Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Bil. Murid Tajuk Sub Tajuk Objektif Pembelajaran:

: Pendidikan Jasmani : 5 Cerdas : 02 September 2013 : 33 orang : Ketangkasan : Skip Dan Tukar Arah

Tunjang Pembelajaran : Kecergasan Fizikal

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor : Melakukan 3 daripada 5 aktiviti skip dan tukar arah dengan betul dan selamat. 2. Kognitif : Menyatakan dua daripada tiga otot utama yang terlibat dalam melakukan aktiviti skip dan tukar arah. Menyatakan sekurang-kurangnya 2 daripada 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti . 3. Afektif : Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti ketangkasan. Mematuhi peraturan semasa melakukan aktiviti. : Murid pernah melakukan aktiviti ketangkasan lari ulang-alik semasa berada pada Tahun 4. Kemahiran Berfikir Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : Menerangkan konsep ketangkasan dengan jelas : Mematuhi peraturan, bekerjasama, bertoleransi : Pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. : 10 skital, carta, 1 wisel

Pengetahuan sedia ada

Langkah/ Masa

Aktiviti / Isi Pelajaran

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran

Organisasi

Catatan / ABM

Permulaan (5 minit)

1. Memanaskan badan

1. Guru memanggil seorang murid untuk memimpin rakan-rakan sekelas untuk melakukan aktiviti memanaskan badan, terutamanya regangan otot kaki .

Secara individu. Lari mengelilingi skitel.

Alatan: Skital, wisel

2. Murid mengarah murid berlari mengelilingi skitel sebanyak satu pusingan.

bermula

3. Guru mengarah murid berlari sambil skip satu pusingan.

Skital Arah berlari

Langkah/ Masa Perkembagan Langkah 1 (3 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran Konsep Ketangkasan: Kecekapan mengubah arah dan posisi badan dengan cepat semasa melakukan aktiviti. Ketangkasan yang baik membolehkan kita bertindak dengan cepat. Aspek-aspek Keselamatan: 1. Melakukan aktiviti mengikut giliran 2. Melakukan aktiviti mengikut teknik yang betul.

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Guru menerangkan konsep ketangkasan kepada muridmurid. 2. Guru mengingati murid-murid tentang aspek keselamatan.

Organisasi Duduk di atas lantai sambil mendengar dan memberi respon kepada guru.

Catatan / ABM ABM: Carta

3. Mendepangkan tangan untuk mengekalkan imbangan. 4. Membengkokkan lutut semasa mendarat untuk menyerap daya.

Langkah/ Masa Langkah 2 (7 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran Aktiviti: Skip Dan Tukar Arah Otot-otot utama 1. Kuadricseps 2. Hamstring 3. gastroknemius

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu A dan B. 2. Guru menyusun dua baris skital secara zigzag dengan jarak 10 m bagi setiap baris. 3. Murid melakukan aktiviti lari skip dan tukar arah mengikut susunan skital. 4. Murid menyertai pertandingan kecil antara kumpulan bagi aktiviti skip dan tukar arah. Kumpulan yang dahulu menamatkan aktiviti ini dikira sebagai pemenang. 5. Guru bersoal jawab dengan murid-murid tentang manakah otot-otot utama yang terlibat dalam aktiviti ketangkasan ini. Bermula

Organisasi Dua kumpulan. kumpulan A Kumpulan B Bermula

Catatan / ABM

Skip Dan Tukar Arah

Langkah/ Masa Kemuncak (10 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan melakukan aktiviti permainan Galah Panjang. 2. Kumpulan pertama adalah penyerang, manakala kumpulan kedua adalah pengahalang. 3. Guru menerangkan cara-cara bernain kepada murid-murid: i. Tempatkan seorang penghalang di garisan bujur dan seorang penghalang di garisan melintang. ii. Sebagai penyerang, lepasi halangan tanpa disentuhi oleh penghalang. iii. Sebagai penghalang, matikan cubaan penyerang untuk melepasi halangan dengan sentuhan. iv. Berhenti dan tukar peranan apabila salah seorang pemain penyerang berjaya disentuh.

Organisasi Dua berkumpulan

Catatan / ABM Alatan: Skitel, tali panjang, wisel

Permainan Galah Panjang

Permainan Galah Panjang

Langkah/ Masa Penutup (5 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Akiviti menyejukkan badan

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Seorang murid memimpin rakan-rakan sekelas melakukan akiviti menyejukkan badan. 2. Guru memimpin murid-murid menyatakan 4 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti skip dan tukar arah.

Organisasi Posisi interaksi guru dengan murid:

Catatan / ABM Alatan: Skitel, wisel

X guru X X X X X X X X X X X X X X X X X X murid