UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . dsbnya. Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan.Prepared by Lu Cheng Soon. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. kalui. IP Rajang. dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . puyu. belut.

Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. berespirasi melalui insang. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. Salamander dan niut. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. manakala. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. mempunyai pundi berenang dan sesungut. IP Rajang. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut.Prepared by Lu Cheng Soon. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. Kadangkala. kodok.

katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. melakukan persenyawaan dalam badan. Penyu – CU. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. Kura-kura – MLS. Biawak – LS. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . Biawak – LS. bertelur. bertelur. Labi-labi – LS. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. ular. Buaya – CU Ular dengan telur . Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. IP Rajang. badannya bersisip kering. Buaya – XLS Buaya – CU.Prepared by Lu Cheng Soon. berkulit licin dan lembap. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. penyu. Ular – LS. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. kura-kura. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. labi-labi.

Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . Apabila cuaca panas.LS. angsa. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. itik. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . Itik – LS. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari.Prepared by Lu Cheng Soon. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya. apabila cuaca sejuk. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. Burung hantu – CU. mereka akan merendam diri di dalam air. IP Rajang. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . ayam. burung helang dan sebagainya. 17 Sebaliknya.

XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Burung – LS Dissolve 5 . berdarah panas .Prepared by Lu Cheng Soon. Itik – MLS. Angsa – 3 shot. IP Rajang. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. Angsa . berparuh bertelur. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa .MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS.3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . bernafas melalui peparu.

Rusa – 2 shot. Arnah – 2 shot. Kambing – 2 shot.Prepared by Lu Cheng Soon. mempunyai kelenjar peluh. Lembu – XLS. Singa laut – 3 shot. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . IP Rajang. Dolphin – CU. Monyet – 2 shot. Secara umumnya. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. Badak – 2 shot. orang utan dan monyet. Antaranya termasuklah manusia. Dissolve Dissolve 6 . Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. Zirafah – 2 shot. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. karnivor dan herbivor.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Orang – XLS. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini.

IP Rajang. Circle Chimpenzi . 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. 36 Namun demikian.Prepared by Lu Cheng Soon. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air.LS 7 .MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. Umpamanya. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok.

serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. IP Rajang. Berung – LS Singa .Prepared by Lu Cheng Soon. harimau. Singa – LS. Arnab – 2 shot.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. 39 Anjing. Anjing – MS. Beruang. Beruang – MLS.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang. Harimau – LS.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. Kucing – MLS Anjing – CU. Kucing – MS. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. singa. Singa – LS. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . Kambing – MLS. Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS .

Biri-biri – LS Kambing – LS. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. Biri-biri – MLS. Kerbau – LS Rusa . 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya. lembu.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . . Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out.XLS Dissolve 9 kambing. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS.Prepared by Lu Cheng Soon. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. Lembu – 2 shot. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. IP Rajang. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri .

mempunyai gigi pengisar yang cekap. landak dan tikus. beaver.XLS Dissolve . Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. IP Rajang. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat.Prepared by Lu Cheng Soon. kulit yang kasar dan longgar. Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses).

Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. IP Rajang. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek.Prepared by Lu Cheng Soon. Dr Zaidatun Binti Tasir. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. En Rosli Bin Mohamad. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful