UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

belut. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. IP Rajang.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin.Prepared by Lu Cheng Soon. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. dsbnya. puyu. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . kalui.

Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. berespirasi melalui insang.Prepared by Lu Cheng Soon. IP Rajang. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. mempunyai pundi berenang dan sesungut. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Salamander dan niut. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. manakala. kodok. Kadangkala.

bertelur. penyu. badannya bersisip kering. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. Labi-labi – LS. IP Rajang. Biawak – LS. ular. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. melakukan persenyawaan dalam badan. Buaya – XLS Buaya – CU. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. labi-labi.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. kura-kura. berkulit licin dan lembap. bertelur. Buaya – CU Ular dengan telur . Ular – LS. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . Kura-kura – MLS. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina.Prepared by Lu Cheng Soon. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. Biawak – LS. Penyu – CU.

Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. apabila cuaca sejuk. Itik – LS. burung helang dan sebagainya. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya. IP Rajang. Apabila cuaca panas. itik. mereka akan merendam diri di dalam air.Prepared by Lu Cheng Soon. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. angsa. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. 17 Sebaliknya.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . Burung hantu – CU. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. ayam. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang .LS.

bernafas melalui peparu.XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. Angsa – 3 shot. struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang.3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa .MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. berparuh bertelur. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Itik – MLS. IP Rajang. Angsa .Prepared by Lu Cheng Soon. Burung – LS Dissolve 5 . berdarah panas .

Kambing – 2 shot.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. Dissolve Dissolve 6 . Zirafah – 2 shot.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. Arnah – 2 shot. Dolphin – CU. Rusa – 2 shot. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. Secara umumnya. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. mempunyai kelenjar peluh. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. Monyet – 2 shot. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. Singa laut – 3 shot. Antaranya termasuklah manusia. orang utan dan monyet. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. IP Rajang. Lembu – XLS. Badak – 2 shot. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. karnivor dan herbivor. Orang – XLS. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi .Prepared by Lu Cheng Soon.

Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. 36 Namun demikian. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. IP Rajang. Umpamanya. Circle Chimpenzi .Prepared by Lu Cheng Soon. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok.LS 7 .

serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. 39 Anjing. Kucing – MLS Anjing – CU.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Beruang. Beruang – MLS.Prepared by Lu Cheng Soon. Singa – LS. Anjing – MS. singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . harimau. Berung – LS Singa . IP Rajang. Harimau – LS. singa. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. Kucing – MS. Singa – LS. Kambing – MLS. Arnab – 2 shot. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau .

Biri-biri – LS Kambing – LS. . lembu. Lembu – 2 shot. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. Biri-biri – MLS. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya.Prepared by Lu Cheng Soon. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri . Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out.XLS Dissolve 9 kambing. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. IP Rajang. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. Kerbau – LS Rusa .

Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. beaver. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. landak dan tikus. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. mempunyai gigi pengisar yang cekap.XLS Dissolve . 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. kulit yang kasar dan longgar. IP Rajang. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai .Prepared by Lu Cheng Soon. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot.

Dr Zaidatun Binti Tasir.Prepared by Lu Cheng Soon. IP Rajang. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir. En Rosli Bin Mohamad. Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful