P. 1
pengajaran lari pecut

pengajaran lari pecut

|Views: 1|Likes:
Dipublikasikan oleh Putri IsmaIda Zainur Azizi
lari pecut
lari pecut

More info:

Published by: Putri IsmaIda Zainur Azizi on Sep 09, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2014

pdf

text

original

Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

Bahagian Fokus Pembelajaran 1. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1. Stretch hamstring . Lari sambil meleding a. c. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah.Setiap 3 langkah larian. Organisasi Catatan/ Strategi 2. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a.setiap 3 langkah larian.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. b.

Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.Gaya Panjang 1. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3. Gaya peluru a. . blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan.Gaya sederhana 3. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1.Gaya Peluru 2.5 tapak.

Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok. Organisasi Catatan/ Strategi . Gaya sederhana a. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. b. Organisasi Catatan/ Strategi 3. Gaya panjang a.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

c. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. pelari akan: i. Organisasi Catatan/ Strategi .Biasanya dalam perlumbaan lari pecut. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya. apabila tiba di garis tamat. b.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a.mendepakan tangannya ke belakang ii.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.Semasa menuju kegaris penamat.

Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas. Organisasi Catatan/ Strategi .Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik. f.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. e.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat.

(striding) Organisasi Catatan/ Strategi .Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a. Larian dengan melangkah panjang.

Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b.berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan. Organisasi Catatan/ Strategi c.

berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Berjalan dengan lutut tinggi. Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. .

Organisasi Catatan/ Strategi g. .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung.

Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a. Melangkah panjang (bounding) .melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b.

ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal. b. b.hulur kedua-dua belah tangan ke atas.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1. kinestetik 2.ulang semula regangan . tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang.otot bahagian luar lengan. bahu dan sisi • a.

buka kaki seluas bahu. c.berdiri dan buka kaki seluas bahu.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. Berdiri dan tolak udara a. b. Isi Pembelajaran a.berdiri tegak dan tolak . Organisasi Catatan/ Strategi 4. b.Berdiri dan tarik tali.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 3.

Ulang lakuan sebanyak 5 kali. b.cross side kick b. 6. c.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas. Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal. Organisasi Catatan/ Strategi a. . bicycle kick Isi Pembelajaran a.Bahagian Fokus Pembelajaran 5. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki. c.Baring dan lunjurkan kaki.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan.Baring dan lunjurkan kaki.

Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan. . c.Imbangan skala sisi a.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi. b.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->