P. 1
CERPEN

CERPEN

|Views: 1|Likes:
Dipublikasikan oleh Noh Hassan

More info:

Published by: Noh Hassan on Sep 04, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

Jalan terus ye.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap..” kata Rinta “ Tak de lar nak.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. Nanti lama mereka menunggunya.. Jangan ganggu aku lagi. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik.” “ Aku pernah berjanji. jangan belok-belok. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. Katanya dengan rupa riba.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin..” “ Tidak.. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. Kau pergilah dari sini. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria.”. 26 . kawan kau dan kawan dah lama menunggu. “Pak Cik kenal nak. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. aku akan menjenguknya. Sahabat ayah Rinta. hahaha. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. Katanya kawan Ayah. “Rinta. Cepat masuk dalam. Tipu tu tak baik tau Pak Cik.. aku tidak izinkan. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun.” Lantas.. kekasih lama ibu kan? Hehehe. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. Aku tak mahu lihat kau lagi. “Ye bu. “ Menjenguk anak kau la”.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu.“ Pak cik Lamin. Buat apa saya nak tipu.. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh.” “ Baiklah bu. Sikapnya begitu angkuh.

Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. “ Aku sihat. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Saya anaknya. 27 . Nama Pak Cik Suhaili.” “ Ai. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara.” “ Nanti aku berikan.” Kata Zubaidah dengan gaduk. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. “ Suhaili.” “ Tak mengapa. Adik Lamin. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya.” “ Mesti anak ni Rinta. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. Aku pergi jika tu kemahuan kau. lama dah kita tak berjumpa. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya.” Esoknya . perli nampak.“ Baiklah Idah. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. “ Ibu. hujan turun dengan lebatnya.. Rinta. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Dia pun tahu nama aku.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Apa hajat kau datang ke mari. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. Aku sekejap saja.

air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut.” Salam terakhir.“ Rinta. ada namamu nak. Hubungan kita terjejas. 28 . di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. Tetapi setiap doa. “ Anakku Rinta. Pak Cik pulang dulu nak. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Bidah. kau tak kenal Pak Cik. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. Lamin telah meninggal dunia semalam. “ Ibu tipu!!. kau kaya. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. Disebabkan aku miskin. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. jika kita bersama. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Ayah berjanji. Lamin. Kepada Zubaidah. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Tetapi. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Lantas. besar sudah kau ya tetapi sayang. Sebelum pergi. Rinta. Tapi aku tak berdaya sayang. aku membawa kisah malang buat keluargamu. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. ayah Rinta.

Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. Mungkin mayatnya belum 29 . Maafkan atuk bu. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. Jikalau ibu tahu. Lantas. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. ayahmu. “ Rinta.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. Mungkin ini takdirnya. mari kita ke kampung dikebumikan. Kini. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. Atukmu yang bersalah. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia.” Lantas itu. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. “ Ibu bersalah. “ Sudahlah ibu.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. Halau ayahmu semalam nak.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->