DISEDIAKAN OLEH

:

SALMIAH ISHAK GPK KOKURIKULUM

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

1

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

2

SMK PERANTAU DAMAI PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM TAHUN 2010 Falsafah Unit Kokurikulum Untuk melahirkan pelajar-pelajar yang sedar bahawa pencapaian kecemerlangan serta pembudayaan kegigihan, ketahanan mental serata fizikal, kemuliaan rohani dan penghayatan nilai-nilai murni adalah berterusan demi melahirkan ahli-ahli masyarakat yang unggul yang bakal menangani masa depan bangsa dan negara. VISI Unit Kokurikulum SMK Perantau Damai berusaha untuk melahirkan para pelajar sekolah yang berilmu, cergas dan berwatak. Selaras dengan Dasar Pelajaran Kebangsaan MISI Usaha Unit Kokurikulum SMK Perantau Damai melaksanakannya melalui pemantauan dan pengukuhan pengayaan aktiviti kokurikulum berlandaskan kepada pencapaian akademik selaras dengan falsafah Badan Sihat Otak Cergas Budaya fikir, Bersifat global, Berdaya pimpin bertaraf dunia . Berpaksikan nilai-nilai murni selaras dengan matlamat Falsafah Pendidikan Negara

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

3

bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi.2 2. disamping mempunyai ciri-ciri intelek. kognitif dan afektif. bertanggungjawab . Hasrat ini dapat dipupuk melalui aktiviti kokurikulum yang menjadi wadah untuk meningkatkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. tetapi juga memupuk dan menerapkan sahsiah mereka yang cemerlang. Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. Meningkatkan minat.4 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 4 . 0 Adalah menjadi matlamat Kolej untuk melahirkan insan yang seimbang dengan melatih mereka menggunakan masa lapang yang optima serta memberi kegembiraan dan kesejahteraan. PENDAHULUAN Smk Perantau Damai merupakan sebuah Sekolah harian yang bertanggung jawab bukan hanya semata-mata untuk mencapai kecemerlangan akademik anak-anak didiknya. MATLAMAT Aktiviti Kokurikulum . serta unit badan beruniform dan koperasi sekolah. logik. berdikari dan berimaginatif. Mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang bermakna dan berfaedah. persatuan dan kelab. 1 Penolong Kanan Kurikulum bertanggungjawab kepada Pengetua untuk mencapai Dasar Pendidikan Kebangsaan melalui pemantapan pengurusan Kokurikulum. 3 4 5 2. jujur dan bersih. Bidang tanggungjawab merangkumi pengurusan aktiviti sukan dan permainan. SMK Perantau Damai adalah dengan matlamat untuk: 2 2.3 2. beradab. berdisiplin. 2.1.1 Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan bakal-bakal pemimpin negara bertaraf dunia yang beriman. membina sahsiah bersepadu dari aspek psikomoto. taat setia.

Perancangan Strategik Kokurikulum .7 4. 6 7 4.2. sekolah.9 Kehadiran/Keahlian Penyertaan/ Penglibatan Kemudahan dan Peralatan Perjalanan Aktiviti Kokurikulum Kewangan Matlamat/Objektif Perlembagaan/ Peraturan Disiplin dan Keselamatan Tenaga Luar Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 5 . pelajar dengan guru dan kakitangn.2.2.2.4 3. minat dan bakat pelajar kearah kecemerlangan kokurikulum berpandukan Falsafah Pendidikan Negara . Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar untuk meningkatkan suasana sekolah yang lebih menarik dan menggembirakan dalam usaha melahirkan budaya sekolah yang unggul dan seterusnya mencapai matlamat Meningkatkan penglibatan kerjasama dan sumbangan dua hala antara pelajar dengan pelajar.3 3.2. Penyelaras Persatuan & Kelab dan Penyelaras Badan Beruniform.2.3. masyarakat dan negara.2.2 Membentuk sifat berdikari dan kepimpinan yang tersusun dari segi pengurusan serta tanggungjawab kepada diri. Untuk meningkatkan disiplin pelajar melalui penyemaian dan pemupukan nilai dan sikap positif selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara dan Rukunegara Meningkatkan keseimbangan antara perkembangan mental dengan perkembangan social.8 4. Pengisian Wawasan Pendidikan Negara dan Wawasan Negara.2.2 4.2 3.2.1 4. sekolah dengan ibubapa dan masyarakat PEMANTAUAN 4. OBJEKTIF Sejajar dengan objektif Falsafah Pendidikan Negara.3 4.6 4. Pemantauan yang dibuat antara lain merangkumi aspek: 4.4 4. jasmani.5 4.1 3.5 4. SMK Perantau Damai adalah bertujuan untuk: 3.1 Pemantauan aktiviti kokurikulum adalah dilakukan dengan bantuan Penyelaras Sukan & Permainan.

V. Mewujudkan satu pasukan permainan / olahraga yang berwibawa. Menanamkan kesedaran positif terhadap sukan di kalangan pelajar-pelajar dan sukan dianggap sebagai keperluan jasmani dan rekreasi. iii. PERANCANGAN STRATEGIK 5. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 6 . Membolehkan pelajar-pelajar mengetahui tentang strategi dan peraturan permainan/sukan. v.1. II. mantap. VII. iv.1. Membolehkan pelajar-pelajar menguasai kemahiran-kemahiran asas dalam permainan / sukan serta meningkatkan prestasi mereka.5.1 BIDANG TUGAS: 5. Daerah dan Negeri.MSSM dan SUKMA. Membolehkan pelajar-pelajar mengurus serta mengelolakan pertandingan antara rumah atau kelas dengn baik. mahir dari segi taktik dan mampu memberi tentangan hebat kepada pihak lawan. Melahirkan ramai ahli sukan/ pemain Sekolah yang mewakili daerah/ negeri dalam MSSNS. IV.1 MATLAMAT i. Mengenalpasti pemain / ahli sukan yang berpotensi dan menggalakkan mereka mewakili Sekolah. VI. Mendedahkan pelbagai permainan dan sukan di kalangan pelajar-pelajar Sekolah. bersemangat.2 OBJEKTIF I. menjadi johan dalam pertandingan peringkat MSSNS. PENGURUSAN SUKAN DAN PERMAINAN 5. Melahirkan pemain/ ahli sukan yang berdisiplin dan bertanggungjawab. Untuk membentuk satu pasukan sukan dan permainan Sekolah yang berkaliber dan dapat menaikkan nama Sekolah Melahirkan ahli sukan/ pemain Sekolah yang cergas dan berkebolehan dalam permainan dan sukan. III. Membolehkan pasukan sukan / pemain Sekolah . ii.

Pemain terlalu bergantung kepada jurulatih. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 7 . v Mengatur lebih banyak perlawanan persahabatan dengan pasukan luar untuk mendapatkan pengalaman dalam permainan.4 STRATEGI i Merancang program menyeluruh – pendedahan dan penglibatan latihan berterusan untuk jangka panjang dan jangka pendek. Ini menimbulkan perebutan pemain untuk permainan tertentu seperti Sepak Takraw dan Bola Sepak.0 5. vii Kurang mempunyai ketahanan dan keyakinan diri terutama semasa menghadapi tekanan dalam sesuatu pertandingan penting. ii Menjemput pakar-pakar yang mahir di dalam bidang sukan dan permianan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar-pelajar akan masa depan sukan di alaf baru. iv Memberi insentif/bantuan kepada pelajar-pelajar yang mewakili Sekolah atau negeri agar mereka lebih komited. iii Menggalakkan pertandingan peringkat rumah dan kelas untuk mengvungkil lebih ramai bakat-bakat baru. v Jadual harian terlalu padat menyebabkan masa latihan agak pendek iaitu 1 jam 2 kali seminggu.3 PERMASALAHAN i Pelajar yang sama merupakan pemain dan ahli sukan Sekolah. viii Memberi pendedahan tentang kemahiran aas sukan / permainan kepada pelajar tingkatan 1 melalui mata pelajaran PJK ix Mengadakan pasukan pelapis. viii Tekanan daripada ibubapa yang lebih menitikberatkan pencapaian akademik 1 5. iii Tidak ramai pelajar terlibat secara aktif apabila berada di Tingkatan 5. ii Pelajar yang sama terlibat dalam lebih daripada satu permainan. vi Mengutamakan latihan-latihan berbentuk kemahiran.1.1. vii Menyediakan lebih banyak kemudahan kepada pelajar yang berpotensi. vi Pelajar kurang mahir dari segi teknik dan strategi permainan. iv Guru penasihat kurang mahir / berpengalaman dlam permainan / sukan yang dipertanggungjawabkan.

penumpuan kepada daya tahan fizikal dan kemahiran-kemahiran asas.5.5 PROGRAM I. FASA 1 (SEBELUM PERTANDINGAN) i ii II. Meningkatkan kemahiran dan teknik-teknik (SEMASA PERTANDINGAN) Mengekalkan tahap kecergasan dan fizikal Meningkatkan persefahaman kumpulan / kerjasama kumpulan Mengadakan perlawanan persahabatan dan strategi permainan Penyertaan pertandingan (SELEPAS PERTANDINGAN) Latihan ringan Permainan rekreasi Menganjurkan pertandingan untuk mencungkil bakat-bakat baru Mengadakan pertandingan persahabatan. FASA 3 i ii iii iv Pembinaan kecergasan fizikal. FASA 2 i ii iii iv III. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 8 .1.

2. 3. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Januari Januari Januari / Julai Januari / Jun Januari / Jun Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga GPK Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. 1. kemudahan dan tempat Mac Guru-guru penasihat persatuan GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. Meningkatkan kualiti pengurusan ketiga-tiga bidang iaitu . kemudahan dan tempat. Mengendalikan Buku Laporan dan Fail Kewangan 1. Mengenalpasti peserta.Persatuan dan kelab Objektif Strategi Pelaksanaan Pelaksana Pemantauan Penilaian 1. buku laporan disediakan dan dilengkapkan oleh guru 4. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. mesyuarat kokurikulum 2 kali. 1. Takwim tahunan / jadual waktu gerakkerja / aktiviti / lokasi disediakan.Pasukan pakaian seragam .Sukan dan permainan . 2. Memastikan semua guru dapat menjalankan tugas dengan cekap dan berkesan. Mac Setiausaha sukan Pengurus pasukan / jurulatih Ketua guru rumah GPK Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. Disket. Fail / Manual pengurusan. mesyuarat jawatankuasa 2 kali. 2. 5.Pelan strategik pengurusan Kokurikulum 2010-2013 Jangkamasa pelaksanaan Program Pengurusan Kokurikulum 1. Mengenalpasti peserta. 1. Meningkatkan kebolehan mengurus AJK Tertingi tara 1. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 9 .

Menyelenggara bahan. Edaran maklumat semasa pendaftaran pelajar. 2. 3. 2. pertandingan / perlawanan • • • • MSSM Rompin MSSM Pahang MSSM PPD/JPNP/PERTUBUHAN LUAR. Januari hingga Oktober Guru-guru penasihat Semua pelajar GPK Kokurikulum Guru-guru penasihat Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 10 . 4. Mengenalpasti pemenang. Mengenalpasti senarai bahan yang perlu ditambah 2. Hebahan dan pengumuman. Januari Januari / Februari GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Guru Penasihat Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Menambah bilangan pelajar yang berjaya dalam peringkat Negeri Kebangsaan Antarabangsa Program Kecemerlangan 1. 2. Jangkamasa pelaksanaan Januari – Oktober Pelaksana Guru penasihan persatuan Pemantauan GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti.Program Objektif Memastikan semua pelajar dapat kemudahan peralatan Strategi Pelaksanaan 1. Taklimat semasa Minggu orientasi. Pemilihan peserta lebih teliti menerusi uji bakat dan latihan. pengurusan dan pencapaian pelajar dan guru dalam kegiatan kokurikulum. 3. Mengiktiraf dan menghargai kehadiran. Mesyuarat agung persatuan 4. Memanam kesedaran / kepentingan aktiviti kokurikulum kepada diri pelajar. Menanamkan minat kepada aktiviti kokurikulum. 4. pertandingan antara rumah / kelas dan badan beruniform 3. Latihan asas dan sesi latihan tambahan. Pelaksanaan Hari Q Oktober GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Pengetua Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Post Mortem 1. 1. Bilik pengurusan stor dan stok sukan. Sistem peminjaman bahan.

Bawah 18 th. Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Naib Johan Separuh Akhir Separuh Akhir Emas Kelima Johan Johan Johan Johan Johan Johan N Johan N Johan Emas Johan Naib Johan MSSD MSSM P MSSM Gangsa Gangsa SUKMA / ASEAN MSSD Johan Johan Johan MSSNS N Johan N. Bawah 15 th. Johan N Johan 2010 MSSM SUKMA / ASEAN 2 SEPAK TAKRAW 3 PING PONG 4 BOLA BALING 5 BOLA SEPAK 6 PETANQUE Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 11 . SUKAN / PERM AINAN OLAHRAGA PASUKAN Bawah 15 th. Bawah 15 th.5. Bawah 18 th. Bawah 18 th.1. Bawah 15 th. Bawah 15 thn Bawah 18 thn Bawah 15 th.6 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN PERMAINAN DAN OLAHRAGA 2009 / 2010 2009 BIL 1. Bawah 18 th. Bawah 18 th.

1.7 Jadual Aktiviti dan Pelaksanaan JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN PERMAINAN SUKAN Olahraga Sepak Takraw Ping Pong Bola Baling Bola Sepak Pentanqe AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pemain Utama Pemilihan Pemain Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung X J X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X F M A M J J O S O N D KOS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 12 .5.

Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. Latihan kecergasan 5. lempar cakera dan lompat tinggi. pertandingan antara rumah 8. latihan bebanan 4. Latihan kecergasan 3. mengukur pencapaian pelajar dalam acara larian. latihan bebanan 6. Menarik minat pelajar dalam sukan olahraga. Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa 3. lompatan. Latihan kecergasan 3. Tayangan video 4. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Penyertaaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 4. Tayangan video 2. pertandingan antara rumah 8. Strategi Pelaksanaan 1. 3. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 4. latihan kelembutan 6. 2010 -2013 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan daya tahan 5. Menambah bilangan ahli 3.Pelan strategik pengurusan sukan 2010-2013 Bidang Pelan Strategik Pengurusan Olahraga Matlamat Menjadikan sukan olahraga sebagai acara sukan yang membawa manfaat kepada pembangunan insan pelajar. menambah bilangan pelajar yang berjaya mendapat markah penuh dalam ujian tara 1. Tayangan video 2. latihan ketangkasan 7. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 13 . Menambah pengetahuan pelajar tentang olahraga 5. Objektif 2. Tempoh 2010 -2013 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantauan Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Merentas Desa Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. latihan daya tahan 7. latihan kelembutan 2010 -2013 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan ketangkasan 7. latihan kelembutan 6. Ujian tara Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. latihan bebanan 4. latihan daya tahan 5.

latihan ketangkasan 9. pertandingan antara rumah 10.Bidang Pelan Strategik Matlamat Objektif Strategi Pelaksanaan 8. Tempoh Pelaksana olhraga Pemantauan Penilaian Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 14 . penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi.

1 PEROLEHAN DAN SUMBER BIL 1 2 3. 4. 6 7 8 9 9 10 AKTIVITI OLAH RAGA SEPAK TAKRAW PING PONG BOLA BALING BOLA SEPAK PETANQUE PERALATAN LATIHAN/ PERTANDINGAN LAINLAIN JUMLAH Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 15 . 5.

bahas.4. berpidato.1.4 STRATEGI 4. forum. pertandingan . bertanggungjawab. Memupuk sifat-sifat murni seperti bertolak ansur. 4. 4.3. bekerjasama. pidato.2. agama dan negara. pameran dan pertunjukan. 4. kerana ramai ahli yang terlibat degan latihan pancaragam dan lain-lain yang memerlukan mereka membuat latihan intensif.5.2. 5.1 MATLAMAT Membimbing pelajar-pelajar SMK Perantau Damai agar menjadi warga negara yang dapat memberikan sumbangan yang berfaedah kepada sekolah. Oleh itu kehadiran dan penglibatan mereka agak tidak memuaskan. deklamasi sajak dan sebagainya. Ada antara ahli yang menyertainya bukan kerana minat. Menggalakkan ahli-ahli menyertai pertandingan dalam atau luar sekolah.2 OBJEKTIF i ii iii iv v Meningkatkan prestasi pelajar-pelajar sekolah dalam pertandingan-pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib-Johan. Memberi peluang kepada pelajar menyerlahkan bakat dan sifat kreatif mereka dalam bidang penulisan.3 PERMASALAHAN i ii 5. memudahcara serta menunjukkan teknik / kemahiran tertentu dalam penulisan. Membolehkan pelajar-pelajar memaksimumkan penggunaan masa yangberfedah dan mendapat kemahiran tertentu.2 BIDANG TUGAS : PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN 5.2. pantun. masyarakat .2. Sukar mendapatkan kehadiran yang penuh. pidato. Menjemput tenaga pengajar yang mahir dari luar untuk mengajar. Membimbing sahsiah pelajar sekolah yang cemerlang di samping kecemerlangan akademik. choral speaking dan lain-lain untuk mendedahkan teknik / kemahiran sedemikian kepada ahli-ahli.2. berbahas dan sebagainya. Mengadakan program-program khas untuk pertandingan-pertandingan peringkat negara. Mendapatkan rakaman pita video tentang kemahiran tertentu seperti bahas. Membolehkan pelajar menguruskan persatuan / kelab. hormat menghormati. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 16 . berdaya saing tinggi dan berdisiplin 5. membimbing.

Bahas Bahasa Melayu Ppm 2.2010 2009 BIL 1 PERSATUAN / KELAB BADA Majlis Tadarus Alquran 1. Pertandingan Khat 5.Bahas Piala Jemputan Uia PERSATUAN B.5. MELAYU Forum Remaja Pidato Piala Diraja Pesta Pantun PERSATUAN BAHASA INGGERIS Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Pertandingan Scrabble KELAB KEUSAWANAN Kuiz Pengguna PERSATUAN SAINS & MATEMATIK Kuiz Sains Nasional Pertandingan Projek Sains Kejuruteraan Negeri Pertandingan Teknologi Pelancaran Roket Johan Johan Johan Johan Johan Penyertaan Penyertaan Johan Penyertaan Penyertaan Penyertaan Johan Johan Johan Naib Johan N Johan Ketiga Ketiga N Johan N Johan N Johan Johan Peringkat Daerah Peringkat Negeri Peringkat Kebangsaan Peringkat Daerah Peringkat Negeri 2010 Peringkat Zon Peringkat Kebangsaan Johan N. Syarahan Agama 3. Bahas Piala Menteri Besar 3. Tilawah Alquran 2.2..5 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN PERSATUAN DAN KELAB 2009 . Hafazan 4. Inggeris Ppm 2.Bahas B. Kuiz Koperasi KELAB DEBAT BAHASA INGGERIS 1.Johan Johan Johan Johan Ketiga Ketiga Johan Johan Johan Johan 2 3 N Johan N Johan N Johan 4 5 6 7 Johan Ketiga Johan Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 17 . Bahas Piala Dato’ Wira BAHASA MELAYU 1. Nasyid KOPERASI 1.

2009 BIL 8 9 PERSATUAN / KELAB KELAB IT Maxis/Star .cyberlinq KANIVAL SLAD Pertandingan Dikir Barat Pertandingan Nasyid BRIGED SENI Tarian Nyayian Solo Koir Caklempong Peringkat Daerah Peringkat Negeri Peringkat Kebangsaan Johan Peringkat Daerah Peringkat Negeri 2010 Peringkat Zon Peringkat Kebangsaan Johan Ketiga Saguhati Johan Ketiga Penyertaan Penyertaan Johan 10 Johan Johan Johan Johan JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN KELAB / PERSATUAN Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 18 .

Kelab BSB PELANCONGAN PENGGUNA SETIA KOMPUTER AGAMA ISLAM KHB/ERT SAINS & MATEMATIK SEJ & GEOGRAFI AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pendebat Utama Pemilihan Pendebat Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung J X X X F M A M J J O S O N D KOS X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 19 .

Strategi Pelaksanaan latihan berterusan. Melahirkan pelajar yang berketrampilan berbahasa. Melahirkan pelajar yang berketrampilan berbahasa. 3. 3 4. pemantauan dan motivasi yang berterusan latihan berterusan. 4. 2. Dorongan yang berterusan. 3. menyediakan kemudahan untuk berlatih. mengundang jurulatih yang berwibawa. Latihan yang konsisten. 2. mengundang jurulatih yang berwibawa. 3. Pertandingan Johan Kebangsaan 1. Berani meluahkan idea. Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Menjadi Johan Kebangsaan dalam drama bahasa Inggeris. pemantauan dan motivasi yang berterusan 2010-2013 Jurulatih pasukan Guru debat dan bahas bahasa Melayu Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Diisi selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. 2. 1. 3. Menjadi Johan 1. 3. pemantauan dan motivasi yang berterusan Tempoh 2010 -2013 Pelaksana Jurulatih pasukan Guru debat dan bahas bahasa iInggeris Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Pemantauan Diisi selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 1. mengundang jurulatih yang berwibawa. Berani meluahkan idea. Inggeris ( Hari Kecemerlangan Sekolah Berasrama Penuh ) Matlamat Menjadi johan SBP Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Inggeris Objektif 1. Pemilihan lagu yang sesuai. Pelajar belajar mengadaptasi skrip dalam kehidupan. Bahas Bahasa Melayu Menjadi johan SBP Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Melayu 1. 2010 Jurulatih pasukan Diisi selepas Diisi selepas Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 20 . 2010 Jurulatih pasukan Guru drama yang rajin dan komited Guru kanan kokurikulum Diisi selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan berterusan. menyediakan kemudahan untuk berlatih. 4.Pelan Strategik Pengurusan Kelab dan Persatuan 2010 Bidang Pelan Strategik Bahas B. menyediakan kemudahan untuk berlatih. 2. 2. skrip yang baik dan pemilihan pelakon yang berkarisme. Bersemangat untuk bertanding 1. Bersemangat untuk bertanding 1. 4. 2.

3. 4. 3. Strategi Pelaksanaan Latihan yang konsisten Dorongan yang berterusan Kemudahan latihan yang baik Bekerjasama dalam kumpulan Tempoh Pelaksana Guru drama yang rajin dan komited Guru kanan kokurikulum Pemantauan pemantauan Penilaian selesai aktiviti. 5. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 21 . Objektif kebangsaan. Menyemai budaya bersih dalam hiburan Menyampaikan dakwah melalui lagu 2.Bidang Pelan Strategik Nasyid Matlamat 2.

4. 5.3 BIDANG TUGAS: PENGURUSAN UNIT BERUNIFORM Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 22 . 6 7 8 9 BSB PELANCONGAN PENGGUNA SETIA KOMPUTER KHB/ERT SAINS & MATEMATIK AGAMA ISLAM SEJARAH & GEOGRAFI AKTIVITI AKTIVITI PERTANDINGAN LAIN-LAIN JUMLAH 5.1 ANGGARAN PERUNTUKAN BIL 1 2 3.

3.1 MATLAMAT i ii iii iv v Melahirkan pelajar bertanggungjawab dan berdisiplin.2 OBJEKTIF i ii iii iv v vi 0 i ii 1 Pelajar dapat menggunakan masa lapang dengan baik. 2 5. Pelajar dapat melatih diri untuk bertanggungjawab dan berdisiplin. 5. Melatih bakat kepimpinan di kalangan pelajar.3 PERMASALAHAN Sukar mendapatkan pakaian sragam yang lengkap/mencukupi kerana agak mahal. Ada antara pelajar yang menyertainya bukan kerana benar-benar minat menyebabkan kehadirannya kurang memuaskan. 5.5. Melatih pelajar menggunakan masa lapang dengan baik dan berfaedah. Pelajar dapat mengasah bakat kepimpinan mereka. Membolehkan pelajar berinteraksi secara harmoni ntara satu sama lain. kebangsaan maupun antarabangsa. Membolehkan pelajar mewkili sekolah hingga ke peringkat negeri. Pelajar dapat melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan.4 STRATEGI Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 23 . Meningkatkan prestasi pelajar dalam pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib Johan.3.3.3. Pelajar dapat melatih diri saying-menyayangi antara satu sama lain dan menghargai hak orang lain.

Mendapatkan penaja bagi membantu pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk membeli pakaian seragam yang lengkap.3. Mendapatkan jurulatih bertauliah dari luar sepereti pihak polis. kawat dan lain-lain. Memberi peluang kepda pelajar-pelajar menyertai seberapa banyak pertandingan di peringkat daerah. tentera dan lain-lain. 5.5 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN BADAN BERUNIFORM 2010 -2013 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 24 . negeri dan kebangsaan.i ii iii iv Memperbanyakkan pertandingan antara Unit Beruniform di peringkat sekolah seperti perkhemahan.

2009 BIL 1 2 3 4 5 6 KRS PUTERI ISLAM KADET POLIS PANDU PUTERI RENJER PENGAKAP Penyertaan Penyertaan Penyertaan BADAN BERUNIFORM Peringkat Daerah Peringkat Negeri Johan Peringkat Kebangsaan Emas SUKMA N Johan Johan N Johan N Johan Johan Johan Peringkat Daerah 2010 Peringkat Negeri Johan Peringkat Kebangsaan N Johan Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 25 .

1 ANGGARAN PERBELANJAAN PERALATAN/ BAHAN AKTIVITI/ LATIHAN BIL 1 2 3. 4. 5. 6 KRS AKTIVITI PERTANDINGAN LAIN-LAIN JUMLAH PUTERI ISLAM KADET POLIS PANDU PUTERI RENJER PENGAKAP Pelan Strategik Pengurusan pasukan Badan Beruniform 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 26 .

2. Pemantauan Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. Latihan yang konsisten Jurulatih yang berwibawa. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. menyediakan kemudahan yang diperlukan. Melahirkaninsan yang lebih seimbang. Tempoh 2006 -2009 Pelaksana Pelajar kadet Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. • Menjadi johan pertandingan kawad peringkat kebangsaan. 3. menyediakan kemudahan yang diperlukan. KADET REMAJA Menjadikan Kadet yang berdisiplin memamuhi peraturan.Bidang Pelan Strategik Pengurusan KADET POLIS Matlamat Menjadikan Kadet yang berdisiplin memamuhi peraturan. • • SILAT Menjadikan insant yang berdisiplin memamuhi peraturan. Mahir mempertahankan diri Sentiasa bersedia untuk menjaga keselamatan. 5. 2. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. Berdisiplin dan mematuhi peraturan kolej. Strategi Pelaksanaan latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. Melahirkaninsan yang lebih seimbang. Objektif Menjadi johan pertandingan kawad peringkat kebangsaan. SEPULUH HAK PELAJAR DALAM SUKAN Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 27 . Berdisiplin dan mematuhi peraturan kolej. 1. 2006 -2009 Pelajar kadet Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi . 1. 3. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. Pemantauan yang berterusan 2006 Jurulatih Guru penyelaras Guru kanan kokurikulum Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi Kem latihan dan kemahiran yang sesuai. Berdisiplin dan mematuhi peraturan Latihan dan kefahaman tentang disiplin. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. 4.

3. Hak untuk mendapat peluang yang adil dan saksama untuk berusaha ke arah kejayaan. SASARAN KERJA TAHUNAN 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 28 . 9. 4. Hak untuk mengambil bahagian.1. 6. Hak untuk membuat persediaan yang sewajarnya sebelum penyertaan. Hak untuk mendapat keseronokan apabila terlibat dalam aktiviti sukan. Hak untuk mengambil bahagian bersesuaian dengan kebolehan dan kematangan masing-masing. 8. Hak untuk mendapat bimbingan dan kepimpinan daripada orang dewasa yang berpengalaman. Hak untuk dilayan sebagai individu yang bermaruah. Hak untuk melibatkan diri dalam persekitaran yang selamat dan sihat. 5. 2. 10. 7. Hak untuk berkongsi kepimpinan dan dalam membuat keputusan. Hak untuk bermain sebagai seorang kanak-kanak atau remaja dan bukannya seperti orang dewasa.

negeri dan kebangsaan bagi perkara berikut ii. Majalah 2 Menyediakan Perancangan Program Kecemerlangan Kokurikulum Tahun 2006 bagi : i. ix. v. Khidmat Masyarakat. vii. Majalah viii. Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Koperasi KTK Berhad Program Pengantarabangsaan Penyelidikan dan Pembangunan Sekali Januari Akan disiapkan selepas Mesyuarat Guru 1/2006 ( Minggu Pertama Januari ) vii. vi. Penyelidikan dan Pembangunan Khidmat Masyarakat. KUANTITI KOS Sekali CATATAN viii. iii. vi. iii. v.PENGURUSAN KOKURIKULUM JADUAL PELAKSANAAN Januari BIL 1 AKTIVITI Menyediakan analisa pencapaian kokurikulum 2006 bagi peringkat daerah. iv. Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Koperasi KTK Berhad Program Pengantarabangsaan. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 29 . ii. iv.

Sekali Sekali Akhir tahun Sepanjang tahun Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 30 . Menentukan keselamatan pelajar semasa aktiviti dijalankan. vi. xi. Menyediakan draf surat akuan kokurikulum x. Bendahari dan guru persatuan ) viii. Setiausaha. iv. v. iii. KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Dengan kerjasama unit Sukan JPNS. Dua kali Berterusan 2 kali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Awal dan semester 1 dan 2 Januari Sepanjang tahun Sepanjang tahun Januari vii.BIL 3 AKTIVITI Mengurus dan Menyelaras Program Kokurikulum i. Menentukan semua stok dan peraltan disimpan dengan baik dan rekod dikemaskinikan ix. Kursus Pengurusan Kepimpinan ( Pengerusi . ii. semakan untuk semua tingkatan untuk tingkatan lima ( 5 ) Menyediakan anggaran pendapatan dan perbelanjaan tahunan berdasarkan peruntukan yang ada. Taklimat Kokurikum Pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ( Baru ) Sesi pemilihan pemain baru ( pelapis / bakat baru Khususnya permainan utama seperti Bola jaring dan Bola Keranjang Mesyuarat Induk Kokurikulum Memilih ahli jawatankuasa Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum Menetukan jadual aktiviti kokurikulum.

2. Kelab dan Persatuan 4.1 4.6 4.2.1.7 4.8 4.11 Perjumpaan dan aktiviti kelab Pertandingandrama bahasa inggeris Hari koperasi Hari Kecemerlangan Kokurikulum Karnival bahasa ketiga Pertandingan.4 4. Peperiksaan Literasi Komputer.1.1. MSSNS. Piala Menteri Besar.1 Sukan dan Permainan 4.2 4.7 4.10 4.2.2.5 4.2.1.2.5 4.9 4.2.1.2.4. KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Sepanjang tahun Sekali Mengikut peringkat Mengikut peringkat Sekali SBP Zon Selatan dan kebangsaan Sekali sebulan Sekali Sekali Sepanjang tahun Februari Mengikut peringkat Julai Mengikut peringkat Sepanjang tahun Februari Mac Sepanjang tahun JK Pengelola ( SMKA SHAM ) Sepanjang tahun. MSSM.2 Latihan rumah dan permainan Kejohanan olahraga KTK Kejohanan Olahraga MSSDSU Pertandingan permainan peringkat MSSDSU. Pertandingan tilawah al Quran Pertandingan Inovasi sains SBP/ Intel Pertandingan debat PPM.2 4.2. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 31 . Dato’ Wira.BIL 4 AKTIVITI Pelaksanaan dan pemantauan Program Kokurikulum 4. kuiz dan pidato umum.1 4. 4.2. SBP Pertandingan Piala Priemier Bola jaring dan Hoki Pertandingan Piala Tuanku Ampuan Najihah Pertandingan Bola Keranjang PPM Pertandingan antara rumah.6 4.8 4.3 4.1.3 4.1.2.1. Pertandingan muzik.

4. Sepanjang tahun Pertandingan kawad kaki Perkhemahan kokurikulum.4 Program Pengantarabangsaan 4.BIL 4. Ke Perancis Berdasarakan Mou yang ditandatangani.1 4.3 Badan Beruniform Perjumpaan ahli 4. Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2006 Penghargaan dan Penganugerahan 6.5 Badan Beruniform Terbaik Kelab Terbaik Sukan dan Permainan Terbaik Pencapaian Kokurikulum Terbaik Keseluruhan Pencapaian Negeri & Kebangsaan Dua kali Akhir semester 1 Akhir semester 2 Menghantar setiap laporan ke Unit SBP Putrajaya.2 AKTIVITI KUANTITI KOS Sepanjang tahun Sepanjang tahun Mengikut peringkat Sekali Berdasarkan perkembangan semasa. Pertandingan pancaragam 4.3 5 6 Program Raffles Girls School.4.1 6.2 6.3. negeri dan kebangsan.4 6.4. Singapura / KTK Program Akashi Nishi. Sekali Sekali Sekali Sekali Berdasarkan Pencapaian Sekali Akhir semester 2 7 Menyediakan post Mortem dan program tindak susul kokurikulum bagi tahun 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 32 . dan ditanggung oleh pelajar dan sekolah serta PIBG JADUAL PELAKSANAAN Mei dan oktober CATATAN Pertandingan peringkat daerah.3 6. Jepun Lawatan Bahasa Ketiga.2 4.

Bendahari dan guru persatuan ) Pengurusan Stok & Inventori Pertandingan Inovasi sains SBP/ Intel Perkembangan Staf Kursus kepegawaian/kejurulatihan Klinik kecemerlangan Kokurikulum Menyediakan draf surat akuan kokurikulum Anggaran Pendapatan Dan Perbelanjaan Latihan Permainan/Sukan Latihan Unit Berunifom x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x X X X X X x X X X X X X x x x x x x x x x x x x x X x X X X X FEB MAC APR MEI JUN X JUL OGO SEP OKT X NOV DIS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 33 .CARTA GANTT UNIT KOKURIKULUM KOLEJ TUNKU KURSHIAH 2006 BULAN BIL AKTIVITI JAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Mesy JK Kokurikulum Mesy Pembangunan Kokurikulum Pelaporan Tahunan Taklimat Kokurikum Pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ( Baru ) Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum Kursus Pengurusan Kepimpinan ( Pengerusi . Setiausaha.

BULAN BIL AKTIVITI JAN 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Kejohanan Olahraga Sekolah Program RGS KTK Pertandingan sukan dan Permainan Pertandingan kelab dan Persatuan Hari Kokurikulum Pertandingan Pancaragam Hari Kecemerlangan SBP Zon Selatan / Keb Perkhemahan Tahunan Hari koperasi Peperiksaan Literasi Komputer. Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2006 Penganugerahan & Penghargaan Program Pengantarabangsaan Program Khidmat Masyarakat Post Mortem Dan Program Tindak Susul Kokurikulum x x x x x x x x X X x x X X x X x x FEB x x x x x x x x x x x x x x x x x x x MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT NOV DIS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 34 .

Disediakan Oleh HASHIM OSMAN GPK KOKURIKULUM Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 35 .