Anda di halaman 1dari 3

PENULISAN JURNAL MINGGU 1 (31.03.2013 HINGGA 04.04.

2013) TAJUK : MASALAH TINGKAH LAKU KANAK-KANAK

MASALAH Pada minggu pertama praktikum ini, saya telah mengalami masalah tingkah laku kanakkanak yang hiperaktif tahap rendah iaitu kanak-kanak yang sukar dikawal dan tidak memberikan tumpuan semasa sesi pengajaran dan pembelajaran. Semasa saya menjalankan sesi penerangan kepada murid-murid ini, terdapat seorang murid yang tidak boleh duduk diam iaitu dia sering bangun dari tempat duduknya dan bermain di sekitar kelas prasekolah. Hal ini menyebabkan beberapa murid-murid yang lain hilang tumpuan semasa sesi pembelajaran. Pelbagai cara dan kaedah yang telah cuba dilakukan namun begitu usaha saya itu tidak memberikan kesan kepada kanak-kanak tersebut. Selain itu, murid ini juga mengganggu rakan-rakan lain sewaktu belajar serta tidak menyiapkan kerja yang diberikan oleh saya kepada kanak-kanak itu terutamanya dalam aktiviti yang melibatkan penulisan. Namun begitu, apabila diarah untuk mewarna sesuatu gambar, dia akan mewarna hingga tugasan yang dilaksanakan itu siap. Saya amat khuatir sekiranya tingkah laku mengganggunya itu berterusan hingga minggu praktikum yang seterusnya. Oleh yang demikian, sebagai seorang guru, saya harus bijak menyesuaikan diri dalam situasi begini agar dapat mencapai matlamat yang diinginkan. Begitulah juga dengan keadaan diri saya ini semasa menghadapi saat-saat pertama menjalani praktikum. Saya telah merangka beberapa rancangan dan persediaan supaya saya dapat menjalani praktikum dengan baik dan mencapai kejayaan. Penyelesaian bagi

5. sekiranya ia berkelakuan baik dan tidak mengganggu rakan-rakan yang lain. Memberi kepercayaan.html) ‘Kanak-Kanak Hiperaktif’. bebannya akan menjadi bertambah berat. 4. . mengemukakan pendapat Azizi Yahya yang mengatakan bahawa kanak-kanak hiperaktif ini kurang penumpuan dan enggan fokus pada beberapa perkara. Mengadakan teknik pembelajaran yang menarik dan menggunakan pelbagai bahan yang sesuai serta menggunakan teknik variasi ransangan bagi menarik minat mereka. 3. ANALISIS Zawati (9 Disember 2009) dalam entri blognya (http://memahamikanakyang bertajuk kanakdalampp.com/2009/12/kanak-kanak-hyperactive. Bukan saya ingin mengatakan bahawa masalah ini membebankan saya. namun sekiranya ianya tidak dapat dibendung lebih awal. 2. Menjadikan mereka model di hadapan supaya mereka rasa dihargai. Pelajar sebegini tidak berminat dengan perkara yang penting seperti memandang keluar apabila guru sedang mengajar. Memberi peneguhan yang positif kepada dirinya. amanah dan tanggungjawab untuk melakukan sesuatu tugasan. CADANGAN Langkah-langkah yang perlu saya ambil ialah seperti berikut : 1. Meminta pertolongan daripada mereka untuk membantu guru.blogspot.tingkah laku kanak-kanak ini perlu diatasi segera agar ianya tidak berlarutan kerana sekiranya masalah ini tertangguh terlalu lama. perkara ini akan berpanjangan.

Bagi mengatasi masalah ini. KESIMPULAN Secara keseluruhannya. dapat disimpulkan bahawa masalah seperti ini dapat diatasi dengan mudah oleh guru pelatih sekiranya guru dapat membahagikan masa dengan baik dan memberi perhatian yang lebih kepada pelajar-pelajar khususnya yang mempunyai masalah pembelajaran dan guru pelatih hendaklah percaya bahawa masalah yang dihadapi akan diatasi dengan jayanya melalui aktiviti jati diri dalaman dan semangat perguruan tersemat dalam hati setiap guru. Disediakan oleh : Nurul Diyana binti Suliman . saya akan membuat tindakan dengan berbincang dengan guru Prasekolah Permata dan guru Prasekolah Mutiara serta bertanya kepada Pembantu Pengurusan Murid Prasekolah Permata. saya akan sedaya upaya untuk mengatasi masalah ini dengan mengambil langkah-langkah membuat pemerhatian dan berjumpa dengan ibu bapa kanak-kanak yang bermasalah secepat mungkin. masalah ini bukanlah bersifat kekal jika kita bijak mengatasinya. TINDAKAN SUSULAN Masalah yang dihadapi dikaitkan dengan masalah pengurusan diri. Namun begitu. Perkara seperti ini adalah normal bagi setiap guru pelatih yang menjalani praktikum iaitu tentang masalah tingkah laku kanak-kanak yang bermasalah.TEMPOH MASA Dengan kudrat dan tenaga yang dikurniakan kepada saya.