Anda di halaman 1dari 7

LAPORAN AJK KAYAK

Ahli Jawatan Kuasa

Ketua Fadhlah Afif Talib 160964

Yusof bin Rosni 160858

Zuraime bin Zakaria 160891

Fazila bt Mohammad Latif 160941

Hanim bt Senen 160877

Persedian Awal Sebelum Amali Perbincangan bersama ahli jawatan kuasa dan membahagikan tugas sebaik saja menerima jawatan sebagai AJK Kayak dan Dinghi. Antara perbincangan yg dipersetujui pada hari berkenaan ialah mencari maklumat mengenai keperluan dan tugas ajk kayak dan dinghi dengan bertanya kepada peserta pendidikan luar sebelum ini.

Tarikh 24 April 2013

27 May 2013

28 May 2013

Laporan Selaku ketua menghadiri mesyuarat Ahli Jawatan Kuasa yg telah di adakan di cafeteria Fakulti Pendidikan pada jam 9 malam. Hasil dari perbincangan bersama janeral dan Fesilitator, beberapa alatan telah dikenal pasti perlu ada dan di bawa untuk melakukan aktiviti semasa Kem Pendidikan Luar dijalankan. Antara alatan yang harus dibawa adalah Dinghi, kayak, Engine dan lifejacket. Mesyuarat tamat sekitar jam 1130 malam. 1. Menghubungi Fesi dan membuat pengesahan sekali lagi keperluan yang perlu dibawa untuk menjalankan aktiviti amali 2. Menyenarai peralatan dan menghantar senarai peralatan kepada Ahli Jawatan Kuasa Peralatan. 1. Mengeluarkan peralatan dari stor peralatan. Antara Peralatan yang dikenal pasti adalah seperti berikut. 1. Dinghi( Inflatable Boat) 2 unit 2. Engine 30hp/15hp/15hb 1 unit setiap satu 3. Tong minyak Dinghi 2 tong 4. Tong minyak petrol 2 tong 5. Hos minyak engine 3 unit 6. Pam manual 5 unit. 7. Paddle 4 unit 8. Tali parking Dinghi 9. Saih dan Tali 3 unit 10. Life Jacket 10 unit 11. Tayar kereta 2 unit 2. Memeriksa dan mengepam dinghi secara manual kerana pam tekanan angina rosak secara beramai-ramai di kalangan peserta amali. 3. Memeriksa secara keseluruhan peralatan yang ingin di bawa bersama-sama ahli jawatan kuasa yang lain. 1. Mendapat maklumat tambahan dari AJK peralatan supaya bilangan Dinghi ditambah dan keperluan lain seperti lampu blinking, life Jacket dan pelampung. 2. Memohon bantuan dari AJK peraltan supaya mengeluar dan memeriksa penambahan peralatan seperti Dinghi dan Life Jacket dari stor peralatan. 3. Membeli peralatan lain seperti lampu blinking di jalan Pasar Kuala Lumpur dengan kos rm2 seunit. Kos jualan seunit di kawasan berhampiran tempat tinggal tidak sesuai dan harga terlampau tinggi. 4. Membeli pelampung dan bendera kecil di kawan tempat tinggal. 5. Membaiki Pam Tekanan angin (air Comperessor) peribadi untuk di bawa ke tempat amali.

29 May 2013

Semasa Amali Dijalankan 30 May 2013 Khamis 31 May 2013 Jumaat Memunggah peralatan ke dalam lori bersama peserta amali 1. Memunggah peralatan dari lori ke dalam Kapal Pengangkut. 2. Memunggah peralatan dari lori ke Tapak perkemahan bersama-sama peserta. 3. Memeriksa dan menyenarai semak peralatan yang telah di pungah di tapak perkemahan. Antara barangan yang hilang adalah batang paip 15mm untuk di buat pelampung. 4. Mengemas dan mengatur peralatan di dalam khemah peralatan. 5. Memeriksa dan Mengepam Dhingi di tapak Perkhemahan sebanyak 2 unit. 6. Membeli 2 tong minyak petrol untuk keperluan Dhingi untuk keperluan aktiviti. 1. Mendapat arahan supaya Dhingi di turunkan di dalam air. 2. Mengepam seunit lagi dinghi dan ini menjadikan kesemuanya 3 unit. 3. Membeli 1 tong minyak untuk keperluan aktiviti. 4. Mendapat arahan supaya dinghi perlu di tengahkan kedalam laut supaya dhingi tidak rosak semasa di tepi pantai jam 3 petang. 5. Menaikkan dinghi dari laut untuk disimpan pada jam 9 malam. 6. Menyerahkan 5 unit lampu blinking kepada ajk Keselamatan. 1. Mengepam Dinghi 2. Membancuh petrol untuk keperluan engine dhingi 3. Memesan kepada ketua komandan bertugas dan untuk membeli 1 tong minyak petrol. 4. Menurunkan dinghi ke dalam laut jam 8 pagi. 5. Memeriksa kayak yang disewa sebanyak 10 unit dan paddle 20 unit. 1. Mengepam Dinghi 2. Membancuh petrol untuk keperluan engine dhingi 3. Memesan dan menambah 2 tong minyak petrol. 4. Memasang engine dinghi 5. Menurunkan dinghi ke dalam laut sekitar jam 8 pagi. 6. Menaikan semula dhingi pada Jam 10 malam. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Memeriksa keperluan peralatan Mengepam Dinghi Membancuh petrol untuk keperluan engine dhingi Memesan dan menambah 2 tong minyak petrol. Memasang engine dinghi Menurunkan dinghi ke dalam laut sekitar jam 8 pagi. Menaikan semula dhingi pada sekitar Jam 8.30 malam.

1 Jun 2013 Sabtu

2 Jun 2013 Ahad

3 Jun 2013 Isnin

4 Jun 2013 Selasa

5 Jun 2013 Rabu

1. Memeriksa keperluan peralatan dan peralatan yang dikenal pasti hilang adalah seunit sauh 2kg 2. Mengepam Dinghi 3. Membancuh petrol untuk keperluan engine dhingi 4. Memesan dan menambah 2 tong minyak petrol. 5. Memasang engine dinghi 6. Menurunkan dinghi ke dalam laut sekitar jam 8 pagi. 7. Menaikan semula dhingi pada sekitar Jam 11 malam bersama Badrulhisham. 1. Memeriksa keperluan peralatan dan peralatan yang dikenal pasti hilang iaitu kunci keselamatan engine( auto chock). 2. Mengepam Dinghi 3. Membancuh petrol untuk keperluan engine dhingi 4. Memesan dan menambah 3 tong minyak petrol. 5. Memasang engine dinghi. 6. Menurunkan dinghi ke dalam laut sekitar jam 8 pagi. 7. Menaikan semula dhingi pada sekitar Jam 7 malam. 1. Memeriksa peralatan 2. Mencuci dan mengeringkan 2 unit Dinghi bersama pengarah sekitar jam 3 petang. 3. Menyimpan dinghi kedalam bag Dhingi 4. Memasang engine Dinghi 5. Menurunkan dinghi sekitar jam 5 petang ke dalam laut. 6. Menaikan semula Dinghi sekitar jam 8 malam. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Mencuci 1 unit Dinghi Melipat dan menyimpan dinghi kedalam beg khas Memeriksa senarai semak peralatan Memunggah peralatan masuk kedalam lori untuk di bawa ke jeti Memungah peralatan dari kapal pengangkut masuk ke dalam lori. Memunggah peralatan dari lori ke makmal kinesiology. Menyenarai semak peralatan. Menyimpan papan dinghi ke tepat asal. Mengepam dinghi di bilik kuliah 1 Mengelap dan mencuci dinghi Meminta pertolonga En Hafez untuk mencuci Engine. Menyenarai semak peralatan bersama AJK peralatan Menyimpan peralatan ke dalam stor.

6 Jun 2013 Khamis

7 Jun 2013 Jumaat

8 Jun 2013 Sabtu

9 Jun 2013 Ahad

Selepas Amali dijalankan 1. Menyerahkan semua resit belian kepada bendahari. 2. Menyenarai semak peralatan yang perlu diganti dan yang perlu dibayar bersama AJK peralatan. 3. Menulis laporan mengenai Jawatan kuasa. Penambahbaikan 1. Perlu membuat jadual menaikan dinghi setiap malam supaya tidak berlaku individu yang sama yang menaikan dinghi. 2. Menetapkan keperluan aktiviti mengunakan dinghi. 3. Lampu blinking perlu dibawa lebih setiap kali amali PPL kerana barangan tersebut tiap kali hilang. 4. Pinjaman peralatan perlulah ditulis di dalam buku pinjaman peralatan supaya kejadian kehilangan barang tidak berlaku dan saling menyalahkan sesame sendiri. 5. Keadaan kayak perlulah diperiksa didalam air supaya keselamatan lebih terjamin dan tiada kebocoran ditemui. 6. Menetapkan setiap kumpulan hanya mengambil beberapa unit lampu blinking sahaja setiap kali aktiviti kayak supaya tidak berlaku kehilangan barangan berkenaan. 7. Arahan perlulah selaras supaya tidak berlaku pencangahan kepada peserta sebagai contoh menurun dan menaikan dinghi pada waktu malam dan pernah berlaku sehingga 3 kali menaik dan menurunkan dinghi pada satu malam.

Laporan ditulis oleh __fadhlah__ Fadhlah Afif bin Talib (160964) Ketua Jawatankuasa Kayak

Laporan Bergambar