahan pada alkali dan asid 17 18 .

segi empat Lengan padanan rata. ropol.k aki kambing. rantai panjang LENGAN WARNA CORAK HIASAN AKSESORI Tali pinggang sederhana tebal. skirt berpesak.berkolar Lengan gelembung.sampan Lengan kaki kambing. bersaiz kecil Kocek sisi ELEMEN GARISAN DAN CANTUMAN FABRIK GARIS LEHER TINGGI DAN GEMPAL Garis puteri Garis bentuk A Garis lurus tegak Nipis dan lembut Bentuk U. Skaf / tudung dari fabrik dan sederhana tebal. kasut bertumit rendah. berlisu Tali pinggang lebar.bisyop. bersaiz besar Kocek sisi/tampal. magyar Terang dan cerah (merah.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menggunakan croquet untuk melakar stail pakaian mengikut bentuk badan MELAKAR PAKAIAN MENGIKUT BENTUK BADAN TINGGI DAN LANGSING Garisan empayar Bahu mendatang Sederhana tebal Bulat . skaf / tudung dari fabrik lembut bercorak besar RENDAH DAN KURUS Garis empayar Garis bentuk A Sederhana tebal Bentuk U . gelembung. bisyop Terang dan cerah Kombinasi tegak dan melintang saiz besar Kocek tampal. jingga) Melintang. beg tangan sederhana besar. raglan Gelap dan lembut Tegak dan serong . rantai leher pendek / besar. kasut bertumit rendah.bulat dengan belah slit berlapik Lengan padanan rata . segi empat .biru ) Tegak Saiz sederhana Kocek sisi Kolar leper Kolar simpul hias Tali pinggang kecil. beg tangan kecil skaf/tudung dari fabrik bercorak kecil Tali pinggang kecil. hitam .kuning.V. kedut lisu RENDAH DAN GEMPAL Garis V di bahagian badan Lembut . sederhana nipis Bentuk V . beg tangan besar. Bertabur. rantai pendek CARA MELAKAR STAIL PAKAIAN-TINGGI DAN LANGSING BAHU MENDATAN G KOLAR LURUS LENGAN GELEMBU NG SKIRT KEMBAN G TEMPLATE LAKARAN FESYEN CORAK BUNGA BESAR .kimono.raglan Gelap dan lembut(hijau. berkedut.

Kun .Kun 19 .Belah slit berlapik .4 : MEMBUAT PAKAIAN .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.Lapik .Sulaman KELIM Ialah proses jahitan yang mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik seperti kelim: .Kelepet .Kolar Lurus . Proses jahitan merupakan turutan langkah kerja menjahit untuk menghasilkan pakaian PROSES JAHITAN PENGHILANGAN GELEMBUNG Ialah proses mengurangkan atau menghilangkan lebihan fabrik pada pakaian atau artikel untuk memberi bentuk dan keselesaan seperti : Kedut lepas Lisu pemadan GARIS LEHER Ialah sebahagian daripada pakaian yang dikemaskan dengan : .Belah berzip KANCING Ialah alat untuk menutup belah pakaian atau artikel contoh: .Cangkuk dan palang PENYUDAH TEPI Ialah proses mengemas dan mengukuhkan hujung pakaian contoh: .Belah Kangkung .Betawi LENGAN Ialah lengan yang dicantum pada lubang lengan .Perancangan HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • • Menghuraikan setiap proses jahitan Menyatakan langkah penyediaan setiap jenis proses jahitan.ropol .Lengan padanan rata BELAH Ialah proses jahitan untuk memudahkan pakaian dipakai atau ditanggalkan dan mengekalkan ciri tradisional pada pakaian contoh: .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LANGKAH MENYEDIAKAN PROSES JAHITAN PENGHILANGAN GELEMBUNG i. lilit benang pada jarum peniti dan ratakan kedut. Sesuai untuk fabrik yang lembut dan halus LANGKAH PENYEDIAAN KEDUT LEPAS LANGKAH 1 LANGKAH 2 LANGKAH 3 notch Dua baris jahitan kasar Lilitan benang GP GT • • Tandakan kedudukan kedut dengan notch Tandakan garisan pemadan(GP) dan garis tengah (GT)pada fabric • Jahit dua baris jahitan kasar di atas dan di bawah garis pemadan • Tarik benang. Digunakan untuk mengimbangkan lebihan fabrik ii. Dihasilkan dengan cara menarik dua baris jahitan mesin longgar iii. 20 .

jenis lisu dan kedudukan lisu pada pakaian.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LISU PEMADAN • • • Lisu Pemadan dijahit pada pakaian dengan tujuan untuk mengurangkan lebihan pada fabrik. Pemilihan lisu bergantung kepada jenis fabrik. 2 jenis lisu pemadan : a) Lisu Pemadan Cembung b) Lisu Pemadan Cekung LANGKAH PENYEDIAAN LISU CEMBUNG Langkah 1 Lisu Pemadan Cembung i.Tandakan kedudukan lisu Langkah 3 iii. Langkah 4 iv-Tekan lisu di pinggang menghal ke GTH 21 .Semat dengan jarum peniti dan jahit jelujur.Jahit mesin dari bahagian yang lebar ke bahagian yang tirus Susup hujung benang Langkah 2 ii.

cheongsam dan samfu. Kemas tepi yang di snip dengan jahitan insang pari Tekan lisu ke tengah pakaian 22 . LANGKAH PENYEDIAAN LISU CEKUNG Langkah 1 Tandakan kedudukan lisu Garisan Lipatan SD Garisan Pemadan Langkah 2 Langkah 3 Temukan SL fabrik Semat di garisan pemadan dan jelujur Mula jahit mesin di garis pinggang ke hujung yang tirus. Langkah 4 Snip dipinggang sehingga 5 mm.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Lisu cekung dijahit dari bahagian tengah kedua-dua hujung tirus Lisu ini terdapat pada garis pinggang pada baju kebaya.

• Digunakan untuk memberi bentuk dan stail pada pakaian • Pemilihan kelim bergantung pada jenis fabrik.2 cm LANGKAH PENYEDIAAN KELIM BELAH KANGKUNG Langkah 1 i.Temukan SL fabrik dan padankan garis an pemadan ii. Cabut jelujur v. a) KELIM BELAH KANGKUNG • • • • Kelim ini rata Dijahit dengan satu baris jahitan di sebelah dalam.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KELIM • Kelim ialah proses jahitan yang mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik. Sesuai untuk semua jenis pakaian dan fabrik Lebar siap kelim ialah 1. 2. • Jenis Kelim. Tekan kelim terbuka supaya terbuka dan ratakan dengan seterika. kedudukan kelim dan jenis pakaian yang dibuat. 5. 23 .Semat dan jahit jelujur iii. 4.Jahit mesin pada garis pemadan SD Kelim belah kangkung Kelim betawi Kelim lipat tindih Kelim papan mesin Kelim papan tangan Langkah 2 iv. 1. 3.

jelujur dan jahit mesin di garis pemadan Langkah 5 viii.Buka dan tekan rata kelim pada sebelah dalam vi.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA b) KELIM BETAWI • Mempunyai dua baris jahitan • • • Sesuai untuk fabrik yang nipis Kelihatan kemas kerana basinya tersembunyi Kukuh kerana mempunyai dua baris jahitan LANGKAH PENYEDIAAN KELIM BETAWI Langkah 1 iiiiiiTemukan sebelah dalam fabrik Semat dan jelujur pada garis pemadan Jahit mesin 6 mm ke atas garis pemadan 6mm 3 mm Langkah 2 Gunting basi kelim hingga tinggal 3 mm dari mesin jahit iv- Langkah 3 v.Semat.Tekan kelim menghadap ke belakang pakaian pada sebelah dalam 24 .Terbalikkan kelim Langkah 4 vii.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH • Belah pada pakaian berfungsi bagi memudah pakaian dipakai dan ditanggalkan JENIS-JENIS BELAH a) Belah slit berlapik b) Belah berzip Belah berplaket c) Belah kelepet sama lebar 25 .

Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian vi. trim basi kelim dan kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin Langkah 3 Langkah 4 Mula jahit mesin iii-Cantumkan lapik iv-Trim basi garis leher dan snip di pada pakaian keliling basi garis leher Langkah 5 v.Tekan rata dan tetapkan lapik dengan jahitan silang pangkah atau sembat susup Pangkal belah 26 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH SLIT BERLAPIK • Sesuai dibuat di garis tengah hadapan atau tengah belakang dan di hujung lengan LANGKAH PENYEDIAAN BELAHA SLIT BERLAPIK Langkah 1 i-Tandakan kedudukan belah pada garis tengah dengan jelujur halus Kelim bahu Langkah 2 Sediakan lapik Kedudukan belah ii-Cantumkan kelim bahu.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA BELAH BERZIP Zip PROSES MENJAHIT ZIP TERSEMBUNYI Langkah 1 i.L 27 .Kukuhkan pangkal zip S. iv.Tutup zip dan jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah sebelah kiri ke hujung sebelah kanan.Semat pita zip di bahagian kanan di sebelah dalam belah Langkah 2 ii-Jelujur di atas lipatan kanan dan kiri di bahagian belah Langkah 3 iii.

Kolar lurus • Terletak rata di pakaian • Kolar digunakan untuk : mengawal suhu badan melindungi kecacatan di leher mengekalkan ciri kolar pada pakaian tradisional Kolar lurus Lapik berbentuk Ropol 28 .Lapik • Sekeping fabrik tambahan untuk mengemas tepi pakaian • Boleh dikemaskan disebelah dalam atau sebelah luar pakaian • Lapik berbentuk di gunakan untuk mengemas garis leher 2.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA GARIS LEHER 1.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LAPIK BERBENTUK PROSES PENYEDIAAN LAPIK BERBENTUK Langkah 1 i. Langkah 2 iii-Trim basi kelim hingga 6 mm Langkah 3 iv.Kemas dan trim basi kelim iii.Tekan buka kelim trim LANGKAH MENJAHIT LAPIK KE PAKAIAN Langkah 1 ii-Temukan kelim lapik dengan bahu pakaian i-Temukan sebelah luar lapik dengan sebelah luar pakaian.Cantumkan bahu lapik berbentuk ii.Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian. v.Jahit jelujur dan tetapkan lapik dengan jahitan sembat susup atau jahitan silang pangkah Jahitan silang pangkah 29 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KOLAR LURUS PROSES PENYEDIAAN KOLAR Gunting serong di penjuru Jahit dikedua-dua tepi kolar i. Jelujur dan jahit mesin Snip sudut hingga 3 mm 30 .Temukan sebelah luar dan jahit kedua-dua tepi kolar ii.Terbalikkan kolar ke sebelah luar dan tekan LANGKAH MENJAHIT KOLAR KE PAKAIAN Langkah 1 Cantumkan kelim kelim bahu Jahit mesin Langkah 2 Lipat kelepet pada garis lipatan ke sebelah luar.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Langkah 3 • • Terbalikkan kelepet ke sebelah dalam pakaian Padankan hujung kelepet dengan kelim bahu Langkah 4 Mencantumkan kolar ke badan • • Jelujur kolar atas pakaian di sepanjang garis leher. Tekan supaya kolar kemas Jahit jelujur Jahit sembat 31 . Jahit mesin dan snip basi basi jahitan. Langkah 5 Mengemaskan kolar • • • Semat dan jelujur kolar ke garisan leher sebelah luar Jahit sembat di setiap mata jahitan mesin.

Kun 32 .mengemas dan menghias hujung pakaian.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PENYUDAH TEPI • Ialah proses yang digunakan untuk mengukuh.Kelepet lurus 2. Jenis-Jenis Penyudah Tepi 1.Kelepet melengkung 3.

Tetapkan kelepet 33 .Tandakan garis kelepet ii.Tandakan garis lipatan Langkah 2 S.D iii.D i.D vi-Kemaskan dengan jahitan silang pangkah v. iv-Semat dan jahit jelujur Langkah 3 S.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN KELEPET LURUS Langkah 1 S.Lipat fabrik di lipatan pertama ke sebelah dalam.

D i-Tandakan garis kelepet ii-Tanda garis lipatan pertama Langkah 3 S.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN KELEPET MELENGKUNG Langkah 1 Langkah 2 iii-Jahit mesin longgar di garis lipatan pertama untuk membuat kedut halus S.Tetapkan kelepet dengan sembat susup 34 .tarik jahitan mesin untuk kedut Kelepet Langkah 4 vi.D iv-Lipat pada garisan kelepet v.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KUN • • Digunakan untuk mengemaskan tepi pakaian Dibuat dengan menggunakan pita serong tepat atau pita serong dagangan. PENGGUNAAN KUN PADA PAKAIAN Garis leher Hujung atau di pergelangan lengan Hujung baju Garis kelepet 35 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA PROSES PENYEDIAAN PITA SERONG TEPAT i) Sediakan sehelai fabrik berbantuk segi empat ii) Lipat satu penjuru benang lungsin supaya selari dengan benang pakan Gunting mengikut ukuran Tandakan garisan lebar pita iv)Temukan SL kedua hujung pita.Semat dan jahit mesin iii)Gunting kedua hujung pita supaya selari v)Gunting kedua-dua hujung basi kelim yang berlebihan 36 .

Tekan rata vii.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LANGKAH MENJAHIT KUN PADA PAKAIAN Langkah 1 iii-Trim basi kelim i-Temukan SL pita dengan SL pakaian di garisan pemadan ii.Kemaskan kun dengan jahitan sembat di setiap mata jahitan mesin atau jahit mesin viii.Semat .Lipat pita ke SD pakaian 2 mm di bawah jahitam mesin Langkah 3 Langkah 4 Jahit sembat ATAU vii.jelujur dan dan jahit mesin di bawah garisan pemadan Langkah 2 vi.Jahit mesin dari SL pakaian pada garisan cantuman viii.Tekan rata 37 .

Sediakan lengan dengan menjahit dua baris jahitan longgar di atas garisan pemadan Langkah 2 Jahit kelim di lengan dan tekan buka Langkah 3 Kemaskan hujung lengan dengan kelepet Langkah 4 Sediakan lubang lengan dengan dengan mencantum kelim di bahu 38 dan di rusuk .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA LENGAN JENIS-JENIS LENGAN Lengan Gelembung Lengan Raglan Lengan Magyar Lengan Padanan Rata Lengan Bisyop LENGAN PADANAN RATA • Lengan padanan rata di cantumkan pada lubang lengan PROSES PENYEDIAAN LENGAN PADANAN RATA Langkah 1 i.

Semat dan jelujur di garisan pemadan Langkah 6 Menjahit lengan Jahit mesin di garis pemadan lubang lengan . 39 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Kelim bahu Langkah 4 Sediakan lubang lengan dengan dengan mencantum kelim di bahu dan di rusuk Langkah 5 Mencantum lengan i-Masukkan lengan dengan sebelah luar lengan bertemu ii.

2 mm di sebelah dalam hujung ikatan pinggang Jahit cangkuk dengan jahitan lubang butang atau jahitan insang pari S.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA KANCING • Kancing ialah alat untuk menutup belah pakaian untuk mengekalkan bentuk asal pakaian dan sebagai hiasan JENIS-JENIS KANCING Butang katup Cangkuk dan palang Cangkuk dan mata Riben zip Butang dan lubang butang Butang dan gelungan /rulo fabrik Velkro PROSES MENJAHIT CANGKUK DAN PALANG Langkah 1 : Menjahit Cangkuk Bahagian Dalam Tindih Atas Bahagian atas tindih atas S.L S.L S.D 0.L Jahitan lubang butang atau jahitan insang pari 40 .

Rendam.Pastikan tiada barang tertinggal dalam kocek. cuci dan bilas pakaian. digantung atau diseterika Asingkan pakaian dan aksesori mengikut klasifikasi 41 . Keringkan pakaian mengikut jenis fabrik Seterika pakaian dan anginkan sebelum menyimpan. Hilangkan tanda kekotoran. Ikut arahan Label jagaan Tekstil Antarabangsa . Pilih bahan pencuci yang sesuai. bentuk badan dan tujuan berpakaian PRINSIP PENYENGGARAAN WARDROBE PRINSIP PENYENGGARAAN WARDROBE Pencuci Asingkan pakaian mengikut jenis fabrik dan warna. Mengenalpasti klasifikasi pakaian untuk wardrobe yang lengkap.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. Baiki pakaian yang koyak. Menamakan contoh pakaian bagi setiap klasifikasi Penyimpanan Simpan di ruang khas yang klasifikasi Pakaian boleh dilipat.5: WARDROBE – Perancangan Wardrobe HASIL PEMBELAJARAN: ARAS 2 • • Menerangkan prinsip menyenggara wardrobe Memilih aksesori yang sesuai dengan pakaian.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Kesesuaian aksesori dengan bentuk badan Tinggi gempal  Tali pinggang kecil  Kasut bertumit rendah  Beg tangan sederhana  Rantai leher panjang  Skaf dan tudung dari fabrik lembut / nipis  Tali leher lebar dan bercorak kecil Rendah gempal  Kasut bertumit rendah  Beg tangan kecil  Rantai leher pendek  Skaf dan tudung dari fabrik yang nipis / lembut Tinggi langsing  Tali pinggang lebar  Beg tangan besar  Rantai leher yang pendek dan besar  Skaf dan tudung dari fabrik tebal  Tali leher lebar dan bercorak besar Rendah kurus  Tali pinggang sederhana lebar  Beg tangan sederhana besar/kecil  Skaf dan tudung tebal bercorak besar  Tali leher sederhana lebar dan bercorak besar Kesesuaian aksesori dengan jenis pakaian Pakaian Aksesori Trek sut Kasut sukan Topi sukan Lounge suit Tali leher Bow Kasut kulit Pakaian seragam sekolah Jam tangan Klip rambut Tali pinggang 42 .

spirit putih.benang sayat dan fabrik berwarna  Mengering dengan cara balik kuang atau tumble dry  Kapas.rayon.  Sutera .6: LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA Kesesuaian aksesori mengikut situasi atau aktiviti Aktiviti Aksesori Bersenam Kasut sukan Bersantai Beg sangkut Sandal Kasut tumit rendah Kembara Sandal Kasut sukan Topi Stoking Majlis Keraian Songkok Kasut kulit Barang kemas HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan cara penjagaan berdasarkan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa pada pakaian SIMBOL LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARA BANGSA SIMBOL KETERANGAN  Mencuci kering dengan semua jenis pelarut  Semua jenis fabrik  Mencuci kering dengan pelarut perchloroethylene.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. pelarut 113 atau pelarut 11.gentian kaca dan broked  Mengering di atas permukaan rata  Benang sayat A P F 43 .dan linen  Tidak boleh mengering dengan cara balik kuang  Fabrik renda.viskos dan rayon  Mencuci kering dengan pelarut 113 atau spirit putih  Benang sayat  Tidak boleh mencuci kering  Fur dan kulit  Boleh guna peluntur klorin  Kapas berwarna putih  Tidak boleh guna peluntur  Sutera.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Mengering di ampaian  Semua jenis fabrik kecuali benang sayat  Titis kering  Fabrik yang diberi kemasan durable press  Menyeterika dengan suhu panas(210°C)  Kapas .dan viskos SIMBOL KETERANGAN 44 .rayon.linen.

linen dan rayon mudah luntur warna  Suhu air panas. polyester lembut. putaran maksimum  Kapas.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Menyeterika dengan suhu sejuk(120°C)  Nilon . asetat.fabrik logam fabrik gentian kaca. lace. benang sayat. putaran singkat  Nilon berwarna. linen ( tidak diberi kemasan )  Suhu air panas. kapas dan linen kemasan khas  Tidak boleh dicuci  Fabric berhias labuci. putaran singkat  Benang sayat dan sutera  Suhu air sejuk. nilon dan campuran poliester  Suhu air suam panas. broked. fabric kemasan rintangan gegat . polyester. putaran biasa  Kapas putih. gentian kaca.akrilik. putaran maksimum  Kapas dan linen yang diberi kemasa khas  Suhu air panas.triasetat dan polyester  Tidak boleh diseterika  Fabrik berlabuci . putaran singkat  Kapas. putaran singkat  Sutera dan asetat mudah luntur warna  Suhu air hampir didih. putaran singkat  Akrilik dan benang sayat campuran  Suhu air suam. gentian logam. kapas dan rayon kemasan khas  Suhu air suam.lycra dan spandex 1 95ºc 2 60ºc 3 60ºc 4 50ºc 5 40ºc 6 40ºc 7 40ºc 8 30ºc 9 95ºc  Suhu air hampir mendidih. putaran maksimum  Kapas yang diberi kemasa khas  Cucian tangan sahaja  Sutera.

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 3.1 : PENGURUSAN KELUARGA - Organisasi Keluarga
HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Membanding beza ciri antara jenis keluarga

STRUKTUR KELUARGA

KELUARGA NUKLEAR Ibu, bapa & anak (termasuk anak angkat )

KELUARGA LUAS Ibu, bapa, anak dan saudara mara

KELUARGA INDUK TUNGGAL Ibu atau bapa & anak

KELUARGA POLIGAMI Bapa lebih satu isteri & anak

ENGURUSAN KELUARGA
PERSAMAAN DAN PERBEZAAN CIRI ANTARA STRUKTUR KELUARGA
Struktur Keluarga Aspek Ahli Lokasi Ibu, bapa, anak Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Ibu, bapa, anak saudara-mara Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Tidak terhad merangkumi saudara mara daripada pelbagai generasi Ibu @ bapa, anak Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Lebih daripada satu ibu Tinggal bersama / berasingan ♦ Perkahwinan ♦ Pertalian darah ♦ Keluarga anak Angkat Memenuhi keperluan rohani, fizikal, sosial dan mental emosi Tertumpu kepada ibu masingmasing Keluarga Nuklear Keluarga Luas Keluarga Induk Tunggal Keluarga Poligami

Hubungan

Peranan

Pola Interaksi

Terhad kepada ahli sahaja

Tidak terhad antara ahli

45

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

HASIL PEMBELAJARAN

ARAS 2

Menghuraikan keperluan asas hidup berkeluarga

KEPERLUAN PRIMER ( KEPERLUAN ASAS ) Mesti dipenuhi untuk meneruskan hidup Contoh : ☻ Makanan ☻ Oksigen ☻ Minuman ☻ Rehat ☻ Pakaian ☻ Tidur ☻Tempat kediaman

Kesempurnaan Diri Keperluan Penghargaan Diri KEPERLUAN SEKUNDER ( KEPERLUAN PSIKOLOGI ) Keperluan yang mesti dipenuhi untuk kesejahteraan dan kebahagiaan individu

Keperluan Sosial

Keperluan Keselamatan

Keperluan Fisiologi

KEPERLUAN PRIMER

46

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga Bayi & Kanak-kanak Remaja Membantu dalam pengurusan keluarga

Ibu bapa Mencari nafkah Mengurus sumber

Umur

Gender

Perempuan

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERANAN AHLI KELUARGA
Lelaki

Status ekonomi keluarga

Pola perbelanjaan Sumber pendapatan Kedudukan ahli dalam keluarga Ibu

Sosio budaya Anak sulung Gaya hidup Norma sosial Anak bongsu Amalan harian Bapa

47

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan kitaran hidup keluarga PERINGKAT PERMULAAN Pasangan baru berkahwin Penyesuaian antara suami isteri Menjalin hubungan dengan saudara mara kedua belah pihak Merancang keperluan rumah tangga Merancang zuriat MASALAH Perselisihan faham -antara suami isteri . mendidikKonflik peranan dan memenuhi keperluan anakanak Memberi kasih saying Mengurus kewangan bagi memenuhi keperluan Berkongsi tanggungjawab dalam pengagihan kerja PERINGKAT PENGECILAN Anak-anak meninggalkan rumah Tanggungjawab dan peranan berkurangan Banyak masa lapang Ibu bapa sudah tua dan mungkin sudah bersara MASALAH Terasa sunyi Terasa diabaikan Kesihatan & perbelanjaan lebih pada perubatan 48 .antara ahli keluarga Kekurangan sumber kewangan Belum bersedia mendapat anak PERINGKAT PERKEMBANGAN MASALAH Kelahiran anak-anak Penjagaan anak Pasangan suami isteri menyesuai Sosial peringkat remaja peranan sebagai ibu bapa Kewangan Mengasuh. membimbing.

matlamat keluarga dan keutamaan kepada aktiviti tertentu FAKTOR YANG MEMPENGARUHI SUMBER KELUARGA Sosio ekonomi keluarga -Ditentukan oleh pendapatan keluarga Saiz dan komposisi dan kitaran hidup keluarga Lokasi tempat kediaman keluarga Sumber yang diperolehi berbeza mengikut lokasi Saiz keluarga -mempengaruhi agihan sumber Komposisikepelbagaian dari segi umur dan jantina serta kitaran hidup mempengaruhi corak pengurusan sumber 49 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3.Pengurusan Sumber Keluarga HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Sikap dan amalan pengurusan Taraf pendidikan keluarga -Meningkatkan kebolehan mengurus sumber -Berbeza mengikut gaya hidup.1 :PENGURUSAN KELUARGA .

Kewangan .Kemahiran . kuasa. kualiti . harga.Cara bayaran 50 . kualiti.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan pengurusan sumber keluarga untuk mencapai sesuatu matlamat MERANCANG PENGURUSAN SUMBER KELUARGA Tujuan     Tujuan sumber digunakan Kepentingan Keperluan dan kehendak keluarga Matlamat yang ingin dicapai Jenis  Jenis sumber yang diperlukan . cara penggunaan dan ciri keistimewaan Cara untuk mendapatkan sumber  Cara untuk mendapatkan sumber .Di mana hendak membeli .Bandingkan harga.Tenaga  Kuantiti sumber yang diperlukan Kuantiti Ciri sumber  Ciri sumber yang dikehendaki dari segi saiz.

elektrik dan telefon Θ Perubatan Θ Pendidikan Θ Cukai Pendapatan Θ Pengangkutan Θ Rekreasi Θ Simpanan dan Pelaburan Θ Pelbagai 51 . pendidikan. pakaian.1 : PENGURUSAN KELUARGA – Belanjawan Keluarga HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga • Menerangkan kategori belanjawan keluarga • Membuat anggaran belanjawan keluarga Pendapatan Keluarga Θ Pendapatan tinggi lebih mudah agih dan kendali kewangan Kitaran hidup Keluarga Θ Permulaan Menentukan matlamat pengurusan belanjawan jangka panjang dan jangka pendek Θ Perkembangan Perbelanjaan lebih kepada makanan.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 3. perumahan. kesihatan Θ Pengecilan Perbelanjaan lebih kepada biayai perubatan Θ Pendapatan rendah perlu buat perancangan bijak Saiz keluarga Θ Bilangan ahli keluarga yang ramai gunakan wang yang banyak untuk memenuhi keperluan ahli FAKTOR FAKTOR YANG YANG MEMPENGARUHI MEMPENGARUHI BELANJAWAN BELANJAWAN KELUARGA KELUARGA Keadaan ekonomi Negara Θ Kestabilan ekonomi negara meningkatkan pendapatan keluarga Perubahan sosial Θ Peningkatan tahap pendidikan ahli keluarga akan mengubah gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga Komposisi Keluarga Θ Ada anak-anak masih belajar – perlu sumber kewangan untuk perbelanjaan pendidikan Θ Ada warga tua – perlukan wang lebih untuk perubatan KATEGORI BELANJAWAN Θ Makanan Θ Pakaian Θ Tempat kediaman Θ Bil air.

1 : PENGURUSAN KELUARGA . organisasi.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3.Keluarga dan Komuniti FUNGSI KOMUNIKASI HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 Menerangkan fungsi setiap jenis antara komunikasi Pemindahan maklumat orang perseorangan. komuniti dan Memberi masyarakat maklumat • Mendidik Formal dan tidak formal Komunikasi untuk penyampaian dan penerimaan maklumat Memujuk Komunikasi digunakan untuk mengubah sikap dan tingkah laku serta mempengaruhi individu Menghibur Media penyampaian hiburan dalam pelbagai bentuk Proses sosialisasi Menyalurkan norma dan nilai komuniti berkaitan dengan peranan individu Perkembangan bahasa Komunikasi dalam pelbagai bidang lain menyebabkan kemunculan pelbagai istilah dan perkataan baru Perkembangan personaliti Personaliti individu dan imej kendiri terbentuk semasa pergaulan individu dengan keluarga. rakan dan komuniti Perkembangan intelek Komunikasi meransang minda untuk menerima dan mentafsir maklumat 52 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi KEMAHIRAN BERKOMUNIKASI KEMAHIRAN BERKOMUNIKASI Bahasa yang mudah difahami Bahasa yang mudah difahami Penerima memberi perhatian kepada penyampai Penerima memberi perhatian kepada penyampai Komunikasi bukan lisan selaras dengan komunikasi lisan Komunikasi bukan lisan selaras dengan komunikasi lisan supaya mesej difahami supaya mesej difahami Mengamalkan sikap yang baik Mengamalkan sikap yang baik Respon secara lisan dan bukan lisan Respon secara lisan dan bukan lisan FAKTOR YANG FAKTOR YANG MEMPENGARUHI MEMPENGARUHI KEBERKESANAN KEBERKESANAN BERKOMUNIKASI BERKOMUNIKASI HALANGAN BERKOMUNIKASI HALANGAN BERKOMUNIKASI Halangan fizikal menyebabkan penerima kurang jelas Halangan fizikal menyebabkan penerima kurang jelas Prasangka terhadap sesuatu isu boleh menutup fikiran seseorang Prasangka terhadap sesuatu isu boleh menutup fikiran seseorang Tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej Tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej Komunikasi lisan bercanggah dengan komunikasi bukan lisan Komunikasi lisan bercanggah dengan komunikasi bukan lisan Cara atau gaya pertuturan – gaya dan nada suara yang kurang Cara atau gaya pertuturan – gaya dan nada suara yang kurang sesuai sesuai Sikap penyampai dan penerima Sikap penyampai dan penerima Tanggapan dan tafsiran berbeza terhadap sesuatu mesej berbezaTanggapan dan tafsiran berbeza terhadap sesuatu mesej berbezabeza mengikut latar belakang beza mengikut latar belakang 53 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TAJUK 3.Konsumerisme TANGGAPAN DAN TAFSIRAN TERHADAP SESUATU MESEJ TANGGAPAN DAN TAFSIRAN TERHADAP SESUATU MESEJ HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menghuraikan hak pengguna dan akta yang boleh melindungi hak pengguna HAK PENGGUNA Hak untuk mendapat keperluan asas Hak mendapat maklumat KETERANGAN Pengguna berhak mendapatkan barangan dan perkhidmatan asas Maklumat dan penerangan tentang barangan atau perkhidmatan supaya dapat bertindak dengan bijak dan tidak tertipu Hak mendapat keselamatan dan perlindungan Perlindungan daripada barang. citarasa dan kemampuan Hak untuk menyuarakan pendapat Bebas bersuara secara individu atau melalui perwakilan Hak untuk mendapat ganti rugi Mendapat penyelesaian tuntutan ke atas barangan atau perkhidmatan yang tidak bermutu Hak mendapat pendidikan pengguna Mendapat pengetahuan dan kemahiran sebagai pengguna melalui mata pelajaran. kokurikulum dan persatuan pengguna 54 . keperluan. proses pengeluaran dan perkhidmatan yang boleh membahayakan kesihatan dan kehidupan Hak untuk memilih Bebas memilih barangan dan perkhidmatan berasaskan maklumat.1 : PENGURUSAN KELUARGA .

Menggunakan jenama palsu o Akta Timbang dan Sukat 1972 o Mengadakan pentadbiran dan amalan system timbang dan sukat yang sama dan adil Memastikan alat timbang yang digunakan adalah tepat Pengeluar / pengedar perlu memberikan maklumat asas pada label barangan yang dibungkus atau dipek Akta label 1980 o 55 . borong / pengeluar Menetapkan harga.Meletakkan tanda harga palsu . melabelkan mutu serta gred barangan o Akta Kawalan Harga 1946 ( Disemak 1973 ) o o Akta Kawalan Bekalan 1961 ( Disemak 1980 ) o o o Akta Perihal Dagangan 1972 ( Pindaan 1980 ) o Mencegah perihak yang salah/ palsu mengenai sesuatu barangan berkaitan dengan harga dan kandungan Peniaga dilarang melakukan perkara berikut .Memberi keterangan mengelirukan . melabelkan mutu serta gred barangan Mengawal dan mencatu barangan keperluan tertentu bagi memastikan bekalan yang mencukupi Melarang peniaga menyimpan stok barangan kawalan melebihi had yang dibenarkan Meletakkan tanda harga.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Hak mendapatkan alam sekitar yang sihat dan selamat Berhak mendapat alam sekitar yang sihat dan selamat daripada pencemaran UNDANG-UNDANG / AKTA Akta Makanan 1983 o KETERANGAN Mengawal makanan yang dijual supaya tidak berbahaya kepada kesihatan pengguna Mengawal harga barangan yang difikirkan perlu sama ada diperingkat runcit.Memberi maklumat palsu .

barangan kilang bagi meningkatkan kebajikan. pengawet. kesihatan dan keselamatan awam o o Ordinan Menjual Makanan dan Dadah 1952 o Ordinan Ubat-ubatan ( Iklan dan Jualan ) 1956 Akta Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia ( Perbadanan ) 1975 Akta Pendaftaran Farmasi 1951 Akta dadah Berbahaya 1952 Ordinan Binatang-binatang 1953 Akta Elektrik 1949 ( Disemak 1973 ) Akta Sewa Beli 1967 Akta Jualan Barangan 1957 o o o o o o Mengawal pendaftaran ahli-ahli farmasi Mengawal jualan dan penggunaan ubat berbahaya Mengawal jual beli dan penyembelihan binatang bagi menjamin kesihatan Menjamin keselamatan pengguna dan harta benda daripada bahaya elektrik Mengawal kandungan dan bentuk semua perjanjian sewa beli Melindungi pihak yang membuat jual beli dari segi kesesuaian dan jaminan barangan o o o 56 . pewarna dan dadah dalam pembuatan ubat Mengawasi penggunaan bahan kimia berbahaya dalam pembuatan barangan pengguna Mengawasi iklan dan jualan ubat-ubatan Mengawasi kualiti dan piawai keselamatan ubatubatan Mengadakan piawaian ke atas.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Akta Pemaju-pemaju perumahan ( Kawalan dan Perlesenan ) 1966 ( Disemak 1973 ) Akta Kontrak 1950 ( Disemak 1974 ) o Mengawal kegiatan pemaju perumahan supaya tidak berlaku penyelewengan o Melindungi pihak-pihak yang terlibat dengan perjanjian UNDANG-UNDANG / AKTA Akta Bantuan Guaman 1971 Akta Jualan Dadah 1952 o KETERANGAN Membantu golongan berpendapatan kecil mendapatkan keadilan sosial Mengawal jualan dan penggunaan dadah berbahaya Mengawal mutu bahan makanan.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK : TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI Akta3. penjualan dan penyimpanan racun perosak Mengharam penangkapan ikan dengan penggunaan bahan beracun atau letupan o o HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman KEPERLUAN Berteduh daripada hujan.2 Kualiti Alam Sekitar o Mengawal mutu alam sekitar 1974 Akta racun Makhluk Perosak 1974 Akta Perikanan 1983 Mengawasi pengeluaran. cara pemikiran dan norma yang sama 57 . saiz dan jenis ruang menepati keperluan keluarga yang berbeza PENDAPATAN Berdasarkan kemampuan keluarga INFRASTRUKTUR Infrastruktur yang lengkap supaya pelbagai keperluan ahli keluarga dapat dipenuhi KESELAMATAN Aman Bebas daripada jenayah Berdekatan dengan perkhidmatan keselamatan FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN TEMPAT KEDIAMAN ESTETIKA Kebersihan dan keceriaan tempat kediaman dari segi luaran dan dalaman KEJIRANAN Status sosioekonomi yang sama Gaya hidup. panas dan sejuk Berlindung daripada bencana dan jenayah Berinteraksi dan melaksana aktiviti harian Ciri.

penggunaan alat berteknologi sangat berfaedah dan menjimatkan Tenaga Mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk menjalankan tugas harian 58 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Menerangkan pengaruh teknologi dalam pengurusan tempat kediaman Masa Dapat melakukan lebih daripada satu kerja secara serentak Kualiti Hidup Membantu keluarga melaksanakan tugas harian dengan lebih mudah. cepat dan selamat. Masa terluang boleh diguna untuk aktiviti bersama keluarga – mengeratkan perhubungan dan memupuk kemesraan PENGARUH TEKNOLOGI TERHADAP PENGURUSAN TEMPAT KEDIAMAN Keselamatan Peraturan keselamatan semasa mengguna Penggunaan alat berteknologi untuk mengawal keselamatan Perbelanjaan Melibatkan kos pembelian. kos sampingan dan kos penyelenggaraan Dalam jangka panjang.

almari pakaian dirapatkan ke dinding Meja solek berhampiran tingkap Lampu tidur diletakkan berhampiran katil     Mesin basuh diletakkan berhampiran dengan punca air  Meja komputer diletakkan berhampiran tingkap Almari dan sofa dirapatkan ke dinding bagi bilik bacaan Hanya alatan dan bahan penjagaan diri perlu ada di bilik air Penyangkut tuala dan pakaian diletakkan di ruang yang kering    59 . ruang kerja dan ruang persendirian SUSUN ATUR PERABOT DAN KELENGKAPAN TEMPAT KEDIAMAN RUANG SOSIAL  Saiz / bilangan perabot dan alatan sesuai dengan saiz ruang  Set perabot disusun dalam rangkaian bertumpu ke bahagian tengah  Susun atur kelengkapan tidak mengganggu pergerakan  Warna perabot harmoni dengan warna ruang  Perabot tidak diletakkan ditepi tingkap untuk mengelakkan pudar warnanya  Ruang makan berdekatan dengan ruang dapur  Set meja makan terletak di tengah ruang  Elakkan meletak hiasan yang mengumpul habuk dan gubahan bunga yang tinggi di atas meja makan RUANG KERJA  Meja kerja diletakkan berhampiran peti sejuk dan almari makanan  Elakkan meletakkan peti sejuk dan almari makanan bersebelahan dapur  Kedudukan singki di tepi tingkap  Dapur diletakkan berhampiran singki RUANG PERSENDIRIAN  Perabot dang kelengkapan disusun dengan kemas bersih dan teratur Kepala katil .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Mengenalpasti cara menyusun atur perabot dan alatan di ruang sosial.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Perabot disusun rapat ke dinding bagi Ruang istirahat HASIL PEMBELAJARAN ARAS 2 • Melakar reka bentuk ruang dapur BENTUK SUSUN ATUR RUANG DAPUR HASIL PEMBELAJARAN BENTUK U BENTUK L ARAS 2 Mengenalpasti alatan penjimat masa yang sesuai untuk aktiviti tertentu BENTUK I BENTUK KORIDOR 60 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Alatan AlatanMemasak Memasak ALATAN ALATAN BERTEKNOLOGI BERTEKNOLOGI Alatan AlatanMenjahit Menjahit Alatan AlatanMembersih Membersih .

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 1.1: MAKANAN DAN PEMAKANAN
1 Maklumat di bawah menunjukkan contoh beberapa jenis makanan. • • Ikan Telur

Antara yang berikut yang manakah klasifikasi bagi makanan itu? A B 2 Lemak tepu Lemak tak tepu C D Protein nilai biologi tinggi Protein nilai biologi rendah

Rajah 1 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. Protein

X

Y

Ayam

Kacang panjang

RAJAH 1

Antara yang berikut, yang manakah X dan Y

X A B C D Asid amino tak penting Protein tak lengkap Nilai biologi rendah Nilai biologi tinggi

Y Asid amino penting Protein lengkap Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah

61

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Rajah 2 menunjukkan kesan berlebihan dan kekurangan nutrien tertentu. X RAJAH 2 Kekurangan Berlebihan

Kurang daya tahan penyakit Apakah nutrien X ? A B 4 Lemak Vitamin C D

Nitrogen dikumuhkan melalui air kencing

Protein Garam Mineral

Rajah 3 menunjukkan klasifikasi protein dan contohnya. Protein

X

Y

RAJAH 3 X I II III IV Asid amino penting Protein tidak lengkap Nilai rendah biologi Nilai biologi tinggi Y Asid amino tidak penting Protein lengkap Nilai biologi tinggi Nilai biologi rendah

Antara berikut yang manakah pasangan yang betul untuk X dan Y? A B 5 A B C D I dan II I dan IV C D II dan III III dan IV

Antara berikut yang manakah kesan berlebihan karbohidrat? Kulit menjadi kering Ditukar menjadi glikogen Penyakit lambat sembuh Diurai menjadi nitrogen dan karbon

6

Apakah penyakit yang sering dikaitkan dengan pengambilan lemak yang berlebihan? 62

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

A B 7 A B 8

Beri-beri Kardiovaskular

C D

Pellagra Riket

Antara berikut yang manakah merupakan kesan kekurangan asid askorbik? Skurvi Beri-beri C D Pellagra Dementia

Penyakit beri-beri disebabkan oleh kekurangan riboflabin niasin

A tiamina C B tokoferol D 9 Rajah 4 menunjukkan klasifikasi vitamin.

Vitamin

Vitamin larut lemak X

Vitamin larut air Y

RAJAH 4 Apakah X dan Y X A B C D Vitamin A Vitamin A Vitamin B Vitamin C Y Vitamin B Vitamin D Vitamin C Vitamin D

A B

Antara berikut, yang manakah kesan kekurangan kalsium? I Letih II Anemia III Penyakit riket IV Gigi tidak kukuh I dan II C II dan III I dan IV D III dan IV 63

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10 Kekurangan iodin dalam diet boleh menyebabkan I penyakit goiter II tumbesaran terganggu III kekejangan otot IV radang saraf A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV Tidak dapat dicerna oleh tubuh menyebabkan divertikula 11 Pernyataan di atas menunjukkan kesan kekurangan A B protein garam mineral C D karbohidrat pelawas 12 Garam mineral yang diperlukan melebihi 100 mg sehari dikenali sebagai A B flourin mikro C D makro kalsium 13 Kalsium berlebihan boleh menyebabkan A B toksik batu karang C D penyakit kalsium kehilangan cecair tubuh 14 Fungsi ferum ialah A B C D membentuk tiroksin mengawal pengecutan otot menguatkan tulang dan gigi membina mioglobin dalam sel darah merah 15 Kekurangan sulfur boleh menyebabkan A B radang saraf pertumbuhan lambat C D kurang selera makan daya pemikiran tidak sempurna Tiamina Vitamin B6 Padankan nama saintifik bagi vitamin larut air di bawah: Vitamin B1 Riboflavin Vitamin B12 Niasin Vitamin B3 Piridoksin Vitamin C 64 Vitamin B2 Kobalamin Asid askorbik .

Terangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien Mary Ann. bersaiz kecil dan mengamalkan pemakanan vegetarian lakto.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 16 Padankan nama saintifik bagi vitamin larut lemak di bawah: Menadion Tokoferol Retinol Kalsiferol Vitamin D Vitamin A Vitamin E Vitamin K 17 Mary Ann a/p Sundramorthy seorang atlet yang aktif di sekolahnya. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………. Beliau berumur 17 tahun.. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… 65 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… 18 Pernyataan di bawah menunjukkan maklumat ringkas Puan Latifah. bekerja sebagai kerani dan sedang mengandung 7 bulan a) Berdasarkan maklumat itu. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… . Berusia 30 tahun. terangkan faktor yang mempengaruhi keperluan nutrien Puan Latifah.

iii …………………………………………………………………………………. TOPIK 1. ii ………………………………………………………………………………….PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… b) Nyatakan tiga sumber protein yang perlu untuk diet Puan Latifah. i …………………………………………………………………………………. 66 .2: DIET 1 Terangkan faktor yang mempengaruhi pengambilan diet a)………………………………………………… b)………………………………………………….

.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA c)………………………………………………….. d)…………………………………………………. h)…………………………………………………... e)…………………………………………………. 67 . f)…………………………………………………… g)………………………………………………….

saya suka makanan tradisional awak Berdasarkan situasi di atas.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Pernyataan di bawah adalah pesanan ringkas(SMS) di antara Syakir dan Raju. SMS Syakir kepada Raju: Jom. terangkan faktor-faktor lain yang mempengaruhi diet mereka. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… . makan ketupat rendang raya Jawapan Raju: Boleh.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 68 .

Aras Keterangan Contoh Makanan 1 2 3 4 69 . huraikan bagaimana Azrul menggunakan aras tersebut sebagai panduan pemakanan bagi menjamin kesihatan yang baik.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Aras 4 Aras 3 Aras 2 Aras 1 Rajah 4 : PIRAMID MAKANAN 1 Berdasakan Rajah 4.

II dan IIII I. Manakah padanan yang betul? A B C D ORGAN Mulut Perut Hati Usus kecil REMBESAN Air liur Hempedu Jus pankreas Jus gaster ENZIM Amilase Pepsin dan renin Lipase Maltase dan tripsin 70 .III dan IV TOPIK 1.3 : PENYERAPAN DAN PENCERNAAN 1 Berikut adalah organ-organ yang mengeluarkan rembesan dan enzim semasa proses pencernaan. II dan IV I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Rajah 1 menunjukkan Encik Azman sedang mengajar sebahagian daripada kegunaan RDA Rajah 1 Antara berikut yang manakah pernyataan yang paling sesuai untuk melengkapkan kegunaan RDA? A B C D 3 I II III IV A B C D Merancang menu Merancang kaedah memasak Mencipta jenama makanan Menilai kualiti makanan Antara penyataan di bawah yang di bawah yang manakah menerangkan kegunaan RDA? Menilai kuantiti makanan Garis panduan menggubal polisi makanan Membuat label makanan Merancang kualiti sajian makanan I. III dan IV II.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Organ yang manakah menghasilkan enzim dalam proses pencernaan? I II III IV A C Mulut Esofagus Perut Usus kecil I. Organ manakah yang terlibat dengan pencernaan protein? A C P R B D Q S R P Q S RAJAH 2 71 . III dan IV B D I. W X Y Z Rajah 1 Nama organ pencernaan yang betul ialah W A B C D 5 Mulut Mulut Esofagus Esofagus X Pundi Hempedu Hati Pundi Hempedu Hati Y Pankreas Duodenum Pankreas Duodenum Z Usus Kecil Jejunum Usus Kecil Jejunum Rajah 2 menunjukkan organ pencernaan. II dan III I. III dan IV 3 Proses pencernaan melibatkan organ A B C D Mulut→ esofagus → perut → usus besar Mulut→ perut→ usus kecil→ usus besar Mulut→ perut→ esofagus→ usus kecil Mulut→ esofagus→ perut→ usus kecil 4 Rajah 1 menunjukkan organ pencernaan. II dan IV II.

…………………………. Enzim : …………………. Enzim : ……………... mukus dan enzim Mengandungi bakteria yang akan memecahkan bahan yang tidak dicerna Isi tempat kosong dengan fakta yang betul.... : …………………. RAJAH 3 Manakah antara pernyataan berikut berkaitan dengan pencernaan di organ itu.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 6 Rajah 3 menunjukkan organ pencernaan.. Rembesan : Rembesan : ………………………..... A B C D 7 Pencernaan karbohidrat bermula di perut Mengandungi vilus yang berfungsi menyerap hasil akhir pencernaan Kelenjar gaster merembes jus yang mengandungi asid..... Enzim : ……………… : ……………… : ……………… 72 .. Rembesan : ………………………..

III dan IV B D I. • • Ayam goreng berempah Kentang goreng Apakah kelebihan menggunakan kaedah memasak menu itu? I II III IV A C 2 Garing Mudah dicerna Warna keemasan Makanan cepat masak I. RAJAH 1 Apakah kelebihan menggunakan kaedah itu? A B C D 3 Tidak memerlukan perhatian semasa memasak Warna makanan menarik dan kekuningan Makanan cepat masak Makanan mudah dicerna Apakah kelebihan memasak makanan menggunakan kaedah mereneh ? A B C D Makanan cepat masak Mendapat warna keemasan yang sekata Memudahkan makanan dihadam kerana lembut Menghasilkan makanan yang garing dan wangi 4 Kaedah memasak yang manakah banyak menggunakan bahan api ? A C Merebus Menggoreng B D Mengukus Merendidih . II dan III I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. II dan IV II. III dan IV Rajah 1 menunjukkan satu kaedah memasak.5 : PRINSIP MEMASAK 1 Maklumat di bawah menunjukkan satu menu.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 73 .

c) …………………………………………………………………………. a) ………………………………………………………………………….. 6 Senaraikan tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah mencelur . b) …………………………………………………………………………. c) ………………………………………………………………………….. c) …………………………………………………………………………. 7 Senaraikan tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah mengukus .. a) ………………………………………………………………………….. b) …………………………………………………………………………. b) …………………………………………………………………………. b) …………………………………………………………………………. a) …………………………………………………………………………. 6 Senaraikan tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah merebus a) …………………………………………………………………………. c) …………………………………………………………………………......PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 5 5 Senaraikan tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah menggoreng minyak penuh . 8 Antara berikut kaedah memasak manakah yang mengambil masa paling singkat? A C Mencelur Merendidih B D Membakar Menggoreng 9 Rajah 2 menunjukkan maklumat tentang ciri hasil masakan Cepat Cepat dimasak dimasak Rasanya Rasanya sedap sedap Kurang Kurang berminyak berminyak RAJAH 2 Kaedah masakan yang manakah mempunyai ciri itu? A C Mencelur Membakar B D mengukus memanggang 74 .

III dan IV B D I. Kelemahan kaedah ini ialah I II III IV A C memerlukan banyak bahan api memerlukan jagaan yang rapi memerlukan alat tertentu kosnya tinggi I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV 12 Rajah 3 menunjukkan satu kaedah memasak. Kehilangan nutrien yang sedikit Makanan cepat dimasak Memerlukan perhatian yang sedikit ketika memasak Makanan kurang berminyak Menjimatkan masa dan tenaga 75 . RAJAH 3 Antara berikut manakah kelebihan memasak menggunakan kaedah itu? A B C D Menjimatkan masa Memerlukan banyak bahan api Kurang berminyak dan mudah dicernakan Hanya sesuai menggunakan daging yang mahal 11 Antara yang berikut yang manakah berkaitan dengan kebaikan kaedah memanggang? I II III IV A C Rasa makanan sedap Makanan cepat dimasak Makanan kurang berminyak Memerlukan banyak bahan api I. III dan IV 12 Tandakan (B) untuk kaedah membakar dan (P) untuk kaedah memanggang bagi setiap kelebihan kaedah memasak di bawah. bara arang atau ketuhar. II dan III I. gas. 11 Memanggang memerlukan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas. II dan IV II.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10 api.

Hanya sesuai untuk daging yang bermutu tinggi Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus Sesuai untuk potongan makanan kecil TOPIK 1.6: PENGURUSAN SAJIAN 1 Isikan tempat kosong bagi setiap jenis sajian berikut. SAJIAN UTAMA SAJIAN SAMPINGAN SAJIAN KUMPULAN TERTENTU 76 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 13 15 Tandakan (√) pada jawapan yang betul dan (X) pada jawapan yang salah tentang kelemahan memanggang.

7 : SANITASI MAKANAN 1 A B C D Apakah yang dimaksudkan dengan sanitasi makanan? Pengawalan kebersihan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan Pengawalan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan Pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar Pengawalan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar 77 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 2 Nyatakan kumpulan yang sesuai dihidangkan dengan menu berikut *Bubur ikan *Puding jagung *Air barli *Betik *Nasi putih *Kari kambing TVP *Kacang panjang goreng *Betik *Susu kacang soya ii.______________ iii. ______________ 3 Ani menyusun peranggu meja untuk jamuan menyambut tetamu dari Kanada . Y dan Z Z X Y X ____________________________________ Y ____________________________________ Z ____________________________________ TOPIK 1. _______________ *Nasi lembik *Ikan kukus *Sup sayur *Kastad caramel *Jus tomato i. Apakah peralatan yang perlu diletakkan pada tempat X.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Padankan punca pencemaran berikut dengan keterangan yang betul Punca Pencemaran a Keterangan Dicemari semasa proses menyedia dan memasak Makanan berpek melepasi tarikh luput Makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak. oksigen. daging. nasi dan telur mudah dicemari oleh bakteria Kulat memerlukan lebih kelembapan dari bakteria Buah mangga yang masak ranum merupakan pencemaran dari segi perubahan fizikal Benda asing seperti rambut dan kuku juga boleh mencemarkan makanan Makanan melepasi tarikh luput akan mencemarkan makanan a b c d e 78 . suhu dan medium berasid diperlukan untuk pembiakan Mencemari makanan melalui najis dan air liur Mikroorganisma b Bahan kimia c Benda asing d Perubahan fizikal e Tindakbalas enzim Haiwan dan serangga perosak f 3 Tandakan (√) bagi pernyataan yang betul dan (X) bagi pernataan yang salah tentang punca pencemaran makanan Sup. matang dan rosak Makanan. air.

1 : KAJIAN FABRIK 1 Antara yang berikut padanan yang manakah betul? Gentian tumbuhan A B C D 2 Menyerap sedikit lembapan Mudah renyuk Tahan suhu sederhana Kurang teguh bila basah Gentian sintetik Mudah menyerap lembapan Tidak mudah renyuk Tahan suhu tinggi Bertambah teguh bila basah Antara yang berikut yang manakah betul tentang perbezaan di antara gentian asli dan gentian buatan? Gentian asli A B C D Tahan suhu sederhana Hasil keluaran seragam Daya penyerapan baik Pengeluaran berterusan Gentian buatan Tahan suhu tinggi Hasil keluaran tidak seragam Daya penyerapan rendah Pengeluaran mengikut musim 3 Antara yang berikut padanan yang manakah betul mengenai gentian asli dan gentian buatan? Kapas A B C D Tidak renyuk Lemah apabila basah Penebat haba yang baik Tiada cas elektrostatik Mudah renyuk Teguh semasa kering atau basah Pengalir haba sederhana Mudah mengalami elektrostatik Akrilik 79 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Terangkan punca pencemaran bagi makanan berikut MAKANAN Mi Rebus PUNCA PENCEMARAN Roti Susu TOPIK 2.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 Ani dan kumpulannya membuat perbandingan di antara ciri gentian asli dengan gentian buatan.Dengan menggunakan jadual 1.. Nyatakan 3 ciri mengapa fabrik itu dipilih i. …………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………… …… ……………………………………………………………………………………… …. PERSAMAAN 1. 2. RAJAH 1 • Bekerja dari pukul 7.00 pagi hingga 12. . …………………………………………………………………………………………. Samsudin semasa bekerja. bandingbezakan di antara fabrik kapas dengan fabrik akrilik. ii. Samsudin sedang bekerja. 3. En Samsudin memakai pakaian yang dibuat daripada fabrik poliester dan merasa tidak selesa. Kapas PERBEZAAN Aspek Akrilik JADUAL 1 5 Rajah 1 menunjukkan En.00 tengah hari a) Cadangkan satu jenis fabrik yang selesa dipakai oleh En.

b) ……………………………………………………………………………………… ….. ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… 80 . Bandingbezakan ciri gentian yang dipilih dengan gentian poliester.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA iii.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… 81 .

3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 Mira akan menghadiri jamuan konvokesyen yang akan diadakan di sebuah hotel .Mira mempunyai bentuk badan yang tinggi dan langsing Dengan menggunakan croquis a) Lakar dan labelkan stail pakaian itu 82 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.

……………………………………………........ ……………………………………………… ………………………………………………  ……………………………………………… ……………………………………………… Langkah 5: Menetapkan lapik       …………………………………. ……………………………………………. Teruskan hingga bertemu di garis leher tengah belakang.   Langkah 4: Trim dan menggunting  Trim basi garis leher hingga tinggal 6mm. ………………………………………………. ………………………………………………... Langkah 2: Sediakan Lapik    ………………………………………………... ………………………………………………... ……………………………………………… ...   …………………………………………….PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.. kelim bahu dan kedudukan belah …………………………………………….... Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin Langkah 3: Mencantumkan lapik pada pakaian. Jahit tindih pada lapik. ……………………………………………. ……………………………………………... Padankan garis pemadan. Tekan rata..4 : MEMBUAT PAKAIAN 1 Lengkapkan proses menjahit belah slit berlapik pada blaus di bawah... ……………………………………………….. Langkah 1  Tandakan kedudukan belah pada garis tengah hadapan dengan jelujur halus....

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

2 a) Berikan tiga kegunaan lisu pemadan di pakaian i-………………………………………………. ………………………………………………… Lisu Pemadan ii-……………………………………………… ……………………………………………….. iii-……………………………………………... …………………………………………………

b) Nyatakan 4 ciri-ciri lisu pemadan yang dijahit dengan baik. i i-……………………………………………… ………………………………………………. ii-……………………………………………… ……………………………………………….. iii-…………………………………………….. ……………………………………………….. iv-……………………………………………… …………………………………………………

83 84

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Huraikan proses menjahit penghilangan gelembung pada pakaian di gambar
Langkah I 1. …………………………………………………….. ………………………………………………………….

Langkah 2 1. …………………………………………………….. 2. …………………………………………………….. 3. ………………………………………………………

Langkah 3 1. ……………………………………………………… ……………………………………………………… 2. ……………………………………………………… ……………………………………………………. 3. ……………………………………………………… ……………………………………………………… Langkah 4 1. ……………………………………………………… …………………………………………………………

85

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

4

Gambar di bawah menunjukkan sehelai blaus

a) Huraikan langkah-langkah menjahit kelim belah kangkung berpandu pada langkah di jadual 1

Langkah 1

…………………………………………………………... …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………

Langkah 2

…………………………………………………………... …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………

86

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 3 5 Belah Berzip RAJAH 2 Dengan menggunakan gambarajah berlabel. (15 markah) Langkah Gambarajah 87 . huraikan proses menjahit zip pada rusuk skirt dalam rajah 3.

.............. …………………………………………………………….......................... [5 markah] b) Dengan gambarajah berlabel terangkan proses menjahit kelepet melengkung.................................................................................................. Tandakan garis kelepet dan …………………………………………………………….................... iii..............................................................................………………………………………………………….......... 4................................................................................PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 6 Rajah 2 dibawah menunjukkan sehelai skirt yang dikemaskan dengan kelepet melengkung RAJAH 3 a) Senaraikan susunan kerja bagi menjahit skirt itu i........... v ................................................................... ii ............................................................ [10 markah] Penerangan Proses menyediakan kelepet melengkung Langkah 1 1......... 2…………………………………………………………................................................................................................ …………………………………………………………… Langkah 2 3…………………………………………………………........................................................... 5…………………………………………………………… 6…………………………………………………………… Rajah 88 ................... iv ....

III dan IV II.5 : WARDROBE 1 I II III IV A B C D 2 I II III IV A B C D 3 I II III IV A B C D Pilih susunan langkah mencuci pakaian yang betul.III.II dan IV III. Baiki bahagian yang rosak Hilangkan tanda kekotoran pada pakaian Asingkan pakaian mengikut warna dan jenis fabric Cuci mengikut panduan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa I. II dan IV I.II.I dan IV III.I. Aktiviti Bentuk badan Harga Jenis bahan I dan II I dan IV II dan III III dan IV Antara berikut yang manakah aksesori yang sesuai untuk bentuk badan tinggi dan langsing? Tali pinggang lebar Rantai leher pendek dan besar Tudung berfabrik lembut Beg tangan kecil I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2. II dan III I. III dan IV II.IV dan I Pilih perkara yang perlu dititik beratkan semasa memilih aksesori.II. III dan IV Kasut bertumit rendah Beg tangan kecil Rantai leher pendek Tali pinggang kecil JADUAL 1 Stail pakaian di Jadual 1sesuai untuk bentuk badan yang tinggi dan gempal tinggi dan langsing rendah dan gempal rendah dan kurus 4 A B C D 89 .

Pelbagai wardrobe perlu dibawa dan digunakan semasa program itu. b) Terangkan langkah mencuci pakaian setelah anda mengikuti perkhemahan tersebut. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… . ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………. a) Nyatakan aksesori yang sesuai dibawa semasa mengikuti perkhemahan itu....PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 5 Anda akan mengikuti Perkhemahan Kokurikulum Tahunan Sekolah di Sungai Depang.

6 : LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA 1 Terangkan maksud cara penjagaan dan jenis fabrik berdasarkan simbol Label Jagaan Tekstil Antarabangsa berikut Simbol Maksud I II III 90 91 . ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… TOPIK 2..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………….

II danIV I.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA IV 2 Apakah jenis fabrik yang sesuai disterika pada suhu panas (210 C) I kapas II linen III rayon IV polister A B C D 3 A B C D I.II dan III I.III dan IV Antara fabrik berikut yang manakah boleh menggunakan peluntur sutera benang sayat fabrik berwarna kapas berwarna putih .III dan IV II.

saling bantu membantu antara satu sama lain X A B C D X Keluarga Nuklear Keluarga Luas Keluarga Poligami Keluarga Induk Tunggal Y Y Keluarga Luas Keluaraga Nuklear Keluarga Induk Tunggal Keluarga Poligami 2 Rajah 1 menunjukkan ahli dalam sebuah keluarga = Nenek │ ________________ │ │ Ahmad = Aminah │ __________________ │ │ Sarah Zuraimi RAJAH 1 Apakah struktur keluarga tersebut sekiranya nenek mereka telah meninggal dunia.1 PENGURUSAN KELUARGA . mereka telah mengambil anak angkat.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK : 3. Datuk A C 3 A C Luas Nuklear B D Poligami Induk Tunggal Siti dan Salman tidak mempunyai anak.Organisasi Keluarga 1 Manakah yang betul tentang ciri struktur keluarga dalam rajah di bawah STRUKTUR KELUARGA Ahmad dan Aminah dengan dua anak serta tiga anak angkat tinggal di rumah pangsa di Kuala Lumpur Ravi dan Sita tinggal bersama anak. Apakah struktur keluarga mereka Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal 92 .cucu serta ibu bapanya di Bukit Antarabangsa .

Apakah struktur keluarga Rosman Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal Berkahwin Berkahwin Suami meninggal Suami meninggal Anak empat Anak empat Duda Duda Dua anak Dua anak X 5 y Manakah padanan yang betul struktur keluarga pada X dan Y dalam rajah di atas A B C D X Nuklear Luas Poligami Induk Tunggal Y Luas Poligami Induk Tunggal Induk Tunggal 6 Manakah antara berikut tepat tentang keperluan primer dan sekunder A B C D KEPERLUAN PRIMER Keselamatan Fisiologi Sosial Penghargaan KEPERLUAN SEKUNDER Fisiologi Keselamatan Penghargaan Sosial 7 Terangkan maksud berikut . mereka mengambil anak saudara untuk tinggal bersama.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 4 Ali dan isteri ada dua orang anak yang tinggal di asrama. I) Keperluan Primer ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… II ) Keperluan Sekunder . Selepas Aina meninggal. dia berkahwin dengan Siti dan Khadijah. Apakah struktur keluarga Ali A C 5 A C Luas Poligami B D Nuklear Induk Tunggal Rosman telah berkahwin dengan Aina.

yang manakah betul mengenai kitaran hidup keluarga dan masalah yang berkaitan dengannya? Peringkat Kitaran Hidup A B Peringkat permulaan Peringkat pengecilan Masalah Masalah penjagaan anak Anak yang terlibat dengan penagihan dadah 93 . Umur II 9 Rajah 1 menunjukkan kitaran hidup keluarga X KITARAN KITARAN HIDUP HIDUP KELUARGA KELUARGA Perkembangan Y RAJAH 1 Apakah kitaran hidup keluarga pada X dan Y A B C D Permulaan dan Perkembangan Permulaan dan Pengecilan Perkembangan dan Pengecilan Pengecilan dan Permulaan 10 Antara berikut. 8 Pernyataan di bawah menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi peranan ahli keluarga Gaya GayaHidup Hidup Amalan AmalanHarian Harian Norma Normasosial sosial Perempuan Perempuan Lelaki Lelaki I Manakah yang betul pada I dan II A C Sosiobudaya . Sosiobudaya Gender . ………………………………………………………………………………………. Gender Umur .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………. Gender B D Gender .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA C D Peringkat permulaan Peringkat perkembangan Penyesuaian suami isteri Ibu bapa diabaikan oleh anak-anak 11 Pernyataan di bawah menerangkan tentang peringkat kitaran hidup keluarga  Menyesuaikan peranan sebagai ibubapa  Mengurus kewangan untuk keperluan anak  Berkongsi tanggungjawab Apakah peringkat kitaran itu ? A B C D Peringkat permulaan Peringkat pertengahan Peringkat perkembangan Peringkat pengecilan. TOPIK : 3.1 PENGURUSAN KELUARGA .Pengurusan Sumber Keluarga 1 Rajah di bawah menunjukkan pernyataan mengenai sesuatu aktiviti Sheila menolong ibunya mengemas rumah setiap hujung minggu Berdasarkan pernyataan di atas sumber manusia yang manakah diperlukan untuk menjalankan aktiviti itu? A C 2 Minat Kebolehan B D Tenaga Kemahiran Pernyataan berikut menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Bilangan ahli keluarga yang ramai menyebabkan sumber kewangan terhad berbanding bilangan ahli keluarga yang sedikit Apakah faktor itu A B C D 3 I II Komposisi keluarga Taraf pendidikan keluarga Lokasi tempat kediaman Saiz keluarga Antara berikut manakah faktor yang mempengaruhi pengurusan sumber keluarga Sosioekonomi keluarga Taraf pendidikan keluarga 94 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA III Komposisi keluarga IV Keturunan keluarga A C 4 I.II dan III I.III dan IV B D I.III dan IV Senah bercadang membeli sebuah mesin basuh bagi menguruskan kerja membasuh pakaian ahli keluarganya Antara berikut manakah yang tepat tentang perkara yang perlu dipertimbangkan dalam pengurusan sumber I II III IV A C 5 Tujuan Kuantiti Kelebihan sumber Cara menggunakan sumber I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV Rajah 1 menunjukkan proses perancangan penggunaan sumber Tujuan X Kuantiti Y Cara mendapatkan sumber RAJAH 1 Antara berikut manakah yang tepat bagi x dan Y dalam rajah itu X Y A B Ciri Jenama 95 Jenis Ciri .II dan IV II.

……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… 96 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA C D Jenis Ciri Ciri Jenama 6 Aini telah berumahtangga dan mempunyai 5 orang anak . ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………. dia bercadang membeli mesin basuh pakaian untuk meringankan tugas hariannya di rumah a) b) Terangkan perkara yang perlu dipertimbangkan untuk membeli mesin basuh itu Senaraikan lima kelebihan penggunaan mesin basuh itu ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………... ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………..

Belanjawan Keluarga ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………. Mengimbangkan pendapatan dan perbelanjaan 97 Y Menganggarkan pendapatan .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… 1 A C Antara berikut manakah faktor yang mempengaruhi belanjawan Kegemaran Pendidikan B D Sosio budaya Perubahan sosial Komposisi Saiz 2 Pernyataan di atas menunjukkan faktor yang mempengaruhi …… Menentukan matlamat A diet B belanjawan C perancangan menu D keperluan nutrien Z X 3 Rajah 1 menunjukkan langkah menyediakan belanjawan. 1 PENGURUSAN KELUARGA ..

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA RAJAH 1 Apakah langkah yang tepat pada X. Saiz keluarga Saiz keluarga . Pendapatan keluarga Komposisi keluarga . Perubahan sosial Perubahan sosial . Komposisi keluarga Antara yang berikut faktor yang manakah mempengaruhi belanjawan keluarga ? Komposisi keluarga Perubahan sosial Perubahan FIzikal Keadaan politik Negara I dan II II dan III B D I dan IV III dan IV 98 . Y dan Z X A B C D 4 Menentukan kategori belanjawan Menentukan kategori Belanjawan Menganggarkan kos Menganggarkan kos Y Penilaian belanjawan Menganggarkan kos Menentukan kategori belanjawan Penilaian belanjawan Z Menganggarkan kos Penilaian belanjawan Penilaian belanjawan Menentukan kategori belanjawan Pernyataan dalam rajah di bawah menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga Keluarga yang mempunyai anak yang masih belajar memerlukan lebih sumber kewangan untuk perbelanjaan persekolahan A Peningkatan taraf pendidikan keluarga akan mengubah gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga B Apakah faktor tersebut yang tepat pada A dan B A B C D 5 I II III IV A C Pendapatan keluarga .

……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………. huraikan faktor-faktor yang mempengaruhi belanjawan keluarga En. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………. a) Berdasarkan maklumat di atas.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 6 I II. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………...00 sebulan. Berpendapatan RM4000.ibu dan bapanya yang sudah tua juga tinggal bersama.. b) Senaraikan langkah-langkah merancang belanjawan keluarga beliau. Kamaludin. III IV A C 7 Antara berikut yang manakah kategori perbelanjaan keluarga di peringkat pemulaan ? membeli tanah membeli barang kemas membayar sewa rumah membeli perabot dan kelengkapan rumah I dan II II dan III D B I dan IV III dan IV Encik Kamaludin seorang pegawai kerajaan yang baru dinaikkan pangkat dan ditukarkan ke sebuah bandar. Isterinya seorang suri rumah. Mempunyai empat orang anak yang masih bersekolah. ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… 99 .

……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 1 Rajah 1 menunjukkan tentang satu proses .1 Penyampai PENGURUSAN KELUARGA .Keluarga dan Komuniti Penerima sal ura Maklumbalas RAJAH 1 Antara berikut yang manakah padanan yang betul tentang proses itu A Komunikasi B Perbahasan C Komunikasi bukan lisan D Komunikasi lisan 2 Antara berikut manakah padanan yang tepat tentang jenis komunikasi KOMUNIKASI INDIVIDU A Bilangan penerima terhad KOMUNIKASI AWAM Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad 100 KOMUNIKASI MASSA Mesej disampaikan melalui perantara media .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………….. Mesej / Maklumat TOPIK : 3.

......... 3 Komunikasi antara manusia berlaku setiap masa dalam pelbagai situasi untuk menyampaikan mesej..... organisasi...... IV...PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA B Tahap interaksi antara penyampai dan penerima dalah terhad Mesej disampaikan melalui perantara media Mesej disampaikan melalui perantara media Bilangan penerima terhad Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad Tahap interaksi antara penyampai dan penerima adalah terhad C Bilangan penerima terhad D Bilangan penerima terhad Mesej disampaikan melalui perantara media 3 A C 4 Apakah fungsi komunikasi yang membolehkan pemindahan maklumat antara orang perseorangan.. Komunikasi boleh dibahagikan kepada tiga jenis................... • Kempen belilah barangan tempatan • Maklumat yang diperolehi dapat merangsang murid untuk berfikir III ..................................................................................... a) Berdasarkan Rajah 2 nyatakan jenis-jenis komunikasi 101 .. II.........................................komuniti dan masyarakat Mendidik Memberi maklumat B D Memujuk Proses sosialisasi Nyatakan fungsi komunikasi tepat dengan situasi dalam rajah di bawah • • Bergurau dengan kawankawan Menonton konsert • Menagajar tingkahlaku semasa berada dalam majlis I ............................

………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA i) ii) iii) Rajah 2 b) Terangkan faktor-faktor yang mempengaruhi keberkesanan komunikasi.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………… 1 Rajah 2 menunjukkan langkah pembentukan pasukan Mengenalpasti matlamat x Membentuk struktur organisasi y z Terangkan langkah pembentukan pasukan pada x . y dan z LANGKAH KETERANGAN X Y 102 .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Z 103 .

Nyatakan lima kepentingan pembentukan pasukan. huraikan langkah yang perlu diambil untuk memastikan kelab terrsebut berjalan lancar. Sebagai persatuan yang baru.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 2 Lengkapkan rajah kepentingan pasukan pada x . (b) ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… . y dan z x x Peningkatan Peningkatan produktiviti produktiviti KEPENTINGAN KEPENTINGAN PEMBENTUKA PEMBENTUKA N PASUKAN N PASUKAN Cungkil bakat Cungkil bakat dan kembang dan kembang potensi potensi y y Z Z RAJAH 1 3 (a) Amalina telah dilantik sebagai Pengerusi Kelab Usahawan Muda.

........................................ ................................................................................ . ........................... borong atau pengeluar ................................................................................................. AGENSI PENGUATKUASA I ) Akta makanan 1983 Kementerian Kesihatan II ) Akta Kawalan Harga 1946 (Disemak 1973) ..........PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………… 1 Nyatakan hak dan akta pengguna bersesuaian dengan situasi berikut : SITUASI I ) Siti mendapati susu yang dibeli di pasaraya telah berlendir II ) Setelah menggunakan pil pelangsing..................................... ..............................................Mengawal harga barangan yang difikirkan perlu sama ada di peringkat runcit.....Mengawal dan mencatu bekalan barangan keperluan tertentu bagi memastikan bekalan mencukupi 104 .... dia telah mengalami cirit birit III) Sistem pembuangan sampah kawasan perumahan Ali tidak diselenggarakan dengan baik IV) Aimi telah membeli barangan yang diiklankan tanpa mendapat maklumat yang tepat V ) Ali mengadu kawasan perumahan sering diganggu oleh remaja yang melepak di situ HAK AKTA 2 Lengkapkan jadual di bawah untuk menunjukkan keterangan tentang Akta yang boleh melindungi pengguna AKTA KETERANGAN ...... .. III ) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna ............................................

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

Perdagangan TOPIK : 3.2 KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI -TempatKementerian Kediaman Yang Selesa TOPIK :3. TEMPAT 1 PENGURUSAN KELUARGA - Konsumerisme IV ) Akta Perihal Dagangan,1972 ( Pindaan 1980 ) .......................................................... .......................................................... .......................................................... .......................................................... ..........................................................

Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

• • •

Aman Bebas dari jenayah Berdekatan Balai Polis dan Bomba I

• • •

Lokasi yang baik Saiz yang besar Dilengkapi system kawalan berkomputer II

• •

Status sosioekonomi yang sama Gaya hidup , cara pemikiran dan norma yang sama III

• •

Kawasan yang bersih Pemandangan yang indah

IV

1

Pernyataan di atas menerangkan tentang faktor yang mempengaruhi pemilihan tempat kediaman. Antara berikut manakah yang tepat I pendapatan Keselamatan Kejiranan Estetika II Kejiranan Pendapatan Keselamatan Kejiranan III Keselamatan Kejiranan Estetika Pendapatan IV Estetika Estetika Pendapatan Keselamatan

A B C D

2

Antara yang berikut apakah yang perlu dilakukan bagi meningkatkan lagi tahap keselamatan di tempat kediaman?

I Menempatkan pengawal keselamatan II Pemasangan jeriji pada pintu dan tingkap III Pemasangan sistem penggera keselamatan IV Kawasan persekitaran yang bersih dan ceria A I, II dan III C I, III dan IV B I, II dan IV D II, III dan IV 105

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

3

Rajah 1 menunjukkan dua alat berteknologi yang sering digunakan untuk menguruskan tempat kediaman

RAJAH 1 Terangkan pengaruh teknologi dalam pengurusan tempat kediaman dari aspek berikut ; a) Masa .................................................................................................................. .................................................................................................................. b) Tenaga .................................................................................................................. .................................................................................................................. c) Perbelanjaan .................................................................................................................. ................................................................................................................... d) Keselamatan ................................................................................................................... ................................................................................................................... e) Kualiti hidup .................................................................................................................. .................................................................................................................. 106

PA_BPTV_KPM

M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA

1

Tuliskan jawapan anda dalam ruangan yang disediakan tentang menyusun atur perabot dan alatan pada ruang tertentu

RUANG
I ) Sosial

CARA MENYUSUN ATUR

II ) ...................................... ..

-

Susunan perlu diatur dengan baik supaya tidak mengganggu pergerakan Meja dan kerusi perlu diletakkan di tengah ruang makan Alatan mencuci perlu diletakkan di ruang khas berdekatan punca air

III ) Persendirian

-

Perlu diatur supaya kelihatan bersih dan kemas Almari baju........................................... ............................................................. Katil ..................................................... .............................................................. Meja solek ........................................... .............................................................

2

Lakarkan bentuk ruang dapur berikut : I) Betuk L II ) Bentuk Koridor

107

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3.Pengurusan Ruang I II I ii RAJAH 1 1 Nyatakan alat penjimat masa yang digunakan untuk menyediakan makanan dalam rajah di atas MAKANAN ALAT PENJIMAT MASA KEGUNAANNYA I II 108 .2 TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI .

2 TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI .Alatan Berteknologi 109 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK :3.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

C D C B B B 7. 4. A 10. A 12. 3. 6.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA SKEMA JAWAPAN MAKANAN DAN PEMAKANAN 1. B 17 Vitamin B6 Tiamina Vitamin B1 Riboflavin Vitamin B12 Niasin Vitamin B3 Piridoksin Vitamin C Kobalamin Vitamin B2 Asid askorbik 18 Vitamin D Menadion Vitamin A Tokoferol Vitamin E Retinol Vitamin K Kalsiferol . A 8. D 16. 2. 5. A 9. D 11. D 13. C 14. B 15.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 110 .

2 SAMA SEPERTI DI BAWAH a) KEPERLUAN FISIOLOGI • Kanak-kanak/ remaja memerlukan nutrien pembina tubuh • Dewasa/ remaja aktif memerlukan nutrien pembekal tenaga • Golongan Tua memerlukan nutrien memelihara kesihatan • Lelaki memerlukan nutrien pembekal tenaga kerana lebih aktif • Wanita memerlukan ferum untuk menggantikan darah yang hilang b) BUDAYA • Kepercayaan wujudnya makanan panas /sejuk seperti halia (panas) dan timun (sejuk) • Pelbagai makanan dihidang semasa perayaan seperti ketupat (Hari raya). Nutrien pembekal tenaga perlu ditingkatkan Bekalan protein dihasilkan oleh kekacang. b) telur/kekacang/susu/daging/kacang soya TOPIK 1. • Keperluan tenaga berkurangan kerana kurang aktif dan penurunan kadar metabolisme. 1 DAN NO. Retinol dibekalkan oleh karoten sayur-sayuran. • Asid askobik dan retinol perlu bagi mencegah infeksi. Vegetarian 20 a) • Protein diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. kalsium dan karbohidrat tinggi untuk mengimbangi perubahan fizikal dan peningkatan aktiviti Perlukan kurang tenaga dan protein kerana saiz tubuh yang kecil Semakin banyak aktiviti harian dilakukan semakin banyak tenaga diperlukan.fosforus dan ferum boleh didapati dari kekacang dan sayuran hijau. maruku (Deepavali) dan Loh Sang (Tahun Baru Cina) . • Asis folik diperlukan untuk perkembangan otak janin yang sihat.2 : DIET JAWAPAN NO. • Ferum diperlukan bagi menjamin bekalan darah mencukupi semasa bersalin. • Tiamina juga penting untuk membantu fungsi saraf. Kalsiferol boleh diperolehi dari marjerin Kalsium .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 19 Faktor Jantina Umur Saiz badan Aktiviti • • • • • • • • • Huraian Ferum diperlukan untuk menggantikan kehilangan darah semasa haid Keperluan protein . • Kalsium dan fosforus diperlukan untuk pembentukan tulang bayi dan mengelakkan osteoporosis.

3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN .hasil tenusu minyak gula 2 3 4 5 A 6 A TOPIK 1. pasta sayur-sayuran buah-buahan daging ayam.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA c) PENDIDIKAN • Menjadikan kita lebih prihatin untuk mengekalkan kesihatan yang baik • Mempengaruhi kualiti dan kuantiti diet d) GEOGRAFI • Iklim Malaysia sesuai menghasilkan sumber makanan seperti beras/pisang/ubi 111 • Kemudahan infrastuktur membolehkan makanan diperoleh sepanjang tahun e) PENDAPATAN KELUARGA • Keluarga berpendapatan rendah boleh menggantikan makanan mahal dengan makanan murah • Ikan tenggiri diganti sardin yang sama nilai nutrien f) AGAMA • Agama Buddha/ Hindu mengamalkan diet vegetarian • Agama Islam mengharamkan minuman arak g) KEMAJUAN TEKNOLOGI • Penggunaan makanan mudah seperti mi segera semakin meluas • Ciptaan alat penjimat masa seperti pengisar membolehkan kerja memasak lebih efisyen. h) KEPERLUAN SOSIAL • Makanan menjadi semakin penting dalam kebanyakan majlis seperti Hari Jadi • Penghantaran juadah ke rumah jiran mengeratkan hubungan sosial 3Aras 1 Keterangan Karbohidrat kompleks untuk membekalkan tenaga Makan paling banyak 8-12 hidangan sehari Vitamin dan garam mineral Makan lebih banyak 5 hidangan sehari Protein Makan dengan sederhana 2 hidangan sehari Kaya lemak. ikan kekacang. bubur. minyak dan gula Makan dalam kuantiti sangat sedikit Contoh Makanan bijirin hasil bijirin ubi-ubian nasi.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 1 A 2 C 3 D 4 C 5 B 6 C 112 .

a) Mudah dan cepat masak b) Lembut dan rangup c) Tidak berminyak d) Kurang kehilangan nutrien 3 Tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah merebus a) Masa yang lama b) Makanan berprotein akan liat c) Makanan berkarbohidrat akan menjadi terlalu lembut d) Rasa makanan hilang e) Kadar kehilangan nutrien tinggi .5 : PRINSIP MEMASAK 1 2 3 4 5 C D C D Tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah menggoreng minyak penuh . a) Warna kuning keemasan b) Makanan cepat masak c) Garing d) Sedap dan berbau wangi 2 Tiga kelebihan memasak menggunakan kaedah mencelur .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 7 Rembesan : Air Liur Enzim : Amilase Mulut Perut Rembesan : Jus gaster Enzim : Pepsin : Renin Rembesan : Jus pankreas Pankreas Enzim : Tripsin : Amilase : Lipase TOPIK 1.

a) Lambat masak b) Tidak sesuai untuk sayur berdaun c) Perlu perhatian semasa memasak d) Makanan pucat / kurang menarik 113 .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 Tiga kelemahan memasak menggunakan kaedah mengukus .

6 : PENGURUSAN SAJIAN 1 SAJIAN UTAMA Makan tengah hari √ X √ X Makan malam Minum pagi SAJIAN SAMPINGAN Minum petang Minum malam Sajian untuk vegetarian Sajian untuk kanak .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 9 10 11 12 13 14 A D A C A Kehilangan nutrien yang sedikit Makanan cepat dimasak Memerlukan perhatian yang sedikit ketika memasak Makanan kurang berminyak Menjimatkan masa dan tenaga B P B P B 15 Hanya sesuai untuk daging yang bermutu tinggi Memerlukan kecekapan dalam mengawal suhu ketuhar Memerlukan jagaan rapi supaya makanan tidak hangus Sesuai untuk potongan makanan kecil Sarapan TOPIK 1.kanak SAJIAN KUMPULAN TERTENTU Sajian untuk pesakit Sajian untuk si pulih 114 Sajian untuk ibu hamil Sajian untuk ibu menyusukan anak .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. matang dan rosak Makanan. daging.7 : SANITASI MAKANAN 1 2 C Padankan punca pencemaran berikut dengan keterangan yang betul Punca Pencemaran Keterangan Dicemari semasa proses menyedia dan memasak Makanan berpek melepasi tarikh luput Bahan kimia Makanan berasid akan menghakis bekas makanan berlogam yang boleh mencemarkan makanan Buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi cepat masak. suhu dan medium berasid diperlukan untuk pembiakan Mencemari makanan melalui najis dan air liur a Mikroorganisma b c Benda asing d Perubahan fizikal e Tindakbalas enzim f Haiwan dan serangga perosak 2 a Sup. nasi dan telur mudah dicemari oleh bakteria √ × × √ √ b Kulat memerlukan lebih kelembapan dari bakteria c Buah mangga yang masak ranum merupakan pencemaran dari segi perubahan fizikal d Benda asing seperti rambut dan kuku juga boleh mencemarkan makanan e Makanan melepasi tarikh luput akan mencemarkan makanan . oksigen. air.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 115 .

melalui najis dan air liur . memasak. memasak.rambut/pin/skru/kayu .tikus/cicak/lipas/semut .benda asing . menyaji dan menyimpan .rambut/pin/skru/kayu .1 : KAJIAN FABRIK 1 B 2 C 3 D 116 . memasak.kulat .haiwan dan serangga perosak .mikroorganisma .aditif – asid borik .bahan kimia – racun .rambut/pin/skru/kayu .mikiroorganisma – bakteria .bahan kimia – racun Roti .tikus/cicak/lipas/semut .bahan kimia .benda asing .bahan kimia .tikus/cicak/lipas/semut .melalui najis dan air liur .semasa proses menyedia.melalui najis dan air liur .semasa proses menyedia.semasa proses menyedia.haiwan dan serangga perosak .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 MAKANAN PUNCA PENCEMARAN .benda asing .logam – bekas makanan .haiwan dan serangga perosak . menyaji dan menyimpan Mi Rebus SKEMA JAWAPAN PAKAIAN TOPIK 2.racun Susu . menyaji dan menyimpan .

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 4 PERSAMAAN 1. Tahan pada asid KAPAS Teguh apabila kering dan basah Baik Pengalir haba Mudak renyuk Tahan suhu tinggi Tahan alkali 5 a) Cadangan fabrik : kapas Sebab pemilihan kapas : i .Bulat / berkolar Lengan .Gelembung / Bisyop / kaki kambing / Kimono / Magyar LAKARAN MENGIKUT PELAJAR (Mana-mana stail yang dipilih) TOPIK 2. Tahan pada asid dan alkali KAPAS Baik Selesa Pengalir haba yang baik Mudah renyuk Tahan suhu tinggi ASPEK Daya penyerapan Keselesaan Kekonduksian haba Kekenyalan Ketahanan terhadap suhu POLIESTER Tidak menyerap lembapan Tidak selesa Penebat haba Tidak mudah renyuk Tahan suhu sederhana ASPEK Keteguhan Daya penyerapan Kekonduksian haba Kekenyalan Ketahanan terhadap suhu Ketahanan terhadap alkali AKRILIK Teguh ketika kering sahaja Tidak baik Penebat haba Tidak renyuk Suhu sederhana Lemah pada alkali TOPIK 2. 117 . Selesa dipakai 2.Empayar / Bahu mendatang iiiiiGaris Leher .4 : MEMBUAT PAKAIAN .Mudah menyerap lembapan ii – Pengalir haba yang baik iii – Selesa dipakai iv – Tahan kepada cahaya matahari b) Bandingbeza ciri gentian PERSAMAAN 1.3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 a) Lakaran pakaian ( LABEL PADA PAKAIAN YANG DIPILIH ) iGarisan cantuman . Tahan pada cahaya matahari 3. Tahan cahaya matahari 3. Kedua-duanya adalah teguh 2.

Langkah 2 : Sediakan lapik • Cantumkan kelim bahu lapik hadapan dan lapik belakang. • Trim basi kelim • Kemaskan tepi lapik dengan jahitan mesin. Gunting sepanjang tanda belah Snip di keliling basi garis leher Langkah 5: Menetapkan Lapik • Tekan rata kelim pada garis leher dan belah • Jahit tindih pada lapik • Terbalikkan lapik ke sebelah dalam pakaian. • Tekan rata • Tetapkan lapik dengan jahitan silang pangkah atau sembat susup. kelim bahu dan kedudukan belah • Mula menjahit pada garis leher tengah belakang hingga ke pangkal belah.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 1 Gambarajah Keterangan Langkah 1 • Tandakan kedudukan belah pada garis tengah hadapan dengan jelujur halus. • Teruskan hingga bertemu di garis leher tengah belakang. Langkah 4 : Trim dan Mengunting • • • Trim basi garis leher hingga tinggal 6 mm. 2 a) Lisu pemadan 118 119 . Langkah 3 : Mencantumkan lapik pada Pakaian • Temukan sebelah luar lapik dengan sebelah luar pakaian • Padankan garis pemadan.

D.  Kemaskan hujung benang dengan menyusupkannya di antara mata jahitan. Garisan pemadan bertemu [1m] Langkah 3  Jahit mesin lisu pemadan dari bahagian yang lebar ke bahagian tirus.H.  Semat dengan peniti dan jelujur. [ 1 markah ] .T.  Jahit dua hingga tiga mata jahitan yang akhir di atas lipatan fabrik untuk mengelakkan gelembung pada hujung lisu.  Pastikan kedua-dua garis pemadan bertemu. S. G T [ 2H markah ] Langkah 2  Temukan sebelah luar fabrik dan Sematkan di garis pemadan.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Garisan lisu pemadan b) Langkah 1  Tandakan kedudukan lisu pemadan. Langkah 4  Tekan lisu pemadan di pinggang menghala ke G.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 2 - LANGKAH MENJAHIT KELIM BELAH KANGKUNG Langkah 1 Temukan sebelah luar fabrik Padankan garis pemadan Semat dan jahit jelujur Jahit mesin tepat pada garis pemadan Langkah2 3 Langkah 1  Sematkan pita zip bahagian kanan belah di sebelah dalam belah  Tentukan penahan hujung zip terletak 7 mm di bawah Garisan Pemadan dan penahan zip di pangkal belah Langkah 2  Jelujur  Semat pita zip ke bahagian kiri belah  Bahagian kiri tepi lipatan hendaklah bertindih 3 mm dengan bahagian kanan tepi lipatan  Jelujur bahagian kiri zip Langkah 3  Tutup zip  Jahit zip menggunakan tapak zip dari bahagian hujung belah kiri hingga ke pangkal belah kemudian melintang ke kanan dan terus ke bahagian atas di sebelah kanan  Cabut / tanggalkan jelujur  Tetapkan kedudukan zip di kiri kelim di sebelah dalam pakaian  Kukuhkan pangkal belah Cabut jelujur Tekan kelim supaya terbuka dan ratakan dengan seterika 4 Susunan kerja bagi menjahit skirt itu i Jahit lisu pemadan di garis pinggang [1m] ii Jahit GTB skirt iii Jahit belah berzip iv Jahit kelim sisi skirt v Sediakan dan jahit ikatan pinggang iv Jahit kelepet hujung skirt iiv Jahit cangkuk dan palang di ikatan pinggang ( Pilih mana-mana 5 ikut susunan ) 120 .

dan seratakan kedut 5. Seterika pakaian 9. Tarik jahitan mesin longgar. cuci dan bilas pakaian 7. jahit mesin. silang pangkah) Rajah TOPIK 2. Pilih bahan pencuci Bahan pencuci yang sesuai supaya pakaian tidak rosak 6. sembat susup. Hilangkan kotoran Hilangkan segala tanda kekotoran pada fabrik 5. Anginkan 121 . Baiki pakaian koyak/rosak Pakaian yang rosak perlu dibaiki terlebih dulu untuk mengelakkan pakaian bertambah rosak 4. Keringkan pakaian 8.5 : WARDROBE 1 2 3 4 5 C A A C a) Beg sangkut Topi sukan Kasut sukan Selipar plastik b)Langkah mencuci pakaian: 1. Ikut arahan Label jagaan tekstil antarabangsa Pastikan setiap pakaian dicuci mengikut arahan 3. Jahit mesin longgar di garis lipatan pertama untuk membuat kedut halus Langkah 2 3. Tandakan garis kelepet dan garis lipatan pertama dan tekan 2. Asingkan pakaian Asingkan pakaian mengikut jenis fabric dan warna 2. Padankan kedudukan kelim supaya kelepet terletak rata pada pakaian 6. Rendam . Lipat pada garis kelepet dan tekan 4.Tetapkan kelepet dengan jahitan yang sesuai(sembat.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA (b) Penerangan Proses menyediakan kelepet melengkung Langkah 1 1.

mengering di ampaian .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.6 LABEL JAGAAN TEKSTIL ANTARABANGSA I .rayon dan linen II .1 : PENGURUSAN SUMBER KELUARGA 1 2 3 4 5 5 B D A A C i ii iii iv v i ii iii iv v Tujuan o Tujuan membeli mesin basuh / kepentingan / keperluan / matlamat Jenis sumber o Mesin basuh / sumber kewangan / kemahiran mengguna / panduan penggunaan dll Kuantiti yang diperlukan o Satu mesin basuh diperlukan untuk keperluan ahli Keluarga Ciri sumber o Perlu tahu harga / kualiti / cara penggunaan / ciri keistimewaan Cara mendapatkan sumber o Di mana hendak beli / cara bayaran Menjimatkan masa Menjimatka tenaga Menjimatkan perbelanjaan Keselamatan Meningkatkan kualiti hidup 122 .titis kering fabrik yang diberi kemasan durable press III .benang sayat 2 A 3 B SKEMA JAWAPAN KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN TOPIK 3.semua jenis fabric kecuali benang sayat IV .1 : ORGANISASI KELUARGA 1 2 3 4 5 6 7 8 A A B A C D B I ) Keperluan asas yang mesti dipenuhi supaya manusia boleh terus hidup II ) Keperluan yang mesti dipenuhi untuk kebahagiaan dan kesejahteraan hidup 9 A 10 B 11 C 12 C TOPIK 3.mengering di atas permukaan rata .Mengering dengan cara balik kuang atau tumble dry .kapas.

o Menggelengkan kepala sambil berkata tidak setuju Mengamalkan sikap yang baik o Bercakap dengan berbudi bahasa / saling menghormati / bertoleransi.Telah meningkat.Keluarga yang mempunyai pelbagai peringkat umur.Peringkat perkembangan. Perubahan sosial .Perubahan pendapatan dan lokasi telah mengubah taraf hidup/ gaya hidup dan pola perbelanjaan keluarga. perlu membuat perbelanjaan mengikut umur tertentu/anak yang masih ramai belajar.1 : KELUARGA DAN KOMUNITI 1 2 3 4 A D C i Menghibur ii Proses sosialisasi iii Memujuk ivPerkembangan intelek 5a) i Komunikasi antara individu ii Komunikasi massa iii Komunikasi awam Kemahiran Berkomunikasi Bahasa yang mudah difahami o Tidak boleh bercakap terlau pantas / memilih masa dan tempat yang sesuai Penerima memberi perhatian kepada penyampai o Penerima mendengar dengan teliti / tidak bercakap Komunikasi bukan lisan perlu selaras dengan komunikasi lisan.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 3. 123 .1: BELANJAWAN KELUARGA 1 2 3 4 5 6 6 i) ii) iii) D B B C A D Pendapatan keluarga . Saiz keluarga . perbelanjaan lebih kepada makanan. tempat kediaman dan belanja kesihatan/ pendapatan lebih stabil kerana telah lama bekerja.Bilangan ahli keluarga yang ramai menyebabkan penggunaan wang yang banyak untuk memenuhi keperluan keluarga.pakaian.pendidikan anak.sumber kewangan lebih untuk pendidikan/ ada warga tua memerlukan perbelanjaan untuk perubatan. Komposisi keluarga . Kitaran hidup keluarga . memudahkan keluarga mengendalikan/ membuat perancangan kewangan bagi memenuhi keperluan dan kehendak keluarga. iv) v) TOPIK 3.

loghat kurang difahami. begitu” / mengganguk kepala /tersenyum Halangan komunikasi Halangan fizikal o Disebabkan suasana disesuatu kawasan.1: KELUARGA DAN KOMUNITI 1 XPerkongsian pengalaman dan meningkatkan kemahiran YPengagihan tugas ZPeningkatan semangat kekitaan dan perpaduan XMenentukan bilangan ahli Menentukan jumlah ahli brdasarkan kemudahan yang ada untuk menyokong pembentukan sesuatu pasukan YMembahagikan tugas Tugas diagihkan mengikut jawatan yang disandang ZMenyenarai tugas Membuat senarai spesifikasi tugas dan tanggungjawab mengikut jawatan Langkah 1  Mengenalpasti matlamat  Tetapkan matlamat / Matlamat perlu jelas Langkah 2  Menentukan bilangan ahli  Tentukan bilangan ahli yang menganggotai kelab /Kemudahan infrastruktur mempengaruhi bilangan ahli Langkah 3  Membentuk struktur organisasi 124 2 3 . komunikasi akan terhalang Komunikasi bukan lisan bercanggah dengan komunikasi lisan o Menimbulkan kekeliruan kerana pengucapan tidak seiring dengan gerak geri dan memek muka penyampai Cara atau gaya pertuturan o Ucapan terlalu laju. masa dan jarak antara penyampai dengan penerima menyebabkan penerima kurang jelas Prasangka o Sesuatu isu yang menjadi prasangka boleh menutup fikiran seseorang menyebabkan penerima sesuatu mesej mengikut prasangkanya Tidak memberi perhatian o Penerima tidak memberi perhatian semasa penyampaian mesej. o Respon lisan atau bukan lisan seperti “Oh. sebar khabar angin.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Respon /maklumbalas daripada penerima. umpat mengumpat menghalang perhubungan mesra dan menghadkan komunikasi Tanggapan dan tafsiran terhadap sesuatu mesej o Tanggapan berbeza mengikut latar belakang. tuduhan atau komen negatif atau memalukan penerima menjadi halangan komunikasi Sikap penyampai dan penerima o Amalan saling mengeji. tradisi dan budaya masingmasing TOPIK 3.

1 : KONSUMERISME 1 HAK Hak mendapat keselamatan Hak mendapat gantirugi Hak mendapat maklumat Hak mendapat keperluan asas Hak mendapat maklumat Hak mendapat keselamatan 2 AKTA Akta Makanan 1983 Akta Ubat ( Iklan dan Jualan ) 1956 Akta Label 1980 Akta Perihal Dagangan 1972 Akta Pemaju-pemaju Perumahan ( kawalan dan perlesenan ) Akta Perihal Dagangan 1972 Akta Kualiti Alam Sekitar 1974 AGENSI PENGUATKUASA KETERANGAN I) Mengawal makanan yang dijual supaya tidak mengancam kesihatan pengguna II) IV) Mencegah perihal yang palsu atau mengelirukan mengenai barangan dan perkhidmatan Kementerian perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal pengguna TOPIK 3.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA  Pasukan perlu membentuk struktur organisasi untuk mengagihkan tugas dan tanggungjawab / Contoh struktur organisasi Langkah 4  Membahagikan tugas  Membahagikan tugas dan tanggungjawab kepada ahli pasukan /Perlantikan jawatan dijalankan melalui tatacara pemilihan yang adil Langkah 5  Menyenaraikan tugas  Setiap jawatan mestilah mempunyai spesifikasi tugas dan tanggungjawab /AJK yang dilantik tahu dan jelas akan tanggungjawab b) I ii iii iv v Peningkatan produktiviti Perkembangan potensi diri Peningkatan semangat kekitaan dan perpaduan Pengagihan tugas Perkongsian pengalaman dan meningkatkan kemahiran TOPIK 3.2 : TEMPAT KEDIAMAN YANG SELESA 1 B 2 A 3 Masa o Alat teknologi dapat membantu menjimatkan masa o Lebih dari satu kerja dapat dijalankan dalam satu masa Tenaga o Dapat menjimatkan tenaga kerana penggunaan alatan berteknologi Perbelanjaan .

2 : ALATAN BERTEKNOLOGI MAKANAN ALAT PENJIMAT MASA KEGUNAANNYA I II Pengisar Pengadun Ketuhar / microwave Menghancurkan makanan Menggaul makanan Menggaul sebati makanan Membakar 126 125 .2 : PENGURUSAN RUANG RUANG I) II ) Ruang kerja III ) Almari baju. dapat berhubungan dan lebih kemesraan o TOPIK 3..PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Dalam jangka panjang penggunaan alat berteknologi dapat menjimatkan perbelanjaan kerana jangka hayat yang panjang Keselamatan o Alatan berteknologi yang mempunyai tanda SIRIM lebih selamat digunakan Kualiti hidup o Dengan bantuan alatan berteknologi.di hadapan tingkap untuk pencahayaan CARA MENYUSUN ATUR Kerusi disusun dalam kelompok dan tertumpu ke tengah Televisyen diletakkan di ruang sosial untuk menggalakkan ahli keluarga berkumpul dan berinteraksi Bentuk L Bentuk Koridor TOPIK 3. o Masa yang terluang boleh digunakan untuk aktiviti riadah dan bertukar fikiran . kerja dapat disiapkan dalam masa yang singkat.disudut ruang tepi dinding Katil – kepala katil dirapatkan ke dinding Meja solek .

Buku Bukuyang yangbaik baik umpama sahabat yang umpama sahabat yangpaling palingakrab.. Ingat. akrab... .. selama-lamanya. ia tidak akan berubah ia tidak akan berubah hari esok hari esokdan danselama-lamanya.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA 10% 10%daripada daripadaapa apayang yangkita kitabaca baca 20% daripada apa yang kita dengar 20% daripada apa yang kita dengar 35% 35%daripada daripadaapa apayang yangkita kitalihat lihat 50% 50%daripada daripadaapa apayang yangkita kitalihat lihatdan dan dengar dengar 70% daripada apa 70% daripada apayang yangkita kitabincangkan bincangkan 80% 80%daripada daripadaapa apayang yangkita kitaalami alami 95% daripada apa yang kita ajar orang 95% daripada apa yang kita ajar oranglain lain Kita Kita Ingat.

Perak Zahnim Adira binti Ahmad SMK Sultan Yahya Petra 2 Kuala Krai. Negeri Sembilan Fairos Salmi binti Tugimin SMK Gunung Semanggol Semanggol. Kedah Faridah binti Abdul Rahman SMK Kubor Panjang Alor Setar. Negeri Sembilan Kamariah binti Azid SMK Kerteh Kemaman.PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA Hamidah binti Talib SMK Alang Iskandar Bagan Serai. Terengganu Salina binti Ramli Smk Batu Kikir(Model Khas) Batu Kikir. Perak Nor Shimah binti Mohamad SMK Tuanku Ampuan Durah Seremban. Kelantan Adawiyah binti Hassan SMK Aman Jaya Sungai Petani. Kelantan Sofiah binti Kasa SMK Tanjung Pauh Jitra. Kelantan Azhani Azwari binti Annuar SMK Melor Kota Bharu. Kedah Rosemawati binti Ibrahim SMK Pengkalan Cepa 2 Kota Bharu. Kedah PANEL PENULIS MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL (M-TEK) .

WAHAB HASRUDDIN BIN HASBULLAH YUSLAFADZLY BIN AMRAN .PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA TIMBALAN PENGARAH PENGURUSAN AKADEMIK HAJI WAN MOHD NOR BIN WAN ENDUT HJH ZANARIAH BT AHMAD KETUA PENOLONG PENGARAH UNIT TEKNIKAL ISMAIL BIN AHMAD PEMANGKU KETUA PENOLONG PENGARAH TEKNIKAL PENYELARAS NOR MAIZAN BT MOHD ZAIN KETUA UNIT TEKNIKAL JAWATAN KUASA NOR IDZLINA BT IDRIS RAFIDAH BT ABD RAHMAN SAMSURI BT BUANG NORLINDA BT A.

PA_BPTV_KPM M-TE K_EKONOMI RUMAH TANGGA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful