Anda di halaman 1dari 5

5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. Baik ibu balas Rinta kepada ibunya. Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang? Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti. Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni. Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. Selamat Hari ulang tahun Rinta ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa? 25

Pak cik Lamin. Sahabat ayah Rinta. Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta? balas Rinta dengan suara mengharap. Pak Cik kenal nak, kenapa? Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta, mana dia sekarang? Maafkan saya Pak Cik, Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu. Katanya dengan rupa riba. Maksud Rinta? tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia. Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta? Ye Pak Cik. Buat apa saya nak tipu. Tipu tu tak baik tau Pak Cik. hahaha...., ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. Rinta, mari sini sekejap nak panggil ibu Rinta dari jauh. Ye bu. Siapa tu Rin? Pak cik Lamin. Katanya kawan Ayah. Ha? Kawan ayah? Ye bu, buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha... kekasih lama ibu kan? Hehehe... kata Rinta Tak de lar nak. Cepat masuk dalam, kawan kau dan kawan dah lama menunggu. Jalan terus ye, jangan belok-belok. Nanti lama mereka menunggunya. Baiklah bu. Lantas, ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. Kau buat apa ke sini? ujar Zubaidah. Menjenguk anak kau la. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum. Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. Aku tak mahu lihat kau lagi. Aku pernah berjanji, jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun, aku akan menjenguknya. Tidak, aku tidak izinkan. Kau pergilah dari sini. Jangan ganggu aku lagi. Balas Zubaidah dengan emosi marah. Sikapnya begitu angkuh.

26

Baiklah Idah. Aku pergi jika tu kemahuan kau. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. Nanti aku berikan. Kata Zubaidah dengan gaduk. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya

Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh. Ibu, kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke? Tak Rinta. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan.

Esoknya , hujan turun dengan lebatnya. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Ini rumah Zubaidah? Ye. Saya anaknya. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Mesti anak ni Rinta. Nama Pak Cik Suhaili. Adik Lamin. Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Dia pun tahu nama aku. Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. Suhaili, lama dah kita tak berjumpa. Kau apa khabar? ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya. Aku sihat, kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. Ai.. perli nampak. Apa hajat kau datang ke mari. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. Tak mengapa. Aku sekejap saja. Rinta, kenal pak cik? Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili.

27

Rinta, besar sudah kau ya tetapi sayang, kau tak kenal Pak Cik. Bidah, aku membawa kisah malang buat keluargamu. Lamin telah meninggal dunia semalam. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Sebelum pergi, dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Rinta, Pak Cik pulang dulu nak. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak.

Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Kepada Rinta? ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Lantas, air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Anakku Rinta, tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Ayah berjanji. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Tetapi setiap doa, ada namamu nak. Kepada Zubaidah, abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Tetapi, jika kita bersama, ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Ku tidak mahu

perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita, di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. Tapi aku tak berdaya sayang. Disebabkan aku miskin, kau kaya. Hubungan kita terjejas.

Salam terakhir, Roslamin Ibu!!!! jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. Ibu tipu!!, ayah Rinta, Lamin, dah meninggal kata Rinta dengan nada dengih.

28

Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. Lantas, pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. Ibu bersalah. Halau ayahmu semalam nak. Atukmu yang bersalah. Jikalau ibu tahu, ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. Sudahlah ibu, Mungkin ini takdirnya. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. Maafkan atuk bu, Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. Lantas itu, ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. Rinta, mari kita ke kampung dikebumikan. Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ, penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Kini, rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. ayahmu. Mungkin mayatnya belum

29