Anda di halaman 1dari 4

Mata pelajaran Tahun Tunjang Tajuk kemahiran Objektif 1) Psikomotor 2) Efektif 3) Kognitif

: : : : :

Pendidikan Jasmani 5 Marikh Kecergasan kekuatan tekan tubi dan bangun tubi

Tarikh: 3 Julai 2008 Masa: 7.40 8.40 Pagi Bil murid: orang

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; : melakukan aktiviti tekan tubi dalam 8 daripada 10 percubaan. : mematuhi arahan, bekerjasama seronok dan selamat semasa melakukan aktiviti. : dapat menerangkan kemahiran asas dalam melakukan aktiviti kekuatan anggota badan dengan baik. : Murid-murid pernah melakukan aktiviti sukan yang berkaitan dengan kekuatan otot badan.

Pengalaman Sedia ada Penerapan Nilai KBKK

: mengamalkan sikap toreransi dan seronok mengikuti pembelajaran. : Mengenalpasti permainan yang sesuai dengan menggunakan kemahiran kekuatan otot dan cuba mempraktikkannya pada hari lain.

Penggabungjalinan : Jasmani, kesukanan dan Matematik. Alatan/ ABM : Skital

Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit)

Aktiviti Pemanasan badan - Warm up

Butiran Mengajar - Larian Pelana Kuda secara Individu. - Larian dibuat secara bergilir dengan pemerhatian guru.

Organisasi

Catatan

Perkembangan ( 15 minit)

1) Tekan Tubi a. Kaki Rapat

Setiap seorang perlu berada dalam posisi tidur meniarap dengan tangan diletak di atas lantai dan kaki dirapatkan. Semasa tekan tubi dilakukan, badan perlu diangkat oleh tangan dengan menggunakan tenaga darida otot lengan dan bahu sambil kaki berada dalam keadaan tetap. Tekan tubi diulang sebanyak 10 kali percubaan.

b. Kaki Buka

Tekan Tubi yang sama dilakukan tetapi hanya kaki dibukakan sedikit. Ulangi lakuan sebanyak 10 kali percubaan. Berkmpulan. Setiap kumpulan perlu mengangkat seorang pada paras pinggang dan bahu serta perlu membawanya ke garisan penamat. Pemenang ditentukan oleh kumpulan yang sampai terlebih dahulu di garisan penamat. Skital

Kemuncak ( 7 minit)

Pemainan Kecil

Penutup ( 3 minit)

Penyejukkan Badan ( Cool-Down)

Guru atau seorang murid berada dihadapan semua murid untuk menunjukkan cara dan membuat pengenduran. Kaki, Pinggang dan Kepala Hembus Nafas 3 kali