5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

“ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha. Jalan terus ye.” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu.. 26 . kawan kau dan kawan dah lama menunggu. Jangan ganggu aku lagi.. Nanti lama mereka menunggunya. “ Menjenguk anak kau la”. Katanya dengan rupa riba. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik. Sikapnya begitu angkuh.” “ Baiklah bu. aku akan menjenguknya.. Cepat masuk dalam.”. “Ye bu. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”.” Lantas. “Pak Cik kenal nak..” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. Tipu tu tak baik tau Pak Cik. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. Aku tak mahu lihat kau lagi. Kau pergilah dari sini. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun.” Balas Zubaidah dengan emosi marah.. Buat apa saya nak tipu. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh. “Rinta. jangan belok-belok..” “ Aku pernah berjanji. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. hahaha.. Katanya kawan Ayah. Sahabat ayah Rinta.” “ Tidak.“ Pak cik Lamin. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria.” kata Rinta “ Tak de lar nak. kekasih lama ibu kan? Hehehe. aku tidak izinkan.

Dia pun tahu nama aku.. Apa hajat kau datang ke mari.” “ Nanti aku berikan. Rinta. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. “ Ibu. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. perli nampak. Saya anaknya. “ Suhaili. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Aku pergi jika tu kemahuan kau. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh. Adik Lamin. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. hujan turun dengan lebatnya.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari.” “ Tak mengapa. Aku sekejap saja.” “ Mesti anak ni Rinta.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan.“ Baiklah Idah. lama dah kita tak berjumpa. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur.” Kata Zubaidah dengan gaduk. 27 .” “ Ai. “ Aku sihat. Nama Pak Cik Suhaili. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu.” Esoknya .

” Salam terakhir. kau tak kenal Pak Cik. “ Anakku Rinta. Rinta. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. Tapi aku tak berdaya sayang. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. 28 . Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Disebabkan aku miskin. ada namamu nak.“ Rinta. Tetapi setiap doa. “ Ibu tipu!!. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. Bidah. Tetapi. jika kita bersama. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Pak Cik pulang dulu nak. Kepada Zubaidah. kau kaya. Hubungan kita terjejas. ayah Rinta. Lamin telah meninggal dunia semalam. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. aku membawa kisah malang buat keluargamu. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Lantas. Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. besar sudah kau ya tetapi sayang.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Lamin. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. Sebelum pergi. Ayah berjanji.

Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. Lantas.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. Halau ayahmu semalam nak. Mungkin mayatnya belum 29 . Mungkin ini takdirnya. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. Kini. ayahmu. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Jikalau ibu tahu. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. mari kita ke kampung dikebumikan. “ Rinta. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda. Atukmu yang bersalah. Maafkan atuk bu. “ Sudahlah ibu. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah.” Lantas itu. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. “ Ibu bersalah. pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful