5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

”. Cepat masuk dalam.” “ Tidak. jangan belok-belok..” kata Rinta “ Tak de lar nak.” Lantas. Katanya dengan rupa riba. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. “Rinta. “ Menjenguk anak kau la”. Sikapnya begitu angkuh. Kau pergilah dari sini. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun. “Ye bu.. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik. Aku tak mahu lihat kau lagi.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu. aku tidak izinkan. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. kekasih lama ibu kan? Hehehe. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. Sahabat ayah Rinta. Nanti lama mereka menunggunya.” “ Baiklah bu. hahaha.” “ Aku pernah berjanji. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. Tipu tu tak baik tau Pak Cik. Jangan ganggu aku lagi.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. Jalan terus ye...” Balas Zubaidah dengan emosi marah. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. Katanya kawan Ayah. “Pak Cik kenal nak. aku akan menjenguknya. kawan kau dan kawan dah lama menunggu.. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. Buat apa saya nak tipu. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap.“ Pak cik Lamin. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha... Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum. 26 .

Nama Pak Cik Suhaili. “ Aku sihat.” Esoknya . Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan.” “ Ai. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta.“ Baiklah Idah.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Aku sekejap saja. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye.” “ Nanti aku berikan. Dia pun tahu nama aku.” Kata Zubaidah dengan gaduk. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. hujan turun dengan lebatnya. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. perli nampak. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya. Rinta.. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. Aku pergi jika tu kemahuan kau.” “ Mesti anak ni Rinta. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. Saya anaknya. 27 . “ Ibu. Adik Lamin. “ Suhaili. Apa hajat kau datang ke mari. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. lama dah kita tak berjumpa.” “ Tak mengapa. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja.

Tidakku lupa zaman asmaralokana kita.” Salam terakhir. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. Sebelum pergi. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. “ Anakku Rinta. ada namamu nak. Tetapi. besar sudah kau ya tetapi sayang. 28 . air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Bidah. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. Lamin. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. jika kita bersama. Tapi aku tak berdaya sayang. Disebabkan aku miskin. “ Ibu tipu!!. Rinta.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Lantas. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Ayah berjanji. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Hubungan kita terjejas. aku membawa kisah malang buat keluargamu. Kepada Zubaidah.“ Rinta. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. Pak Cik pulang dulu nak. Tetapi setiap doa. ayah Rinta. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Lamin telah meninggal dunia semalam. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. kau kaya. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. kau tak kenal Pak Cik. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia.

Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. “ Sudahlah ibu. Halau ayahmu semalam nak. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. ayahmu. mari kita ke kampung dikebumikan.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. Kini. Mungkin mayatnya belum 29 . Jikalau ibu tahu. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Lantas.” Lantas itu. Mungkin ini takdirnya. “ Ibu bersalah. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. “ Rinta.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. Atukmu yang bersalah. Maafkan atuk bu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful