Anda di halaman 1dari 4

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Tahun/ Kelas Bil.

Murid Objektif 1) Psikomotor 2) Efektif 3) Kognitif

: : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kecergasan Daya Tahan Kardiovaskular Larian Pecut 9 April 2008 5 Ibnu Sina 23 Orang

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; : melakukan lari pecut dalam 4 daripada 5 percubaan. : semangat kesukanan yang tinggi, seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti. : memahami dan dapat menerangkan kemahiran asas dalam melakukan larian dengan baik. : Murid-murid pernah melakukan aktiviti sukan yang berkaitan dengan pelbagai jenis larian.

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai KBKK

: Bekerjasama dan seronok mengikuti pembelajaran. : Mengenalpasti permainan yang sesuai dengan menggunakan kemahiran larian dan cuba mempraktikkannya pada hari lain.

Penggabungjalinan : Jasmani, kesukanan dan Matematik. Alatan/ ABM : Skital, wisel,

Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit)

Aktiviti Pemanasan badan - Warm up -

Butiran Mengajar 4 barisan 4 set lompatan bintang. i) Tepuk tangan ke atas ii) Tepuk tangan ke depan iii) Tangan di bahu iv) Tangan di pinggang Lompatan dibuat setelah guru memberi arahan lompatan.

Organisasi

Catatan

Perkembangan ( 15 minit)

Permulaan Larian

Duduk di atas trek larian dengan sebelah lutut bertapak di lantai trek. Kedua belah tangan berada dibawah garisan. Setelah masa bersedia, bahagian punggung di angkat dan muka pandang ke depan. Bila larian dilepaskan, larian dibuat dengan membuat lonjakan menggunakan kedua belah kaki. Semasa larian dibuat, lutut diangkat tinggi ke pinggang atau dada dan tangan dihayungkan.

skital Wisel

Bahagian/ Masa Kemuncak ( 7 minit) Aktiviti Pemainan Kecil

Larian dibuat sehingga tamat ke garisan penamat( 60meter). Larian diulang sehingga teknik larian dibuat tepat dan betul. Organisasi Catatan Skital

Butiran Mengajar Larian Silang dalam Barisan 4 barisan yang mempunyai 5 orang setiap barisan. Larian silang dibuat setelah nombor giliran disebut oleh guru. Setelah larian dibuat, murid perlu berada di tempat asal semula. Pemenang ditentukan setiap kumpulan atau barisan yang membuat larian sepantas mungkin.

Penutup ( 3 minit)

Penyejukkan Badan ( Cool-Down)

Guru atau seorang murid berada dihadapan semua murid untuk menunjukkan cara dan membuat pengenduran. - Kaki, - Pinggang dan Kepala - Hembus Nafas 3 kali