Anda di halaman 1dari 2

A nanoszlas szvet ramtst mr a vzben a baktriumokra

A vztiszts j megoldst adja a Stanford Egyetem kutatsa, ami j mdon mr csapst a vz szennyezire. A szn nanocsvekkel titatott pamutszvet elszri a vizet, majd az anyagra felvitt ezst nanohuzalokon a mikroorganizmusok is fennakadnak. Ha mg ez sem lenne elg a szennyezknek, ezutn jn az elektrosokk, amit a mindkt nanoanyag ltal jl vezetett kis villanyrammal bevezetsvel rnek el. Mindezen folyamat hromszori megismtlsvel tiszta s ihat vz ll el. Mg j nhny tesztet kell lefuttatni az j vztiszttsi eljrs engedlyeztetse eltt, de a feltall garantlja, hogy a nanoszlak nem mosdnak ki az anyagbl, gy nem kerlnek a tiszttott vzbe.

Vzenergit hasznostanak a japn elektromos autk feltltshez

Hromszz kW-os teljestmny tfoly rendszer vzturbint teleptettek a japn Maesbashi vros msfl mter szles, hsz centimter mly patakjba, amelyhez nincs szksg gtak s vzlpcsk kialaktsra s kivlan alkalmas az elektromos autk

villamos energia ignynek biztostsra. A kis vzturbina tovbbi elnye, hogy jjelnappal termeli az ramot, ellenttben a napelemekkel, amelyek csak nappal adnak energit. A trpe vzerm ltal termelt energia egyszerre t elektromos aut feltltst teszi lehetv, melybl a japn vros laki ingyen tankolhatnak.