Anda di halaman 1dari 5

Terdapat pelbagai tanda seseorang telah digigit oleh nyamuk Aedes seperti demam secara mengejut, ruam dan

gatal-ratal, cirit birit, merasa loya, sakit kepala, sakit bahagian belakang biji mata, sakit perut, sakit otot dan sendi serta mengalami sakit pinggang yang teruk.

Kemudian, kita juga haruslah peka akan simptom Demam Denggi yang turut menjangkiti bayi atau pun kanakkanak yang masih kecil iaitu seperti demam, batuk, hidung berair. Dan ruam kulit. Ibu bapa hendaklah memainkan peranan untuk memastikan anak-anak mereka berada dalam keadaan sihat sebagai langkah mencegah Demam Denggi yang amat mudah menular dikalangan kanak-kanak yang lebih kecil. Selain itu, kanak-kanak yang berusia lebih besar turut mengalami tanda-tanda sama seperti yang dihidapi oleh golongan dewasa iaitu seperti demam panas, sakit kepala, ruam kulit bertompok merah dan putih serta sakit di bahagian mata belakang dan juga sendi. Antara simptom lain ialah mereka akan mengalami kurang selera makan, merasa loya, muntah, rasa lemah dan gatal di tapak kaki. Oleh yang demikian, adalah amat penting untuk mengetahui simptom tanda-tanda Demam Denggi untuk memastikan diri sentiasa terjamin dari semasa ke semasa. Seterusnya, sebagai langkah pencegahan yang boleh dilakukan adalah menutup semua tingkap dan pintu ketika waktu fajar dan senja. Hal ini kerana nyamuk dan serangga mudah untuk memasuki tumah pada ketika itu. Perkara yang terpenting adalah memastikan longkat yang terdapat disekeliling rumah sentiasa bersih kerana kekotoran akan memudahkan pembiakan nyamuk Aedes. Antara cara pencegahan yang lain adalah memastikan anak-anak memakai pakaian baju lengan panjang dan seluar panjang apabila bermain di taman. Tambahan lagi, memakai pakaian warna cerah adalah lebih baik daripada pakaian yang berwarna gelap. Kaedah seterusnya ialah menggunakan penyembur berasaskan minyak serai untuk menghalau nyamuk dan memasang jaringan nyamuk pada setiap tingkap di dalam rumah.

Punca demam denggi; 1-Longkang-longkang di sekitar taman yang dipenuhi sampah, timbunan tanah dan rumput-rumput yang telah tumbuh. Ini menyebabkan ada air yang bertakung dan boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes 2-Sikap pengotor segelintir penduduk yang mengabaikan aspek kebersihan, termasuk membiarkan air bertakung sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes dikenal pasti antara punca peningkatan kes denggi. sumber : Scribd - Punca demam denggi

Berikut adalah 9 tanda kita telah digigit nyamuk Aedes; - Cirit-birit - Demam secara mengejut - Loya dan muntah-muntah - Ruam dan gatal-gatal - Sakit bahagian belakang biji mata - Sakit kepala yang teruk - Sakit otot dan sendi yang teruk - Sakit perut - Sakit pinggang yang teruk (demam tulang pecah) Read more: http://www.simiey.com/2012/05/punca-dan-tanda-demam-denggiserta.html#ixzz2deK5TWBc

Rawatan Demam Denggi Berdarah Demam yang sangat panas, kehilangan selera makan dan muntah menyebabkan dehidrasi. Pesakit digalakkan supaya minum air lebih banyak. Demam yang sangat panas meningkatkan risiko terjadinya sawan, oleh itu demam patut dikawal dengan antipiretik. Pesakit juga diawasi supaya gejala perdarahan dan sawan dapat dikesan awal. Masa yang paling genting ialah pada hari ke3 hingga hari ke7. Pemberian aliran intravena perlu jika sekiranya kiraan hematokrit meningkat kerana ia menggambarkan darjah kehilangan plasma. sumber : 1 klik - demam denggi

Petua untuk demam denggi;

- raw juices of papaya leaves - pegaga juice / tembikai - air 100 plus / air kiwi - sup ketam sumber : Anis Pharmacyr - Petua untuk demam denggi Rencana ini hanyalah sebagai panduan sahaja dan bukanlah sebagai ganti nasihat professional.

Kebanyakan nyamuk dan serangga memasuki rumah anda pada waktu fajar dan senja. Jadi pastikan semua tingkap dan pintu telah ditutup ketika waktu itu. Jika anda perlu menggunakan lingkaran elektrik, mat atau pengewap cecair untuk menghalang kemasukan serangga dan haiwan perosak ke dalam bilik, pastikan semua ini dimatikan sebelum bayi anda masuk ke bilik. Alat-alat elektrik yang menggunakan gelombang ultrabunyi dan elektromagnetik untuk menghapuskan serangga perosak juga boleh didapati.

Langkah-langkah pencegahan lain termasuk: Pakaikan anak anda dengan baju berlengan panjang dan seluar panjang, terutamanya apabila dia ke taman atau taman permainan. Pakaian berwarna cerah juga adalah lebih baik daripada pakaian berwarna gelap. Pasang jaringan nyamuk pada tingkap. Gunakan krim dan penyembur berasaskan minyak serai wangi atau penghalau nyamuk jenis herba. Bayi yang lebih kecil dan tidak boleh meniarap lagi boleh diletakkan di dalam kelambu semasa tidur; penghawa dingin juga boleh membantu menghalang nyamuk sebab pintu dan tingkap bilik selalunya akan ditutup.

Penyakit malaria memiliki gejala yang cukup khas yaitu demam (panas dan dingin), menggigil, nyeri persendian, sakit kepala, muntah-muntah dan kerusakan retina. Gejala paling khas dari penyakit malaria adalah badan terasa dingin yang kemudian diikuti dengan demam panas yang berlangsung sekitar empat sampai enam jam.Pada banyak kasus, gejala penyakit malaria bisa sangat menyerupai beberapa gejala yang ditimbulkan oleh penyakit lain seperti tifus, dan demam berdarah, sehingga memerlukan tes darah di laboratorium untuk mengetahui kepastian adanya parasit plasmodium dalam darah. Ada pula gejala penyakit malaria yang sangat khas yang merupakan ciri-ciri klinis yang dapat membedakan demam malaria dengan demam yang ditimbulkan penyakit lain yaitu gejala pemutihan pada retina. Gejala penyakit malaria bisa berbeda tergantung pada jenis parasit plasmodium apa yang berada dalam sel darah seseorang. Untuk jenis plasmodium vivax dan ovale, demam akan berlangsung sekitar dua hari sekali, dan untuk plasmodium malariae demam akan berlangsung sekitar 3 hari sekali, sedangkan untuk plasmodium yang paling berbahaya yaitu falciparum, demam panas dingin dapat terjadi berulang-ulang dalam beberapa jam. Pada anak-anak gejala khas ditunjukan oleh sikap yang tidak normal (abnormal), yang dapat menjadi pertanda telah terjadi kerusakan cukup parah pada jaringan otak, yang dapat berlanjut menjadi anemia akut selama perkembangan usia anak tersebut. Hampir semua kasus penakit malaria akut yang mengarah ke koma dan kematian disebabkan oleh jenis falciparum, dimana gejalanya timbul sekitar enam sampai empatbelas hari setelah digigit nyamuk (infeksi). Penyakit malaria parah jika tidak diobati dengan baik dapat menimbulkan komplikasi berbahaya seperti pembengkakkan pada hati (liver) bahkan gagal ginjal. Penyakit malaria akut ini jika tidak ditangani dengan baik dapat menimbulkan kematian dengan cepat dalam hitungan hari bahkan jam. Berikut adalah gejala-gejala khusus pada dewasa dan anak-anak yang ditimbulkan oleh tiap-tiap jenis plasmodium malaria : Penyakit malaria tidak akut plasmodium vivax , ovale, dan malariare. Gejala awal pada dewasa :

Demam panas dingin, menggigil. Nyeri otot Lesu dan lemas Muntah

Gejala awal pada anak-anak :


Pernapasan dangkal dan cepat Batuk Demam yang disertai kejang

Penyakit malaria plasmodium falciparum akut.

Gejala awal pada anak-anak :


Koma, kejang-kejang, kejang otot yang menyebabkan tubuh melengkung. Gagal ginjal, dan jumlah urin yang sangat sedikit (kurang dari 400ml per hari) Cairan pada paru-paru Pernapasan dangkal, dan kekurangan oksigen.

Komplikasi lanjutan pada orang dewasa :


Kencing darah Demam tinggi (lebih dari 40 derajat celcius) Kejang Syok Pendarahan Koma

Gejala awal pada anak-anak :


Gula dalam darah sangat rendah Kejang-kejang menyebabkan tubuh melengkung ke belakang Koma Lubang hidung membesar Pendarahan

Anda mungkin juga menyukai