UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . IP Rajang. kalui. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan .LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin.Prepared by Lu Cheng Soon. belut. puyu. dsbnya. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil.

IP Rajang. mempunyai pundi berenang dan sesungut.Prepared by Lu Cheng Soon. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. manakala. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. kodok. Kadangkala. Salamander dan niut. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. berespirasi melalui insang. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan.

dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. Buaya – CU Ular dengan telur .Prepared by Lu Cheng Soon. Labi-labi – LS. Kura-kura – MLS. IP Rajang. Biawak – LS. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. Penyu – CU. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. melakukan persenyawaan dalam badan. Biawak – LS. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. bertelur. Ular – LS. labi-labi. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. penyu. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . kura-kura. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. badannya bersisip kering. berkulit licin dan lembap. bertelur. ular. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. Buaya – XLS Buaya – CU.

20 Antaranya termasuklah burung hantu. Burung hantu – CU. Apabila cuaca panas.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air.Prepared by Lu Cheng Soon. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. Itik – LS. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . apabila cuaca sejuk. 17 Sebaliknya. itik. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. ayam.LS. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . mereka akan merendam diri di dalam air. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. IP Rajang. angsa. burung helang dan sebagainya. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya.

berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa . berparuh bertelur. bernafas melalui peparu. Angsa – 3 shot. Itik – MLS. struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. berdarah panas .MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS.3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah.Prepared by Lu Cheng Soon.XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. Burung – LS Dissolve 5 . Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. Angsa . IP Rajang.

dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Orang – XLS. Badak – 2 shot. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. Monyet – 2 shot. Lembu – XLS. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . mempunyai kelenjar peluh.Prepared by Lu Cheng Soon. orang utan dan monyet.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. IP Rajang. Singa laut – 3 shot. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. Secara umumnya. Arnah – 2 shot. Dolphin – CU. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. karnivor dan herbivor. Dissolve Dissolve 6 . Rusa – 2 shot.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. Antaranya termasuklah manusia. Zirafah – 2 shot. Kambing – 2 shot. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan.

chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air.Prepared by Lu Cheng Soon.LS 7 . Circle Chimpenzi . 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. 36 Namun demikian. Umpamanya. IP Rajang.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun.

Beruang. Kambing – MLS. singa. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . Singa – LS. Harimau – LS. Kucing – MS. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian.Prepared by Lu Cheng Soon. IP Rajang. 39 Anjing. harimau. Arnab – 2 shot. Beruang – MLS. Anjing – MS. Singa – LS.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Berung – LS Singa . singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. Kucing – MLS Anjing – CU.

Biri-biri – LS Kambing – LS. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri.XLS Dissolve 9 kambing. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. IP Rajang. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. Biri-biri – MLS. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . lembu. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out.Prepared by Lu Cheng Soon. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. . Lembu – 2 shot. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri . Kerbau – LS Rusa .

XLS Dissolve . kulit yang kasar dan longgar. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . landak dan tikus. IP Rajang. mempunyai gigi pengisar yang cekap.Prepared by Lu Cheng Soon. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. beaver.

IP Rajang. En Rosli Bin Mohamad. Dr Zaidatun Binti Tasir. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 .Prepared by Lu Cheng Soon. Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful