UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. dsbnya.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin.Prepared by Lu Cheng Soon. kalui. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. IP Rajang. belut. puyu. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil.

berespirasi melalui insang. manakala. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. Kadangkala. IP Rajang. kodok. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. mempunyai pundi berenang dan sesungut. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Salamander dan niut.Prepared by Lu Cheng Soon. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa.

badannya bersisip kering. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. Buaya – XLS Buaya – CU. bertelur. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. berkulit licin dan lembap. Kura-kura – MLS. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. penyu. bertelur. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. Penyu – CU. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. labi-labi. Biawak – LS. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . Ular – LS. ular.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. IP Rajang. melakukan persenyawaan dalam badan. kura-kura. Biawak – LS. Buaya – CU Ular dengan telur . Labi-labi – LS. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia.Prepared by Lu Cheng Soon.

angsa. IP Rajang. burung helang dan sebagainya. Burung hantu – CU. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya.Prepared by Lu Cheng Soon.LS. Apabila cuaca panas. itik. Itik – LS. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. ayam. 17 Sebaliknya. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. apabila cuaca sejuk. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . mereka akan merendam diri di dalam air.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS .

MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Itik – MLS. berdarah panas . IP Rajang. Angsa .3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . bernafas melalui peparu.Prepared by Lu Cheng Soon. Burung – LS Dissolve 5 . struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. Angsa – 3 shot.XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. berparuh bertelur. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa .

orang utan dan monyet. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. Dolphin – CU. Secara umumnya.Prepared by Lu Cheng Soon. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. karnivor dan herbivor. Antaranya termasuklah manusia. Badak – 2 shot. Orang – XLS. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. Rusa – 2 shot. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. IP Rajang. Lembu – XLS. Singa laut – 3 shot. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. Kambing – 2 shot. Monyet – 2 shot. Dissolve Dissolve 6 . Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. Zirafah – 2 shot. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. mempunyai kelenjar peluh. Arnah – 2 shot.

Circle Chimpenzi . Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah.Prepared by Lu Cheng Soon. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. 36 Namun demikian. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia.LS 7 . chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. Umpamanya. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . IP Rajang. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok.

Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . IP Rajang. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang. Berung – LS Singa . 39 Anjing. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. singa.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . harimau. Kucing – MLS Anjing – CU. singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . Kucing – MS. Anjing – MS. Harimau – LS. Singa – LS. Arnab – 2 shot.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Beruang. Beruang – MLS.Prepared by Lu Cheng Soon. Kambing – MLS. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. Singa – LS.

42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . . Biri-biri – MLS.XLS Dissolve 9 kambing. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. Kerbau – LS Rusa . Lembu – 2 shot. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. Biri-biri – LS Kambing – LS. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini.Prepared by Lu Cheng Soon. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri . Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. IP Rajang. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out. lembu.

45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. landak dan tikus. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang.Prepared by Lu Cheng Soon.XLS Dissolve . Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. mempunyai gigi pengisar yang cekap. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. beaver. IP Rajang. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. kulit yang kasar dan longgar.

50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir. Dr Zaidatun Binti Tasir. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek.Prepared by Lu Cheng Soon. IP Rajang. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . En Rosli Bin Mohamad.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.