Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan. b. c. Stretch hamstring . lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. Organisasi Catatan/ Strategi 2. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1.Setiap 3 langkah larian.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. Lari sambil meleding a.setiap 3 langkah larian. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a.

Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Gaya Peluru 2.Gaya sederhana 3.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3.Gaya Panjang 1. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan.5 tapak. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1. . Gaya peluru a.

Organisasi Catatan/ Strategi 3. b. Gaya panjang a.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang. Gaya sederhana a.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi .

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

apabila tiba di garis tamat. pelari akan: i. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut.Biasanya dalam perlumbaan lari pecut. Organisasi Catatan/ Strategi . c.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan.mendepakan tangannya ke belakang ii.Semasa menuju kegaris penamat. b. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.

Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas. Organisasi Catatan/ Strategi .Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat. e.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. f.

Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a. (striding) Organisasi Catatan/ Strategi . Larian dengan melangkah panjang.

Organisasi Catatan/ Strategi c.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.

.Berjalan dengan lutut tinggi. Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. Organisasi Catatan/ Strategi g. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. .

melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b. Melangkah panjang (bounding) .Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.

Otot sisi leher Isi Pembelajaran a. bahu dan sisi • a. b. kinestetik 2. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang.hulur kedua-dua belah tangan ke atas.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1. ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal. b.ulang semula regangan .otot bahagian luar lengan.

bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 3. c.berdiri tegak dan tolak . Isi Pembelajaran a.Berdiri dan tarik tali.berdiri dan buka kaki seluas bahu. b.buka kaki seluas bahu. b. Berdiri dan tolak udara a.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. Organisasi Catatan/ Strategi 4.

Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas.Baring dan lunjurkan kaki. . c.Baring dan lunjurkan kaki. Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki.Ulang lakuan sebanyak 5 kali. bicycle kick Isi Pembelajaran a. c.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan. b. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal. Organisasi Catatan/ Strategi a.cross side kick b.Bahagian Fokus Pembelajaran 5. 6.

c. .Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan.Imbangan skala sisi a.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7. b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful