P. 1
Bab 10 Skrip Video

Bab 10 Skrip Video

|Views: 6|Likes:
Dipublikasikan oleh Chai Siaw Yen
EDU
EDU

More info:

Published by: Chai Siaw Yen on Sep 14, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2014

pdf

text

original

UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. belut. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”. IP Rajang. Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj . puyu. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan . dsbnya. kalui.Prepared by Lu Cheng Soon.

Prepared by Lu Cheng Soon. kodok. mempunyai pundi berenang dan sesungut. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. Kadangkala. IP Rajang. haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. berespirasi melalui insang. manakala. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. Salamander dan niut.

Kura-kura – MLS. IP Rajang. labi-labi.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. melakukan persenyawaan dalam badan. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. kura-kura. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. ular. Labi-labi – LS. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . berkulit licin dan lembap. Buaya – XLS Buaya – CU. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. badannya bersisip kering. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. Biawak – LS. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. penyu. bertelur.Prepared by Lu Cheng Soon. Biawak – LS. Buaya – CU Ular dengan telur . Penyu – CU. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk. Ular – LS. bertelur.

Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . IP Rajang. Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . angsa. itik. Itik – LS. Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya. mereka akan merendam diri di dalam air. ayam.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . 17 Sebaliknya. apabila cuaca sejuk. burung helang dan sebagainya.LS. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. Burung hantu – CU. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air.Prepared by Lu Cheng Soon. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. Apabila cuaca panas.

MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS.Prepared by Lu Cheng Soon. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi. IP Rajang. bernafas melalui peparu. Itik – MLS. 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. Angsa – 3 shot.3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . berdarah panas . struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. Burung – LS Dissolve 5 . berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam.XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. berparuh bertelur. Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa . Angsa .

Orang – XLS. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Dissolve Dissolve 6 . Dolphin – CU. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . Secara umumnya.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. Zirafah – 2 shot. Antaranya termasuklah manusia. Badak – 2 shot. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. Lembu – XLS. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. Rusa – 2 shot. Monyet – 2 shot. Kambing – 2 shot. Singa laut – 3 shot. IP Rajang. orang utan dan monyet.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS.Prepared by Lu Cheng Soon. karnivor dan herbivor. Arnah – 2 shot. mempunyai kelenjar peluh.

34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok. Circle Chimpenzi . tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. IP Rajang.Prepared by Lu Cheng Soon. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air. Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. 36 Namun demikian.LS 7 . Umpamanya. boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia.MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan .

Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . Kucing – MS. Singa – LS. singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. Beruang – MLS. Anjing – MS. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. Kucing – MLS Anjing – CU. Kambing – MLS. kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. IP Rajang. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang.Prepared by Lu Cheng Soon. Berung – LS Singa . 39 Anjing.MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing .LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Singa – LS. singa.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja. harimau. Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . Beruang. Harimau – LS. Arnab – 2 shot.

Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri .Prepared by Lu Cheng Soon. kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. IP Rajang. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. . lembu. Kerbau – LS Rusa . Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya.XLS Dissolve 9 kambing.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . Lembu – 2 shot. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out. Biri-biri – MLS. Biri-biri – LS Kambing – LS.

beaver. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses).Prepared by Lu Cheng Soon. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . IP Rajang. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar. gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. landak dan tikus. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. kulit yang kasar dan longgar. 47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. mempunyai gigi pengisar yang cekap.XLS Dissolve . Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat.

IP Rajang. Dr Zaidatun Binti Tasir. En Rosli Bin Mohamad. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 . Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir.Prepared by Lu Cheng Soon. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->