Anda di halaman 1dari 16

Tekanan emosi dalam bilik darjah Gangguan emosi

Punca

Langkah

Gangguan Emosi satu situasi yang menunjukkan satu atau lebih perwatakan oleh murid-murid.

Kamus dewan bahasa dan pustaka telah memberi maksud kepada gangguan emosi sebagai akibat konflik yang tidak dapat diselesaikan, yang dicirikan dengan keresahan sama ada melalui pertuturan atau perlakuan tertentu.
kelakuan menunjukkan ciri suka menyendiri dan mempunyai emosi yang tidak stabil

Mohd Salleh (1991) : ketidaksamaan yg terdapat pada diri seseorang dari segi mental, pencapaian akademik, penguasaan bahasa, saiz fizikal, perwatakan, sosial, emosi atau moral dan kreativiti. Perbezaan tersebut adalah yang dpt dilihat dan ada yg tidak. EMOSI BILIK DARJAH - murid-murid boleh jadi beremosi, sensitif, riang, murung, dll.

Tidak menyiapkan latihan P&P Memerlukan lebih banyak bimbingan berbanding dgn murid yg lain Masalah dalam memori jangka panjang dan jangka pendek Tidak bekerjasama dengan ahli kumpulan Anti-sosial Ketawa dan menangis dalam situasi yang tdk dijangka

Diri sendiri:
Kemahiran komunikasi yang rendah Kurang kemahiran interpersonal dan intrapersonal Kurang keyakinan Keluarga berdisiplin Keluarga miskin Keluarga bermasalah Buli Pengaruh negatif

Keluarga

Rakan sebaya

Guru
Memberi gelaran negatif Menyisihkan murid yang nakal atau lemah

dalam akademik Menghina latar belakang keluarga

Kepimpinan guru bersifat demokratik boleh mewujudkan interaksi dua hala dan membawa suasana sosio-emosi yang sihat, mesra dan harmonis di antara guru dengan murid-muridnya. Sifat kepimpinan demokratik ini boleh mengurangkan suasana yang tegang.

Menggalakkan murid-murid berdamping rapat dengan guru, tidak merasa segan untuk bertanya atau mengemukakan pendapat mereka. Sifat kepimpinan demokratik ini juga mendorong murid-murid berinteraksi di antara satu sama lain, dan melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kumpulan.

Aktiviti kumpulan memberi banyak peluang kepada murid-murid untuk berinteraksi di antara satu sama lain. Contoh: aktiviti pengayaan, aktiviti pemulihan, lakonan, sesi buzz, permainan pertandingan atau kerja projek.

Aktiviti-aktiviti sebegini akan merangsang murid untuk tampilkan diri kehadapan dan mereka tidak akan merasa diri mereka terasing. Aktiviti-aktiviti ini juga boleh menggalakkan murid untuk menujukkan bakat yang terpendam dalam diri mereka.

Percakapan guru yang boleh mewujudkan interaksi guru dengan murid-muridnya dan mewujudkan interaksi dua hala. Percakapan guru harus boleh menggalakkan murid mengemukakan pendapat atau memberi tindak balas mereka. Contoh:

Beri peneguhan positif

Hukuman yang adil dan bersesuaian.

Sekiranya terdapat murid yang mempunyai masalah peribadi seperti bersifat pendiam, penakut, pemalu, guru seharusnya mengadakan sesi kaunseling bersama murid tersebut. Menggalakkan mereka menyertai dalam aktiviti pembelajaran bersama murid- murid yang lain.

Guru harus juga mendorong murid-murid normal supaya mereka dapat menerima murid-murid yang bermasalah dalam kumpulan mereka dan tidak menyingkirkan murid-murid bermasalah tersebut.

Khidmat sokongan daripada guru, guru kaunseling atau pakar psikologi. Kepimpinan guru Kerjasama daripada ibu bapa Peneguhan positif dan hukuman Didedahkan dengan pengurusan emosi Menetapkan peraturan bilik darjah yang sesuai Beri peluang kenal pasti tingkah laku yang tidak diingini.

Anda mungkin juga menyukai