P. 1
CERPEN

CERPEN

|Views: 1|Likes:
Dipublikasikan oleh Noh Hassan

More info:

Published by: Noh Hassan on Sep 04, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/12/2014

pdf

text

original

5.0)Cerpen: berakhirnya titik noktah.

“Rinta,tolong ambilkan pakaian di ampaian, awan dah mendung ni, langit pun dah gelap, maghrib tak lama lagi nak ” kata Zubaidah sambil menganyam daun nipah untuk dibuat tikar. “ Baik ibu” balas Rinta kepada ibunya. “ Ibu, malam ini ramai ke orangnya datang?’ “ Ibu dah ajak semua rakan ibu, jiran dan saudara kita je. Kita buat kecil -kecil je. Yang penting, hari ulang tahun ke-20 anak ibu bermakna tahun ni dan diharap Rinta dapat belajar betul-betul di universiti nanti.” “ Ibu, kalaulah ada ayah, mesti seronokkan hari ulang tahun Rinta malam ni.” “Rinta,kau jangan la sedih, ayah kau sudah tiada nak” ujar ibunya sambil tersenyum. Rinta tidak tahu asal usul ayahnya yang diceritakan ibunya bahawa ayahnya telah hilang ketika ke luar negara dan dipercayai telah meninggal dunia. Selama ini, ibunya yang menjaga dan memeliharanya sejak tapak kakinya merah. Rinta selama ini sememangnya rindu pada ayahnya dan dia tidak mengetahui asal usul ayahnya mahupun potret ayahnya untuk ditatap. Sememangnya Rinta bertekad untuk mencari identiti ayahnya dengan bertanya pada jirannya. Tetapi, tidak juga mendapat jawapan yang kukuh kerana mereka berpindah di rumah itu sejak Rinta beusia 2 tahun dan sememangnya ketika itu ayahnya sudah tiada ketika itu. Ibunya pula, Zubaidah seorang ibu yang tabah dalam memelihara bikirnya itu. Seringkali dia mengelak jika ditanya tentang suaminya oleh anaknya itu.

Zubaidah amat cakna dengan kehidupan anaknya walaupun sudah meningkat usia remaja.

Pada malam itu, ramai saudara maranya hadir pada sambutan ulang tahunnya. “Selamat Hari ulang tahun Rinta” ujar seorang tua lelaki kepadanya sambil tersenyum lebar. “Terima kasih. Rasanya saya tak kenal Pak cik ni. Pak cik siapa?” 25

“Pak Cik kenal nak. Jawap Lamin dengan tenang dan terseyum.. Ayah dah lama meninggalkan saya dan ibu”. “Ibu cakap macam tu ke dekat Rinta?” “ Ye Pak Cik. ujar Rinta mengubah suasana menjadi ceria. Nanti lama mereka menunggunya. ibu Rinta menyusun langkah menghampiri Lamin di bawah pokok senget halaman rumahnya. “ Maksud Rinta?” tanya Lamin kepada Rinta dengan nada terkejut.. jangan belok-belok. “ Aku minta pertolongan kau pergi dari sini sekarang. Kau pergilah dari sini.. kekasih lama ibu kan? Hehehe.. kenapa?” “Pak Cik pun lama tak berjumpa dengan Ayah Rinta. Jalan terus ye. Sikapnya begitu angkuh.” “ Aku pernah berjanji. Buat apa saya nak tipu. aku tidak izinkan. aku akan menjenguknya.” kata Rinta “ Tak de lar nak. 26 .” “ Ha? Kawan ayah?” “ Ye bu. Jangan ganggu aku lagi.. “ Kau buat apa ke sini?” ujar Zubaidah.” “ Ye? Jadi Pak Cik kenal siapa ayah Rinta?” balas Rinta dengan suara mengharap. mari sini sekejap nak” panggil ibu Rinta dari jauh. buka ke ibu yang jemput dia? Kenapa muka ibu merah? Ha.” “ Siapa tu Rin?” “ Pak cik Lamin. Sahabat ayah Rinta. “Rinta. hahaha. Katanya dengan rupa riba. mana dia sekarang?” “ Maafkan saya Pak Cik.”.“ Pak cik Lamin. Tipu tu tak baik tau Pak Cik.” Balas Zubaidah dengan emosi marah. “Ye bu. Cepat masuk dalam. Aku tak mahu lihat kau lagi. “ Ibu cakap ayah dah hilang ketika bertugas di luar negara dan meninggal dunia”. Katanya kawan Ayah..” “ Tidak.” Lantas. “ Menjenguk anak kau la”. jika Rintah sudah tepat umurnya 20 tahun.” “ Baiklah bu. kawan kau dan kawan dah lama menunggu..

“ Suhaili.” Esoknya . “ Ini rumah Zubaidah?” “ Ye.” Bisik Rinta dalam hati kecilnya yang sememangnya bermain dengan seribu satu persoalan. Apa hajat kau datang ke mari.” Kata Zubaidah dengan gaduk.” “ Adik Lamin? Kenapa semalam Pak Cik Lamin ke mari dan sekarang adiknya pula ke mari. Kau apa khabar?” ujar Zubaidah yang memotong percakapan Suhaili dan anaknya. Rinta. Aku sekejap saja. Dia pun tahu nama aku.” “ Ai..“ Baiklah Idah. Marilah jemput masuk ke rumah dahulu. Terasa dingin pagi itu kemudian rumah Rinta di kejutkan dengan kedatangan seorang lelaki lingkungan 40-an. Zubaidah mengambil dengan kasar pemberian Lamin kepada anaknya. Takkan kau nak berdiri di tepi pintu tu saja. 27 . hujan turun dengan lebatnya.” “ Nanti aku berikan. Saya anaknya. perli nampak. Nama Pak Cik Suhaili. Dia cakap Dia ada kerja nak diuruskan. kenapa Pak Cik Lamin balik awal? Dia tak nak sambut hari jadi Rinta ke?” “ Tak Rinta. walaupun eulogi percakapan Lamin sememangnya Perbuatan Zubaidah disedari Rinta yang hanya memerhatikan dari jauh.” “ Tak mengapa. “ Kenapa Rinta membisu? Tak kenal pak cik ka? ujar Suhaili yang kehairanan kerana Rinta menggagu tanpa suara. kenal pak cik?” Rinta menggelengkan kepalanya dan terus terdiam apabila ditanya soalan oleh Suhaili. Dia tetap berkasar walaupun lembut dan bersopan.” “ Mesti anak ni Rinta. Aku dah bawakan hadiah kepada Rinta. lama dah kita tak berjumpa. “ Ibu. “ Aku sihat. kau pun bertambah sihat setelah sekian lama tak berjumpa. Ada apa Pak Cik? Ibu di dapur. Adik Lamin. Aku pergi jika tu kemahuan kau.

“ Rinta. Lantas. Pak Cik pulang dulu nak. besar sudah kau ya tetapi sayang. aku membawa kisah malang buat keluargamu. Rinta. Sebelum pergi. kau tak kenal Pak Cik. “ Anakku Rinta. “ Ibu tipu!!. ayahmu mengugut untuk memutuskan hubunganmu dengan keluargamu. Roslamin “ Ibu!!!!” jerit Rinta sambil teresak-esak menangis. dia berpesan untuk memberikan surat kepada kamu berdua. Tidakku lupa zaman asmaralokana kita. dah meninggal ” kata Rinta dengan nada dengih. abang bukan melepaskan cerai padamu sesuka hati. Alangkah terkejutnya Rinta mendapat tahu bahawa lelaki semalam adalah ayah kandungnya di mana diberitahu ibunya telah meninggal dunia. Tapi aku tak berdaya sayang. Lamin telah meninggal dunia semalam.” Kelihatan wajah Zubaidah gusar dan Rinta seakan-akan tidak sabar ingin membaca surat yang di berikan kepadanya. Ku tidak mahu perhubunganmu dengan keluargamu terjejas di sebabkan gelombang cinta kita. Ayah berjanji.” Salam terakhir. ayah Rinta. tepat umurmu 20 tahun ayah berjanji akan menjegukmu. Disebabkan aku miskin. Di sengat ikan sembilang ketika melawat pukatnya. Hubungan kita terjejas. Terubat duka Pak Cik melihat wajahmu nak. air matanya mengalir ketika membaca surat tersebut. Tetapi setiap doa. di mana aku berjanji akan menjaga anak kita berdua. Kepada Zubaidah. 28 . Kelihatan Zubaidah terkejut apabila anaknya menjerit. ada namamu nak. Maafkan ayah jika selama ini ayah tidak mengambil berat terhadapmu. Sememangnya Zubaidah sudah kelihatan sedih bila mendapat tahu berita pemergian Lamin. “ Kepada Rinta?” ujar Rinta membaca perkataan di hadapan surat tersebut. Bidah. Lamin. Tetapi. jika kita bersama. kau kaya.

pipinya yang kering bertukar menjadi basah ketika mendapat tahu kisah yang sebenar.” Zubaidah dan anaknya bergesa kerumah suaminya di perkampungan nelayan dan sampai di situ. “ Ibu bersalah. Jangan disalahkan atuk yang telah lama meninggal dunia. mari kita ke kampung dikebumikan. Rinta dan ibunya menjalani kehidupan seperti biasa dan reda dengan dugaan yang melanda.” Lantas itu. Halau ayahmu semalam nak. Mungkin ini takdirnya. ibu rela putus hubungan dengan keluarga ibu. Kini. penduduk kampung sedang menguruskan jenazah dan mereka berdua sempat melihat jenazah dikebumikan. Jikalau ibu tahu. Lantas dia mengambil surat di tangan anaknya dan alangkah terkejutnya apabila mendapat tahu akan sebab penceraian terhadapnya. ayahmu. Rinta tahu ibu lebih sayangkan ayah. rahsia siapa ayah Rinta berakhir dengan titik noktah. ibunya memeluk erat anaknya dan mengusap lembut belakang anaknya. Mungkin mayatnya belum 29 . Lantas. Maafkan atuk bu.Zubaidah terkejut dengan keadaan anaknya. Rinta memaafkan ibu kerana telah berbohong pada Rinta.” kata Zubaidah sambil teresak-esak menangis. “ Rinta. Atukmu yang bersalah. “ Sudahlah ibu.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->