5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

. Nanti lama mereka menunggunya. Katanya dengan rupa riba. Cepat masuk dalam. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. aku tidak izinkan. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh..” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu. jangan belok-belok. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik... Tipu tu tak baik tau Pak Cik.” “ Aku pernah berjanji. “Ye bu.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. “Rinta.”. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”.” “ Baiklah bu. Aku tak mahu lihat kau lagi.. hahaha. kawan kau dan kawan dah lama menunggu.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. “ Menjenguk anak kau la”. Buat apa saya nak tipu.. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha.” Lantas. Jalan terus ye. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. Sikapnya begitu angkuh. 26 . Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum.. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. Jangan ganggu aku lagi. “Pak Cik kenal nak. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap. Katanya kawan Ayah. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang.“ Pak cik Lamin. kekasih lama ibu kan? Hehehe. Kau pergilah dari sini. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik.” kata Rinta “ Tak de lar nak. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun. aku akan menjenguknya.” “ Tidak. Sahabat ayah Rinta.

perli nampak. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. “ Ibu. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta.” “ Ai. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya.” Kata Zubaidah dengan gaduk. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Adik Lamin. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. Rinta. Apa hajat kau datang ke mari.” “ Nanti aku berikan. Saya anaknya. “ Aku sihat. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh. Aku pergi jika tu kemahuan kau. hujan turun dengan lebatnya. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Nama Pak Cik Suhaili.. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan.” Esoknya . lama dah kita tak berjumpa.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Aku sekejap saja.” “ Mesti anak ni Rinta. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. “ Suhaili.“ Baiklah Idah.” “ Tak mengapa. 27 . “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. Dia pun tahu nama aku. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta.

dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. ada namamu nak. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. besar sudah kau ya tetapi sayang. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Lantas. Tetapi.“ Rinta. Sebelum pergi. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Tapi aku tak berdaya sayang. Kepada Zubaidah. Ayah berjanji. kau tak kenal Pak Cik. Tetapi setiap doa. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. 28 . kau kaya.” Salam terakhir. Disebabkan aku miskin. Lamin telah meninggal dunia semalam. Pak Cik pulang dulu nak. Rinta. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. “ Anakku Rinta. Hubungan kita terjejas. aku membawa kisah malang buat keluargamu. jika kita bersama. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. “ Ibu tipu!!. Bidah. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. ayah Rinta. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Lamin. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua.

ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. “ Sudahlah ibu. Mungkin ini takdirnya.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. ayahmu. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Mungkin mayatnya belum 29 .” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ.” Lantas itu. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. Maafkan atuk bu. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. “ Ibu bersalah. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. Halau ayahmu semalam nak. Atukmu yang bersalah. “ Rinta. mari kita ke kampung dikebumikan. Jikalau ibu tahu. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Kini. Lantas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful