Anda di halaman 1dari 3

POLITEKNIK TUANKU SULTANAH BAHIYAH , KULIM HI-TECH , 09000 KULIM , KEDAH

CC 608 BUILDING SERVICES

NAMA NO MATRIK

: MUHAMMAD ALIFF BIN SHAHARUDDIN : 16 DKA 10 F2016

NAMA PENSYARAH : PUAN NORLIZA

PERLINDUNGAN DAN PENCEGAHAN KEBAKARAN

Kepentingan Perlindungan & Pencegahan 1. Untuk menahan daripada sebarang runtuhan berlaku. 2. Melindungi rebakan api / merebak ke kawasan lain. 3. Dapat menahan api.

Objektif 1. Penerapan nilai murni tentang kesedaran kebakaran. 2. Mengetahui tindakan yang perlu diambil sekiranya berlaku kebakaran.

Strategi pencegahan kebakaran 1. Kejuruteraan Bangunan yang dibina haruslah mempunyai daya rintangan api yang tinggi supaya penghuni di dalamnya sempat menyelamatkan diri dan harta benda.

2. Penguatkuasaan Pihak berkuasa harus mengetatkan undang-undang supaya setiap bangunan memenuhi syarat layak duduki dan juga tahap ketahanan api yang sepadan dengan kegunaan bangunan tersebut.

3. Pendidikan Pendidikan terhadap perlindungan dan pencegahan kebakaran adalah wajar supaya apabila kebakaran berlaku, minda kita telah bersedia dan mampu mengambil langkah seterusnya.

Punca-punca kebakaran 1. Kebocoran pada alat elektrik / alat elektrik yang rosak. 2. Membuang putung rokok merata-rata. 3. Pendawaian elektrik yang tidak sempurna. 4. Kelalaian dalam penggunaan dan penyimpanan bahan kimia / bahan mudah terbakar.

Unsur-unsur yang memboleh terhasilnya api 1. Bahan.


oxygen

2. Oksigen. 3. Haba. 4. Tindak balas kimia.


heat chemical reaction

fuel

Klasifikasi kebakaran Kelas Kelas A Kelas B Kelas C Kelas D Kelas K / E Bahan Kertas, kayu, plastik, dan sebagainya. Cecair, gas. Barangan elektrik. Besi / keluli. Minyak / gris. Bahan pemadam Air, debu kering Debu kering, buih, CO2 Debu kering, CO2 Debu kering, pasir kering Debu kering, buih, CO2