Anda di halaman 1dari 2

JURNAL INTERNSHIP MINGGU 2

BILANGAN JURNAL TARIKH PERISTIWA / KEJADIAN TAJUK JURNAL :2 : 07 JULAI 2013 11 JULAI 2013 : MASALAH PENGURUSAN BILIK DARJAH

1) MASALAH / PERISTIWA Pada minggu kedua, saya telah mengalami masalah dari segi pengurusan bilik darjah. Murid-murid kurang hormat kepada saya dan tidak mengendahkan kehadiran saya dalam bilik darjah.

2) ANALISIS Masalah pengurusan bilik darjah ini timbul kerana murid-murid kelas 4 Ikhlas sudah terbiasa dengan perangai mereka yang suka membuat bising dan kurang hormat kepada guru-guru termasuklah guru kelas mereka.

3) CADANGAN TINDAKAN SUSULAN a) Saya akan pastikan murid-murid hormat semua guru. b) Saya akan pastikan murid-murid mendengar arahan yang diberikan.

4) TEMPOH MASA TINDAKAN SUSULAN Saya akan cuba mengatasi masalah ini secepat mungkin. Saya akan memulakan tindakan pada hari Ahad minggu hadapan. Pengurusan bilik darjah yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Sekiranya masalah ini tidak dapat diatasi secepat mungkin sudah tentu objektifobjektif yang telah dirancangkan tidak tercapai sepenuhnya.

JURNAL INTERNSHIP MINGGU 2

5) PENILAIAN KEJAYAAN Saya akan meminta kerjasama pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian seterusnya tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan dari rakan sebaya.

6) TINDAKAN SUSULAN Saya akan memastikan pengurusan bilik darjah dapat diatasi dengan secepat mungkin. Disediakan oleh

Tandatangan Nama Tarikh

: : : Disemak oleh Pembimbing Tandatangan Nama Tarikh : : : Pensyarah

Disemak oleh Guru Pembimbing

Tandatangan Nama Tarikh

: : :