Anda di halaman 1dari 36

maisarah WAHAI BANGSA MALAYSIA

DADAH MUSUH NO.1 NEGARA PEROSAK AGAMA PEROSAK BANGSA PEMUSNAH GENERASI SEGENAP LAPISAN SEPANJANG MASA KEHIDUPAN AKAN BERGELUMANG DOSA … DERITA LESU TAK BERMAYA … HINA DIRI TAK TERURUS … JIJIK SENDIRI TANPA KASIH … SEPI

KAU AKAN DIGELAR PENAGIH DADAH KAU AKAN DISYAKI PENGHIDAP AIDS DAN KAU MUNGKIN PEMBAWA HIV OH, TIDAK ! SEDIH PERIT SAYU PILU MENITIS AIR MATA DARAH MERINTIH PEDIH TIDAK TERTAHAN HANYA KEMATIAN PENGHUJUNG DERITA

WAHAI ANAK BANGSA MALAYSIA TRANSFORMASI RAKYAT DIDAHULUKAN BUKA MATA SELUAS LAUTAN DUNIA PASANG TELINGA UMPAMA LINTAH ASAH LIDAH SETAJAM MATA PEDANG

MADU DI KANAN RACUN DI KIRI TEPUK DADA TANYA SELERA JALAN MANA HENDAK DITUJU SEJAHTERA GEMILANG TERBILANG TANPA DADAH CEMERLANG KITA PENENTU SEGALA RENUNG JAUH BISIK DI TELINGA KORBAN TENAGA PENUH JIWA RAGA BANGUN TERUS BERJUANG SEDARKAN

TANGAN MENGGAPAI HARAPAN NUSA JAYA MASA HADAPAN ADALAH KENYATAAN KEMPEN PENUH SEMANGAT MERDEKA MENYAHUT SERUAN WAWASAN 2020 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH

SALAM SATU DUNIA HIDUP MALAYSIA !

NAMA UMUR

: :

AIN MAISARAH BT ABD.AZIZ 11 TAHUN AK 77103 SK (LKTP) SELANCAR 2, 26700 MUADZAM SHAH, PAHANG

SIJIL LAHIR : SEKOLAH :

DADAH DURJANA

DADAH KAU UMPAMA RACUN DALAM PEMBULUH DARAH BAGAI JARUM MENUSUK KE TULANG PERIT DAN PEDIH TIDAK TERKIRA SAKITNYA …

DADAH … KAU TELAH BANYAK MEMPENGARUHI DAN MENAKLUKI PERASAAN, HATI, DAN NALURI DIRI JADI TAK MENENTU .

KAU DADAH DURJANA MEROSAKKAN OTAK FIKIRAN MELEMAHKAN SELURUH ANGGOTA BADAN DARI CERDAS MENJADI LEMBAM DARI CERGAS MENJADI LEMAH SEGALANYA MENJADI HANCUR MUSNAH …

KERANA KAU DADAH ORANG SANGGUP MEROMPAK ORANG SANGGUP MEMBUNUH ORANG SANGGUP MENGGADAI NYAWA AKU BERSUMPAH JIWA RAGA BERDIRI TEGUH PENUH YAKIN

26700 MUADZAM SHAH PAHANG INSAFI DIRI . BANGSA DAN NEGARA KAU PANDANG JIJIK PADA DADAH KAU PANDANG HINA PADA DADAH KAU PANDANG JELEK.PADA DADAH MARI ! MARI ! MARI ! BELA ANAK BANGSA PERTAHAN MARUAH AGAMA UNTUK NEGARA TERCINTA 1 MALAYSIA MEMBATERAS DADAH… NAMA UMUR : MOHD SYAIFFULLAH BIN MOHD SUMERY : 11 TAHUN SIJIL LAHIR: 307/99 SEKOLAH : CBA 5038 SK (LKTP) SELANCAR 2.BERLARI PANTAS BAK SANG KILAT MEMBALAS DENDAM AKAN ENGKAU DENGAN PENUH KEKEJAMAN DENGAN PENUH KEZALIMAN TANPA BELAS KASIHAN WAHAI SEMUA ORANG BERJANJILAH DAN BERTAUBAT DEMI TUHAN. AGAMA.

DAN MENGHANYUTKAN NERAKA KELAK MENYESAL TAK SUDAH BAK NAJIS SAMPAH MASYARAKAT MENYAKITKAN INSAF ENGKAU WAHAI BANGSA MALAYSIA JANGANLAH KOTORI FIKIRANMU WAHAI GOLONGAN MUDA . MELEMAHKAN.UMAT YANG MANA SATU AKAN TERJERUMUS KE PINTU NERAKA UMAT YANG MANA SATU AKAN TERBAKAR DI DALAM NERAKA UMAT YANG MANA SATU AKAN TERGELINCIR DARI TITIAN SIRATUL MUSTAQIM … SEMURNI MANA DIRIMU DAN IMANMU ANDAI DIKOTORI DOSA-DOSA ANCAMAN DADAH AKAN LUPA DAN SENGAJA INGKAR SURUHAN ALLLAH KERANA DADAH TETAP AKAN MELALAIKAN KITA DI MANA LETAKNYA HIDAYAH YANG DIBERI KEPADA UMAT ISLAM KETIKA MASIH SUCI DENGAN DADAH KAU KOTORI DIRI MENYERANG.

PAHANG SIJIL LAHIR : SEKOLAH : INSAFLAH SIAPAKAH YANG HENDAK KE NERAKA? SIAPAKAH YANG TERBAKAR DI ALAM SANA? . 26700 MUADZAM SHAH.JAUHILAH DADAH DURJANA KERANA PERLU KAU SEDAR ENGKAULAH HARAPAN NEGARA ENGKAULAH HARAPAN BANGSA ENGKAULAH HARAPAN MALAYSIA INSAFLAH WAHAI ORANG-ORANG MUDA BERAMAI-RAMAI SEBARKAN DAKWAH DADAH ITU BOHONG DADAH ITU JENAYAH DADAH MUSUH NEGARA MARI KITA SAMA-SAMA KE ARAH 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH … NAMA UMUR : : NOR SAHIRAH BTE DALAIL 11 TAHUN L156383 CBA 5038 SK LKTP SELANCAR 2.

KAU PEROSAK MANUSIA. LAUTAN HATINYA DICEMARI SALAH. SELAGI TANGAN SUDAH MENADAH DOA. SIAPAKAH YANG AKAN MENYELAMATKAN KAU? WAHAI HEROIN. KE MANAKAH KAU HENDAK PERGI WAHAI ORANG ISLAM. YANG LAGI MAHA PEMURAH DAN MAHA PENYAYANG.SIAPAKAH YANG GELINCIR DARI SIRATUL MUSTAQIM? SUCI IMANNYA TELAH DIKOTORI DOSA DADAH. SALAH JIKA TIDAK MENYEMBAH ALLAH. DI ATAS KATIL YANG DINAMAKAN SEJADAH. SIAPAKAH KAU UNTUK MENYESATKAN ORANG ISLAM? KAU BAGAIKAN NAJIS PADA UMAT ISLAM. . SUPAYA HIDUP KITA BAHAGIA. YANG SUDAH ADA SEJAK KELUAR DARI RAHIM. WAHAI ORANG ISLAM JAUHILAH DARIPADA DADAH. MANA LETAKNYA HIDAYAH ALLAH YANG ISTIMEWA. KOKAIN DAN GANJA. SIAPAKAH YANG ADA KETIKA AZAN DILAUNGKAN? SAYUP SUARANYA MEMINTA TOLONG. MENGAPA NAFAS MUSUH MASIH MENYENTUH NIAT SYAITAN.

MENGAPAKAH KAU MUNCUL DALAM HIDUPKU. KAU MENGHAYALKAN DIRIKU. SIJIL LAHIR SEKOLAH : : : : NORASSEMA BT HALIM 11 TAHUN 90717 CBA 5038 SK (LKTP) SELANCAR 2. PAHANG 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH KAU UMPAMA NAJIS DURJANA JIJIK DI PANDANG ORANG MUSUH UTAMA NEGARA MUSUH SEGALA-GALANYA KAU PATUT DIBENCI KAU PATUT DI CERCA DAN KAU SEMEMANGNYA PATUT DIHINA . KINI AKU BAHAGIA TANPAMU. DAN AKU TIDAK AKAN MENGULANGINYA LAGI. SELEPAS AKU MEMASUKI PUSAT SERENTI.YANG MENYELUBUNGI ORANG ISLAM. AKU BENCI PADAMU DADAH … NAMA UMUR . KAU TIDAK BERGUNA BAGIKU. DULU AKU BAHAGIA KINI AKU SENGSARA. 26700 MUADZAM SHAH.

INGATLAH ANAK MALAYSIA BANGUNLAH ANAK BANGSA JANGAN KERANA DADAH CITA-CITA TERHALANG MUSNAH ANGAN-ANGAN KOSONG BELAKA PUTUS SUDAH HARAPAN IMPIAN DIPANDANG ORANG TIDAK BERGUNA AMALKANLAH GAYA HIDUP SIHAT BIJAKLAH MEMILIH TEMAN INGATLAH TUHAN PENCIPTA ALAM SEMESTA JANGANLAH TERPEDAYA INGATLAH MASA DEPAN AYUH BANGUN DARI TIDURMU DARI MIMPIMU PATUHLAH AJARAN AGAMA SEMAI SIKAP SEMANGAT BENCI DADAH PEMUSNAH HENTIKAN DAN SEBARKAN MUSIBAH YANG BERLARUTAN INI … KAU TELAH MENGHANCURKAN BANGSA KAMI YANG TIDAK BERSALAH KAU TERUS MENJEBAK NEGARA AMAN MAKMUR TAPI JANGAN KAU LUPA ATAU LEKA KAMI TETAP MUSNAHKAN KAU DENGAN TEGUH KAMI BERJANJI APABILA BESAR NANTI .

NAMA UMUR SIJIL LAHIR SEKOLAH : : NORIDZA BINTI MUSTAFAR 11 TAHUN : AJ 86964 : SK(LKTP)SELANCAR 2. 26700 MUADZAM SHAH PAHANG DADAH PEMUSNAH DIRI Dadah Suatu ketika dulu Kau bagai penawar dan ubatan Mengukir sejarah di bidang perubatan Penyelamat nyawa tak kira bangsa Melawan kesakitan dan keperitan Namun kini Martabatmu begitu hina Hadirmu bak najis .KAMI AKAN MENGHINDARI NEGARA MALAYSIA TERCINTA DARIPADA KEJAHATAN YANG MENIMPA WAHAI NEGARAKU YANG INDAH SUCI BERJANJILAH KITA SEMUA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA MARILAH BERAMAI-RAMAI 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH.

Hanya kotoran semata-mata Hanyalah perosak pemusnah diri Generasi dunia muda Tanpa mengira kaum Dadah Kau umpama racun yang mengalir Dalam pembuluh darah Bagai jarum yang ditusuk hingga ke tulang Menjadi teman tika Sedih dan resah Dadah Kau pemusnah dan hina… Hadirmu membawa sengsara dan derita Berkhayal sementara cuma Imaginasi dusta di bumi nyata Membawa kesedihan dan keinsafan Mengundang derita sengsara Dan mengusung maut… Bila dah guna susah nak henti Sesal kemudian tiada guna Kini menjadi sampah masyarakat Sakit…Perit..Pilu.. Ayuh bangsa Malaysia Jangan mudah t terpedaya Menagih dadah amat berbahaya Kalau hidup mahu bahagia Kalau mahu dipandang mulia Jangan menagih dadah pemusnah Mesti bersih rohani dan jasmani 1 Malaysia Membanteras Dadah .

JIKA TIDAK DIRI SENDIRI AKAN SENGSARA. DAMAIKAN SIKAP BAHARU MEMBENCI DADAH. KERNA IA MUSUH UTAMA NEGARA. . SEBULAT DAN SEKATA MEMBANTERAS DADAH. MARI KITA LAKSANAKAN MEMBANTERAS DADAH. BERSAMALAH KITA MENGHINDARINYA. 26700 MUADZAM SHAH PAHANG MARILAH MEMBANTERAS DADAH BANGSA. JIKA ANDA MENYAYANGI ORANG TERCINTA. LAKSANAKAN APA YANG DIJANJI.NAMA UMUR : NUR ASYIKIN BINTI MOHAMAD : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : 25577 SEKOLAH : CBA 5038 SK(LKTP)SELANCAR 2. AMALKAN LAH CARA HIDUP SIHAT. MALAYSIA MARILAH KITA. SEBAGAI MUSUH DURJANA DI KOTA MAHUPUN DI DESA. UNTUK HAPUSKAN PERMINTAAN DAN BEKALAN DADAH. NEGARA DAN SEMUA ORANG.

MALAYSIA MARILAH KITA. LAUNGKAN … `1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH ! KATAKAN TIDAK KEPADA DADAH’ . INILAH MISI GENERASI MASA KINI. TAK INGIN MENJADI CERMIN YANG RETAK. BIJAKSANA MEMILIH SAHABAT.PATUHILAH PADA AJARAN AGAMA. DI KAMAR NUSA DAN BANGSA. KEJAYAAN NEGARA PASTI DIKECAPI. TAK INGIN MENJADI ALBUM KOSONG. DI LANTAI RUMBIA SEJARAH. MENUJU APA YANG DICITA-CITAKAN. BERSAMALAH KITA MEMBANTERAS DADAH. TERUS-TERUSAN MEMBENCI DADAH. TAK JEMU-JEMU MEMUSUHI DADAH DENGAN PENUH KESEDARAN DAN PENGORBANAN. SUPAYA ANDA TIDAK AKAN MENYESAL KELAK.

PAHANG TERPANAH DADAH DURJANA JAHIL MENANGKAP MINDA MEMERANGKAP PEMBENTUK PENJARA MARUAH KITA MENTERJEMAH SEBUAH WATAK DERITA YANG MENYAKITKAN MENGHANCURKAN HIDUP CERIA MERANAPKAN IMPIAN DIJULANG LANTARAN DADAH BERMAHKOTA MARJUANA.HEROIN DAN LAIN-LAIN USAH DIPANDANG LAGI KEBODOHAN YANG DATANG BERMAHARAJARELA DALAM DIRI KITA ANGKARA DADAH PEMBUNUH MELUMAT SEGALA SUKA MENJELMA KEPAYAHAN DAN KESUSAHAN YANG DICARI SENDIRI .NAMA UMUR : NUR AINIZA BINTI MAT RAZAR : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : AM 25768 SEKOLAH : CBA 5038 SK(LKTP) SELANCAR 2. ROMPIN.

BAHANA KEKHILAFAN YANG MENCENGKAM DIRI SENDIRI KINI .LANCARKAN SEBUAH PERANG YANG AMAT DASYAT DI MEDAN GLOBALISASI INI MENCAIRKAN SEGALA SENGSARA BERSENJATAKAN ILMU YANG DIJANA OLEH KITA BERHUNUSKAN PEDANG YANG TAJAM ILMU DAN PENGETAHUAN AGAR LUMAT SEGALA DADAH PENODA BANGSA KITA YANG SELAMA INI MENCORAK MEWARNAI DIRI REMAJA MELAKARI JIWA ANAK WATAN……. 1 MALAYSIA MEMBANTERS DADAH NAMA UMUR : NURUL NAJIHAH BTE YUSSOF : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : AJ 93535 SEKOLAH : SK(LKTP)SELANCAR 2. .

26700 MUADZAM SHAH. PAHANG DADAH PEMUSNAH BANGSA DADAH! OH! DADAH ! ENGKAU MUSUH DURJANA ENGKAU PEMUSNAH AGAMA ENGKAU PEMBUNUH BANGSA ENGKAU PEROSAK NEGARA BENCINYA AKU AKAN KAU JANGAN HAMPIRI MANUSIA YANG TAK BERDOSA INSAFLAH WAHAI TEMAN DADAH JIJIK JELEK PENGHANCUR MASA DEPAN GOLONGAN ANAK MUDA JANGAN KAU SENTUH NAJIS YANG BERNAMA DADAH CARI JALAN KEBENARAN CARI JALAN KETENANGAN KITA BOLEH LUPA KITA BOLEH MERANA CARILAH KESEMPURNAAN .

26700 MUADZAM SHAH PAHANG MEMBANTERAS DADAH DURJANA .DADAH BOLEH MEMBAWA MAUT JIWA KEKOSONGAN MEMENUHI DENGAN DADAH BUKAN JALAN PENYELESAIAAN FIKIRLAH WAHAI TEMAN TEMAN MASA MU MASIH PANJANG UNTUK MENGINSAFI DIRIMU TINGGALKAN DADAH WAHAI TEMAN HIDUPMU PASTI BERJAYA CEMERLANG TANPA DADAH KELAK ENGKAU PASTI MEMBIMBING ANAK MUDA YANG LAIN KE JALAN YANG BENAR BANYAK FAEDAH JIKA KAU BERHENTI MENAGIH DADAH INSAFLAH…INSAFLAH…INSAFLAH 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH NAMA UMUR : SITI NOORHAS KHADIJAH BINTI ABDULLAH : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : AJ 25255 SEKOLAH : CBA 5038 SK (LKTP)SELANCAR DUA.

KAU DADAH KAU MUSUH UTAMA KAU PEMBUNUH MANUSIA KAU PEROSAK MANUSIA KAU PERACUN MANUSIA WALAUPUN KAU PERNAH MENJADI PENAWAR KERANA ENGKAU MANUSIA TERSEKSA KERANA ENGKAU MANUSIA TERKENA KERANA ENGKAU PEROSAK KELUARGA KERANA ENGKAU PEROSAK BANGSA KERANA ENGKAU HANCUR SEGALA PUNAH BINASA NEGARA MEMBANGUN MALAYSIA … MARILAH KE TITISAN DARAH TERAKHIR MEMBANTERAS DADAH UMPAMA DURI DALAM DAGING KEHADIRANMU MEMBAWA PADAH LEKA KERANAMU TERSEKSA KERANAMU LALAI KERANAMU OH … TIDAK ! DADAH KAU JAHAT TIDAK TERKIRA .

26700 MUADZAM SHAH PAHANG MARI MEMBANTERAS DADAH .TEKADKAN AZAM SEMANGAT MEMBARA SEMUA KAUM. SEMUA BANGSA MALAYSIA KITA HUMBANKAN DADAH KE API NERAKA KITA WAR-WARKAN DADAH PEMUSNAH JIWA RAGA DAN KITA TERAPKAN NILAI-NILAI MURNI MANUSIA SESAT KERANA DADAH MANUSIA RUGI KERANA DADAH MANUSIA BERTELAGAH KERANA DADAH SEUMPAMA DADAH IBARAT AJARAN SESAT DUNIA AKHIRAT SEGERALAH WAHAI ANAK BANGSAKU HIASILAH DIRI DENGAN CERIA KEHIDUPAN WARNAILAH HIDUP DENGAN ERTI KEBANGGAAN AGAR MENJADI WARGA MALAYSIA BERJAYA GAH DI MATA DUNIA 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH NAMA UMUR : SITI NORFAZIRAH BINTI ARIFFIN : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : AJ 53536 SEKOLAH : CBA 5038 SK(LKTP)SELANCAR 2.

SI ANAK DADAH DIPANDANG HINA SI ANAK DADAH TIDAK KE MANA SI ANAK DADAH HIDUPNYA MERANA SI ANAK DADAH KASIHAN RUGI SEGALA OH ANAK BANGSA ! JANGAN JADI SI ANAK DADAH JADILAH BANGSA YANG MERDEKA MERDEKA DARI DADAH DURJANA NEGARA BANGGA DENGAN ANAK BANGSA YANG BERJAYA DA RI DADAH CELAKA WAHAI ANAK BANGSA NUSA JAYA ! JAUHI DADAH PEMUSNAH BANGSA BERSIHKAN ROHANI DAN JASMANI PENUHI AKTIVITVI BERFAEDAH SETIAP HARI SOLAT LIMA WAKTU PENUH BERERTI KELAK DIRI DIAWASI KELAK HIDUP DIREDHAI AGAR BERBAKTI KEPADA PERTIWI SANGGUP BERKORBAN APA SAJA KINI JASAMU TETAP DI KENANG HARUM SEMERBAK LIMAU KASTURI DI BATU NISAN TEMPAT BERSEMADI .

DITEMANI KEMBOJA PUTIH TEGUH BERDIRI BAYU SENJA BERLABUH PERGI HARI SILIH BERGANTI KEMBOJA PUTIH JATUH KE BUMI MENGHIASI ANAK PERIBUMI KINI NAMAMU DISEBUT KEMBALI WIRA PEMUSNAH DADAH DISEGANI SEPANJANG HIDUP PENUH BER BAK TI SEMOGA MENJADI INSPIRASI AGAR HIDUP PENUH ERTI … 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH NAMA UMUR SIJIL LAHIR SEKOLAH : UMMU AIMAN BTE RAMLI : 11 TAHUN : AL 27561 : CBA5038 SK LKTP SELANCAR 2. 26700 MUADZAM SHAH. PAHANG .

TEKADKU MEMBANTERAS DADAH HADIRMU KE DALAM DIARI HIDUPKU TIDAKKU DUGA AKAN TERJADI AKU LEKA PELUKAN DIRIMU AKU MENJADI MANGSAMU YANG DERITA TERKAPAI LAYU MENCARI JALAN HIDUP BERSAMA PENYESALAN YANG TIDAK TERTANGGUNG UNTUK SEKALI SEUMUR HIDUP KAU YANG AKU KENAL MEMUSNAH. MELAHAP SERAKUS – RAKUSNYA TUBUH TAWANANMU TIDAK KENAL SIAPA MENYELINAP BUAS SEGENAP URAT SENDI TUMPANGANMU AKU KALAH TERKULAI LESU AKU TELAH BANGUN BERDIRI DAN TERUS BERLARI SEDAR AKAN NIAT JAHATMU SEDAR AKAN PUJUK RAYUMU TERBONGKAR SUDAH .

26700 MUADZAM SHAH.CIS ! KAU DADAH … TEKADKU HANYA SATU TINGGALKAN KAU SELAMA-LAMANYA SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN BINA KEHIDUPAN BARU BUKA LEMBARAN BAHAGIA BANGSA MALAYSIA SENASIBKU TEKADKAN HATI KUKUHKAN JIWA UCAPKAN PENGHINAAN PADA DADAH LUPUTKAN MEMORI PULANG KE PANGKAL JALAN BUANGDAN CAMPAK JAUH-JAUAH PENUH PENGHAYATAN PENUH PENGERTIAN DEMI MENCAPAI KEMERDEKAAN DIRI YANG HAKIKI DEMI MENJADI KEBANGGAAN ANAK BANGSA BERSIHKAN DIRIMU DENGAN KEMPEN MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH NAMA UMUR : MOHAMAD ZAHARIN BIN ABDUL HAMID : 11 TAHUN SIJIL LAHIR : AJ 89545 SEKOLAH : CBA 5038 SK (LKTP) SELANCAR 2. PAHANG .

' Usianya terlalu muda Jiwanya didewasakan oleh pengalaman tidak semua orang mencapai kekuatan demikian ketabahan yang unik. dari anak penghuni penjara sendiri? . pak cik. pak cik.Usman Awang TUBUH ITU mengingatkan daku sebatang pinang di desa sepi kurus dan tinggi ketika ribut besar pohon sekitarnya rebah terkapar dan pohon pinang tegak menanti sinar mentari pagi Demikianlah gadi kecil itu kurus seperti sebatang pinang bertahun berulang-alik melalui penjara kawat duri menemui ayahnya yang bertahun pula sendiri menentang tiap penderitaan tabah dan beriman. si gadis kecil itu menenteramkan mengawal ombak emosiku jangan sedih melihat derita pahitnya. mempesonakan. Gadis kecil itu mengagumkan daku tenang dan senyuman yang agung dengan sopan menolak pemberianku 'saya tak perlu wang. Bila aku menyatakan simpati dan dukaku rasa pilu terhadapnya sekali lagi dia tersenyum dan berkata: 'jangan sedih. tabahkan hati banyak anak-anak seperti saya di dunia ini.Gadis Kecil .' Aku jadi terpaku dia. cukuplah kertas dan buku. Alangkah malunya hati seorang lelaki dewasa yang mahu membela manusia derita terpenjara menerima nasihat supaya tabah dan berani.

Sepuluh anak seperti dia akan menghapuskan erti seribu penjara. SAJAK DADAH tik..tik waktu terus berdetik ragam manusia satu demi satu tercipta kulihat dua manusia berkongsi pentas yang sama tapi lakonan watak berbeza satu jalannya gah rapi sekali berk0t hitam mendabik dada aduh (bangga) persis telah diukir diwajahnya 'aku lepasan pusat pengajian tinggi' ..tik.

.'aku manusia berkerjaya' tapi yang di sana pula aduh (sedih) mengapa langkah kau susun longlai tak bermaya tubuhmu mengapa dibaluti kain perca aduh (marah) jijik aku melihatnya noda-noda merah wajahmu meyakinkanku kau penagih dadah bangkai bernyawa tak berguna kau bukan lepasan pusat pengajian tinggi tapi lepasan pusat serenti terkesima aku seketika air mata yang mengalir lesu di wajahnya menyedarkan aku kembali siapalah aku ini untuk menilai manusia? sekadar dari zahirnya? aduh.. (sedih) .

pasti kau bergelumang derita menjadi mangsa hiv menelan peritnya rasa cerca-cerca manusia sendiri tanpa kasih keluarga mimpi indahmu untuk menggapai cita di jiwa hanyalah mimpi selamanya semuanya angkara kau dadah durjana tak berguna perosak bangsa perosak negara! duhai rakanku sekalian ayuh kalian buka mata seluas lautan dunia mahukah kalian merintih aduh (sesal) atau tersenyum aduh (gembira) sepnjang masa kehidupan yang kita ada diri sendiri penentu segalanya salam satu dunia bahagia tanpa dadah! Sender's name : Liyana .

.. Dadah Kau durjana Hadirmu membawa derita Khayalan sementara cuma Imaginasi dusta di bumi nyata Membawa kesedihan Mengundang derita sengsara .Pedih.Sender's Email : bella_starmix[at]yahoo[dot]com Diterbitkan pada: 29 Januari 2010 "Dadah Durjana DadahTika dulu kau bagai penawar Mengukir sejarah di bidang perubatan Penyelamat nyawa tika kesakitan Namun kini Martabatmu begitu hina Hadirmu bak najis semata Kau hanyalah pemusnahGenerasi dunia Dadah Kau umpama racun yang mengalir Dalam pembuluh darah Bagai jarum yang ditusuk hingga ke tulang Perit.

Malaysia terkenal lagi disegani.. Perwira berani pergi membela.Dan mengusung Kematian. WAHAI BANGSA MALAYSIA DADAH MUSUH NO. Senjata tajam sungguh bahaya. Islam hadhari sumber inspirasi. Janganlah mati kerana dadah. Hidup sihat diri dihormati." Pantun-pantun dadah. Dadah berbahaya pembunuh manusia. Wahai insani bukalah mata.1 NEGARA PEROSAK AGAMA PEROSAK BANGSA SENDIRI TANPA KASIH KELUARGA SEPI TANPA KENANGAN INDAH SEPANJANG MASA KEHIDUPAN DISELUBUNGI MIMPI-MIMPI NGERI .. Buaya berenang dihempap galah. Biarlah mati dikenang bangsa. Jauhi rokok dadah dihindari. Menjaga negara korbankan jiwa.

JIJIK ! BERKONGSI TEMPAT YANG SAMA .DIBALUTI NODA-NODA MERAH .HINA ! LANGKAH KAKI TAK BERSUSUN LONGLAI LEMAH LESU BAGAI BANGKAI TAK BERNYAWA TERINGAT TERDENGAR-DENGAR BISIKAN MASA SILAM MASA LAMPAU DIRI BERGELUMANG DERITA KAU PENAGIH DADAH ! KAU PENGHIDAP AIDS ! KAU PEMBAWA HIV ! ADUHAI … TERAMAT SEDIH TERAMAT SAYU TERAMAT PILU MENITIS AIR MATA MERINTIH MERATAP DI JIWA HANYA KEMATIAN PENGHUJUNG DERITA … WAHAI ANAK BANGSA ! BUKA MATAMU SELUAS LAUTAN DUNIA PASANG TELINGAMU SEUMPAMA TELINGA LINTAH SEDIA LIDAHMU SETAJAM MATA PEDANG KORBAN TENAGA SEPENUH JIWA RAGA BERJUANG TERUS MENYEDARKAN KEMPEN PENUH SEMANGAT MENYAHUT SERUAN KERAJAAN 1 MALAYSIA MEMBANTERAS DADAH … .

NAMA :AIN MAISARAH BT ABD. .AZIZ UMUR :11 TAHUN SIJIL LAHIR :AK 77103 SEKOLAH :CBA 5038 SK(LKTP) SELANCAR DUA. . .TEPUK DADA TANYA SELERA JALAN MANA NAK DITUJU ? RENUNG MATA LAUNG DITELINGA SEDARKAN SINDIRKAN BERSAMA BANGSA MALAYSIA KAUM MALAYSIA MENGGAPAI WAWASAN 2020 SALAM SATU DUNIA CEMERLANG TANPA DADAH MADU DI TANGAN KANANMU RACUN DI TANGAN KIRIMU KITA PENENTU SEGALANYA HIDUP MALAYSIA ! SEJAHTERA MALAYSIA ! GEMILANG DAN TERBILANG M A L A Y S I A. 26700 MUADZAM SHAH PAHANG .

Sender's name : Liyana Sender's Email : bella_starmix[at]yahoo[dot]com Diterbitkan pada: 29 Januari 2010 "Dadah Durjana DadahTika dulu kau bagai penawar Mengukir sejarah di bidang perubatan Penyelamat nyawa tika kesakitan Namun kini Martabatmu begitu hina Hadirmu bak najis semata Kau hanyalah pemusnahGenerasi dunia Dadah Kau umpama racun yang mengalir Dalam pembuluh darah .

Jauhi rokok dadah dihindari." Pantun-pantun dadah. Menjaga negara korbankan jiwa.. Dadah berbahaya pembunuh manusia.. Dadah Kau durjana Hadirmu membawa derita Khayalan sementara cuma Imaginasi dusta di bumi nyata Membawa kesedihan Mengundang derita sengsara Dan mengusung Kematian. . Perwira berani pergi membela.Pedih... Janganlah mati kerana dadah. Senjata tajam sungguh bahaya. Biarlah mati dikenang bangsa. Hidup sihat diri dihormati. Buaya berenang dihempap galah.Bagai jarum yang ditusuk hingga ke tulang Perit. Islam hadhari sumber inspirasi. Wahai insani bukalah mata. Malaysia terkenal lagi disegani.

WAHAI INSAN PERWIRA PERTIWI BUKAKAN MATAMU JANGAN MATI KERANA DADAH SAJAK DADAH TING...TING JAM BERBUNYI TIGA KALI RAGAM MANUSIA SATU (terus) ragam manusia satu DEMI MALAYSIA TERCINTA demi satu tercipta KULIHAT JALAN YANG BENAR kulihat DUA MANUSIA BERBAGAI BANGSA dua manusia BARKONSI TEMPAT YANG SAMA berkongsi pentas yang sama TAPI PERANGAI AMAT BERBEZA tapi lakonan watak berbeza SATU satu JALANYA YANG LURUS SEKALI BARBAJU HITAM SAKIT DADA ADUH(BANGGA) TELAH SAMA aduh (bangga) jalannya gah rapi sekali berk0t hitam mendabik dada persis telah diukir diwajahnya (16)BARIS DIUKIRWAJAH YANG CERIA `AKU BERANGKAT PUSAT PENGAJIAN` AKU MANUSIA YANG BERJAYA 'aku lepasan pusat pengajian tinggi' 'aku manusia berkerjaya' .TING.

(sedih) pasti kau bergelumang derita menjadi mangsa hiv ..tapi yang di sana pula aduh (sedih) mengapa langkah kau susun longlai tak bermaya tubuhmu mengapa dibaluti kain perca aduh (marah) jijik aku melihatnya noda-noda merah wajahmu meyakinkanku kau penagih dadah bangkai bernyawa tak berguna kau bukan lepasan pusat pengajian tinggi tapi lepasan pusat serenti terkesima aku seketika air mata yang mengalir lesu di wajahnya menyedarkan aku kembali siapalah aku ini untuk menilai manusia? sekadar dari zahirnya? aduh..

menelan peritnya rasa cerca-cerca manusia mimpi indahmu untuk menggapai cita di jiwa hanyalah mimpi selamanya dadah durjana tak berguna mahukah kalian merintih aduh (sesal) atau tersenyum aduh (gembira) sepnjang masa kehidupan yang kita ada diri sendiri penentu segalanya sendiri tanpa kasih keluarga semuanya angkara kau perosak bangsa perosak negara! .