Anda di halaman 1dari 3

Doa Tahajjud

.
Ya, Allah! Bagi-Mu segala puji, Engkau cahaya langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau yang mengurusi langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau Tuhan yang menguasai langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji dan bagiMu kerajaan langit dan bumi serta seisi-nya. Bagi-Mu segala puji, Engkau benar, janji-Mu benar, firman-Mu benar, bertemu denganMu benar, Surga adalah benar (ada), Neraka adalah benar (ada), (terutusnya) para nabi adalah benar, (terutusnya) Muhammad adalah benar (dari- Mu), peristiwa hari kiamat adalah benar. Ya Allah, kepada-Mu kami pasrah, kepada-Mu kami bertawakal, kepadaMu kami beriman, kepada-Mu kami kembali (bertaubat), dengan pertolongan-Mu kami berdebat (kepada orang-orang kafir), kepadaMu (dan dengan ajaran-Mu) kami menjatuhkan hukum. Oleh karena itu, ampunilah dosa kami yang telah lalu dan yang akan datang. Engkaulah yang mendahulukan dan mengakhirkan, tiada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau, Engkau adalah Tuhan , tidak ada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut basah mengingati dan menyebut (nama)Mu, hati yang penuh segar mensyukuri (nikmat)Mu, serta badan yg ringan menyempurnakan ketaatan kepada (perintah)Mu. Ya Allah, kurniakanlah kami iman yg sempurna,hati yg khusyuk, ilmu yg berguna, keyakinan yg benar-benar mantap. YaAllah kurniakanlah kami (din) cara hidup yg jitu dan unggul, selamatkanlah kami dari segala bahaya dan petaka. Kami mohon Ya Allah kecukupan yg tidak sampai kami terpaksa meminta jasa org lain. Ya Allah Berikanlah kami iman yg sebenarnya sehingga kami tidak gentar atau mengharap oranglain selain dari Engkau sendiri. Kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yg bersama-sama kami. Ya Allah, Janganlah Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri walaupun kadar sekelip mata atau kadar yg lebih mudah dan cepat wahai Tuhan yg memperkenankan doa (perkenankanlah doa kami)

Doa Taubat

Ya Allah! Dikaulah Tuhan kami, Tiada Tuhan melainkan Dikau; Dikau yang menciptakan kami dan kami adalah hamba-Mu. Dan sedaya mampu kami, kami berpegang dengan janji dan sumpah setia terhadap-Mu. Kami memohon perlindungan-Mu daripada segala kejahatan yang telah dilakukan; Kami mengakui akan segala nikmat yang Dikau berikan kepada kami dan kami mengakui akan dosadosa . Maka ampunilah kami kerana tiada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Dikau.

Kami memohon ampun kepada Allah, Kami mohon ampun kepada Allah, Kami mohon ampun kepada Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Kami bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tidak berdaya untuk menolak mudharat atau berbuat manfaat dan tidak mampu mematikan atau menghidupkan mahupun membangkitkan (di Padang Mahsyar kelak).

Kami mohon perlindungan-Mu daripada dosa, kemalasan, dugaan kubur dan seksanya. Kami mohon perlindungan-Mu daripada segala kesalahan dan hukuman. Ya Allah! Bersihkanlah diri kami daripada dosa-dosa sebagaimana kain putih dibersihkan daripada kekotoran. Ya Allah! Sesungguhnya kami bertaubat kepada-Mu di atas segala dosa kami, dan kami berjanji tidak akan mengulanginya. Ya Allah! Pengampunan-Mu adalah lebih luas daripada dosa-dosa kami dan pengampunan-Mu terhadap kami adalah lebih tertunai daripada amalan baik kami. Ya Allah! Sesungguhnya kami telah banyak sekali menganiaya diri kami sendiri, tiada yang dapat mengampuni dosa kami itu kecuali Dikau; Maka berikanlah kami keampunan-Mu, kasihanilah kami. Ya Allah, Ya Tuhan kami! Terimalah taubat kami, suci bersihkanlah segala dosa kami dan kabulkanlah permohonan kami. Sesungguhnya Dikau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang!

Doa Hajat 2


Tidak ada Tuhan melainkan Allah Yang Maha Lembut dan Maha Penyantun. Maha Suci Allah, Tuhan pemelihara Arsy yang Maha Agung. Segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam. Kepada-Mu-lah aku memohon sesuatu yang mewajibkan rahmat-Mu, dan sesuatu yang mendatangkan ampunan-Mu dan memperoleh keuntungan pada tiap-tiap kebaikan. Janganlah Engkau biarkan dosa daripada diri kami, melainkan Engkau ampuni dan tidak ada sesuatu kepentingan, melainkan Engkau beri jalan keluar, dan tidak pula sesuatu hajat yang mendapat kerelaan-Mu, melainkan Engkau kabulkan. Wahai Tuhan Yang Paling Pengasih dan Penyayang. Ya Allah Kami menghadapkan Wajah Kami pada Mu untuk memenuhi hajat Kami ini _________________, semoga ianya dimakbulkan Wahai tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha penyayang.