Bahagian Permulaan ‘Warm up’

Fokus Pembelajaran Meningkatkan kadar nadi 1. Larian bayangbayang

Isi Pembelajaran a.secara berpasangan, seorang mengejar dan lagi seorang berlari untuk mengelakkan diri disentuh. b. tukar peranan selepas yang dikejar dapat disentuh.

Organisasi

Catatan/ Strategi

2. Lari berhalangan

a. lari melalui halangan . b. ulang sebanyak 2 kali.

3. Lari mengundur

a.dari garisan mula, lari mengundur sehingga penamat. b.patah balik ke garisan mula dengan larian mengundur juga. c. ulang sebanyak 2 kali.

bengkokkan kaki yang lain dengan tapak kaki rata di atas tanah. Tarik tapak kaki ke bawah Organisasi Gaya sederhaana Catatan/ Strategi Tujuan: untuk meregangkan otot hamstring Gaya bullet Regangan otot 1. lompat meleding dan mendarat dengan kedua belah kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 1. b. Stretch hamstring . c. Lari sambil meleding a.Setiap 3 langkah larian. Organisasi Catatan/ Strategi 2. Berbaring dengan satu kaki lurus ke udara. lompat tinggi dan mendarat dengan kedua belah kaki.setiap 3 langkah larian. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran a. lari sambil melompat tinggi Isi Pembelajaran a.Kedua-dua tangan menyentuh tapak kaki yang diluruskan.

. Gaya peluru a. blok permulaan adalah rapat dengan garis permulaan. Organisasi Catatan/ Strategi Memulakan Larian dengan Blok 1.5 tapak.Gaya sederhana 3. Gaya panjang a) berdiri rapat kepada garisan dan kira dua atau 1. Blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang setapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Gaya Peluru 2. c) ruang di antara dua tapak kaki adalah seluas buku penumbuk. b) lutut tapak kaki belakang segaris dengan hujung tumit kaki hadapan.Gaya Panjang 1.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 3.

Organisasi Catatan/ Strategi . Organisasi Catatan/ Strategi 3.Berjalan menuju ke blok dan berdiri dengan blok itu berada di bawah kedua-dua belah kaki yang dikangkang.Dekam dan letakkan hujung kedua-dua belah kaki ke atas blok.gaya ini meletakkan blok pertama dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang dua tapak dari bahagian hadapan blok hadapan. blok hadapan diletak dua tapak dari garis permulaan dan blok belakang tiga tapak dari bahagian hadapan blok hadapan.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran 2. b. Gaya panjang a. Gaya sederhana a. Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Keadaan “ke garisan” a.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi/ Bahan bantu mengajar Fasa larian .

b.Amalan ini hendaklah ditegaskan oleh guru supaya murid-murid paham dengan maksud “lari terus melintasi garis tamat”.Bahagian Fasa Penamat Fokus Pembelajaran Torso Isi Pembelajaran a. c.Semasa menuju kegaris penamat.mendepakan tangannya ke belakang ii. pelari akan: i. apabila tiba di garis tamat. seseorang pelari tidak digalakkan melompat kegarisan tersebut. Organisasi Catatan/ Strategi . sebaliknya dia hendaklah terus berlari tanpa mengurangkan kepantasanya.badannya pula (bahagian torso) digerakkan ke hadapan.Biasanya dalam perlumbaan lari pecut.

e.Ada juga setengah-setengah pelari yang menamatkan lariannya dengan gaya menundukkan kepalanya apabila tiba di garisan penamat. Sekiranya tidak kepantasan dan imbangan badan pelari mungkin terjejas. f.Penting bagi seseorang pelari itu mengekalkan postur mekanis yang baik. Organisasi Catatan/ Strategi .Satu lagi gaya menamatkan larian pecut yang biasa kelihatan dalam persaingan yang hebat ialah pelari akan memusingkan sebelah bahunya ke hadapan pada saat-saat akhir apabila tiba di garis tamat.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d.

(striding) Organisasi Catatan/ Strategi . Larian teknik pecut Isi Pembelajaran a.Bahagian Ansur Maju Fokus Pembelajaran 1. Larian dengan melangkah panjang.

Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran b. Organisasi Catatan/ Strategi c.Berlari skip dengan bawah kaki diluruskan .berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawah kaki diluruskan.

.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran d. berlari dalam kumpulan mengangkat lutut. Berlari menyepak ke belakang Organisasi Catatan/ Strategi e.Berjalan dengan lutut tinggi.

Organisasi Catatan/ Strategi g.Latihan pergerakan tangan: berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran f. . Jalan mendaratkan bebola kaki dahulu.

melonjak untuk jarak Organisasi Catatan/ Strategi b. Melangkah panjang (bounding) .Bahagian Lari Pecut Fokus Pembelajaran Latihan kekuatan kaki dan latihan pecutan Isi Pembelajaran a.

otot bahagian luar lengan. tapak tangan kanan bertemu tapak tangan kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang.Otot sisi leher Isi Pembelajaran a.hulur kedua-dua belah tangan ke atas. b.ulang semula regangan .berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi kanan dengan tapak tangan. kinestetik 2.Bahagian Cooling Down Fokus Pembelajaran 1. b. bahu dan sisi • a. ulang dengan sebelah kanan leher Organisasi Catatan/ Strategi TKP : Intarpersonal.

buka kaki seluas bahu. Isi Pembelajaran a. b. Berdiri dan tolak udara a.Bahagian Fokus Pembelajaran 3.Berdiri dan tarik tali.tarik tali tersebut dari bawah hingga ke atas kepala. c.berdiri tegak dan tolak . Organisasi Catatan/ Strategi 4.berdiri dan buka kaki seluas bahu.bayangkan ada seutas tali di antar kedua belah kaki. b.

bicycle kick Isi Pembelajaran a. c. .cross side kick b.Buat lakuan sebanyak 10 kayuhan. Hayunkan secara bersilang kedua-dua belah kaki.Bengkokkan kedua-dua belah kaki keatas.Baring dan lunjurkan kaki.Bahagian Fokus Pembelajaran 5. Lunjurkan kedua-dua kaki ke atas . b. c. 6. Buat gaya seperti sedang mengayuh basikal.Baring dan lunjurkan kaki. Organisasi Catatan/ Strategi a.Ulang lakuan sebanyak 5 kali.

Lunjurkan kaki kedua-dua belah kaki ke sisi.Bahagian Fokus Pembelajaran Isi Pembelajaran Organisasi Catatan/ Strategi 7. c. .Imbangan skala sisi a.Sebelah tangan lagi dihulurkan ke atas untuk mendapatkan imbangan. b.Sebelah tangan melekap di atas tanah untuk menyeimbang badan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful