DISEDIAKAN OLEH

:

SALMIAH ISHAK GPK KOKURIKULUM

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

1

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

2

SMK PERANTAU DAMAI PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM TAHUN 2010 Falsafah Unit Kokurikulum Untuk melahirkan pelajar-pelajar yang sedar bahawa pencapaian kecemerlangan serta pembudayaan kegigihan, ketahanan mental serata fizikal, kemuliaan rohani dan penghayatan nilai-nilai murni adalah berterusan demi melahirkan ahli-ahli masyarakat yang unggul yang bakal menangani masa depan bangsa dan negara. VISI Unit Kokurikulum SMK Perantau Damai berusaha untuk melahirkan para pelajar sekolah yang berilmu, cergas dan berwatak. Selaras dengan Dasar Pelajaran Kebangsaan MISI Usaha Unit Kokurikulum SMK Perantau Damai melaksanakannya melalui pemantauan dan pengukuhan pengayaan aktiviti kokurikulum berlandaskan kepada pencapaian akademik selaras dengan falsafah Badan Sihat Otak Cergas Budaya fikir, Bersifat global, Berdaya pimpin bertaraf dunia . Berpaksikan nilai-nilai murni selaras dengan matlamat Falsafah Pendidikan Negara

Perancangan Strategik Kokurikulum 2013

3

Mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang bermakna dan berfaedah. 1 Penolong Kanan Kurikulum bertanggungjawab kepada Pengetua untuk mencapai Dasar Pendidikan Kebangsaan melalui pemantapan pengurusan Kokurikulum. serta unit badan beruniform dan koperasi sekolah. disamping mempunyai ciri-ciri intelek. berdisiplin. MATLAMAT Aktiviti Kokurikulum . Meningkatkan minat. 2. membina sahsiah bersepadu dari aspek psikomoto.4 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 4 .3 2. 0 Adalah menjadi matlamat Kolej untuk melahirkan insan yang seimbang dengan melatih mereka menggunakan masa lapang yang optima serta memberi kegembiraan dan kesejahteraan.1. bertanggungjawab . SMK Perantau Damai adalah dengan matlamat untuk: 2 2. persatuan dan kelab. Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar. PENDAHULUAN Smk Perantau Damai merupakan sebuah Sekolah harian yang bertanggung jawab bukan hanya semata-mata untuk mencapai kecemerlangan akademik anak-anak didiknya. kognitif dan afektif. taat setia. tetapi juga memupuk dan menerapkan sahsiah mereka yang cemerlang. jujur dan bersih. Hasrat ini dapat dipupuk melalui aktiviti kokurikulum yang menjadi wadah untuk meningkatkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar.1 Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan bakal-bakal pemimpin negara bertaraf dunia yang beriman. Bidang tanggungjawab merangkumi pengurusan aktiviti sukan dan permainan. 3 4 5 2. logik. bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi. beradab. berdikari dan berimaginatif.2 2.

Perancangan Strategik Kokurikulum .2.6 4.2.5 4.2 3.1 4.2. Untuk meningkatkan disiplin pelajar melalui penyemaian dan pemupukan nilai dan sikap positif selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara dan Rukunegara Meningkatkan keseimbangan antara perkembangan mental dengan perkembangan social. 6 7 4. pelajar dengan guru dan kakitangn.3 4. Pemantauan yang dibuat antara lain merangkumi aspek: 4.1 Pemantauan aktiviti kokurikulum adalah dilakukan dengan bantuan Penyelaras Sukan & Permainan. sekolah dengan ibubapa dan masyarakat PEMANTAUAN 4.5 4. Penyelaras Persatuan & Kelab dan Penyelaras Badan Beruniform.2.2.1 3. jasmani. Pengisian Wawasan Pendidikan Negara dan Wawasan Negara.3.4 3.2 Membentuk sifat berdikari dan kepimpinan yang tersusun dari segi pengurusan serta tanggungjawab kepada diri. minat dan bakat pelajar kearah kecemerlangan kokurikulum berpandukan Falsafah Pendidikan Negara .2 4.7 4. SMK Perantau Damai adalah bertujuan untuk: 3.8 4.9 Kehadiran/Keahlian Penyertaan/ Penglibatan Kemudahan dan Peralatan Perjalanan Aktiviti Kokurikulum Kewangan Matlamat/Objektif Perlembagaan/ Peraturan Disiplin dan Keselamatan Tenaga Luar Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 5 .2. Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar untuk meningkatkan suasana sekolah yang lebih menarik dan menggembirakan dalam usaha melahirkan budaya sekolah yang unggul dan seterusnya mencapai matlamat Meningkatkan penglibatan kerjasama dan sumbangan dua hala antara pelajar dengan pelajar. OBJEKTIF Sejajar dengan objektif Falsafah Pendidikan Negara.2.4 4.2. sekolah.3 3.2. masyarakat dan negara.

V.1 MATLAMAT i. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 6 . II. Menanamkan kesedaran positif terhadap sukan di kalangan pelajar-pelajar dan sukan dianggap sebagai keperluan jasmani dan rekreasi. Untuk membentuk satu pasukan sukan dan permainan Sekolah yang berkaliber dan dapat menaikkan nama Sekolah Melahirkan ahli sukan/ pemain Sekolah yang cergas dan berkebolehan dalam permainan dan sukan. Membolehkan pasukan sukan / pemain Sekolah . ii. Membolehkan pelajar-pelajar mengetahui tentang strategi dan peraturan permainan/sukan.1. iv. Mengenalpasti pemain / ahli sukan yang berpotensi dan menggalakkan mereka mewakili Sekolah. Mendedahkan pelbagai permainan dan sukan di kalangan pelajar-pelajar Sekolah. menjadi johan dalam pertandingan peringkat MSSNS. iii.5.MSSM dan SUKMA. mahir dari segi taktik dan mampu memberi tentangan hebat kepada pihak lawan. VI. PERANCANGAN STRATEGIK 5. v.1 BIDANG TUGAS: 5. PENGURUSAN SUKAN DAN PERMAINAN 5. Melahirkan pemain/ ahli sukan yang berdisiplin dan bertanggungjawab. Membolehkan pelajar-pelajar menguasai kemahiran-kemahiran asas dalam permainan / sukan serta meningkatkan prestasi mereka.1. bersemangat. III. Membolehkan pelajar-pelajar mengurus serta mengelolakan pertandingan antara rumah atau kelas dengn baik. Mewujudkan satu pasukan permainan / olahraga yang berwibawa. Daerah dan Negeri. mantap. VII.2 OBJEKTIF I. IV. Melahirkan ramai ahli sukan/ pemain Sekolah yang mewakili daerah/ negeri dalam MSSNS.

iii Tidak ramai pelajar terlibat secara aktif apabila berada di Tingkatan 5. v Mengatur lebih banyak perlawanan persahabatan dengan pasukan luar untuk mendapatkan pengalaman dalam permainan.1. vi Mengutamakan latihan-latihan berbentuk kemahiran. v Jadual harian terlalu padat menyebabkan masa latihan agak pendek iaitu 1 jam 2 kali seminggu.0 5. vi Pelajar kurang mahir dari segi teknik dan strategi permainan. iii Menggalakkan pertandingan peringkat rumah dan kelas untuk mengvungkil lebih ramai bakat-bakat baru. ii Menjemput pakar-pakar yang mahir di dalam bidang sukan dan permianan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar-pelajar akan masa depan sukan di alaf baru. viii Memberi pendedahan tentang kemahiran aas sukan / permainan kepada pelajar tingkatan 1 melalui mata pelajaran PJK ix Mengadakan pasukan pelapis.3 PERMASALAHAN i Pelajar yang sama merupakan pemain dan ahli sukan Sekolah. Ini menimbulkan perebutan pemain untuk permainan tertentu seperti Sepak Takraw dan Bola Sepak. iv Memberi insentif/bantuan kepada pelajar-pelajar yang mewakili Sekolah atau negeri agar mereka lebih komited.1. viii Tekanan daripada ibubapa yang lebih menitikberatkan pencapaian akademik 1 5. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 7 . Pemain terlalu bergantung kepada jurulatih.4 STRATEGI i Merancang program menyeluruh – pendedahan dan penglibatan latihan berterusan untuk jangka panjang dan jangka pendek. vii Kurang mempunyai ketahanan dan keyakinan diri terutama semasa menghadapi tekanan dalam sesuatu pertandingan penting. vii Menyediakan lebih banyak kemudahan kepada pelajar yang berpotensi. iv Guru penasihat kurang mahir / berpengalaman dlam permainan / sukan yang dipertanggungjawabkan. ii Pelajar yang sama terlibat dalam lebih daripada satu permainan.

5. Meningkatkan kemahiran dan teknik-teknik (SEMASA PERTANDINGAN) Mengekalkan tahap kecergasan dan fizikal Meningkatkan persefahaman kumpulan / kerjasama kumpulan Mengadakan perlawanan persahabatan dan strategi permainan Penyertaan pertandingan (SELEPAS PERTANDINGAN) Latihan ringan Permainan rekreasi Menganjurkan pertandingan untuk mencungkil bakat-bakat baru Mengadakan pertandingan persahabatan. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 8 .5 PROGRAM I.1. FASA 1 (SEBELUM PERTANDINGAN) i ii II. penumpuan kepada daya tahan fizikal dan kemahiran-kemahiran asas. FASA 3 i ii iii iv Pembinaan kecergasan fizikal. FASA 2 i ii iii iv III.

Pelan strategik pengurusan Kokurikulum 2010-2013 Jangkamasa pelaksanaan Program Pengurusan Kokurikulum 1. Memastikan semua guru dapat menjalankan tugas dengan cekap dan berkesan. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Meningkatkan kebolehan mengurus AJK Tertingi tara 1. Mengenalpasti penceramah dan fasilitator. Mengenalpasti peserta. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 9 . Takwim tahunan / jadual waktu gerakkerja / aktiviti / lokasi disediakan.Persatuan dan kelab Objektif Strategi Pelaksanaan Pelaksana Pemantauan Penilaian 1. Fail / Manual pengurusan. Mengenalpasti peserta.Pasukan pakaian seragam . 1. kemudahan dan tempat Mac Guru-guru penasihat persatuan GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. mesyuarat jawatankuasa 2 kali. 1. mesyuarat kokurikulum 2 kali. buku laporan disediakan dan dilengkapkan oleh guru 4. 2. Mac Setiausaha sukan Pengurus pasukan / jurulatih Ketua guru rumah GPK Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. 1. 2. kemudahan dan tempat. Januari Januari Januari / Julai Januari / Jun Januari / Jun Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga GPK Kokurikulum Diisi selepas selesai aktiviti. Disket. 5. 2. 3.Sukan dan permainan . Mengendalikan Buku Laporan dan Fail Kewangan 1. Meningkatkan kualiti pengurusan ketiga-tiga bidang iaitu .

1. Jangkamasa pelaksanaan Januari – Oktober Pelaksana Guru penasihan persatuan Pemantauan GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. pertandingan / perlawanan • • • • MSSM Rompin MSSM Pahang MSSM PPD/JPNP/PERTUBUHAN LUAR. 3. Edaran maklumat semasa pendaftaran pelajar. 4. pengurusan dan pencapaian pelajar dan guru dalam kegiatan kokurikulum. Taklimat semasa Minggu orientasi. 2. Mengenalpasti senarai bahan yang perlu ditambah 2. 3. Latihan asas dan sesi latihan tambahan. Pemilihan peserta lebih teliti menerusi uji bakat dan latihan. Sistem peminjaman bahan. Pelaksanaan Hari Q Oktober GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Pengetua Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Post Mortem 1. Menyelenggara bahan. 2. 4. pertandingan antara rumah / kelas dan badan beruniform 3. Januari Januari / Februari GPK Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Guru Penasihat Kokurikulum Setiausaha Kokurikulum Menambah bilangan pelajar yang berjaya dalam peringkat Negeri Kebangsaan Antarabangsa Program Kecemerlangan 1. Hebahan dan pengumuman. Memanam kesedaran / kepentingan aktiviti kokurikulum kepada diri pelajar. Mengenalpasti pemenang. Menanamkan minat kepada aktiviti kokurikulum.Program Objektif Memastikan semua pelajar dapat kemudahan peralatan Strategi Pelaksanaan 1. 2. Mengiktiraf dan menghargai kehadiran. Mesyuarat agung persatuan 4. Januari hingga Oktober Guru-guru penasihat Semua pelajar GPK Kokurikulum Guru-guru penasihat Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 10 . Bilik pengurusan stor dan stok sukan.

Bawah 18 th. Bawah 18 th. Bawah 15 th. Bawah 18 th. SUKAN / PERM AINAN OLAHRAGA PASUKAN Bawah 15 th. Bawah 15 th. Bawah 18 th. Bawah 18 th. Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Naib Johan Separuh Akhir Separuh Akhir Emas Kelima Johan Johan Johan Johan Johan Johan N Johan N Johan Emas Johan Naib Johan MSSD MSSM P MSSM Gangsa Gangsa SUKMA / ASEAN MSSD Johan Johan Johan MSSNS N Johan N. Bawah 15 thn Bawah 18 thn Bawah 15 th. Johan N Johan 2010 MSSM SUKMA / ASEAN 2 SEPAK TAKRAW 3 PING PONG 4 BOLA BALING 5 BOLA SEPAK 6 PETANQUE Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 11 .6 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN PERMAINAN DAN OLAHRAGA 2009 / 2010 2009 BIL 1.1. Bawah 15 th.5.

5.7 Jadual Aktiviti dan Pelaksanaan JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN PERMAINAN SUKAN Olahraga Sepak Takraw Ping Pong Bola Baling Bola Sepak Pentanqe AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pemain Utama Pemilihan Pemain Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung X J X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X F M A M J J O S O N D KOS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 12 .1.

Tempoh 2010 -2013 Pelaksana Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Pemantauan Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 3. mengukur pencapaian pelajar dalam acara larian. pertandingan antara rumah 8. latihan daya tahan 5. latihan kelembutan 6. Menambah pengetahuan pelajar tentang olahraga 5. Tayangan video 2. latihan daya tahan 5. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 3. 2010 -2013 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan olhraga Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. latihan bebanan 4. pertandingan antara rumah 8. latihan bebanan 4. Strategi Pelaksanaan 1. Menambah bilangan ahli 3. latihan ketangkasan 7. Penyertaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 4. latihan daya tahan 7. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. latihan bebanan 6. latihan kelembutan 2010 -2013 Setiausaha sukan Pengurus psukan / jurulatih Ketua guru rumah Ahli pasukan Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. lempar cakera dan lompat tinggi. Latihan kecergasan 3. penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. latihan kelembutan 6. Penyertaaan yang menyeluruh di kalangan pelajar 4. lompatan. Merentas Desa Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2. latihan ketangkasan 7. Latihan kecergasan 5. menambah bilangan pelajar yang berjaya mendapat markah penuh dalam ujian tara 1. Latihan kecergasan 3. Ujian tara Menjadikan acara ujian tara sebagai acara yang dapat membawa manfaat kepada pembangunan pelajar 2.Pelan strategik pengurusan sukan 2010-2013 Bidang Pelan Strategik Pengurusan Olahraga Matlamat Menjadikan sukan olahraga sebagai acara sukan yang membawa manfaat kepada pembangunan insan pelajar. Menarik minat pelajar dalam sukan olahraga. Tayangan video 4. Tayangan video 2. Objektif 2. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 13 . Menarik minat pelajar menyerti acara merentas desa 3.

penyertaan ke pertandingan peringkat yang lebih tinggi. pertandingan antara rumah 10. Tempoh Pelaksana olhraga Pemantauan Penilaian Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 14 . latihan ketangkasan 9.Bidang Pelan Strategik Matlamat Objektif Strategi Pelaksanaan 8.

1 PEROLEHAN DAN SUMBER BIL 1 2 3. 6 7 8 9 9 10 AKTIVITI OLAH RAGA SEPAK TAKRAW PING PONG BOLA BALING BOLA SEPAK PETANQUE PERALATAN LATIHAN/ PERTANDINGAN LAINLAIN JUMLAH Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 15 . 4. 5.

Membimbing sahsiah pelajar sekolah yang cemerlang di samping kecemerlangan akademik.2 OBJEKTIF i ii iii iv v Meningkatkan prestasi pelajar-pelajar sekolah dalam pertandingan-pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib-Johan. Mengadakan program-program khas untuk pertandingan-pertandingan peringkat negara. hormat menghormati. choral speaking dan lain-lain untuk mendedahkan teknik / kemahiran sedemikian kepada ahli-ahli. 5. membimbing.1 MATLAMAT Membimbing pelajar-pelajar SMK Perantau Damai agar menjadi warga negara yang dapat memberikan sumbangan yang berfaedah kepada sekolah.3. berdaya saing tinggi dan berdisiplin 5. agama dan negara. Oleh itu kehadiran dan penglibatan mereka agak tidak memuaskan. Membolehkan pelajar menguruskan persatuan / kelab. berbahas dan sebagainya. forum. Ada antara ahli yang menyertainya bukan kerana minat. pidato. pantun.1.2.2. masyarakat .2 BIDANG TUGAS : PENGURUSAN KELAB DAN PERSATUAN 5.3 PERMASALAHAN i ii 5. kerana ramai ahli yang terlibat degan latihan pancaragam dan lain-lain yang memerlukan mereka membuat latihan intensif.2. 4. Menggalakkan ahli-ahli menyertai pertandingan dalam atau luar sekolah. bertanggungjawab. bahas. Memberi peluang kepada pelajar menyerlahkan bakat dan sifat kreatif mereka dalam bidang penulisan. pidato.4.4 STRATEGI 4. berpidato. Sukar mendapatkan kehadiran yang penuh. pameran dan pertunjukan. pertandingan . Menjemput tenaga pengajar yang mahir dari luar untuk mengajar. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 16 . 4. deklamasi sajak dan sebagainya. Mendapatkan rakaman pita video tentang kemahiran tertentu seperti bahas. 4.2. bekerjasama.5. Membolehkan pelajar-pelajar memaksimumkan penggunaan masa yangberfedah dan mendapat kemahiran tertentu.2. memudahcara serta menunjukkan teknik / kemahiran tertentu dalam penulisan. Memupuk sifat-sifat murni seperti bertolak ansur.

Pertandingan Khat 5.5.2010 2009 BIL 1 PERSATUAN / KELAB BADA Majlis Tadarus Alquran 1.2. Bahas Piala Menteri Besar 3.5 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN PERSATUAN DAN KELAB 2009 .. Syarahan Agama 3. Tilawah Alquran 2. Nasyid KOPERASI 1. Bahas Piala Dato’ Wira BAHASA MELAYU 1. MELAYU Forum Remaja Pidato Piala Diraja Pesta Pantun PERSATUAN BAHASA INGGERIS Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Pertandingan Scrabble KELAB KEUSAWANAN Kuiz Pengguna PERSATUAN SAINS & MATEMATIK Kuiz Sains Nasional Pertandingan Projek Sains Kejuruteraan Negeri Pertandingan Teknologi Pelancaran Roket Johan Johan Johan Johan Johan Penyertaan Penyertaan Johan Penyertaan Penyertaan Penyertaan Johan Johan Johan Naib Johan N Johan Ketiga Ketiga N Johan N Johan N Johan Johan Peringkat Daerah Peringkat Negeri Peringkat Kebangsaan Peringkat Daerah Peringkat Negeri 2010 Peringkat Zon Peringkat Kebangsaan Johan N.Johan Johan Johan Johan Ketiga Ketiga Johan Johan Johan Johan 2 3 N Johan N Johan N Johan 4 5 6 7 Johan Ketiga Johan Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 17 . Bahas Bahasa Melayu Ppm 2.Bahas B. Hafazan 4. Kuiz Koperasi KELAB DEBAT BAHASA INGGERIS 1. Inggeris Ppm 2.Bahas Piala Jemputan Uia PERSATUAN B.

2009 BIL 8 9 PERSATUAN / KELAB KELAB IT Maxis/Star .cyberlinq KANIVAL SLAD Pertandingan Dikir Barat Pertandingan Nasyid BRIGED SENI Tarian Nyayian Solo Koir Caklempong Peringkat Daerah Peringkat Negeri Peringkat Kebangsaan Johan Peringkat Daerah Peringkat Negeri 2010 Peringkat Zon Peringkat Kebangsaan Johan Ketiga Saguhati Johan Ketiga Penyertaan Penyertaan Johan 10 Johan Johan Johan Johan JADUAL PENGURUSAN DAN PENYEDIAAN PASUKAN KELAB / PERSATUAN Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 18 .

Kelab BSB PELANCONGAN PENGGUNA SETIA KOMPUTER AGAMA ISLAM KHB/ERT SAINS & MATEMATIK SEJ & GEOGRAFI AKTIVITI Lantikan Pengurus Lantikan Jurulatih Pemilihan Pendebat Utama Pemilihan Pendebat Pelapis Latihan Asas dan keahiran Latihan Intensif Motivasi Menyertai Pertandingan Post mortem Mesyuarat Agung J X X X F M A M J J O S O N D KOS X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 19 .

Inggeris ( Hari Kecemerlangan Sekolah Berasrama Penuh ) Matlamat Menjadi johan SBP Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Inggeris Objektif 1. pemantauan dan motivasi yang berterusan latihan berterusan. Pertandingan Johan Kebangsaan 1. 3. Dorongan yang berterusan. Bersemangat untuk bertanding 1. 2. 2. Strategi Pelaksanaan latihan berterusan. mengundang jurulatih yang berwibawa. skrip yang baik dan pemilihan pelakon yang berkarisme. menyediakan kemudahan untuk berlatih. pemantauan dan motivasi yang berterusan 2010-2013 Jurulatih pasukan Guru debat dan bahas bahasa Melayu Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Diisi selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. Bahas Bahasa Melayu Menjadi johan SBP Memahirkan komunikasi pelajar menggunakan bahasa Melayu 1.Pelan Strategik Pengurusan Kelab dan Persatuan 2010 Bidang Pelan Strategik Bahas B. Menjadi Johan 1. Berani meluahkan idea. Melahirkan pelajar yang berketrampilan berbahasa. 2010 Jurulatih pasukan Guru drama yang rajin dan komited Guru kanan kokurikulum Diisi selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. 4. mengundang jurulatih yang berwibawa. Bersemangat untuk bertanding 1. Melahirkan pelajar yang berketrampilan berbahasa. latihan berterusan. mengundang jurulatih yang berwibawa. 2010 Jurulatih pasukan Diisi selepas Diisi selepas Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 20 . 4. Pemilihan lagu yang sesuai. 3. 2. 2. Pelajar belajar mengadaptasi skrip dalam kehidupan. 4. 1. 3. menyediakan kemudahan untuk berlatih. 3. Latihan yang konsisten. 3 4. 2. Berani meluahkan idea. 2. 1. Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Menjadi Johan Kebangsaan dalam drama bahasa Inggeris. menyediakan kemudahan untuk berlatih. pemantauan dan motivasi yang berterusan Tempoh 2010 -2013 Pelaksana Jurulatih pasukan Guru debat dan bahas bahasa iInggeris Penyelaras debat Guru kanan kokurikulum Pemantauan Diisi selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 3.

3. 4. 5. Menyemai budaya bersih dalam hiburan Menyampaikan dakwah melalui lagu 2. Strategi Pelaksanaan Latihan yang konsisten Dorongan yang berterusan Kemudahan latihan yang baik Bekerjasama dalam kumpulan Tempoh Pelaksana Guru drama yang rajin dan komited Guru kanan kokurikulum Pemantauan pemantauan Penilaian selesai aktiviti. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 21 . Objektif kebangsaan. 3.Bidang Pelan Strategik Nasyid Matlamat 2.

5. 4.1 ANGGARAN PERUNTUKAN BIL 1 2 3. 6 7 8 9 BSB PELANCONGAN PENGGUNA SETIA KOMPUTER KHB/ERT SAINS & MATEMATIK AGAMA ISLAM SEJARAH & GEOGRAFI AKTIVITI AKTIVITI PERTANDINGAN LAIN-LAIN JUMLAH 5.3 BIDANG TUGAS: PENGURUSAN UNIT BERUNIFORM Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 22 .

Pelajar dapat melakukan kerja-kerja amal dan kebajikan. Ada antara pelajar yang menyertainya bukan kerana benar-benar minat menyebabkan kehadirannya kurang memuaskan. Membolehkan pelajar berinteraksi secara harmoni ntara satu sama lain. Pelajar dapat mengasah bakat kepimpinan mereka. Membolehkan pelajar mewkili sekolah hingga ke peringkat negeri.3 PERMASALAHAN Sukar mendapatkan pakaian sragam yang lengkap/mencukupi kerana agak mahal.3.3. 2 5. 5. Melatih pelajar menggunakan masa lapang dengan baik dan berfaedah. Pelajar dapat melatih diri untuk bertanggungjawab dan berdisiplin. Melatih bakat kepimpinan di kalangan pelajar. Meningkatkan prestasi pelajar dalam pertandingan yang disertai sekurang-kurangnya pada peringkat Naib Johan. Pelajar dapat melatih diri saying-menyayangi antara satu sama lain dan menghargai hak orang lain. kebangsaan maupun antarabangsa.2 OBJEKTIF i ii iii iv v vi 0 i ii 1 Pelajar dapat menggunakan masa lapang dengan baik.1 MATLAMAT i ii iii iv v Melahirkan pelajar bertanggungjawab dan berdisiplin.3.5.3.4 STRATEGI Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 23 . 5.

3. Mendapatkan penaja bagi membantu pelajar-pelajar kurang berkemampuan untuk membeli pakaian seragam yang lengkap. 5. negeri dan kebangsaan.5 PENCAPAIAN DAN PELUNJURAN BADAN BERUNIFORM 2010 -2013 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 24 . Mendapatkan jurulatih bertauliah dari luar sepereti pihak polis. kawat dan lain-lain.i ii iii iv Memperbanyakkan pertandingan antara Unit Beruniform di peringkat sekolah seperti perkhemahan. tentera dan lain-lain. Memberi peluang kepda pelajar-pelajar menyertai seberapa banyak pertandingan di peringkat daerah.

2009 BIL 1 2 3 4 5 6 KRS PUTERI ISLAM KADET POLIS PANDU PUTERI RENJER PENGAKAP Penyertaan Penyertaan Penyertaan BADAN BERUNIFORM Peringkat Daerah Peringkat Negeri Johan Peringkat Kebangsaan Emas SUKMA N Johan Johan N Johan N Johan Johan Johan Peringkat Daerah 2010 Peringkat Negeri Johan Peringkat Kebangsaan N Johan Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 25 .

4. 6 KRS AKTIVITI PERTANDINGAN LAIN-LAIN JUMLAH PUTERI ISLAM KADET POLIS PANDU PUTERI RENJER PENGAKAP Pelan Strategik Pengurusan pasukan Badan Beruniform 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 26 . 5.1 ANGGARAN PERBELANJAAN PERALATAN/ BAHAN AKTIVITI/ LATIHAN BIL 1 2 3.

Melahirkaninsan yang lebih seimbang. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi Kem latihan dan kemahiran yang sesuai. 2. 2. menyediakan kemudahan yang diperlukan. • • SILAT Menjadikan insant yang berdisiplin memamuhi peraturan. Berdisiplin dan mematuhi peraturan Latihan dan kefahaman tentang disiplin. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. SEPULUH HAK PELAJAR DALAM SUKAN Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 27 . Mahir mempertahankan diri Sentiasa bersedia untuk menjaga keselamatan.Bidang Pelan Strategik Pengurusan KADET POLIS Matlamat Menjadikan Kadet yang berdisiplin memamuhi peraturan. menyediakan kemudahan yang diperlukan. Pemantauan yang berterusan 2006 Jurulatih Guru penyelaras Guru kanan kokurikulum Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. 4. 3. Melahirkaninsan yang lebih seimbang. Latihan yang konsisten Jurulatih yang berwibawa. Berdisiplin dan mematuhi peraturan kolej. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. Berdisiplin dan mematuhi peraturan kolej. KADET REMAJA Menjadikan Kadet yang berdisiplin memamuhi peraturan. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. Tempoh 2006 -2009 Pelaksana Pelajar kadet Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. Objektif Menjadi johan pertandingan kawad peringkat kebangsaan. Menyediakan insan yang lebih matang dan bersedia untuk negara. Strategi Pelaksanaan latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. Sistem latihan yang baik Sokongan pihak sekolah yang tidak berbelah bahagi . 3. 5. Menjadi pembantu kepada aktiviti keselamatan kolej. 1. Disis selepas pemantauan Diisi selepas selesai aktiviti. Pemantauan Disis selepas pemantauan Penilaian Diisi selepas selesai aktiviti. 2006 -2009 Pelajar kadet Guru penyelaras Jurulatih bertauliah Guru kanan Kokurikulum. • Menjadi johan pertandingan kawad peringkat kebangsaan. latihan yang berterusan melalui jurulatih bertauliah dari pasukan polis. 1.

Hak untuk melibatkan diri dalam persekitaran yang selamat dan sihat. Hak untuk mengambil bahagian bersesuaian dengan kebolehan dan kematangan masing-masing. Hak untuk mendapat keseronokan apabila terlibat dalam aktiviti sukan. 3. SASARAN KERJA TAHUNAN 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 28 . 2.1. Hak untuk mengambil bahagian. 6. Hak untuk bermain sebagai seorang kanak-kanak atau remaja dan bukannya seperti orang dewasa. Hak untuk berkongsi kepimpinan dan dalam membuat keputusan. Hak untuk mendapat bimbingan dan kepimpinan daripada orang dewasa yang berpengalaman. 5. Hak untuk membuat persediaan yang sewajarnya sebelum penyertaan. Hak untuk mendapat peluang yang adil dan saksama untuk berusaha ke arah kejayaan. 9. 4. Hak untuk dilayan sebagai individu yang bermaruah. 10. 7. 8.

Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Koperasi KTK Berhad Program Pengantarabangsaan Penyelidikan dan Pembangunan Sekali Januari Akan disiapkan selepas Mesyuarat Guru 1/2006 ( Minggu Pertama Januari ) vii. iv.PENGURUSAN KOKURIKULUM JADUAL PELAKSANAAN Januari BIL 1 AKTIVITI Menyediakan analisa pencapaian kokurikulum 2006 bagi peringkat daerah. v. v. vi. vii. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 29 . vi. ii. negeri dan kebangsaan bagi perkara berikut ii. Penyelidikan dan Pembangunan Khidmat Masyarakat. iv. ix. KUANTITI KOS Sekali CATATAN viii. iii. Majalah viii. Sukan dan permainan Kelab dan Persatuan Badan Beruniform Koperasi KTK Berhad Program Pengantarabangsaan. Majalah 2 Menyediakan Perancangan Program Kecemerlangan Kokurikulum Tahun 2006 bagi : i. iii. Khidmat Masyarakat.

iii. KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Dengan kerjasama unit Sukan JPNS. Menyediakan draf surat akuan kokurikulum x. iv. Setiausaha. xi. v.BIL 3 AKTIVITI Mengurus dan Menyelaras Program Kokurikulum i. ii. Menentukan keselamatan pelajar semasa aktiviti dijalankan. semakan untuk semua tingkatan untuk tingkatan lima ( 5 ) Menyediakan anggaran pendapatan dan perbelanjaan tahunan berdasarkan peruntukan yang ada. Sekali Sekali Akhir tahun Sepanjang tahun Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 30 . Menentukan semua stok dan peraltan disimpan dengan baik dan rekod dikemaskinikan ix. Bendahari dan guru persatuan ) viii. vi. Taklimat Kokurikum Pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ( Baru ) Sesi pemilihan pemain baru ( pelapis / bakat baru Khususnya permainan utama seperti Bola jaring dan Bola Keranjang Mesyuarat Induk Kokurikulum Memilih ahli jawatankuasa Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum Menetukan jadual aktiviti kokurikulum. Kursus Pengurusan Kepimpinan ( Pengerusi . Dua kali Berterusan 2 kali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Sekali Awal dan semester 1 dan 2 Januari Sepanjang tahun Sepanjang tahun Januari vii.

2. Pertandingan muzik.9 4. KUANTITI KOS JADUAL PELAKSANAAN CATATAN Sepanjang tahun Sekali Mengikut peringkat Mengikut peringkat Sekali SBP Zon Selatan dan kebangsaan Sekali sebulan Sekali Sekali Sepanjang tahun Februari Mengikut peringkat Julai Mengikut peringkat Sepanjang tahun Februari Mac Sepanjang tahun JK Pengelola ( SMKA SHAM ) Sepanjang tahun.7 4.10 4. Kelab dan Persatuan 4.2.2 4.2.4. Peperiksaan Literasi Komputer.1 4.1 Sukan dan Permainan 4.1.BIL 4 AKTIVITI Pelaksanaan dan pemantauan Program Kokurikulum 4. Dato’ Wira.2.7 4.3 4. kuiz dan pidato umum.2 4. Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 31 .2.5 4. MSSNS.5 4.1.11 Perjumpaan dan aktiviti kelab Pertandingandrama bahasa inggeris Hari koperasi Hari Kecemerlangan Kokurikulum Karnival bahasa ketiga Pertandingan.1 4. Pertandingan tilawah al Quran Pertandingan Inovasi sains SBP/ Intel Pertandingan debat PPM.1. Piala Menteri Besar. 4. SBP Pertandingan Piala Priemier Bola jaring dan Hoki Pertandingan Piala Tuanku Ampuan Najihah Pertandingan Bola Keranjang PPM Pertandingan antara rumah.6 4.1.2. MSSM.1.2.2.1.2.8 4.1.8 4.4 4.6 4.2 Latihan rumah dan permainan Kejohanan olahraga KTK Kejohanan Olahraga MSSDSU Pertandingan permainan peringkat MSSDSU.3 4.2.2.1.

dan ditanggung oleh pelajar dan sekolah serta PIBG JADUAL PELAKSANAAN Mei dan oktober CATATAN Pertandingan peringkat daerah. Pertandingan pancaragam 4.2 AKTIVITI KUANTITI KOS Sepanjang tahun Sepanjang tahun Mengikut peringkat Sekali Berdasarkan perkembangan semasa.2 6.1 4.3 Badan Beruniform Perjumpaan ahli 4. Sepanjang tahun Pertandingan kawad kaki Perkhemahan kokurikulum. Ke Perancis Berdasarakan Mou yang ditandatangani. negeri dan kebangsan.2 4. Jepun Lawatan Bahasa Ketiga.1 6.4.4.4 Program Pengantarabangsaan 4. Sekali Sekali Sekali Sekali Berdasarkan Pencapaian Sekali Akhir semester 2 7 Menyediakan post Mortem dan program tindak susul kokurikulum bagi tahun 2006 Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 32 .3 6.4 6.3.5 Badan Beruniform Terbaik Kelab Terbaik Sukan dan Permainan Terbaik Pencapaian Kokurikulum Terbaik Keseluruhan Pencapaian Negeri & Kebangsaan Dua kali Akhir semester 1 Akhir semester 2 Menghantar setiap laporan ke Unit SBP Putrajaya.3 5 6 Program Raffles Girls School. Singapura / KTK Program Akashi Nishi. Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2006 Penghargaan dan Penganugerahan 6.4.BIL 4.

Bendahari dan guru persatuan ) Pengurusan Stok & Inventori Pertandingan Inovasi sains SBP/ Intel Perkembangan Staf Kursus kepegawaian/kejurulatihan Klinik kecemerlangan Kokurikulum Menyediakan draf surat akuan kokurikulum Anggaran Pendapatan Dan Perbelanjaan Latihan Permainan/Sukan Latihan Unit Berunifom x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x X X X X X x X X X X X X x x x x x x x x x x x x x X x X X X X FEB MAC APR MEI JUN X JUL OGO SEP OKT X NOV DIS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 33 .CARTA GANTT UNIT KOKURIKULUM KOLEJ TUNKU KURSHIAH 2006 BULAN BIL AKTIVITI JAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Mesy JK Kokurikulum Mesy Pembangunan Kokurikulum Pelaporan Tahunan Taklimat Kokurikum Pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ( Baru ) Taklimat pemilihan dan pendaftaran kokurikulum Kursus Pengurusan Kepimpinan ( Pengerusi . Setiausaha.

Menganalisa Pencapaian Kokurikulum 2006 Penganugerahan & Penghargaan Program Pengantarabangsaan Program Khidmat Masyarakat Post Mortem Dan Program Tindak Susul Kokurikulum x x x x x x x x X X x x X X x X x x FEB x x x x x x x x x x x x x x x x x x x MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT NOV DIS Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 34 .BULAN BIL AKTIVITI JAN 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Kejohanan Olahraga Sekolah Program RGS KTK Pertandingan sukan dan Permainan Pertandingan kelab dan Persatuan Hari Kokurikulum Pertandingan Pancaragam Hari Kecemerlangan SBP Zon Selatan / Keb Perkhemahan Tahunan Hari koperasi Peperiksaan Literasi Komputer.

Disediakan Oleh HASHIM OSMAN GPK KOKURIKULUM Perancangan Strategik Kokurikulum 2013 35 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful