Anda di halaman 1dari 43

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR] Tarikh : 12 April 2013 (Jumaat) Masa : 0810 0840 Tempat : Gelanggang

g SK Abang Haji Matahir, Sarikei Tahun(Kelas) : 3B Bilangan Murid: 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan) Fokus Pembelajaran : Berkebolehan menggolek bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Menggolek bola. Standard Pembelajaran : 1.4.2, 2.3.2 & 5.2.1 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: i. menggolek bola arah hadapan secara berpasangan sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 percubaan dengan teknik yang betul. ii. menggolek bola arah hadapan secara berkumpulan sejauh 5 meter dengan teknik yang betul. Kognitif : i. mengenalpasti postur badan semasa melakukan kemahiran manipulasi alatan menggunakan bola. Afektif: permainan kecil. i. melibatkan diri dan mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti latih tubi dan

Psikomotor :

Kemahiran Berfikir: Menganalogi (membuat simulasi) Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah menggolek bola pada pengajaran lepas (10 April 2013) Penerapan nilai : Bekerjasama Penggabungjalinan: Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris BSPP : Bola getah (12), sketel (5) EMK: Kreativiti

BAHAGIAN /MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN / CATATA N Bola getah (12)

1. Memanaskan Badan (4 minit)

Latihan 1. bebas 2. menggunaka n bola getah -

Berpasangan ambil sebiji bola. Lambung bola bersama pasangan. Lakukan sebanyak 5

Berpasangan dalam satu barisan lurus

3. -

2. Regangan dinamik -

ulangan. Golek bola bersama pasangan. Murid A golek bola ke arah hadapan. Murid B kejar bola yang digolek oleh pasangan mereka. Pastikan semasa mengejar bola, lihat rakan lain dan elakkan daripada berlanggar. Lakukan sebanyak 3 ulangan.

M M

M M

M M

M M

M M

M M

1. 2. 3. 4.

5.

6.

7.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: Gerakkan kepala ke kiri dan kanan. Gerakkan kepala ke atas dan bawah. Gerakkan bahu ke atas dan bawah. Gerakkan bahagian tangan ikut putaran jam dan lawan jam. Bongkokkan badan ke hadapan dan gerakkan badan ke kiri dan kanan. Buka kaki seluas bahu dan cuba sentuh hujung kaki kiri dan kanan. Lari anak setempat dan dengan arahan guru, lari pecut setempat.

M M M M M M M M G M M

Semasa regangan dinamik

Petunjuk: G = Guru M = Murid Bola getah (12)

1. Perkembanga n (12 minit) Perkembanga 2. n1 Mari

Pengenala n isi pelajaran

Memperkenalkan tajuk pelajaran pada hari ini ialah menggolek bola. Berpasangan, golek bola ke arah hadapan

Demonstrasi

menggolek 3 meter (4 minit)

3. Latih tubi

atau ke arah rakan. Semasa menggolek, lihat rakan atau pasangan dahulu. Selepas melihat kedudukan rakan, kemudian golek bola ke hadapan rakan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola.

M M M M M M M M M

3 meter

M M M M M M M M M Bola getah (12), sketel (4)

Menggolek berpasangan Berpasangan lakukan seperti demonstrasi guru. Jarakkan antara pasangan sejauh 3 meter. Pastikan kaki dibengkokkan dan tangan diluruskan sebelum menggolek bola di lantai. Pastikan lihat kedudukan rakan sebelum mula menggolek. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

4. Perkembanga n2 Mari Menggolek 5 meter (8 minit)

Demonstrasi

Bola getah (12), sketel (4)

5.

Latih tubi

Berpasangan, golek bola ke arah hadapan atau ke arah rakan. Semasa menggolek, lihat rakan atau pasangan dahulu. Selepas melihat kedudukan rakan, kemudian golek bola ke hadapan rakan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai.

Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola.

M M M M M M M M M

G Berpasangan lakukan seperti demonstrasi guru. Jarakkan antara pasangan sejauh 5 meter. Pastikan kaki dibengkokkan dan tangan diluruskan sebelum menggolek bola di lantai. Pastikan lihat kedudukan rakan sebelum mula menggolek. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

5 meter

M M M M M M M M M

Variasi: Golek ke arah kanan dan kiri dan pasangan tangak bola yang digolek. Buat 5 kumpulan kecil. Buat satu barisan lurus dan pegang bahu rakan dalam kumpulan masing-masing. Mula di garisan permulaan yang disediakan. A1 akan berlari kea rah sketel, kemudian golek bola ke arah A2. Ulang sehingga tamat. Murid terakhir akan golek bola sehingga garisan permulaan tadi untuk menamatkan Bola getah (5), sketel (5)

Kemuncak (10 minit)

Permainan kecil Golek bergantiganti

permainan. Tepukan diberikan kepada kumpulan juara. Kumpulan terakhir didenda untuk menyimpan alatan ke stor sukan.

Petunjuk: G = Guru M = Murid Penutup (4 minit) 1. 1. Menyejukkan Badan 2. Gerakkan badan ke kiri dan ke kanan berulang kali. Berpasangan, tepuk otot-otot rakan perlahan-lahan. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus panjang yang terakhir. Semasa menggolek, pastikan lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan. Lihat arah atau kedudukan rakan sebelum menggolek. Koordinasi mata dan tangan yang baik akan memberikan hasil yang baik contohnya bola yang digolek tepat ke

3. 2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomot or

M M M M M M M M G M M

arah sasaran. 2.2 Rumusan Afektif Penerapan Nilai - Pujian / Teguran Petunjuk: G = Guru M = Murid

Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan. Boleh lakukan aktiviti menggolek bersama rakan-rakan sebagai aktiviti riadah.

3. Kerja Susulan

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR] Tarikh : 17 April 2013 (Rabu) Masa : 0910 - 0940 Tempat : Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei Tahun(Kelas) : 3B Bilangan Murid: 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan) Fokus Pembelajaran : Berkebolehan menggolek bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Golek Bola ke Sasaran Standard Pembelajaran : 1.4.2, 2.3.1 & 5.3.1 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. menggolek bola ke sasaran yang disediakan secara berpasangan sejauh 3 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. ii. menggolek bola ke sasaran yang disediakan secara berpasangan sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. Kognitif : i. menyatakan perkaitan antara aplikasi daya dengan pergerakan objek sekurangkurangnya 3 daripada 5 dengan betul. Afektif: fizikal. ii. saling bant membantu antara satu sama lain semasa melakukan aktiviti menggolek Kemahiran Berfikir: Menganalogi (membuat simulasi) Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah menggolek bola pada pengajaran lepas Penerapan nilai : Bekerjasama Penggabungjalinan: Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris BSPP : Bola tenis (23), sketel (13) EMK: Kreativiti i. berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti

BAHAGIAN /MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN / CATATA N

1. Memanaskan Badan (4 minit)

Permainan kecil (Belalang & Belatuk)

Bahagikan kepada 2 kumpulan (lelaki dan perempuan satu kumpulan).

Berpasangan dalam satu barisan lurus

2. Regangan spesifik

Pilih mahu menjadi belalang atau belatuk. Apabila nama belalang disebut, belalang perlu mengejar dan menangkap belatuk. Sesiapa yang ditangkap akan diletakkan di rumah mereka.

1. 2.

3.

4.

5.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: Gerakkan bahu ke atas dan bawah. Gerakkan bahagian tangan ikut putaran jam dan lawan jam. Berpasangan, tarik tangan pasangan perlahan-lahan dengan tekanan. Tangan di belakang, rapatkan dan tolak ke atas. Lari anak setempat dan dengan arahan guru, lari pecut setempat.

M M

M M

M M

M M

M M

M M

G M M M M M M M M M M M M M M

M M M M M M M M G M M

Semasa regangan dinamik

Petunjuk: G = Guru M = Murid 1. Perkembanga n (12 minit) Pengenala n isi pelajaran Memperkenalkan tajuk pelajaran pada hari ini ialah menggolek Bola tenis

bola ke arah sasaran. Perkembanga 2. n1 Golek ke arah sasaran berpasangan 3 meter (4 minit) Demonstrasi Berpasangan, golek bola ke arah hadapan atau ke arah rakan.

(23), sketel (13)

Pastikan bola yang digolek melalui sketel yang disediakan.


Semasa menggolek, lihat rakan dan kedudukan sketel. Selepas melihat kedudukan rakan, kemudian golek bola ke hadapan rakan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Berpasangan lakukan seperti demonstrasi guru. Jarak antara pasangan dengan sketel sejauh 3 meter. Pastikan kaki dibengkokkan dan tangan diluruskan sebelum menggolek bola di lantai. M M

3 meter

3. Latih tubi

Menggolek berpasangan

4. Perkembanga n2 Golek ke arah sasaran berpasangan 5 meter (8 minit)

Demonstrasi

Pastikan bola digolek melalui tengah sketel.


Lakukan sebanyak 10 ulangan.

Bola tenis (23), sketel (13)

5. Latih tubi

Berpasangan, golek bola ke arah hadapan melintasi sketel yang disediakan. Semasa menggolek, lihat rakan dan kedudukan sketel dahulu. Selepas melihat

kedudukan rakan, kemudian golek bola ke hadapan rakan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Berpasangan lakukan seperti demonstrasi guru. Jarak antara pasangan dengan sketel sejauh 5 meter. Pastikan kaki dibengkokkan dan tangan diluruskan sebelum menggolek bola di lantai. Pastikan bola yang digolek melintasi tengahtengah sketel. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

5 meter

Variasi: Golek ke arah kanan dan kiri dan pasangan tangap bola yang digolek. Buat 5 kumpulan kecil. Buat satu barisan lurus dan pegang bahu rakan dalam kumpulan masing-masing. Mula di garisan permulaan yang disediakan. A1 akan berlari ke arah kawasan sketel yang dinamakan Roll, kemudian golek bola ke arah A2. Bola tenis (5), sketel (8)

Kemuncak (10 minit)

Pertandinga n bersyarat Run & Roll

Pastikan bola yang digolek ke arah A2 melalui bahagian tengah sketel.


Ulang sehingga tamat. Murid terakhir akan golek bola sehingga garisan permulaan tadi untuk menamatkan permainan. Dilakukan sebanyak 5 ulangan dan kumpulan yang memenangi ulangan paling banyak dikira pemenang. Tepukan diberikan kepada kumpulan juara. Kumpulan terakhir didenda untuk menyimpan alatan ke stor sukan.

Petunjuk: G = Guru M = Murid

= sketel

Penutup (4 minit)

1. 1. Menyejukkan Badan 2.

3. 2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomot or

Gerakkan badan ke kiri dan ke kanan berulang kali. Berpasangan, tepuk otot-otot bahu dan tangan rakan perlahanlahan. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus panjang yang terakhir. Semasa menggolek, pastikan lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan. Lihat ke arah sasaran yang dikehendaki kemudian golek. Koordinasi mata dan tangan yang baik akan memberikan hasil yang baik contohnya bola yang digolek tepat ke arah sasaran.

M M M M M M M M G M M

2.2 Rumusan Afektif Penerapan Nilai - Pujian / Teguran

Petunjuk: G = Guru M = Murid

Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan. Boleh lakukan aktiviti menggolek bersama rakan-rakan contohnya golek ke arah tina tau botol.

3. Kerja Susulan

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR]

Tarikh Masa Tempat

: : :

26 April 2013 (Jumaat) 0810 - 0840 Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei 3B 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan)

Tahun(Kelas) : Bilangan Murid:

Fokus Pembelajaran : Berkebolehan membaling bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Membaling bola ke arah sasaran

Standard Pembelajaran : 1.4.3, 2.3.1 & 5.4.2 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. membaling bola menggunakan sebelah tangan ke arah sasaran sejauh 3 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. ii. membaling bola menggunakan sebelah tangan ke arah sasaran sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. Kognitif : i. menyatakan bahagian otot yang terlibat semasa membaling sekurang-kurangnya 3 daripada 5 dengan betul.

ii. menyatakan perkaitan antara aplikasi daya dengan pergerakan objek sekurang-kurangnya 3 daripada 5 dengan betul. Afektif: i. berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal. ii. saling bant membantu antara satu sama lain semasa melakukan aktiviti menggolek Kemahiran Berfikir: Mencirikan Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah membaling bola semasa tahun 2. Penerapan nilai : Bekerjasama Sains Penggabungjalinan:

BSPP : Bola baling (8), bola kertas (23) & botol berisi air (16) EMK: Kreativiti

BAHAGIAN /MASA 1. Memanaskan Badan (4 minit)

AKTIVITI Permainan simulasi Anak Monyet. (Permainan simulasi ini merupakan pengenalan kepada kemahiran yang akan diajarkan iaitu membaling bola. Permainan ini dinamakan Main Monyet. Seorang

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P Baling bola ke arah rakan berulang-ulang. Murid yang bertindak sebagai monyet di tengah perlu berusaha mendapatkan bola daripada dua orang rakan yang menghantar bola. Pertukaran berlaku sekiranya anak monyet dapat menangkap bola Bertiga

ORGANISASI

ALATAN/ CATATAN Bola

M x M

baling (8)

M x M M x M M x M

M x M M x M M x M G

murid akan berada di tengah digelar Anak Monyet" akan berusaha merebut dan mengambil bola daripada 2 orang murid yang berada bertentangan. Dua orang murid ini akan membaling bola antara satu sama lain untuk mengelak daripada ditangkap oleh anak monyet).

yang dibaling. Ulang selama 2 minit.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: 2. Regangan spesifik.1. (Regangan spesifik adalah regangan 2. yang memberi fokus kepada gerakkan memanaskan bahagian badan yang banyak digunakan dalam 4. sesuatu pengajaran kemahiran. 5. Misalnya, regangan pengajaran ini lebih kepada otot-otot bahu dan tangan). 3. Gerakkan bahu ke atas dan bawah. Gerakkan bahagian tangan ikut putaran jam dan lawan jam. Berpasangan, tarik tangan pasangan perlahan-lahan dengan tekanan. Tangan di belakang, rapatkan dan tolak ke atas. Lari anak setempat dan dengan arahan guru, lari pecut setempat. Semasa regangan spesifik.

M M M M M M M M G M M

Petunjuk: G = Guru M = Murid X = Anak monyet

1. Perkembangan (12 minit) Perkembangan 1 Membaling bola sebelah tangan ke arah sasaran sejauh 3 meter (6 minit)

Pengenalan isi pelajaran membaling bola menggunakan sebelah tangan ke arah sasaran. (Pengenalan isi pelajaran ialah

Membaling bola sebelah tangan ke arah sasaran adalah kemahiran membaling bola ke arah yang dituju atau sasaran di mana pergerakan tangan bermula dari belakang ke hadapan menggunakan sebelah tangan.

Semasa penerangan dan demonstrasi guru:

M M M M M M M M M M M M M M M M M M G

penerangan kepada kemahiran yang hendak diajarkan iaitu kemahiran membaling bola menggunakan sebelah tangan ke objek yang dikehendaki).

Bola baling (4) Baling bola ke arah botol berisi air. Lihat kedudukan botol air, kemudian baling bola ke arah botol. Siku dibengkokkan dan digerakkan ke belakang. Luruskan tangan semasa membaling bola. Bergerak ikut lajak. 4 kumpulan = 6 orang Murid barisan hadapan duduk mencangkung manakala yang dibelakang berdiri.

2.

Demonstrasi membaling bola menggunakan sebelah tangan ke arah sasaran sejauh 3 meter. (Demonstrasi guru bagaimana membaling bola ke arah rakan sejauh 3 meter menggunakan sebelah tangan). adalah tunjuk cara

Mata pandang ke arah kedudukan botol. Pegang bola menggunakan sebelah tangan dengan kemas.

3.

Latih tubi

Bengkokkan siku dan gerakkan ke belakang. Baling bola ke arah botol dengan tangan diluruskan dan gerakkan ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan. Bola baling (4)

membaling bola ke arah sasaran sejauh 3 meter. (Latih tubi merupakan latihan murid selepas tunjuk Perkembangan 2 Membaling bola menggunakan cara guru. Murid membuat sendiri pelakuan atau kemahiran yang diajarkan ).

Baling bola ke arah botol berisi air.

sebelah tangan ke arah sasaran sejauh 5 meter (6 minit) 4. Demonstrasi membaling bola menggunakan sebelah tangan ke

Lihat kedudukan botol air, kemudian baling bola ke arah botol. Petunjuk: G = Guru M = Murid = Botol air

Siku dibengkokkan dan digerakkan ke belakang. Luruskan tangan semasa membaling bola. Bergerak ikut lajak.

arah botol air sejauh 5 meter. (Demonstrasi adalah tunjuk cara guru bagaimana melakukan balingan menggunakan sebelah tangan ke arah botol air sejauh 5 meter). 5. Latih tubi membaling bola sebelah tangan secara ke arah botol air sejauh 5 meter. (Latih tubi merupakan latihan murid selepas tunjuk cara guru. Murid akan membuat sendiri pelakuan membaling bola menggunakan sebelah tangan ke arah sasaran iaitu botol air).

Mata pandang ke arah kedudukan botol. Pegang bola menggunakan sebelah tangan dengan kemas. Bengkokkan siku dan gerakkan ke belakang. Baling bola ke arah botol dengan tangan diluruskan dan gerakkan ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

4 kumpulan = 6 orang

Petunjuk : G = Guru M = Murid = Botol air Kemuncak (10 minit) Permainan kecil Best Shooter Team. (Permainan kecil Buat 4 kumpulan kecil. Buat satu barisan lurus secara melintang mengikut kumpulan pada garisan yang telah disediakan. 4 kumpulan = 5 @ 6 orang. Bola kertas (23),botol air (16) sketel (8)

merupakan permainan yang dimainkan dalam kumpulan kecil dan merupakan permainan mirip permainan sebenar. Best shooter adalah permainan yang memerlukan pemain mempertahankan botol air daripada dijatuhkan oleh pihak lawan di kawasan masingmasing. Kumpulan yang berjaya menjatuhkan semua botol air digelar Best Shooter Team.

Seorang murid akan mendapat sebiji bola kertas. 4 botol air akan diletakkan di kawasan masing-masing. Murid perlu membaling bola ke arah botol air tersebut dan menjatuhkannya. Murid boleh mengambil bola yang dibaling oleh pihak lawan. Kumpulan mana yang berjaya menjatuhkan semua botol adalah pemenang. Kumpulan yang menang akan berlawan dengan kumpulan menang pada pusingan seterusnya untuk mengetahui The Best Shooter Team

Petunjuk: G = Guru M = Murid

= sketel = Botol air Penutup (4 minit) 1. Menyejukkan Badan 2. 1. Gerakkan badan ke kiri dan ke kanan berulang kali. Berpasangan, tepuk otototot bahu dan tangan rakan perlahan-lahan. 3. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus 2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomotor Semasa membaling, pastikan siku dibengkokkan dan digerakkan ke panjang yang terakhir.

M M M M M M M M G M M

belakang. Lihat ke arah sasaran sebelum membuat balingan. 2.2 Rumusan Afektif - Penerapan Nilai - Pujian / Teguran Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan. 3. Kerja Susulan Lakukan balingan ke arah sasaran yang disediakan bersama rakan di rumah atau semasa bermain untuk mendapatkan ketepatan balingan. Petunjuk: G = Guru M = Murid

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR] Tarikh : 19 April 2013 (Jumaat) Masa : 0810 0840 (30 minit) Tempat : Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei Tahun(Kelas) : 3B Bilangan Murid: 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan) Fokus Pembelajaran : Berkebolehan menggolek bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Golek Bola ke Sasaran Standard Pembelajaran : 1.4.2, 2.3.1 & 5.3.1 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. menggolek bola ke botol air yang disediakan secara berkumpulan sejauh 3 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. ii. menggolek bola ke boto air yang disediakan secara berkumpulan sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. Kognitif : i. menyatakan jenis-jenis aktiviti lain bagi menggolek bola ke sasaran sekurangkurangnya 3 daripada 5 dengan betul. ii. menyatakan pelakuan-pelakuan semasa menggolek bola ke sasaran sekurangkurangnya 3 daripada 5 dengan betul. Afektif: fizikal. ii. saling bant membantu antara satu sama lain semasa melakukan aktiviti menggolek Kemahiran Berfikir: Membanding dan membeza Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah menggolek bola pada pengajaran lepas Penerapan nilai : Bekerjasama Penggabungjalinan: Bahasa Inggeris, Matematik BSPP : Bola getah (23), gelung rotan (23), botol air (16) EMK: Kreativiti i. berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti

BAHAGIAN /MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

1. Memanaskan Badan (4 minit)

Latihan bebas menggolek menggunakan

Buat dua barisan lurus secara melintang. Golek bola menggunakan gelung

Latihan bebas menggolek secara individu.

ALATAN / CATATA N Bola getah (23), gelung

gelung rotan dan bola getah.

rotan. Bergerak dalam satu barisan secara serentak. Bawa bola yang digolek secara berjalan perlahan. Bawa bola yang digolek sambil belari.

rotan (23)

2.

Regangan 1. spesifik bersama bola getah dan 2. gelun rotan. Bola getah 3. dipegang manakala gelung rotan diletakkan di4. atas lantai.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: Luruskan tangan ke atas bersama bola dan gerak ke kiri dan kanan. Gerakkan bola mengelilingi pinggang. Bengkokkan badan ke hadapan bersama bola dan gerak ke kiri dan kanan. Lompat gelung rotan ke kiri, kanan, hadapan dan belakang.

M M

M M

M M

M M

M M

M M

M M M M M M M M G M M

Semasa regangan dinamik

1. Perkembang an (12 minit) Perkembang an 1 Golek ke arah sasaran 2.

Pengenalan isi pelajaran menggolek bola ke arah sasaran. Demonstrasi

Menggolek bola ke sasaran merupakan pelakuan menggolek bola ke arah sesuatu yang disasarkan. Lihat kepada sasaran yang hendak

Petunjuk: G = Guru M = Murid 4 kumpulan : Lelaki 2 kumpulan dan perempuan 2 kumpulan.

Bola getah (23), botol air (16)

berkumpulan 3 meter (6 minit)

golek bola sejauh 3 meter ke arah botol yang disediakan.

3. Latih tubi menggoleksej auh 3 meter ke arah botol yang disediakan.

Perkembang an 2 Golek ke arah sasaran 4. berkumpulan 5 meter (6 minit)

Demonstrasi golek bola sejauh 5 meter ke arah botol yang disediakan.

difokuskan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Golek bola ke arah botol yang telah disediakan. Berdiri dalam keadaan yang selesa. Pegang bola menggunakan sebelah tangan atau kedua-dua belah. Perhatikan ke arah sasaran yang hendak dituju. Hayunan tangan bermula dari arah belakang ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

M M M

M M M

M M M

M M M G

oooo M

oooo M

oooo M

oooo M

M M M

M M M

M M M

M M M G

Bola getah (23), botol air (16)

5.

Latih tubi golek bola sejauh 5 meter ke arah botol yang disediakan.

Lihat kepada sasaran yang hendak difokuskan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Golek bola ke arah botol yang telah disediakan.

oooo M

oooo M

oooo M

oooo M

Berdiri dalam keadaan yang selesa. Pegang bola menggunakan sebelah tangan atau kedua-dua belah. Perhatikan ke arah

sasaran yang hendak dituju. Hayunan tangan bermula dari arah belakang ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

Petunjuk: G = Guru M = Murid 0000 = Botol air Kemuncak (10 minit) Permainan bersyarat Boling Golek. (Boling golek adalah permainan yang mengkehenda ki murid- murid menggolek bola ke arah botol air yang disusun rapat seperti permainan boling sebenar. Syarat Jarak antara botol air dan garisan mula adalah sejauh 5 meter. Seorang daripada ahli kumpulan berada berdekatan dengan botol air sebagai penyusun penyambut bola. Botol air perlu dijatuhkan kesemuanya sebelum bertukar giliran. Bergilir-gilir golek bola ke arah botol air yang disediakan. Ulangan sebanyak 3 kali. Kumpulan yang berjaya mendapat tempat pertama paling Bola getah (4), botol air (16)

permainan adalah muridmurid hanya boleh menggolek bola sahaja ke arah botol air yang disusun untuk dijatuhkan. Botol air perlu dijatuhkan sepenuhnya sebelum pertukaran peserta).

banyak adalah juara permainan Boling Golek.

Tepukan diberikan kepada kumpulan juara. Kumpulan terakhir didenda untuk menyimpan alatan ke stor sukan.

5m

Petunjuk: G = Guru M = Murid oooo = Botol air (Boling) Penutup (4 minit) 1. Menyejukkan Badan dari kaki sehingga Gerakkan dan goyangkan kaki ke kiri dan kanan. Tepuk otot-otot pada Lembara n kerja (23)

ke kepala.

bahagian kaki sehingga ke punggung. Bengkokkan badan dan gerak ke kiri dan kanan. Gerakkan tangan ke hadapan dan belakang. Genggam jari berulang-ulang. Gerakkan bahu mengikut arah jam dan sebaliknya. Gerakkan kepala ke kiri, kanan dan atas ke bawah. Ulang 4 kali. Tarik nafas melalui hidung dan tahan selama kira-kira 3 saat kemudian hembus melalui hidung dan mulut.

M M M M M M M M G M M

Petunjuk: G = Guru M = Murid

2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomoto r

Semasa menggolek, pastikan lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan. Lihat ke arah sasaran yang dikehendaki kemudian golek. Koordinasi mata dan tangan yang baik akan memberikan hasil yang baik contohnya bola yang digolek tepat ke arah sasaran.

2.2 Rumusan Afektif - Penerapan Nilai - Pujian /

Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan.

Teguran Siapkan lembaran kerja yang diberikan berkaitan kemahiran menggolek ke arah sasaran.

3. Kerja Susulan

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR] Tarikh : 19 April 2013 (Jumaat) Masa : 0810 0840 (30 minit) Tempat : Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei Tahun(Kelas) : 3B Bilangan Murid: 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan) Fokus Pembelajaran : Berkebolehan menggolek bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Golek Bola ke Sasaran Standard Pembelajaran : 1.4.2, 2.3.1 & 5.3.1 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. menggolek bola ke botol air yang disediakan secara berkumpulan sejauh 3 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. ii. menggolek bola ke boto air yang disediakan secara berkumpulan sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. Kognitif : i. menyatakan jenis-jenis aktiviti lain bagi menggolek bola ke sasaran sekurangkurangnya 3 daripada 5 dengan betul. ii. menyatakan pelakuan-pelakuan semasa menggolek bola ke sasaran sekurangkurangnya 3 daripada 5 dengan betul. Afektif: fizikal. ii. saling bant membantu antara satu sama lain semasa melakukan aktiviti menggolek Kemahiran Berfikir: Membanding dan membeza Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah menggolek bola pada pengajaran lepas Penerapan nilai : Bekerjasama Penggabungjalinan: Bahasa Inggeris, Matematik BSPP : Bola getah (23), gelung rotan (23), botol air (16) EMK: Kreativiti i. berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti

BAHAGIAN /MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

1. Memanaskan Badan (4 minit)

Latihan bebas menggolek menggunakan

Buat dua barisan lurus secara melintang. Golek bola menggunakan gelung

Latihan bebas menggolek secara individu.

ALATAN / CATATA N Bola getah (23), gelung

gelung rotan dan bola getah.

rotan. Bergerak dalam satu barisan secara serentak. Bawa bola yang digolek secara berjalan perlahan. Bawa bola yang digolek sambil belari.

rotan (23)

2.

Regangan 1. spesifik bersama bola getah dan 2. gelun rotan. Bola getah 3. dipegang manakala gelung rotan diletakkan di4. atas lantai.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: Luruskan tangan ke atas bersama bola dan gerak ke kiri dan kanan. Gerakkan bola mengelilingi pinggang. Bengkokkan badan ke hadapan bersama bola dan gerak ke kiri dan kanan. Lompat gelung rotan ke kiri, kanan, hadapan dan belakang.

M M

M M

M M

M M

M M

M M

M M M M M M M M G M M

Semasa regangan dinamik

1. Perkembang an (12 minit) Perkembang an 1 Golek ke arah sasaran 2.

Pengenalan isi pelajaran menggolek bola ke arah sasaran. Demonstrasi

Menggolek bola ke sasaran merupakan pelakuan menggolek bola ke arah sesuatu yang disasarkan. Lihat kepada sasaran yang hendak

Petunjuk: G = Guru M = Murid 4 kumpulan : Lelaki 2 kumpulan dan perempuan 2 kumpulan.

Bola getah (23), botol air (16)

berkumpulan 3 meter (6 minit)

golek bola sejauh 3 meter ke arah botol yang disediakan.

3. Latih tubi menggoleksej auh 3 meter ke arah botol yang disediakan.

Perkembang an 2 Golek ke arah sasaran 4. berkumpulan 5 meter (6 minit)

Demonstrasi golek bola sejauh 5 meter ke arah botol yang disediakan.

difokuskan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Golek bola ke arah botol yang telah disediakan. Berdiri dalam keadaan yang selesa. Pegang bola menggunakan sebelah tangan atau kedua-dua belah. Perhatikan ke arah sasaran yang hendak dituju. Hayunan tangan bermula dari arah belakang ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

M M M

M M M

M M M

M M M G

oooo M

oooo M

oooo M

oooo M

M M M

M M M

M M M

M M M G

Bola getah (23), botol air (16)

5.

Latih tubi golek bola sejauh 5 meter ke arah botol yang disediakan.

Lihat kepada sasaran yang hendak difokuskan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola. Golek bola ke arah botol yang telah disediakan.

oooo M

oooo M

oooo M

oooo M

Berdiri dalam keadaan yang selesa. Pegang bola menggunakan sebelah tangan atau kedua-dua belah. Perhatikan ke arah

sasaran yang hendak dituju. Hayunan tangan bermula dari arah belakang ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

Petunjuk: G = Guru M = Murid 0000 = Botol air Kemuncak (10 minit) Permainan bersyarat Boling Golek. (Boling golek adalah permainan yang mengkehenda ki murid- murid menggolek bola ke arah botol air yang disusun rapat seperti permainan boling sebenar. Syarat Jarak antara botol air dan garisan mula adalah sejauh 5 meter. Seorang daripada ahli kumpulan berada berdekatan dengan botol air sebagai penyusun penyambut bola. Botol air perlu dijatuhkan kesemuanya sebelum bertukar giliran. Bergilir-gilir golek bola ke arah botol air yang disediakan. Ulangan sebanyak 3 kali. Kumpulan yang berjaya mendapat tempat pertama paling Bola getah (4), botol air (16)

permainan adalah muridmurid hanya boleh menggolek bola sahaja ke arah botol air yang disusun untuk dijatuhkan. Botol air perlu dijatuhkan sepenuhnya sebelum pertukaran peserta).

banyak adalah juara permainan Boling Golek.

Tepukan diberikan kepada kumpulan juara. Kumpulan terakhir didenda untuk menyimpan alatan ke stor sukan.

5m

Petunjuk: G = Guru M = Murid oooo = Botol air (Boling) Penutup (4 minit) 1. Menyejukkan Badan dari kaki sehingga Gerakkan dan goyangkan kaki ke kiri dan kanan. Tepuk otot-otot pada Lembara n kerja (23)

ke kepala.

bahagian kaki sehingga ke punggung. Bengkokkan badan dan gerak ke kiri dan kanan. Gerakkan tangan ke hadapan dan belakang. Genggam jari berulang-ulang. Gerakkan bahu mengikut arah jam dan sebaliknya. Gerakkan kepala ke kiri, kanan dan atas ke bawah. Ulang 4 kali. Tarik nafas melalui hidung dan tahan selama kira-kira 3 saat kemudian hembus melalui hidung dan mulut.

M M M M M M M M G M M

Petunjuk: G = Guru M = Murid

2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomoto r

Semasa menggolek, pastikan lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan. Lihat ke arah sasaran yang dikehendaki kemudian golek. Koordinasi mata dan tangan yang baik akan memberikan hasil yang baik contohnya bola yang digolek tepat ke arah sasaran.

2.2 Rumusan Afektif - Penerapan Nilai - Pujian /

Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan.

Teguran Siapkan lembaran kerja yang diberikan berkaitan kemahiran menggolek ke arah sasaran.

3. Kerja Susulan

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR]

Tarikh Masa Tempat

: : :

24 April 2013 (Rabu) 0910 - 0940 Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei 3B 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan)

Tahun(Kelas) : Bilangan Murid:

Fokus Pembelajaran : Berkebolehan membaling bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Membaling bola.

Standard Pembelajaran : 1.4.3, 2.3.1 & 5.4.2 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. membaling bola menggunakan sebelah tangan secara berpasangan sejauh 3 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. ii. membaling bola menggunakan sebelah tangan secara berpasangan sejauh 5 meter sebanyak 8 daripada 10 ulangan dengan teknik yang betul. Kognitif : i. menyatakan bahagian otot yang terlibat semasa membaling sekurang-kurangnya 3 daripada 5 dengan betul.

ii. menyatakan perkaitan antara aplikasi daya dengan pergerakan objek sekurang-kurangnya 3 daripada 5 dengan betul. Afektif: i. berkomunikasi antara rakan, guru dan ahli kumpulan semasa melakukan aktiviti fizikal. ii. saling bant membantu antara satu sama lain semasa melakukan aktiviti menggolek Kemahiran Berfikir: Mencirikan Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah membaling bola semasa tahun 2. Penerapan nilai : Bekerjasama Sains Penggabungjalinan:

BSPP : Bola baling (12), bola kertas (23) & sketel (8) EMK: Kreativiti

BAHAGIAN /MASA 1. Memanaskan Badan (4 minit)

AKTIVITI Permainan simulasi Anak Monyet. (Permainan simulasi ini merupakan pengenalan kepada kemahiran yang akan diajarkan iaitu membaling bola. Permainan ini dinamakan Main Monyet. Seorang murid akan berada di tengah digelar

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P Baling bola ke arah rakan berulang-ulang. Murid yang bertindak sebagai monyet di tengah perlu berusaha mendapatkan bola daripada dua orang rakan yang menghantar bola. Pertukaran berlaku sekiranya anak monyet dapat menangkap bola yang dibaling. Ulang selama 2 minit. Bertiga

ORGANISASI

ALATAN/ CATATAN Bola baling

M x M

(8)

M x M M x M M x M

M x M M x M M x M G

Anak Monyet" akan berusaha merebut dan mengambil bola daripada 2 orang murid yang berada bertentangan. Dua orang murid ini akan membaling bola antara satu sama lain untuk mengelak daripada ditangkap oleh anak monyet). Lakukan regangan dengan kiraan 8: 2. Regangan spesifik.1. (Regangan spesifik adalah regangan 2. yang memberi fokus kepada gerakkan memanaskan bahagian badan yang banyak 4. digunakan dalam sesuatu pengajaran kemahiran. 5. Misalnya, regangan pengajaran ini lebih kepada otot-otot bahu dan tangan). Petunjuk: G = Guru M = Murid X = Anak monyet 1. Perkembangan (12 minit) Perkembangan 1 Membaling bola sebelah tangan berpasangan sejauh 3 meter (6 minit) Pengenalan isi pelajaran membaling bola menggunakan sebelah tangan. (Pengenalan isi pelajaran ialah penerangan kepada kemahiran yang hendak diajarkan iaitu kemahiran Membaling bola sebelah tangan adalah kemahiran membaling bola ke arah yang dituju atau sasaran di mana pergerakan tangan bermula dari belakang ke hadapan menggunakan sebelah tangan. Semasa penerangan dan demonstrasi guru: 3. Gerakkan bahu ke atas dan bawah. Gerakkan bahagian tangan ikut putaran jam dan lawan jam. Berpasangan, tarik tangan pasangan perlahan-lahan dengan tekanan. Tangan di belakang, rapatkan dan tolak ke atas. Lari anak setempat dan dengan arahan guru, lari pecut setempat. Semasa regangan spesifik.

M M M M M M M M G M M

M M M M M M M M M M M M M M M M M M G

membaling bola menggunakan sebelah tangan). 2. Demonstrasi membaling bola menggunakan sebelah tangan sejauh 3 meter. (Demonstrasi adalah tunjuk cara guru bagaimana membaling bola ke arah rakan sejauh 3 meter menggunakan sebelah tangan). 3. Latih tubi membaling bola secara berpasangan. (Latih tubi merupakan latihan murid selepas tunjuk cara guru. Murid membuat sendiri pelakuan Perkembangan 2 Membaling bola menggunakan sebelah tangan berpasangan sejauh 5 meter (6 minit) 4. Demonstrasi membaling bola menggunakan sebelah tangan sejauh 5 meter. (Demonstrasi adalah tunjuk cara guru bagaimana melakukan atau kemahiran yang diajarkan secara berpasangan). Baling bola ke arah hadapan atau ke arah rakan. Lihat kedudukan rakan, kemudian baling bola dengan kuat ke arah rakan. Siku dibengkokkan dan digerakkan ke belakang. Luruskan tangan semasa membaling bola. Baling ikut lajak. Petunjuk: G = Guru M = Murid Bola baling (12) Mata pandang ke arah kedudukan rakan. Pegang bola menggunakan sebelah tangan dengan kemas. Bengkokkan siku dan gerakkan ke belakang. Baling bola ke arah rakan dengan tangan diluruskan dan gerakkan ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan. Membaling berpasangan. M M Baling bola ke arah hadapan atau ke arah rakan. Lihat kedudukan rakan, kemudian baling bola ke arah rakan. Siku dibengkokkan dan digerakkan ke belakang. Luruskan tangan semasa membaling bola. Baling ikut lajak. G 3 meter M M Murid barisan hadapan duduk mencangkung manakala yang dibelakang berdiri. Contoh soalan atau penerangan guru: Semakin kuat bola dibaling, semakin laju bola bergerak. Semakin perlahan bola dibaling, semakin perlahan pergerakka n bola. Bola baling (12)

balingan menggunakan sebelah tangan sejauh 5 meter).

Mata pandang ke arah kedudukan rakan. Pegang bola menggunakan sebelah tangan dengan kemas. Berpasangan.

5. Latih tubi membaling bola sebelah tangan secara berpasangan sejauh 5 meter. (Latih tubi merupakan latihan murid selepas tunjuk cara guru. Murid akan membuat sendiri pelakuan membaling bola menggunakan sebelah tangan bersama pasangan mereka).

Bengkokkan siku dan gerakkan ke belakang. Baling bola dengan kuat ke arah rakan dengan tangan diluruskan dan gerakkan ke hadapan. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

Petunjuk : G = Guru M = Murid Permainan kecil Bola Beracun. (Permainan kecil merupakan permainan yang dimainkan dalam kumpulan kecil dan merupakan permainan mirip permainan sebenar. Bola beracun adalah bola yang akan digunakan oleh murid untuk menyerang pihak lawan dan

Kemuncak (10 minit)

Buat 4 kumpulan kecil. Buat satu barisan lurus secara melintang mengikut kumpulan pada garisan yang telah disediakan. Seorang murid akan mendapat sebiji bola kertas atau bola beracun. Murid perlu membaling bola ke arah pihak lawan untuk mengalahkan mereka. Murid yang terkena bola beracun perlu keluar daripada kawasan permainan. Murid boleh mengambil

4 kumpulan = 5 @ 6 orang.

Bola kertas (23), sketel (8)

sekiranya terkena bola ini, pemain tersebut perlu keluar daripada kumpulannya. Itulah sebabnya permainan ini digelar bola beracun.

bola yang dibaling oleh pihak lawan. Kumpulan mana yang berjaya mengeluarkan semua pemain adalah pemenang. Kumpulan yang menang akan berlawan dengan kumpulan menang pada pusingan seterusnya untuk mengetahui juara Bola Beracun. Petunjuk: G = Guru M = Murid

= sketel Penutup (4 minit) 1. Menyejukkan Badan 2. 1. Gerakkan badan ke kiri dan ke kanan berulang kali. Berpasangan, tepuk otototot bahu dan tangan rakan perlahan-lahan. 3. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus 2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomotor Semasa membaling, pastikan siku dibengkokkan dan digerakkan ke belakang. Semakin kuat bola dibaling semakin laju bola bergerak. 2.2 Rumusan Afektif - Penerapan Nilai - Pujian / Teguran Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan. 3. Kerja Susulan Murid menyiapkan lembaran kerja yang diberikan oleh guru. Petunjuk: G = Guru M = Murid panjang yang terakhir. Lembaran kerja (23)

M M M M M M M M G M M

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI [KSSR] Tarikh : 10 April 2013 (Rabu) Masa : 0910 0940 Tempat : Gelanggang SK Abang Haji Matahir, Sarikei Tahun(Kelas) : 3B Bilangan Murid: 23 orang (11 lelaki, 12 perempuan) Fokus Pembelajaran : Berkebolehan menggolek bola pada satu jarak dengan lakuan yang betul. Tajuk : Menggolek bola. Standard Pembelajaran : 1.4.2, 2.3.2 & 5.2.1 Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid dapat: Psikomotor : i. menggolek bola arah hadapan secara berpasangan sejauh 2 meter sebanyak 8 daripada 10 percubaan dengan teknik yang betul. ii. menggolek bola arah hadapan secara berkumpulan sejauh 2 meter sebanyak 3 daripada 5 percubaan dengan teknik yang betul dan selamat. Kognitif : i. mengenalpasti postur badan semasa melakukan kemahiran manipulasi alatan menggunakan bola. Afektif: i. melibatkan diri dan mengambil bahagian secara aktif dalam aktiviti latih tubi dan permainan kecil. Kemahiran Berfikir: Menganalogi (membuat simulasi) Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah menggolek bola semasa tahun 1 dan 2 Penerapan nilai : Bekerjasama Penggabungjalinan: Bahasa Melayu dan Matematik BSPP : Bola getah (12), sketel (4) EMK: Kreativiti dan inovasi

BAHAGIAN /MASA

AKTIVITI

BUTIR MENGAJAR/ FOKUS P&P

ORGANISASI

ALATAN / CATATA N Bola getah (12)

1. Memanaskan Badan (4 minit)

Latihan 1. bebas 2. menggunaka n bola getah

Berpasangan ambil sebiji bola. Murid A golek bola ke arah hadapan.

Berpasangan dalam satu barisan lurus

3.

4.

5. 2. Regangan dinamik

Murid B kejar bola yang digolek oleh pasangan mereka. Pastikan semasa mengejar bola, lihat rakan lain dan elakkan daripada berlanggar. Lakukan sebanyak 5 ulangan.

1. 2. 3. 4.

5.

6.

Lakukan regangan dengan kiraan 8: Gerakkan kepala ke kiri dan kanan. Gerakkan kepala ke atas dan bawah. Gerakkan bahu ke atas dan bawah. Gerakkan bahagian tangan ikut putaran jam dan lawan jam. Bongkokkan badan ke hadapan dan gerakkan badan ke kiri dan kanan. Buka kaki seluas bahu dan cuba sentuh hujung kaki kiri dan kanan.

M M

M M

M M

M M

M M

M M

M M M M M M M M G M M

Semasa regangan dinamik

Petunjuk: G = Guru M = Murid 1. Perkembanga n (12 minit) Perkembanga 2. n1 Mari Pengenala n isi pelajaran Memperkenalkan tajuk pelajaran pada hari ini ialah menggolek bola. Berpasangan, golek bola ke arah hadapan Bola getah (12)

Demonstrasi

menggolek (6 minit)

3. Latih tubi

atau ke arah rakan. Semasa menggolek, lihat rakan atau pasangan dahulu. Selepas melihat kedudukan rakan, kemudian golek bola ke hadapan rakan. Lutut dibengkokkan sebelum bola menyentuh lantai. Pastikan tangan diluruskan semasa menggolek bola.

M M M M M M M M M M M M M M M M M M

Menggolek berpasangan

4. Perkembanga n2 Bola terowong (6 minit)

Demonstrasi

Berpasangan lakukan seperti demonstrasi guru. Pastikan kaki dibengkokkan dan tangan diluruskan sebelum menggolek bola di lantai. Pastikan lihat kedudukan rakan sebelum mula menggolek. Lakukan sebanyak 10 ulangan.

5.

Latih tubi

Secara berkumpulan (4 @ 5 orang sekumpulan) Berada dalam kumpulan dan berbaris dalam kumpulan. Buka kaki seluas yang boleh. Murid di hadapan menggolek bola melalui celah kaki rakan dalam barisan dan masuk baris selepas menggolek bola. Murid yang terakhir dalam barisan mengambil bola dan

Bola getah (5)

berlari ke hadapan barisan dan golek bola semula. Lakukan seperti demonstrasi guru. Buat 5 kumpulan kecil. Berada dalam satu barisan lurus. Pastikan semasa menggolek, lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan semasa menggolek. Lihat kedudukan rakan di belakang sebelum menggolek. Tidak dibenarkan tolak menolak rakan semasa aktiviti. Ulang sehingga semua murid selesai melakukan aktiviti. Variasi: Tambah jarak antara murid semasa menggolek bagi aktiviti bola terowong. A1 A2 A3 A4 B1 B2 B3 B4

G C1 C2 C3 C4 D1 D2 D3 D4 E1 E2 E3 E4 F1 F2 F3 F4

Semasa aktiviti Bola terowong

Petunjuk: G = Guru M = Murid Kemuncak (10 minit) Pertandinga n Bersyarat Kereta api Golek Buat 5 kumpulan kecil yang sama seperti aktiviti bola terowong. Buat satu barisan lurus dan pegang bahu rakan dalam kumpulan masing-masing. Mula di garisan permulaan yang disediakan. Buka kaki seluas yang boleh. Bola getah (5), sketel (4)

Murid di hadapan menggolek bola melalui celah kaki rakan dalam barisan dan masuk baris selepas menggolek bola. Murid yang terakhir dalam barisan mengambil bola dan berlari ke hadapan barisan dan golek bola semula. Pastikan bola tidak keluar tepi kaki. Kumpulan pertama yang sampai dahulu ke garisan penamat juara kereta api golek. Tepukan diberikan kepada kumpulan juara. Kumpulan terakhir didenda untuk menyimpan alatan ke stor sukan.

Petunjuk: G = Guru M = Murid Penutup (4 minit) 1. 1. Menyejukkan Badan 2. Gerakkan badan ke kiri dan ke kanan berulang kali. Berpasangan, tepuk

3. 2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomot or

otot-otot rakan perlahan-lahan. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus panjang yang terakhir. Semasa menggolek, pastikan lutut dibengkokkan dan tangan diluruskan. Lihat arah atau kedudukan rakan sebelum menggolek. Koordinasi mata dan tangan yang baik akan memberikan hasil yang baik contohnya bola yang digolek tepat ke arah sasaran.

M M M M M M M M G M M

2.2 Rumusan Afektif Penerapan Nilai - Pujian / Teguran

Kita perlu bekerjasama semasa melakukan aktiviti. Faktor kejayaan dan kegagalan adalah berpunca daripada semangat berpasukan. Boleh lakukan aktiviti menggolek bersama rakan-rakan sebagai aktiviti riadah.

Petunjuk: G = Guru M = Murid

3. Kerja Susulan