UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA JABATAN PENDIDIKAN SEMESTER 1, 2003/2004

MPT 1383: PENERBITAN TEKNOLOGI VIDEO DAN ANIMASI TUGASAN: PENERBITAN VIDEO TAJUK TUGASAN: HAIWAN-HAIWAN VERTEBRATA PENSYARAH-PENSYARAH: EN JOHARI BIN HASAN DR ZAIDATUN BINTI TASIR EN ROSNI ZAMUDDIN SHAH BIN SIDEK DISEDIAKAN OLEH: LU CHENG SOON ( MP 021135 ) IRENE LUE LEH PING ( MP 021120 ) TIONG LEH LING ( MP 021132 )

Pemandangan 2 – LS Pemandangan 3 – LS Sel – CU Anak kupu-kupu – LS Ulat – LS Singa laut – LS Dolphin – LS Haiwan Kelas Ikan 3 4 Dipercayai haiwan vertebrata bermula dengan kelas ikan. kemudian berevolusi menjadi haiwanhaiwan invertebrata dan seterusnya haiwan-haiwan vertebrata. kalui. Sarawak SKRIP TUGASAN Bil. puyu. belut. dsbnya. Haiwan-haiwan kelas ikan adalah seperti ikan “Sunfish”.LS 2 Mengikut Teori Evolusi Darwin. Dissolve Berbagai jenis ikan – LS Berbagai jenis ikan –XLS Dissolve Ellipse Ellipse Muzik latar Montage / montaj .Prepared by Lu Cheng Soon. IP Rajang. dunia Pemandangan 1 – LS ini bermula dengan satu sel unit. Penceritaan (Narration) Video 1 Audio / Catatan / Effect Pengenalan 1 Tiada Ikan paus – LS Burung helang – XLS Monyet – LS Chimpenzi – MCU Orang Utan .

haiwan kelas amfibia yang terawal dipercayai juga merupakan haiwan akuatik. bersirip Berbagai jenis ikan – MLS & berlendir. IP Rajang. Kodok – MLS Salamander – MS Dissolve Rangka Katak – MS Katak – CU Katak – LS Katak – MLS Katak – LS Dissolve Circle Berbagai jenis ikan – MCU Dissolve Berbagai jenis ikan – MCU 2 . Sarawak 5 Mereka adalah berdarah sejuk. sesungut ikan merupakan struktur deria yang mengandungi deria sentuh dan reseptor kimia. manakala. berespirasi melalui insang. ia terpaksa naik ke atas daratan untuk mencari makanan invertebrata dan melepaskan diri daripada dimakan oleh ikan pemangsa. Sistem garis sisi adalah berfungsi untuk mengesan sebarang perubahan tekanan dan getaran di dalam air. 8 Haiwan kelas amfibia adalah seperti katak. melakukan persenyawaan luar badan dan bertelur dengan banyak. 6 Sistem deria ikan terdiri daripada sistem garis sisi dan sesungut. Kadangkala. Kebanyakan spesies ikan adalah bersisik. Haiwan Kelas Amfibia 7 Selepas kelas ikan. kodok.Prepared by Lu Cheng Soon. Salamander dan niut. mempunyai pundi berenang dan sesungut.

Sarawak 9 Mereka adalah berdarah sejuk.Prepared by Lu Cheng Soon. Ia merupakan satu-satu contoh haiwan tetrapods yang mengalami metamorfosis tak lengkap. labi-labi. dan biawak masih mempunyai sedikit sebanyak ciri-ciri kelas amfibia. bernafas melalui peparu dan kulit dan dapat hidup di daratan atau di dalam air. Labi-labi – LS. Ular – LS. melakukan persenyawaan dalam badan. Katak – LS Salamander – LS Katak – 2 Shot Telur katak – LS Katak – MS Salamander – MS Katak – CU Katak – 2 Shot Berudu katak – MS Katak – LS 10 Semasa musim mengawan. Biawak – LS. Haiwan Kelas Reptilia 11 Berikutan haiwan kelas Amfibia. Dissolve Dissolve Circle Katak – MS Bunyi katak Dissolve 3 . 12 13 14 Mereka merupakan haiwan yang bergerak dengan merangkak. haiwan-haiwan kelas reptilia seperti buaya. Biawak – LS. Kura-kura – MLS. Buaya – CU Ular dengan telur . kura-kura. katak jantan akan mengeluarkan bunyi yang kuat untuk menarik perhatian katak betina. Penyu – CU. bertelur.MLS Dissolve Dissolve Kura-kura – MLS. IP Rajang. Buaya – XLS Buaya – CU. badannya bersisip kering. penyu. ular. bertelur. berkulit licin dan lembap.

Buaya – LS 16 Suhu badan mereka adalah bergantung kepada suhu sekelilingnya. Ayam – LS Angsa – 2 shot Burung helang . Burung hantu – CU. burung helang dan sebagainya. Sarawak 15 bernafas melalui peparu dan melakukan persenyawaan dalam. angsa. ayam.LS Dissolve Dissolve Buaya – MS Buaya – LS Buaya – MS Buaya – CU Kura-kura – LS Ular – CU Circle Dissolve Buaya – LS Buaya – MLS Buaya – LS Dissolve Dissolve 4 persamaan dari segi struktur telur yang Telur burung – LS . Haiwan Kelas Burung 19 Haiwan-haiwan kelas burung dipercayai berevolusi daripada kelas reptilia. Burung parrot – MLS Burung parrot – MS Burung – 3 shot Telur burung – MLS Bagau . 17 Sebaliknya. Biawak – Zoom in Biawak – MLS Telur – CU. Itik – LS. itik. mereka akan mejemur di bawah sinaran matahari. IP Rajang. 20 Antaranya termasuklah burung hantu. apabila cuaca sejuk.LS. 18 Kebanyakan spesies kelas ini dapat hidup di atas daratan dan juga di dalam air. mereka akan merendam diri di dalam air.Prepared by Lu Cheng Soon. Mereka mempunyai ciri beramniotik dan kaki yang bersisik. Apabila cuaca panas.

Telur burung & anak – MLS Kaki itik – CU Angsa .XLS 26 Kebanyakan spesies burung dapat berterbang tinggi kecuali burung unta yang berasal dari benua Afrika 27 Terdapat juga sesetengah spesies burung seperti angasa dan itik yang pandai berenang di dalam air. Angsa – 3 shot. Itik – MLS. Burung – LS Dissolve 5 . 22 23 24 25 berpenglihatan yang tajam berbulu pelepah. berkaki 4 digit dan melakukan persenyawaan dalam. bernafas melalui peparu. Sarawak 21 Mereka mempunyai kadar metabolisme yang tinggi.MLS Dissolve Circle Dissolve Burung – XLS Burung – Zoom in Itik – LS Angsa – 3 Shot Dissolve Dissolve Dissolve Itik – LS. berparuh bertelur.Prepared by Lu Cheng Soon. berdarah panas . Angsa .3 shot & Zoom in Itik – LS Burung – LS Burung Unta . struktur tulang yang berongga dan anggota hadapan yang telah diubahsuai menjadi kepak untuk tujuan berterbang. IP Rajang.

Lembu – XLS. Arnah – 2 shot. Zirafah – 2 shot. IP Rajang. Sarawak Haiwan-haiwan Kelas Mamalia 28 Terdapat 4. orang utan dan monyet. Badak – 2 shot.500 spesies mamalia di permukaan bumi ini. Monyet – 2 shot. haiwan-haiwan kelas ini dapat dibahagikan kepada haiwan omnivor. Antaranya termasuklah manusia. Haiwan-haiwan Omnivor 32 Haiwan-haiwan Omnivor merupakan haiwan yang pandai memakan daging dan juga tumbuhan. dan mempunyai satu sistem peredaran darah yang paling cekap dengan pengasingan yang sempurna di antara darah yang beroksigen dengan darah yang berkarbon dioksida. Orang – XLS.LS Dissolve Circle Gajah – CU Kerbau – MLS Rusa – LS Arnab – LS Monyet & anak – 2 shot Dissolve Manusia – LS. 30 31 melahirkan anak serta menyusunnya. mempunyai gegendang telinga bersama dengan cuping telinga. mempunyai kelenjar peluh. Secara umumnya. Dolphin – CU. Singa laut – 3 shot. Harimau – Zoom in Rusa – Zoom in 29 Kebanyakan haiwan mamalia adalah haiwan endotermik. karnivor dan herbivor. Kambing – 2 shot. bernafas melalui peparu dengan bantuan diafragma dan adalah berbulu. Rusa – 2 shot.Prepared by Lu Cheng Soon. Anjing – 2 shot Monyet – 3 shot Orang – XLS Orang – MLS Chimpenzi . Dissolve Dissolve 6 .

Prepared by Lu Cheng Soon. chimpenzi pandai menggunakan batang-batang kayu untuk menjolok makanan yang terletak pada tempat yang tinggi. IP Rajang. Ini disebabkan tangan mereka lebih pendek dan mempunyai saiz badan yang besar sehingga 600 paun. Mereka berjalan dengan empat kaki dan berotak besar seperti manusia. mereka menunjukkan daya pemikiran seperti manusia. tetapi kadang-kala terpaksa turun untuk meminum air. Umpamanya. tangannya panjang sehingga sampai ke pergelangan kakinya apabila ia berdiri tegak. Circle Chimpenzi .MLS Dissolve Chimpenzi – 2 shot Dissolve Monyet – LS Monyet – MLS Dissolve Orang utan . 36 Namun demikian.LS 7 . boleh mencapai ketinggian 5 kaki dan sesuai hidup di atas pokok. 35 Chimpenzi dan gorila pula adalah kurang sesuai hidup di atas pokok. Sarawak 33 Orang Utan juga dikenali sebagai orang liar di Borneo dan Sumatera Ia mempunyai bulu yang berwarna merah. 34 Monyet biasanya tinggal di atas pokok.

MS Dissolve Anjing – MS Anjing – LS Anjing – LS Kucing . Arnab – 2 shot. IP Rajang. Sarawak Haiwan-haiwan Karnivor 37 Haiwan-haiwan Karnivor adalah seperti beruang. Kambing – MLS. 39 Anjing. harimau. singa. Beruang – MLS. Singa – LS.XLS 38 Mereka juga dikenali sebagai pemangsa kerana mereka hanya memakan daging sahaja.Prepared by Lu Cheng Soon. Kucing – MLS Anjing – CU. Singa – LS. Singa – XLS Harimau belang – MS Beruang – LS Singa – LS Harimau – LS Harimau . kucing dan anjing yang mempunyai gigi taring yang tajam & gigi molar yang besar. Anjing – MS. Dissolve Circle Dissolve 8 berkumpulan tetapi kucing menangkap Anjing – LS . singa dan harimau merupakan haiwan pemangsa yang terbesar sekali di daratan. serigala dan musang mempunyai tabiat berburu secara mangsanya secara bersendirian. Harimau – LS. Kucing – MS.LS Haiwan-haiwan Herbivor 40 Haiwan-haiwan Herbivor merupakan haiwan-haiwan yang memakan tumbuhan sahaja. Beruang. Berung – LS Singa .

Biri-biri – LS Kambing – LS. . kerbau dan rusa yang Biri-biri – LS. Kerbau – LS Rusa . mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor genap dan mempunyai tanduk yang berselaput dengan bahan kulit yang keras. Biri-biri – MLS. Lembu – 2 shot. 42 Tanduk rusa berbeza dengan tanduk biasa kerana tanduk rusa luruh pada pangkalnya setiap tahun dan kemudiannya ia tumbuh semula menjadi lebih besar dan lebih rumitnya. Sarawak 41 Mereka dapat dibahagi kepada order Artiodactyla seperti biri-biri .XLS Dissolve 9 kambing. Kelawar – MS Dissolve Biri-biri – MLS. IP Rajang. Mereka biasaya menjadi mangsa kepada haiwan-haiwan karnivor.LS Rusa – MLS Rusa – MLS Rusa . Biasanya ia mencari makanan pada waktu malam dan berkebolehan mengelakkan sebarang halangan dalam perjalanannya dengan mengesan pantulan bunyi berfrekuensi tinggi yang dihasilkan olehnya sendiri. lembu.Prepared by Lu Cheng Soon. 43 Haiwan Herbivor Order Chiroptera pula dapat berterbang dan mempunyai satu lipatan kulit yang lebar lanjutan daripada pemanjangan jari ke badan dan kaki. Kelawar merupakan satusatu contoh bagi order ini. Dissolve Kelawar – LS Kelawar – CU Kelawar – LS Kelawar – Zoom out.

47 Haiwan-haiwan herbivor Order Rodentia adalah seperti tupai. 46 Haiwan-haiwan herbivor Order Proboscidea seperti gajah mempunyai belalai yang panjang dan kuat. IP Rajang.XLS Dissolve . gigi kacip yang berbentuk pahat dan tumbuh sepanjang hayatnya. 48 Mereka biasanya pandai menggali lubang. Sarawak 44 Haiwan-haiwan herbivor Order Lagomorpha seperti arnab mempunyai gigi kacip seperti pahat dan kaki belakangnya lebih panjang daripada kaki hadapan yang diubahsuaikan untuk melompat & berlari. 45 Haiwan-haiwan herbivor Order Perissodactyla mempunyai bilangan jari kaki pada tapak kaki yang bernombor ganjil seperti kuda dan badak sumbu (rhinoceroses). mempunyai gigi pengisar yang cekap. beaver. Kuda – LS Kuda – LS Kuda – MS Badak – 2 shot Arnab – MS Arnab – 3 Shot Arnab – Zoon in Arnab – 2 shot Arnab – zoon in 10 Dissolve Dissolve Dissolve Dissolve Tupai . Tupai – MS Ladak – MLS Tikus – MLS Gajah: cut-away-shot. landak dan tikus.Prepared by Lu Cheng Soon. kulit yang kasar dan longgar. gigi kacip atau gading yang panjang di rahang atas dan bercuping telinga yang besar.

Dr Zaidatun Binti Tasir. IP Rajang.Prepared by Lu Cheng Soon. 50 Tiada Diterbitkan oleh Lu Cheng Soon. En Abdul Aziz Bin Ishak dan En Ali Jawahir. En Rosni Zamuddin Shah Bin Sidek. Sarawak Penutup 49 Tiada Penghargaan kepada En Johari Bin Hasan. En Rosli Bin Mohamad. Tiong Leh Ling dan Irene Lue Leh Ping 51 Tiada TAMAT Muzik Latar Muzik Latar Muzik Latar Tamat 11 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.