Anda di halaman 1dari 3

Bersama kita mencari redha Allah.

Taubat tidak semestinya di atas sejadah atau di masjid, ia juga boleh semasa memandu, di hadapan komputer, di hadapan TV, di dapur dan sebagainya... Yang utama adalah penyesalan di dalam hati dan keazaman untuk tidak ulanginya serta titiskanlah air mata keinsafan itu... Astaghfirullah Astaghfirullah .. ..

Astaghfirullah .. # Aku mohon ampun pada Allah yang Maha Agung .. I seek forgiveness from Allah the Almighty ..
Bila terasa Bila tak BERDOSA JANJI ucap ucap Astagfirrullah, Insyaallah,

Bila rasa TAK TERDAYA ucap Lahaulawalaquataillahbillah, Bila Bila percaya rasa PADA Allah ucap ucap Laailaahaillallah, Alhamdulliah,

BERSYUKUR

Moga

HIDUP

sentiasa

BERSAMA

Allah..

Moga iman MENINGKAT kepada Allah.. Kecantikan itu bukan semata-mata luaran. Cantik dalam erti kata yang sebenar adalah cantik dalaman dan luaran.. Tidak mengapa jika penampilan kita kurang cantik asalkan akhlak kita "jelita" :)

Rasulullah s.a.w. telah meninggalkan beberapa petua untuk mengubati penyakit lisan. Petua ini berguna untuk mengubati penyakit-penyakit lain seperti suka memfitnah, mengumpat, menipu, bercakap kotor dan sebagainya selain mulut celupar. 1. Pertama, nabi menyuruh diam. Sahabat Abu Syuraih AlKhuzaiy r.a. menyatakan bahawa nabi pernah berpesan, Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia bercakap hanya perkara yang baik atau diam. 2. Kemudian, nabi menyuruh kita berzikir bagi mengimbangi aktiviti lidah. Kebanyakan dari kita menggunakan lidah untuk kemudahan dan kepentingan diri dan terlupa memuji pencipta lidah setiap hari. Kata-kata yang dihasilkan oleh lidah dalam memuji pencipta lidah lebih sedikit berbanding dengan kata-kata yang dihasilkan ketika berkomunikasi sesama kita. Menurut sahabat Ibnu Umar, nabi pernah berkata, Janganlah kamu banyak bercakap tanpa berzikir kepada Allah, kerana

sesungguhnya banyak bercakap tanpa berzikir kepada Allah mengakibatkan kerasnya hati, dan orang yang paling jauh dengan Allah adalah orang yang paling keras hati. Berhubung dengan zikir, menurut rekod Imam Bukhari, nabi telah menyatakan, Ada 2 kalimat yang paling disukai Yang Maha Pengasih. Sangat mudah diucapkan tetapi sangat berat dalam timbangan. Kedua-dua kalimat itu adalah subhanallah wa bihamdihi dan subhanallah hil azim.. Kedua-dua kalimat ini membawa maksud Maha suci Allah dan segala pujian kepadaNya dan Maha suci Allah yang Maha Besar. Di dalam riwayat lain diceritakan, sesiapa yang membaca subhanallah wabihamdihi 100 kali sehari, maka semua doasanya diampunkan oleh Allah, meski pun sebanyak buih di lautan. 3. Ketiga, sahabat Huzaifah r.a. pernah mengadu kepada Rasulullah s.a.w tentang keburukkan yang ada pada lisannya. Maka Rasulullah bersabda, Bagaimanakah engkau dengan istighfarmu wahai Huzaifah? Sesungguhnya aku beristigfar kepada Allah s.w.t.seratus kali setiap hari. Istighfar bermaksud memohon ampun. Ucapan istighfar yang dimaksudkan adalah sekurang-kurangnya dengan mengucapkan, Astaghfirullahazim disertakan perasaan menyesal di dalam hati. Jika nabi yang maksum dan yang baik tutur kata beristighfar kepada Allah sebanyak itu, bagaimana pula agaknya jumlah kuantiti istighfar orang yang mempunyai penyakit lisan?