Anda di halaman 1dari 5

KLASIFIKASI BAHAN-BAHAN BERBAHAYA Bahan-bahan kimia berbahaya telah diklasifikasikan kepada 9 kelas dan klasifikasi ini telah diguna

pakai di seluruh negara termasuk negara kita Malaysia. Pengetahuan asas berkenaan perkara ini adalah perlu untuk kita ketahui kerana setiap hari samada kita sedar atau tidak, secara langsung atau tidak kita banyak berurusan dengan bahan-bahan kimia samada di tempat kerja, di rumah malahan di serata tempat. Bahan-bahan berbahaya ini telah diklasifikasikan sebagaimana berikut :

Kelas
Kelas 1

Keadaan Bahan
Bahan Peledak -Bahan peledak yang digunakan untuk menghasilkan letupan. Di bahagikan pula kepada beberapa kelas iaitu : Kelas 1.1 -Bahan peledak untuk menghasilkan letupan besar. Kelas 1.2 -Bahan peledak boleh meletup. Kelas 1.3 -Bahan peledak dengan bahaya api dan letupan kecil. Kelas 1.4 -Bahan peledak yang tidak berbahaya.

Contoh Bahan

Simbol

TNT, ANFO Nitroglycerine. Bom, grenet. Bunga Api Pertunjukan. Bunga api baisa.

Kelas 2

Gas -Gas-gas termampat, gas yang dicairkan atau dilarutkan dibawah tekanan dibahagikan seperti berikut : Kelas 2.1 Gas Mudah Terbakar -Menyala apabila bersentuh dengan punca api. Kelas 2.2 Gas Tidak Mudah Terbakar -Gas-gas yang tidak mudah terbakar dan tidak beracun. Kelas 2.3 Gas Toksik -Gas yang beracun dan boleh menyebabkan jika dihidu. Cecair Mudah Terbakar -Cecair yang menyala apabila bersentuhan dengan punca api. Ammonia, kematian atau kecederaan serius kepada manusia Klorin. Oksigen, Nitrogen. Acetylene,Hidr ogen,L.P.Gas.

Kelas 3

Diethyl ether, Carbon disulfida.

Kelas 4

Pepejal Mudah Terbakar

-Pepejal mudah terbakar dibahagikan kepada beberapa kelas iaitu : Kelas 4.1. -Pepejal mudah terbakar yang senang menyala dan boleh terbakar.

Nitrocellulose, Fosforus.

Kelas 4.2. -Pepejal mudah terbakar dengan sendirinya.

Alluminium Alkyls, Fosforus putih.

Kelas 4.3. -Pepejal yang mengeluarkan gas mudah terbakar apabila basah atau terkena air.

Sodium, Calsium carbide.

Kelas 5

Bahan Pengoksida Organik -Agen pengoksida. Calsium.

Kelas 6

Bahan Beracun Dan Berjangkit -Bahan-bahan beracun yang tidak termasuk gasgas beracun. Kelas 6.1(a) -Bahan beracun yang boleh menyebabkan jika terhidu, ditelan atau melalui serapan kulit. Kelas 6.1 (b) -Bahan beracun atau toksik berbahaya kepada manusia. Racun serangga rumah. Kelas 6.2 -Bahan-bahan yang mudah berjangkit. Vaksin, spesimen patologi Sianida, plumbum. kecederaan serius dan kematian kepada manusia campuran

Kelas 7

Bahan Radioaktif -Bahan radioaktif mengandungi bahan-bahan atau campuran bahan yang mengeluarkan radiasi. Uranium, Radioisotops.

Kelas 8

Bahan Kakisan -Bahan-bahan yang dalam keadaan pepejal atau cecair yang boleh mengkakis. Asid Hidroklorik.

Kelas 9

Bahan Pelbagai -Bahan-bahan yang menyebabkan kadar bahaya yang rendah. Aerosol, Polyester beads.