CERPEN

5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

” kata Rinta “ Tak de lar nak.” “ Baiklah bu.. kawan kau dan kawan dah lama menunggu.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu. “Pak Cik kenal nak. Kau pergilah dari sini.” Lantas.. “Rinta.” “ Tidak. Jangan ganggu aku lagi. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik. Sikapnya begitu angkuh. Aku tak mahu lihat kau lagi. Cepat masuk dalam. aku tidak izinkan. Sahabat ayah Rinta. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. Nanti lama mereka menunggunya.“ Pak cik Lamin. Tipu tu tak baik tau Pak Cik. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya.” “ Aku pernah berjanji. jangan belok-belok.”. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. hahaha. Buat apa saya nak tipu. kekasih lama ibu kan? Hehehe.. Jalan terus ye.. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha... “ Menjenguk anak kau la”. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. Katanya dengan rupa riba.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum. “Ye bu. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik. Katanya kawan Ayah.. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. aku akan menjenguknya. 26 . mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun.

Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja.” “ Nanti aku berikan. Aku sekejap saja. Nama Pak Cik Suhaili.. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. “ Ibu.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. Adik Lamin. hujan turun dengan lebatnya.” Kata Zubaidah dengan gaduk.” “ Mesti anak ni Rinta. “ Suhaili. Saya anaknya. lama dah kita tak berjumpa. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh.” “ Tak mengapa. Dia pun tahu nama aku. 27 . Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya.” Esoknya . kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. Aku pergi jika tu kemahuan kau.“ Baiklah Idah. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya.” “ Ai. perli nampak. Rinta. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. Apa hajat kau datang ke mari. “ Aku sihat.

Lamin telah meninggal dunia semalam.“ Rinta. 28 . kau kaya. Tetapi setiap doa. Hubungan kita terjejas. “ Anakku Rinta. Kepada Zubaidah. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Pak Cik pulang dulu nak. Bidah. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Tetapi. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. aku membawa kisah malang buat keluargamu. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita.” Salam terakhir. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. Lamin.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. besar sudah kau ya tetapi sayang. ayah Rinta. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. ada namamu nak. Rinta. Disebabkan aku miskin. jika kita bersama. Sebelum pergi. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Ayah berjanji. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Tapi aku tak berdaya sayang. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. Lantas. “ Ibu tipu!!. kau tak kenal Pak Cik.

Maafkan atuk bu. Jikalau ibu tahu. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Kini. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. mari kita ke kampung dikebumikan. Mungkin mayatnya belum 29 . Mungkin ini takdirnya.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. ayahmu. “ Sudahlah ibu.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. Halau ayahmu semalam nak. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. “ Rinta. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. Atukmu yang bersalah. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. “ Ibu bersalah. Lantas. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan.” Lantas itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful