Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

Organisasi Catatan/ Strategi 2. Stretch hamstring .Setiap 3 langkah larian. c.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan.setiap 3 langkah larian.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1. lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. Lari sambil meleding a. b. bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah.

Gaya sederhana 3. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1. Gaya peluru a. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan.5 tapak.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3.Gaya Panjang 1.Gaya Peluru 2. . Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1.

Gaya sederhana a. Organisasi Catatan/ Strategi 3. b. Organisasi Catatan/ Strategi .Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. Gaya panjang a.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

Biasanya dalam perlumbaan lari pecut. sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. b.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan. c.Semasa menuju kegaris penamat. Organisasi Catatan/ Strategi .mendepakan tangannya ke belakang ii.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a. pelari akan: i. apabila tiba di garis tamat.

e.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat.Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas. Organisasi Catatan/ Strategi .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. f.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik.

Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a. Larian dengan melangkah panjang.Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. (striding) Organisasi Catatan/ Strategi .

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b. Organisasi Catatan/ Strategi c.berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .

Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e. berlari dalam kumpulan mengangkat lutut.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.Berjalan dengan lutut tinggi. .

Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. . Organisasi Catatan/ Strategi g. Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f.

Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b. Melangkah panjang (bounding) .

otot bahagian luar lengan.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a. b. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang. bahu dan sisi • a. ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1.berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan.ulang semula regangan . b.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. kinestetik 2.

c. Berdiri dan tolak udara a.berdiri dan buka kaki seluas bahu.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki. Organisasi Catatan/ Strategi 4. b.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. b.buka kaki seluas bahu.Bahagian Fokus Pembelajaran 3.berdiri tegak dan tolak . Isi Pembelajaran a.Berdiri dan tarik tali.

Baring dan lunjurkan kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 5.Baring dan lunjurkan kaki. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal. bicycle kick Isi Pembelajaran a. . Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki. 6. Organisasi Catatan/ Strategi a. c. c.Ulang lakuan sebanyak 5 kali.cross side kick b.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas. b.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan.

c. b. .Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi.Imbangan skala sisi a.