5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

26 . kawan kau dan kawan dah lama menunggu.”. kekasih lama ibu kan? Hehehe.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap..” kata Rinta “ Tak de lar nak. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh. Buat apa saya nak tipu. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun. “Ye bu.. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut.” “ Aku pernah berjanji. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang.” “ Tidak. “Pak Cik kenal nak. jangan belok-belok. Kau pergilah dari sini. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. Nanti lama mereka menunggunya. Jangan ganggu aku lagi. Katanya kawan Ayah. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik.. Jalan terus ye. “ Menjenguk anak kau la”.“ Pak cik Lamin. hahaha. Aku tak mahu lihat kau lagi. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. Katanya dengan rupa riba. Cepat masuk dalam..” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik.. Sahabat ayah Rinta.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. “Rinta. Tipu tu tak baik tau Pak Cik.” “ Baiklah bu.” Lantas. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. aku akan menjenguknya. aku tidak izinkan. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”... Sikapnya begitu angkuh.

kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an..” “ Nanti aku berikan. Aku sekejap saja.” Esoknya . Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan.” “ Ai.” Kata Zubaidah dengan gaduk. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. lama dah kita tak berjumpa. hujan turun dengan lebatnya. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya.” “ Tak mengapa.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Dia pun tahu nama aku.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. Nama Pak Cik Suhaili. Saya anaknya. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan.” “ Mesti anak ni Rinta. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh. Apa hajat kau datang ke mari. Rinta. 27 . Aku pergi jika tu kemahuan kau. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. “ Ibu. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. “ Aku sihat. perli nampak. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya.“ Baiklah Idah. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. Adik Lamin. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. “ Suhaili.

Tetapi setiap doa. jika kita bersama. Hubungan kita terjejas. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih.” Salam terakhir. “ Anakku Rinta. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut.“ Rinta.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. 28 . Rinta. aku membawa kisah malang buat keluargamu. besar sudah kau ya tetapi sayang. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. Sebelum pergi. “ Ibu tipu!!. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Bidah. Pak Cik pulang dulu nak. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Lamin. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Ayah berjanji. ada namamu nak. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. Kepada Zubaidah. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. kau tak kenal Pak Cik. kau kaya. Tetapi. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. Lantas. Disebabkan aku miskin. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Lamin telah meninggal dunia semalam. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. Tapi aku tak berdaya sayang. ayah Rinta.

“ Ibu bersalah. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. mari kita ke kampung dikebumikan. Mungkin mayatnya belum 29 . ayahmu. Mungkin ini takdirnya. Lantas. Kini. “ Sudahlah ibu. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar. Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. Maafkan atuk bu. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. Halau ayahmu semalam nak. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. “ Rinta.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. Jikalau ibu tahu.” Lantas itu. Atukmu yang bersalah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful