Anda di halaman 1dari 14

PENGGUNAAN OHP & TRANSPARENSI

JACQELYN HAFIZ CONNIELIN

PROJEKTOR OHP

Bahagian asas OHP

Kelebihan menggunakan OHP


OHP Guru Bilik Bersih Bahan Kelebihan Menunjukkan Transparensi

Kelemahan OHP

Panduan menggunakan OHP


Projektor dan skrin diletakkan pada kedudukan yang betul. Elakkan keystone. - Axis unjuran tidak ada pada sudut tepat dengan skrin pada aras menegak atau mendatar. Jarak antara skrin dan projektor sesuai Pastikan permukaan lensa platen dan kepala bersih dan bebas habuk.

Tutup suis OHP: - mengalih perhatian kepada guru - menukar transparensi - mengelak gangguan - melanjutkan usia mentol OHP Tunjuk pada transparensi dengan benda legap semasa memberi penerangan. Tunjukkan transparensi baris demi baris.
Menimbulkan minat Memberikan maklumat langkah demi langkah Memudahkan persembahan maklumat Menambah impak kepada perkara yang diajar Mengawal kadar perbincangan

Guru jangan melindungi skrin.

Prinsip Asas dalam Penyediaan Transparensi OHP

Cara Penyediaan Transparensi OHP


1. Write-on 3. 2.

1. Penyediaan transparensi secara write-on atau tulis terus


Memerlukan penggunaan pen transparensi Perlu bijak memilih warna seperti hitam, biru, merah dan hijau untuk memberi kesan penglihatan kepada semua penonton.

2. Transparensi jenis termal atau peka haba


Transparensi termal mempunyai permukaan bersalut lapisan bahan kimia termal. Transparensi dimasukkan ke dalam alat pembuat stensel termal yang akan membakar bahan kimia termal pada permukaan filem transparensi untuk menghasilkan imej pada permukaan filem.

3. Transparensi dicetak dan salinan foto


Dihasil menggunakan mesin fotostat. Maklumat dan imej boleh ditaip dengan bantuan pemprosesan perkataan berkomputer dan dicetak. Bahan legap seperti muka surat teks boleh dipindahkan ke atas kertas transparensi. Sekiranya tulisan terlalu kecil, bahan boleh diperbesar dengan bantuan mesin fotokopi yang ada zoom sebelum mencetak transparensi. Pencetak laser juga boleh mencetak secara langsung ke atas kertas transparensi asetat termal.
Kertas transparensi asetat termal direka khas untuk mencetak laser atau mesin fotokopi kerana ia dapat menahan haba yang tinggi.

Pencetak laser warna juga boleh mencetak transparensi pada pelbagai warna tetapi kosnya agak tinggi.

8.5 Teknik untuk persembahan transparensi OHP dengan berkesan

Sekian, terima kasih