Anda di halaman 1dari 4

POST MORTEM PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR TAHUN 2013 SJKC KWONG MAN, BATU KURAU.

MATEMATIK TAHUN 6

1.0

LATAR UJIAN PEPERIKSAAN TARIKH BIL. CALON LULUS GAGAL

: : : : :

PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 16- 18 JULAI 2013 8 murid 5 ( 62.5 % ) 3 ( 37.5 % )

2.0

PENDAHULUAN Keputusan Matematik bagi Peperiksaan Percubaan telah menunjukkan peningkatan jika berbanding dengan Peperiksaan Pertengahan Tahun. Kelulusan Matematik mencapai 62.5% iaitu terdapat 5 orang murid lulus dalam peperiksaan. Pihak sekolah akan berusaha untuk mencapai target lulus Matematik 100% dalam UPSR. ANALISA 3.1 Keseluruhan calon mendapat A=0, B=5, C=0, D=2 dan E=1 ISU DAN MASALAH 4.1 Sikap kurang bersungguh dan tidak sedar kepentingan belajar serta mendapat keputusan yang baik menyebabkan calon tidak menjawab dengan bersungguh-sungguh. 4.2 Calon tidak dapat menguasai soalan yang melibatkan penukaran unit. 4.3 Calon tidak sempat untuk menjawab soalan habis Matematik Kertas 1 sebelum masa tamat. Calon tidak menyesuaikan peruntukan masa yang diberi. 4.4 Calon tidak dapat menjawab soalan pecahan kerana kecuaian mengecilkan nombor pecahan. 4.5 Kelalaian menjawab soalan berkaitan dengan masa kerana menghadapi masalah kekeliruan penukaran unit masa.

3.0

4.0

5.0

STRATEGI DAN CADANGAN MENINGKATKAN PRESTASI 5.1 Menerangkan teknik menjawab soalan objektif dengan mengambil kira masa menjawab dengan menjawab soalan yang mudah terlebih dahulu. Fokus kepada soalan mudah dan sederhana. Latihan topikal terutama Tahun 4 dan 5 diberi semasa kelas tambahan selepas sekolah. Penekanan kepada teknik menjawab soalan-soalan tahun lepas UPSR. Penekanan tentang rumus dan kata kunci yang terdapat dalam soalan. Memberi ganjaran kepada murid yang mampu melepasi had 25 soalan betul apabila membuat latihan Kertas 1 dan 12 soalan betul latihan Kertas 2.

5.2 5.3 5.4 5.5 5.6

6.0

KESELURUHAN 6.1 Pihak sekolah perlu mengadakan pra UPSR sebagai pengukur kepada prestasi semasa calon. 6.2 Guru perlu selalu memberikan motivasi dan kata perangsang dari semasa ke semasa. 6.3 Semua program sampingan serta perancangan sebelum ini yang masih relevan perlu diteruskan seperti biasa. 6.4 Murid perlu berubah ke arah memperbaiki kelemahan diri dengan belajar sendiri dan ulangkaji serta rajin bertanyakan guru.

Disediakan oleh, CHAN POH KUM Ketua Panitia Matematik SJKC KWONG MAN, BATU KURAU