P. 1
pengajaran lari pecut

pengajaran lari pecut

|Views: 1|Likes:
Dipublikasikan oleh Putri IsmaIda Zainur Azizi
lari pecut
lari pecut

More info:

Published by: Putri IsmaIda Zainur Azizi on Sep 09, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2014

pdf

text

original

Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. Organisasi Catatan/ Strategi 2. b. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. Stretch hamstring . Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. c.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan.setiap 3 langkah larian.Setiap 3 langkah larian. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Lari sambil meleding a. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah. lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki.

Gaya sederhana 3.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan.Gaya Peluru 2. . Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1. Gaya peluru a. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.5 tapak.Gaya Panjang 1. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.

Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. b.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi 3. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Gaya panjang a. Gaya sederhana a. Organisasi Catatan/ Strategi .

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

Biasanya dalam perlumbaan lari pecut. apabila tiba di garis tamat. pelari akan: i.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi . b. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. c.mendepakan tangannya ke belakang ii.Semasa menuju kegaris penamat.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat. f. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat. Organisasi Catatan/ Strategi . e.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik.

Larian dengan melangkah panjang. (striding) Organisasi Catatan/ Strategi . Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a.Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1.

berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. Organisasi Catatan/ Strategi c.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .

Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. . berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Berjalan dengan lutut tinggi.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.

Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu. . Organisasi Catatan/ Strategi g.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f.

Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a. Melangkah panjang (bounding) .melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b.

ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang. b.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. bahu dan sisi • a.ulang semula regangan . kinestetik 2.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1.otot bahagian luar lengan. b.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a.

bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki. c. Isi Pembelajaran a.berdiri dan buka kaki seluas bahu.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala.Bahagian Fokus Pembelajaran 3. Berdiri dan tolak udara a.berdiri tegak dan tolak . b.Berdiri dan tarik tali. Organisasi Catatan/ Strategi 4. b.buka kaki seluas bahu.

bicycle kick Isi Pembelajaran a.Baring dan lunjurkan kaki. Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal.cross side kick b. 6. Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki. b.Baring dan lunjurkan kaki. Organisasi Catatan/ Strategi a. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . c.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan. . c.Ulang lakuan sebanyak 5 kali.Bahagian Fokus Pembelajaran 5.

Imbangan skala sisi a. . c.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi. b.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->