Anda di halaman 1dari 16

PAPA (akhirnya kau tewas jua!

)
WATAK DAN PERWATAKAN
OLEH : PN. ROSLINA RAZALI SMK BTHO2

WATAK UTAMA

INTAN JULIA (AKU)

~ Anak Jefri dan Intan Maliana ~ Rapat dengan papa. ~ Manja dengan ibu bapanya.

~ Umur 16 tahun ~ Tingkatan 4 Sek.Seri Gading. ~ Rapat dengan Rasylan. ~ Keputusan SPM cemerlang. ~ Belajar Matrikulasi di UIA.

~ Patuh pada ibu bapa. ~ Selalu bersedih. ~ Suka berdikari. ~ Mudah merajuk.

Ibu koma. Menduduki SPM. CABARAN Aisyah (ibu tiri)

JULIA

Hasrat ayah yang ingin berkahwin Sikap Rasylan yang mencemburuinya KONFLIK Larangan dia berkawan rapat dengan Rasylan.oleh papa

Menduduki SPM tanpa perhatian ibu. KETABAHANKehilangan kasih ibu yang sedang koma. Menghadapi sikap ayah yang akan berkahwin lain. Menjalani kehidupan di UIA tanpa dorongan ibu.

JEFRI RASYLA N

MAK CIK NORAINI

WATAK SAMPINGAN
AISYAH

INTAN MALIANA

JEFRI

45 tahun Pensyarah ekonomi Suami Intan Maliana Berkahwin dengan Aisyah Bertanggungjawab dan alim

Ibu Intan Julia Guru di Sek. Seri Gading Berkorban demi suami Koma selepas melahirkan anak kembar siam

INTAN MALIANA

MAK CIK NORAINI

Orang gaji, sepupu Jefri Mesra dengan keluarga Jefri Bersifat keibuan Kehilangan suami dan anak dalam kemalangan

Cantik Isteri kedua Jefri Suka bermain tenis Sangat sayang akan Jefri

AISYAH

RASYLA N

Rakan sekelas Julia Anak luar nikah Muaz Al-Khalibi Anak angkat Datuk Mustakim

LATIHAN Berikan contoh berdasarkan penyataan di bawah mengenai perwatakan Intan Julia.

1. Seorang yang mengikut kata Contoh : ____________________________________________________


2. Seorang yang rajin belajar Contoh : _____________________________________________________ 3. Seorang yang selalu bersedih Contoh : _____________________________________________________ 4. Seorang yang suka berdikari Contoh : _____________________________________________________ 5. Seorang yang tidak memandang rendah terhadap orang lain Contoh : _____________________________________________________ 6. Seorang yang mudah merajuk dan marah Contoh

JAWAPAN
1. Seorang yang mengikut kata Contoh : Dia sentiasa mengikut kata ibu dan bapanya tanpa banyak soal. 2. Seorang yang rajin belajar Contoh : Dia rajin mengulang kaji pelajaran dan mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan SPM. 3. Seorang yang selalu bersedih Contoh : Dia sangat sedih dengan keadaan ibunya yang koma selepas pembedahann ketika bersalin. 4. Seorang yang suka berdikari Contoh :Dia tinggal di asrama semasa belajar di Matrikulasi UIA. 5. Seorang yang tidak memandang rendah terhadap orang lain Contoh : Dia berkawan rapat dengan Rasylan walaupun Rasylan meruapakan anak luar nikah. 6. Seorang yang mudah merajuk dan marah Contoh : Dia pulang awal ke asrama UIA setelah berselisih faham dengan ayahnya yang ingin berkahwin baru.

Latihan Pengukuhan

Soalan :
1. Watak utama sesebuah novel sering dikaitkan dengan nilai ketabahan. Berdasarkan novel yang anda pelajari, huraikan 3 kesan hasil daripada nilai ketabahan watak tersebut. ( 7 markah )

JAWAPAN (Kesan 1)
Tabah sebagai pelajar yang akan menduduki peperiksaan SPM tanpa perhatian ibu yang tersayang. Kesan ketabahan ini terhadap Intan Julia ialah menjadikan dirinya seorang hamba Tuhan yang perlu berusaha dengan lebih gigih untuk mencapai kejayaan walaupun dalam kesedihan.

JAWAPAN (Kesan 2)
Julia juga tabah menghadapi kesunyian dan kehilangan kasih ibu setelah ibunya koma selepas menjalani pembedahan ketika hendak bersalin.

Oleh itu Jullia menjadikan dirinya sebagai hamba yang reda dengan ketentuan Tuhan dan menganggap sesuatu yang berlaku itu bukan menjadi halangan untuk meneruskan kehidupan.

JAWAPAN (Kesan 3)
Julia tabah menghadapi sikap ayahnya yang sudah menunjukkan ada tanda-tanda akan berkahwin baru setelah sekian lama ibunya koma.

Hal ini mengajar Julia tentang hakikat bahawa Tuhan menentukan sesuatu kejadian dan manusia sekadar berusaha dan merancang.

JAWAPAN (Kesan 4)
Julia tabah menjalani kehidupan sebagai pelajar Matrikulasi UIA yang mencabar tanpa dorongan ibu yang tersayang.

Situasi ini mengajar Julia menjadi seorang yang berdikari dalam menjalani kehidupan yang dilalui.