Anda di halaman 1dari 14

Rancangan Pembelajaran Harian

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk

: Pendidikan Jasmani : Kecergasan Fizikal : Ketangkasan : Dengan pantas

Tarikh Hari Masa Kelas Bil. Murid

: 14 Sept 2012 : Jumaat : 6.00 hingga 6.30 petang : 3 Raya : 42 Orang

Objektif

Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: Psikomotor : Murid dapat melakukan sekurang kurangnya 2 aktiviti daripada 3 aktiviti ketangkasan yang dilakukan dengan teknik yang betul. Kognitif :

Menyenaraikan 3 sukan yang melibatkan ketangkasan. :

Afektif -

Mematuhi arahan dan peraturan semasa menjalankan aktiviti ketangkasan. :

Pengalaman Sedia Ada -

Pernah melakukan aktiviti yang melibatkan ketangkasan ketika bermain.

Penggabung jalinan Mata Pelajaran - Matematik Penerapan Nilai - Disiplin - Keberanian - Keyakinan Unsur KBKK : :

Murid murid menyedari akan kepentingan ketangkasan supaya dapat bergerak atau melakukan aktiviti harian dalam jangka masa yang cepat. :

Strategi Pengajaran -

Teori kecergasan pelbagai.

Bahan Bantu Mengajar

: Bil. 1 2 3 Alatan Kon marker kon Wisel Kuantiti 30 10 1

FASA/ MASA

AKTIVITI/STRATEGI

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI

CATATAN

Permulaan (5 minit)

Mobiliti Menaikkan kadar nadi. - Pemainan kecil Makan anak ayam

1. Murid dibahagikan kepada kumpulan jantina. 2. Seorang murid lelaki akan menjadi musang,seorang lagi menjadi ibu ayam dan murid lelaki lain akan menjadi anak ayam. 3. Begitu juga bagi murid perempuan. 4. Musang akan cuba menangkap anak ayam. 5. Ibu ayam akan cuba menghalang musang. 6. Anak ayam akan beratur dan berpaut pada pinggang ibu ayam dalam barisan. 7. Permainan akan tamat jika semua anak ayam dapat ditangkap oleh musang.

Berkumpulan mengikut jantina

Kon

X X X X O

X X X X O

O Musang X Ayam G Guru

Regangan spesifik - Menulis nombor menggunakan anggota badan. Kepala - Berdiri tegak. - Kaki dibuka seluas bahu. - Tangan diletakkan di pinggang - Menggerakkan kepala mengikut bentuk nombor yang disebut. Tangan - Berdiri tegak. - Kaki dibuka seluas bahu. - Tangan dihulurkan ke hadapan. - Tangan digerakkan mengikut bentuk nombor yang disebut. Kaki - Kaki dihulurkan ke hadapan. - Gerakkan kaki mengikut bentuk nombor yang disebutkan. - Murid berdiri tegak. - Mata pandang depan. - Kaki angkat tinggi. - Tangan hayun aras dada - Pijak tanah menggunakan bebola kaki.

G X X X X X X X XX X X X X X X X XX X Murid G Guru

Perkembangan (15 minit) Langkah 1: Lompat menepuk kaki 5 Kali ulangan 1. Berdiri seluas bahu. 2. Kedua dua tangan disisi 3. Kaki menolak tanah dan melonjak ke udara, tangan dihayunkan di sisi. 4. Kemudian semasa di udara temukan kedua dua tapak kaki seperti menepuk. 5. Mendarat dengan meluruskan kaki dan menyentuh tanah. 6. Ulang aktiviti sebanyak 5 kali. Lompat menepuk kaki G X X X X X X X XX X X X X X X X XX X Murid G Guru Secara individu -Kon marker

B) Lari ulang alik 4 Kumpulan 10 meter Pelari pertama akan berlari ke arah kon Sentuh kon dan lari semula ke arah kumpulan. Sentuh tangan pelari kedua dan pelari kedua akan mula berlari dan seterusnya. Aktiviti tamat apabila pelari terakhir berjaya menamatkan larian dan menyebut nama kumpulan masing-masing. Kumpulan

Kon

1. Berdiri dalam keadaan sedia, kaki kanan di hadapan, kaki kiri di belakang 2 Kedua dua siku dibengkokan. 3 Semasa larian, lutut ditinggikan manakala tangan dihayunkan.

Langkah 2 A) Lari zig zag

2. Berdiri dalam keadaan sedia, kaki kanan di hadapan, kaki kiri di belakang 4 Kedua dua siku dibengkokan. 5 Semasa larian, lutut ditinggikan manakala tangan dihayunkan. 6 Badan dalam keadaan tegak. 7 Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. - Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. - Berlari kearah kon marker yang disusun. - Patah balik ke garisan permulaan - Ganti kepada rakan kedua serta seterusnya.

Berkumpulan

-Kon marker

X X X

X Murid G Guru Kon

- arah balik - arah pergi

Kemuncak (5minit)

Pemainan kecil Polis dan Pencuri - Kumpulan

-Murid yang berada di dalam kumpulan polis dikehendaki menangkap rakan yang berada di dalam kumpulan pencuri. - Murid yang berada di dalam Berkumpulan Kon

-Setiap murid bahagikan kumpulan pencuri pula dikehendaki menyelamatkan diri kepada 2 kumpulan - kumpulan polis -kumpulan pencuri dari ditangkap polis. - Murid yang ditangkap polis akan dimasukkan ke dalam penjara - Murid yang berada di dalam kumpulan pencuri boleh menyelamatkan rakan mereka yang ditangkap dengan mencuit bahu rakan mereka. - Setelah permainan tamat, permainan boleh diteruskan dengan menukar peranan. kumpulan polis Penjara kumpulan pencuri

Penutup ( 5 minit )

Menyejukkan badan Kejutan elektrik

1. Berdiri seluas bahu. 2. Kedua dua tangan lurus di sisi. 3. Badan digegarkan dan tangan direnjis. 4. Pastikan seluruh badan digoyangkan. 5. Ulang aktiviti sebanyak 3 kali. 1. 2. 3. 4. Berdiri seluas bahu. Tarik nafas melalui hidung. Kumpulkan udara di mulut Hembus nafas perlahan lahan. 5. Ulang sebanyak 3 kali.

G X X X X X X X XX X X X X X X X XX X Murid G Guru

Pemulihan nafas Tiup Belon

Rumusan perbincangan

Nyatakan 3 sukan yang melibatkan ketangkasan? - Badminton - Bola Sepak - Hoki