5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

Katanya dengan rupa riba.“ Pak cik Lamin. Sikapnya begitu angkuh. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. Jalan terus ye.. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria.”. kekasih lama ibu kan? Hehehe. Aku tak mahu lihat kau lagi. “Rinta. jangan belok-belok. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik. Katanya kawan Ayah.” “ Aku pernah berjanji.. 26 . aku akan menjenguknya. “ Menjenguk anak kau la”. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh.” Lantas. hahaha. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum....” kata Rinta “ Tak de lar nak. Sahabat ayah Rinta.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah.. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. aku tidak izinkan. Cepat masuk dalam.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. kawan kau dan kawan dah lama menunggu.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap. Tipu tu tak baik tau Pak Cik.” “ Tidak. Buat apa saya nak tipu. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. Nanti lama mereka menunggunya. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. “Ye bu. Kau pergilah dari sini. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha. Jangan ganggu aku lagi.” “ Baiklah bu. “Pak Cik kenal nak..

Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. Apa hajat kau datang ke mari. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Rinta. Adik Lamin. Saya anaknya. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. hujan turun dengan lebatnya. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. Dia pun tahu nama aku. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. perli nampak.” “ Nanti aku berikan.” “ Ai. Nama Pak Cik Suhaili. “ Ibu. 27 . kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. “ Suhaili.” “ Tak mengapa. lama dah kita tak berjumpa.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Aku sekejap saja.” Kata Zubaidah dengan gaduk.” “ Mesti anak ni Rinta.. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili.” Esoknya . Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu.“ Baiklah Idah.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Aku pergi jika tu kemahuan kau. “ Aku sihat.

Kepada Zubaidah. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati.“ Rinta. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Bidah. Ayah berjanji. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. Lamin. jika kita bersama. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. Pak Cik pulang dulu nak. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. 28 . Disebabkan aku miskin. Sebelum pergi. Tetapi setiap doa. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Lantas. aku membawa kisah malang buat keluargamu.” Salam terakhir. besar sudah kau ya tetapi sayang. ayah Rinta. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Rinta. Tapi aku tak berdaya sayang. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. ada namamu nak. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. “ Ibu tipu!!. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. kau tak kenal Pak Cik. Lamin telah meninggal dunia semalam. Tetapi. Hubungan kita terjejas. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. “ Anakku Rinta. kau kaya.

Maafkan atuk bu. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. “ Sudahlah ibu. Mungkin ini takdirnya. Atukmu yang bersalah.” Lantas itu. Kini. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. Lantas. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. Halau ayahmu semalam nak. “ Ibu bersalah. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. ayahmu. Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. mari kita ke kampung dikebumikan.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. “ Rinta. Mungkin mayatnya belum 29 . Jikalau ibu tahu.