Anda di halaman 1dari 6

Mata Pelajaran Masa Tarikh Standard Kandungan

: Pendidikan Jasmani

Kelas : Tahun 3 (25 orang)

: 8.10 hingga 8.40 pagi (30 minit) : 18 Julai 2013 : 1.10 Berkebolehan melakukan kemahiran asas melakukan lompatan dengan betul.

Standard Pembelajaran :1.10.1 melompat menggunakan sebelah kaki dan mendarat dengan kedua-dua kaki 1.10.2 melompat dengan sebelah kaki dan mendarat dengan kaki yang sama 1.10.4 melompat melepasi halangan pelbagai aras. 2.5.1 mengenal pasti langkah pergerakkan mengikut tempo Objektif Pembelajaran Psikomotor Kognitif Afektif :

Murid dapat memperkembang pergerakkan otot kaki dengan pelbagai jenis lompatan. Mengenal pasti lakuan lompatan dengan teknik yang tepat. Bekerjasama dalam kumpulan dalam mematuhi peraturan

EMK

: Unsur seni muzik iaitu murid bergerak mengikut irama muzik dan berhenti mengikut bunyi arahan.

No 1 2 3 4

Alatan Skittle Bola baling Marker Baton

Bilangan 15 5 80 5

angkah

Aktiviti

Pengelolaan /organisasi

Catatan

Permulaan (5 minit)

Murid akan memanaskan badan dengan permainan Kejar-kejar dengan bola i) Murid-murid akan di bahagikan ke dalam 5 buah kumpulan. ii) Setiap kumpulan akan duduk dalam sebuah bulatan. Permainan dimulakan dengan seorang pemain yang membawa bola akan meletakkannya di belakang seorang pemain di dalam bulatan mereka. Pemain yang mendapat bola tersebut haruslah mengejar dan cuba menyentuh orang yang meletakkan bola di belakang mereka sebelum pemain tersebut berjaya berlari satu pusingan bulatan tersebut. Jika berjaya, pemain yang disentuh, pemain yang kena bola itu akan meletakkan kepada pemain lain. Namun sekiranya tidak berjaya pemain yang memegang bola akan meneruskan permainan Permainan akan tamat selepas 5 minit.

Murid

iii)

Bola

iv)

v)

vi)

Perkembangan Langkah 1 i) Murid beratur mengikut (20 minit) kumpulan permainan memanaskan badan tadi. ii) Mengikut rentak irama yang dipasangkan oleh guru murid berlari anak di dalam kumpulan di dalam kawasan yang ditetapkan Guru menghasilkan bunyi menandakan isyarat supaya murid melompat dengan : a) Dua kaki b) Satu kaki

Strategi pengajaran: -Demonstrasi -Penggabung jalinan dengan unsur pendidikan muzik. Soalan KBAT: Apakah perbezaan yang kamu rasakan apabila melompat sebelah dan dua belah kaki? Jangkaan jawapan : -Melompat dua beah kaki lebih kuat dari sebelah. -lompatan lebih selesa dengan sebelah kaki ketika bergerak. Nilai murni : -Mendengar arahan

a)

iii)

b)

Langkah keselamatan : -aktiviti dilakukan di padang yang rata. -guru memeriksa kawasan dan peralatan sebelum melakukan aktiviti. BBM: Kon

Langkah 2 i) Masih dalam kumpulan, guru meletakkan halangan di dalam kawasan permainan Sambil berlari ke garisan penamat murid harus melompat melepasi halangan dengan cara lompatan berbeza. a) Lompatan hadapan b) Lompatan sisi c) Lompatan kebelakang Langkah 3 i) Perlumbaan Relay antara 5 kumpulan. Setiap seorang murid dalam kumpulan akan berada pada satu stesen. Murid akan berlari membawa baton dan melakukan lompatan untuk melepasi halangan. Pemain akan menghantar baton kepada kawan di stesen yang lain.
M u l a

Strategi Pengajaran: Demonstrasi BBM : -marker -kon

ii)

TAMAT

TAMAT

ii)

Nilai Murni: Bekerjasama

iii)

iv)

T a m a t

v)

Kumpulan yang dapat menghabiskan semua 5 stesen paling cepat adalah pemenang.

Penutup

Murid melakukan regangan statik. i) Berada dalam separa bulatan seorang murid akan mengetuai regangan Murid meregangkan otot daripada otot kaki hingga otot kepala. Dimulakan denagan rentak perlahan sehingga lebih perlahan untuk menyejukkan badan dan menyediakan badan untuk berehat.

Ketua

ii)

iii)

Refleksi : 1. Kelebihan : - 4 daripada 5 orang murid dapat melakukan pelbagai jenis lompatan dengan baik. - Murid-murid memberi kerjasama yang baik kepada guru. 2. Kekurangan : - Murid-murid rasa bosan sebab mengulang aktiviti yang sama berulangulang kali. - Muzik digunakan kurang didengari sebab kekurangan alat pembesar suara. - Murid tidak melakukan regangan dengan serius. 3. Penambahbaikkan : - Membawa pembesar suara. - Merancang aktiviti yang lebih menarik. - Merancang aktiviti penyejukkan badan yang berbeza.

i.

Pengukuhan - murid berjaya melakukan aktviti melompat dengan betul dan mengulangi perbuatan melompat yang tepat berulang kali. Pemulihan terdapat beberapa orang murid yang memerlukan tunjuk ajar yang lebih untuk dapat melakukan lompatan dengan betul. Pengayaan murid-murid dapat memikirkan dan melakukan pelbagai jenis lompatan yang lain selain yang telah dipelajari.

ii.

iii.

Anda mungkin juga menyukai