Anda di halaman 1dari 3

NOVEL KONSERTO TERAKHIR

BIL

TEKNIK PLOT Teknik Imbas Kembali

KONSEP/PENERANGAN

PERISTIWA

Teknik ini menjelaskan peristiwa masa lalu dan hubungannya dengan peristiwa masa kini.

1.

Datuk Johari teringat akan peristiwa perkahwinannya dengan seorang gadis di kampungnya. Isterinya itu diceraikan pada malam pertama perkahwinannya dan dia bertolak ke Kala Lumpur. Hayati teringat akan malam sebelum bertolak dari London, dia bergaduh besar dengan Mohsin. Mohsin menganggap bahawa perbuatan Hayati hendak pulang ke Kuala Lumpur adalah gila dan sia-sia.

2.

Teknik Dialog

Tenik ini dapat mengembangkan cerita melalui perbualan antara seorang watak dengan watak yang lain.

1.

Dialog Datin Salmah dengan Helmi: Kami akan bercuti selama satu bulan.Kau jangan pergi ke manamana. Jaga rumah baik-baikMak Minah juga kami beri cuti, dia akan balik ke kampong. Demikian kata Datin Salmah kepada Hilmi. Dialog Hilmi dengan Azizah: Saya mesti pulang sembahyang. Bunga-bunga saya juga belum lagi saya siram. Bunga-bunga apa? Azizah hairan.

2.

Teknik Monolog Dalaman

Teknik ini dapat memanjangkan cerita kerana watak berdialog dalam dirinya sendiri tanpa didengar oleh orang lain atau tanpa memerlukan orang lain untuk bercakap dengannya. Melalui teknik ini, pembaca akan dapat menyelami perasaan dan jiwa watak dengan lebih berkesan lagi.

1.

Monolog dalam diri Datin Salmah semasa Pak Karim memberitahu Datuk Johari bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari: Oh, Tuhan betapa luhurnya budi orangorang kampong yang sederhana ini! Jerit hati Datin Salmah. Monolog itu menunjukkan Datin Salmah mengaku akan budi baik orang kampung (Pak Karim) yang sanggup berkorban dengan menyimpan rahsia demi kebahagiaan rumahtangga Datuk Johari dan Datin Salmah.

Teknik Saspens

Teknik ini dapat menarik minat pembaca untuk meneruskan pembacaan

1.

Apakah yang akan berlaku kepada Hilmi kerana perbuatannya yang

kerana pembaca ingin mengetahui peristiwa yang akan berlaku seterusnya.

2.

3. 4.

5.

merosakkan piano Hayati? Apakah yang akan dilakukan oleh Datin Salmah untuk menyingkirkan Hilmi dari rumahnya? Bagaimanakah Hilmi hendak keluar dari rumah Datuk Johari? Apakah yang akan berlaku kepada Hilmi setelah ditinggalkan oleh isterinya, Azizah? Dapatlah Ketua Pengarah RTM mencari pengganti Hilmi pada malam Pertunjukan Orkestra Perdana?

Teknik Kejutan

Teknik ini mengemukakan sesuatu peristiwa yang secara tiba-tiba atau kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka oleh pembaca.

1.

Kemunculan Hilmi di rumah Datuk Johari. Kebolehan Hilmi bermain piano tanpa mempelajarinya. Hilmi tidak muncul pada malam Pertunjukan Orkes Perdana. Kemunculan Hayati sebagai pengganti Hilmi. Pengakuan atau pembongkaran rahsia bahawa Hilmi ialah anak kandung Datuk Johari oleh Pak Karim. Kematian Hilmi memberi kejutan besar kepada Datuk Johari. Akhirnya, Datuk Johari turut meninggal dunia di rumahnya selepas mendapat panggilan dari hospital untuk memaklumkan berita kematian Hilmi sejurus mereka meninggalkan Hospital Kuala Lumpur. Teknik pemerian yang menggambarkan keadaan fizikal watak kepada para pembaca. Teknik ini memberikan gambaran jelas keadaan Hilmi ketika mula sampai di rumah Datuk Johari. Buktinya ialah Hilmi mempunyai rambut sedikit ikal, anak matanya agak liar dan ketinggiannya ialah lima kaki lima inci. Pakaiannya agak miskin terbuat daripada bahan kain yang murah, seluarnya berkerudut dan bajunya sudah hilang warna asalnya.

2.

3.

4.

5.

6.

1. 6 Teknik Pemerian Teknik ini memerihalkan atau menceritakan sesuatu secara langsung.

2.

Teknik pemerian juga memberitahu pembaca tentang perasaan yang dialami oleh seseorang watak. Misalnya, teknik ini menggambarkan kesedihan Datuk Johari apabila Pak Karim memberitahunya bahawa Hilmi merupakan anak Datuk Johari dan bukan anaknya. Hal ini dapat dibuktikan dengan Datuk Johari berfikir tentang kekejamannya yang telah menyeksa isteri pertamanya dan Hilmi serta hal ini telah menyedihkannya. Air mata Datuk Johari berlinangan. Teknik pemerian memberikan penjelasan tentang reaksi watak terhadap sesuatu peristiwa kepada pembaca. Contohnya, Datuk Johari menerima panggilan daripada pihak hospital yang memberitahunya bahawa Hilmi telah meninggal dunia. Hanya sepatah perkataan yang dapat keluar daripada mulut Datuk Johari dan beliau jatuh dengan gagang telefon tergenggam erat di dalam tangannya. Datin Salmah yang terpekik dan menerpa kepada suaminya cuba untuk mengangkat Datuk Johari dengan pertolongan Mak Minah tetapi Datuk Johari telahpun meninggal dunia

3.

Anda mungkin juga menyukai