Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

Bahagian Fokus Pembelajaran 1. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. c. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1.Setiap 3 langkah larian. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah. b. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Lari sambil meleding a.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan. Stretch hamstring . lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. Organisasi Catatan/ Strategi 2.setiap 3 langkah larian.

Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.5 tapak. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan. . b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.Gaya Peluru 2.Gaya Panjang 1. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1.Gaya sederhana 3. Gaya peluru a.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1.

Organisasi Catatan/ Strategi 3.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. b. Organisasi Catatan/ Strategi .gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. Gaya panjang a. Gaya sederhana a. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

mendepakan tangannya ke belakang ii. pelari akan: i.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”. apabila tiba di garis tamat.Semasa menuju kegaris penamat. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi .Biasanya dalam perlumbaan lari pecut. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. b. c.

e. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik. f. Organisasi Catatan/ Strategi .Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat.

Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian dengan melangkah panjang. (striding) Organisasi Catatan/ Strategi . Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a.

berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan . Organisasi Catatan/ Strategi c.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b.

Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. .Berjalan dengan lutut tinggi.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu. .Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Organisasi Catatan/ Strategi g.

Melangkah panjang (bounding) .melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b.Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.

bahu dan sisi • a.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1. ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang.ulang semula regangan .Otot sisi leher Isi Pembelajaran a. kinestetik 2.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. b.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan. b.otot bahagian luar lengan.

c.buka kaki seluas bahu. Berdiri dan tolak udara a. Organisasi Catatan/ Strategi 4.Berdiri dan tarik tali. b. Isi Pembelajaran a.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 3.berdiri dan buka kaki seluas bahu. b.berdiri tegak dan tolak .

c. Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki.Baring dan lunjurkan kaki. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . bicycle kick Isi Pembelajaran a. b. Organisasi Catatan/ Strategi a.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas. .cross side kick b.Bahagian Fokus Pembelajaran 5.Baring dan lunjurkan kaki. 6. Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal. c.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan.Ulang lakuan sebanyak 5 kali.

Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi. b. . c.Imbangan skala sisi a.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful