Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

c. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. b. Lari sambil meleding a.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan.Setiap 3 langkah larian.setiap 3 langkah larian. lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. Organisasi Catatan/ Strategi 2. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Stretch hamstring . bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah.

Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1.Gaya Panjang 1. Gaya peluru a.Gaya sederhana 3. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.Gaya Peluru 2. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1.5 tapak. . c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi 3. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang. Gaya sederhana a.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok. b. Organisasi Catatan/ Strategi . Gaya panjang a.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

b. c. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya. Organisasi Catatan/ Strategi .Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”. pelari akan: i. apabila tiba di garis tamat.Semasa menuju kegaris penamat.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut.mendepakan tangannya ke belakang ii.Biasanya dalam perlumbaan lari pecut.

Organisasi Catatan/ Strategi . f.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat. e. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.

Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a. (striding) Organisasi Catatan/ Strategi . Larian dengan melangkah panjang.

Organisasi Catatan/ Strategi c.berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b.

Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e.Berjalan dengan lutut tinggi. berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. .

Organisasi Catatan/ Strategi g.Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.

Melangkah panjang (bounding) .melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b.Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.

ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. bahu dan sisi • a. b.otot bahagian luar lengan. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1. kinestetik 2. b.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.ulang semula regangan .

Bahagian Fokus Pembelajaran 3. Isi Pembelajaran a. Berdiri dan tolak udara a.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki. c.berdiri tegak dan tolak .berdiri dan buka kaki seluas bahu. b.Berdiri dan tarik tali.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. b.buka kaki seluas bahu. Organisasi Catatan/ Strategi 4.

Organisasi Catatan/ Strategi a.cross side kick b. Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal.Baring dan lunjurkan kaki.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan. c. . Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 5.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas. bicycle kick Isi Pembelajaran a.Baring dan lunjurkan kaki. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . 6. b.Ulang lakuan sebanyak 5 kali. c.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan. b. .Imbangan skala sisi a. c.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi.