UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

Sarawak SKRIP TUGASAN Bil. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”.Prepared by Lu Cheng Soon. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . IP Rajang. dsbnya. puyu. kalui.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin. belut. dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan.

manakala. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak.Prepared by Lu Cheng Soon. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. Salamander dan niut. Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. mempunyai pundi berenang dan sesungut. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. IP Rajang. berespirasi melalui insang. kodok. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Kadangkala.

Prepared by Lu Cheng Soon. Labi-labi – LS.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. bertelur. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. kura-kura. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. Biawak – LS. Buaya – CU Ular dengan telur . badannya bersisip kering. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. IP Rajang. labi-labi. berkulit licin dan lembap. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. penyu. Ular – LS. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. ular. Buaya – XLS Buaya – CU. bertelur. melakukan persenyawaan dalam badan. Biawak – LS. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. Kura-kura – MLS. Penyu – CU.

Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. Itik – LS. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . ayam.Prepared by Lu Cheng Soon. Apabila cuaca panas. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. itik. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya.LS. mereka akan merendam diri di dalam air. apabila cuaca sejuk. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . IP Rajang.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. 17 Sebaliknya. Burung hantu – CU. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. burung helang dan sebagainya. angsa.

berdarah panas .3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . berparuh bertelur. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam.XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air.MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS.Prepared by Lu Cheng Soon. Angsa – 3 shot. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa . Angsa . Itik – MLS. bernafas melalui peparu. IP Rajang. Burung – LS Dissolve 5 . Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang.

Lembu – XLS. Dolphin – CU. mempunyai kelenjar peluh. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi .Prepared by Lu Cheng Soon. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. orang utan dan monyet. Arnah – 2 shot. Orang – XLS.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. karnivor dan herbivor. Badak – 2 shot. Kambing – 2 shot. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. IP Rajang.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. Singa laut – 3 shot. Dissolve Dissolve 6 . Antaranya termasuklah manusia. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Zirafah – 2 shot. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. Monyet – 2 shot. Secara umumnya. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. Rusa – 2 shot.

Circle Chimpenzi . IP Rajang.Prepared by Lu Cheng Soon.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah.LS 7 . Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. 36 Namun demikian. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. Umpamanya. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun.

kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. Beruang. Kambing – MLS. Kucing – MLS Anjing – CU. IP Rajang. Berung – LS Singa . Singa – LS.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . Arnab – 2 shot. Harimau – LS. Kucing – MS.Prepared by Lu Cheng Soon. singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. 39 Anjing.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. Singa – LS. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang. Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . Beruang – MLS. Anjing – MS.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. singa. harimau.

43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. . Biri-biri – LS Kambing – LS. Kerbau – LS Rusa . Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri . lembu. Lembu – 2 shot. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. IP Rajang.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri.XLS Dissolve 9 kambing. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out.Prepared by Lu Cheng Soon. Biri-biri – MLS.

XLS Dissolve . 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot.Prepared by Lu Cheng Soon. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. kulit yang kasar dan longgar. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. beaver. IP Rajang. landak dan tikus. mempunyai gigi pengisar yang cekap. Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari.

En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . Dr Zaidatun Binti Tasir. IP Rajang. Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan.Prepared by Lu Cheng Soon. En Rosli Bin Mohamad. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful