P. 1
Bab 10 Skrip Video

Bab 10 Skrip Video

|Views: 6|Likes:
Dipublikasikan oleh Chai Siaw Yen
EDU
EDU

More info:

Published by: Chai Siaw Yen on Sep 14, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2014

pdf

text

original

UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . dsbnya. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. IP Rajang.Prepared by Lu Cheng Soon. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. kalui. puyu. belut. Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata.

haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. Salamander dan niut. Kadangkala. berespirasi melalui insang. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. IP Rajang. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. mempunyai pundi berenang dan sesungut. kodok. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. manakala.Prepared by Lu Cheng Soon. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir.

Prepared by Lu Cheng Soon. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. Penyu – CU. penyu. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. bertelur. Ular – LS. Kura-kura – MLS. Buaya – XLS Buaya – CU. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. labi-labi. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. bertelur. Biawak – LS. Labi-labi – LS. melakukan persenyawaan dalam badan. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. Biawak – LS. Buaya – CU Ular dengan telur .MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. badannya bersisip kering. berkulit licin dan lembap. IP Rajang. ular. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . kura-kura. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya.

apabila cuaca sejuk. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . burung helang dan sebagainya. 17 Sebaliknya. Burung hantu – CU. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya. mereka akan merendam diri di dalam air. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik.Prepared by Lu Cheng Soon. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. ayam. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. IP Rajang.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . Apabila cuaca panas. Itik – LS.LS. itik. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. angsa. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia.

IP Rajang. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa .MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. berparuh bertelur. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. Angsa – 3 shot. Angsa . berdarah panas .XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air.Prepared by Lu Cheng Soon. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Burung – LS Dissolve 5 . Itik – MLS.3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . bernafas melalui peparu.

Antaranya termasuklah manusia. orang utan dan monyet. Orang – XLS.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. IP Rajang. Dolphin – CU. Zirafah – 2 shot. karnivor dan herbivor.Prepared by Lu Cheng Soon. Badak – 2 shot. Rusa – 2 shot. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . Dissolve Dissolve 6 . Lembu – XLS. Singa laut – 3 shot. Secara umumnya. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. Monyet – 2 shot. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. Arnah – 2 shot. Kambing – 2 shot. mempunyai kelenjar peluh. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga.

tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak.LS 7 . 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. Circle Chimpenzi .Prepared by Lu Cheng Soon. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. IP Rajang. 36 Namun demikian. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun. Umpamanya.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air.

singa. Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS .Prepared by Lu Cheng Soon. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang. harimau.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Arnab – 2 shot. Kambing – MLS. Beruang – MLS.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . Harimau – LS. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. Berung – LS Singa . singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. Singa – LS. Kucing – MS. Anjing – MS. Singa – LS. Beruang. 39 Anjing. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . IP Rajang.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. Kucing – MLS Anjing – CU.

XLS Dissolve 9 kambing. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri . lembu. Lembu – 2 shot. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya. Biri-biri – LS Kambing – LS. Biri-biri – MLS. Kerbau – LS Rusa . .LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out. IP Rajang. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS.Prepared by Lu Cheng Soon.

landak dan tikus. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai.Prepared by Lu Cheng Soon.XLS Dissolve . beaver. kulit yang kasar dan longgar. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). IP Rajang. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. mempunyai gigi pengisar yang cekap. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang.

Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . IP Rajang. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir.Prepared by Lu Cheng Soon. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. En Rosli Bin Mohamad. Dr Zaidatun Binti Tasir.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->