Anda di halaman 1dari 7

Kata Ganda

Kata Ganda Seluruh

1)

Digunakan pada kata dasar yang diulang atau digandakan seluruhnya Contoh: bunga bunga-bungaan

2) 3) a) b) c) d)

mesti diberi tanda sempang (-) menyatakan makna Jamak atau banyak contoh buku-buku, batu-batu, bintang-bintang Tunggal atau satu contoh anai-anai, oleh-oleh Banyak yang bersifat contoh mahal-mahal, murah-murah, merah-merah Menguatkan keterangan contoh sunguh-sungguh, baik-baik Senarai Kata Ganda Seluruh

Jenis Kata Nama

Kata Ganda Seluruh

Contoh

Anai-anai, gula-gula, mata-mata, rama- a) Labah-labah itu sedang rama, kanak-kanak, kura-kura, labahlabah, layang-layang b) b) Layang-layang terbang tinggi. membuat sarang.

Kata Adjektif

c) Rumah disitu besar- besar. Besar-besar, cantik-cantik, mahal-mahal, murah-murah, sihat-sihat, tebal-tebal d) d) Makanan itu enak-enak.

Kata Kerja

Baring-baring, duduk-duduk, makanmakan, tidur-tidur

e) Abang baring-baring selepas makan.

Kata

Betul-betul, erat-erat, hampir-hampir,

e) Pagi-pagi ibu sudah bangun.

Keterangan jarang-jarang, pagi-pagi, malam-malam, f) renyai-renyai g) Hujan turun renyai-renyai. h) Kata Nama Terbitan Pemberita-pemberita, soalan-soalan i) Pemberita-pemberita berkumpul didewan persidangan semasa kerajaan mengadakan persidangan. j)

Kata Ganda Separa

1)

Terbentuk dengan cara menyingkatkan bahagian pertama daripada kata ganda seluruh

2)

Menyatakan makna a) Jamak atau banyak contoh dedaun, geguli b) Tunggal atau satu contoh lelabu, pepijat c) Menyerupai sesuatu contoh kekuda, bebola, sesiku

Senarai Kata Ganda Separa

Senarai Kata Ganda Separa a) Bebalai,bebarau,bebawang,bebenang, bebola,bebotok,bebuli,bebuluh, cecair,cecawi,cecekak,dedali,dedalu, dedamak,dedaru,dedawai,dedaun, dedaun,gegasing,gegendang,jejaka, jejala,jejamong, jejamu,jejari,jejentik,jejuang,kekabu, kekacang,kekapas,kekara,kekepuk ,kekili,kekisi,kekunci,lelabah,lelabu,lelabi, lelada,lelaki,lelayang,leletup,lelumba, memaya,pepanggil,peparu,pepejal, peperam,pepenjuru, pepijat,pepuyu,rerambut,reriang,reribu, reruku,sesekat,sesendal,sesendi, sesiku, sesumpit,sesungut,tetamu,tetangga, tetuban,tetulang,tetupai,tetambak

Contoh

Pepatung itu hinggap di batang kayu.

b) Komputer itu tidak boleh digunakan kerana tetikusnya rosak.

c) Mereka bermain lelayang di padang. d) Lelangit abang berdarah kerana tertusuk tulang.

Kata Ganda Bersajak

1) a)

Kata ganda yang mengalami persamaan atau penyesuaian bunyi (rima) Di pangkal contoh: batu-batan, lalu-lalang, keluh-kesah

b) c) 2)

Di Hujung contoh: kuih-muih, comot-momot, segar-bugar Seluruhnya contoh: kusut-masai, rumput-rampai, huru-hara Kata ganda bersajak mesti disertai tanda sempang (-) Senarai Kata Ganda Bersajak

Persamaan Kata Ganda Bersajak Bunyi Di pangkal Bengkang-bengkok,

Contoh

a) Gerak-geri mereka sudah lama diperhati oleh pihak polis.

degap-degup, gerak-geri, dentam-dentum, desas- b)

desus, gembar-gembur,c) Sorak-sorai orang ramai kendengaran jongkang-jongket, kayukayan, keluh-kesah, kembang-kempis, kenduri-kendara, lalulalang, lekak-lekuk, mandi-manda, remuk- e) Ada desas-desus bahawa beliau akan redam, serda-serbi, sedu-sedan, sorak-sorai, f) tanah-tanih, beli-belah, e) Mereka mandi-manda di kawasan sungai corat-coret itu. meletakkan jawatan. d) c) Ramai orang yang lalu-lalang di jalan ini apabila musim perayaan. apabila beliau selesai berucap.

Di hujung

Awan-gemawan, calar- g) Buah-buahan yang baru dipetik itu balar, carut-marut, ceraiberai, comot-momot, cirit-birit, gilanggemilang, kaya-raya, karut-marut, kuih-muih, i) lauk-pauk, pindahrandah, punah-ranah, j) i) Cerita karut-marut itu hanya untuk menakutkan orang. Kuih-muih itu sedap-sedap belaka. h) g) Adik-beradiknya ramah-tamah belaka. segar-bugar belaka.

ramah-tamah, saki-baki, sayur-mayur, segarbugar, serta-merta, terang-benderang, tunggang-lalang, turun-

temurun, anak-pinak. Warna-warni, gelapgelita

Seluruhnya

k) Rempah-ratus diperlukan untuk Beras-petas, bolak-balik, compang-camping, memasak nasi tomato. dolak-dalih, gopohl) gapah, gunung-ganang,k) Mulut ibu kumat-kamit membaca doa. bukit-bukau, gundah- l) gulana, hari-biru, hiruk- m) Perasaan Ali gundah-gulana setelah pikuk, huyung-hayang, gagal dalam peperiksaan. kacau-bilau, kusutn) m) Abang ulang-alik ke pejabat dengan masai, kumat-kamit, lambat-laun, lintangmenunggang motosikal. pukang, mundar-mandir, n) pontang-panting, porak-n) Ali gopoh-gapah berlari ke sekolah setelah peranda, rempah-ratus, bangun lewat . riuh-rendah, rumputrampai, suku-sakat, sunyi-sepi, tindaktanduk, ulang-alik, huruhara, tungkus-lumus, saudara-mara, kejarmengejar, tawarmenawar, kata-mengata, semak-samun

Kata Ganda Berimbuhan 1) 2) 3) a) b) c) d) Kata ganda yang diberi imbuhan Kata ganda berimbuhan mesti disertai tanda sempang (-) Boleh diletakkan Di awal Di akhir Di awal dan di akhir (apitan) Di tengah sebagai sisipan Senarai Kata Ganda Berimbuhan Persamaan Bunyi Awalan Kata Ganda Bersajak a) Berangan-angan, berbaik-baik, berbual-bual, berderet-deret, berduyun-duyun, berlari-lari, berlumba-lumba, berhati-hatib) bertukar-tukar, berturut-turut,c) Contoh Adik ketawa terbahak-bahak apabila menonton program Raja Lawak itu. Dalam perbincangan ini, murid-

melihat-lihat, meminta-minta, memicit-micit, menyebutnyebut, menari-nari, mengiaud) giau, terburu-buru, tergagap-c) gagap, tergesa-gesa, terkelipkelip, terikut-ikut, tersenyumssenyum, terbahak-bahak, e) tertanya-tanya, tercengangcengang, terkaku-kaku f) e)

murid berpeluang bertukar-tukar pendapat. Puan Aminah memicit-micit kepalanya yang sakit. Lampu pelita itu terkelip-kelip lalu padam. Hujan lebat turun selama dua hari berturut-turut.

Akhiran

Besar-besaran, baru-baruan,g) Bunga-bungaan di taman itu biji-bijian, buah-buahan, sayur- cantik-cantik. sayuran, bunga-bungaan, harum-haruman, wangih) g) Wanita itu membeli sayur-sayuran di pasar pagi.

wangian, hidup-hidupan, kayakayuan, kecil-kecilan, mudahmudahan, orang-orangan, rupa-rupanya, tanamtanaman, tumbuh-tumbuhan,j) ubat-ubatan, puji-pujian, rumah-rumahan, bau-bauan i) i)

Gudang itu mengadakan jualan secara bwesar-besaran.

Abang menjual pelbagai barang keperluan secara kecil-kecilan.

Apitan

Bersalam-salaman, bertolak-k) Rakyat Malaysia hidup hormattolakan, berkejar-kejaran, berlari-larian, dahulumendahului, fahammemahami, harapmengharapkan, hormatm) n) Anak-anak kucing itu berkejarmenghormati, keanak-anakan, kebiru-biruan, kehijau-hijauan, kemerah-merahan, kehairan-o) hairanan, kehitam-hitaman, m) Dari jauh, pulau itu kelihatan kekuning-kuningan, kemalumaluan, lengkapmenglengkapi, mencarikn) Mukanya kemerah-merahan apabila berlari di bawah matahari . kehijau-hijauan. kejaran di halaman rumah. l) k) Kami akan tiba selewat-lewatnya pada pukul 8 malam. menghormati.

carikkan, nasihat-menasihati, sebaik-baiknya, selama-

lamanya, selewat-lewatnya, ziarah-menziarahi, sehariharian, bersorak-sorakan, kunjung-mengunjungi, melambat-lambatkan

p) Sisipan Jari-jemari, gilang-gemilang, q) Majlis hari lahir anak hartawan itu tali-temali, tulang-temulang, turun-temurun r) s) Ahli arkeologi itu menemui tulangtemulang yang berusia beribu-ribu tahun. t) berlangsung gilang-gemilang.

Analisis daripada artikel yang bertajuk Perkasakan Semangat Kepahlawanan.

Kata Ganda

Antara kata ganda yang terdapat dalam artikel ialah kata ganda berimbuhan awalan contohnya perkataan bergilir-gilir yang terdapat dalam perenggan kedua, baris pertama dan juga perkataan bersama-sama yang terdapat dalam perenggan

14, baris yang keempat. Kata ganda berimbuhan awalan ini menggunakan imbuhan ber.

Di samping itu terdapat kata ganda seluruh. Kata ganda seluruh jenis kata nama terdiri daripada perkataan negara-negara yang terdapat pada perenggan keenam baris pertama. Seterusnya perkataan pegawai-pegawai dan diplomatdiplomat yang dapat dilihat pada perenggan sembilan baris ke tujuh dan baris kelapan. Perkataan musuh-musuh pula terdapat pada perenggan 11 baris kelima. Kata ganda seluruh jenis kata nama dapat dilihat lagi pada perkataan pahlawanpahlawan yang terdapat pada perenggan 14 dan perenggan 20 iaitu pada baris ketujuh dan baris ketiga. Perkataan balu-balu dan waris-waris juga terdapat pada perenggan 14 baris kelapan dan sembilan. Manakala perkataan pingat-pingat terdapat pada perenggan 15 baris ketiga dan kata ganda seluruh jenis kata nama juga dapat dilihat pada perkataan anak-anak yang terdapat pada perenggan 17 baris yang keempat. Perkataan anasir-anasir yang terdapat dalam perenggan sebelas baris keempat merupakan kata ganda seluruh jenis kata keterangan. Begitu juga dengan perkataan baru-baru yang terdapat pada perenggan 12 baris yang ketiga.

Kata ganda terakhir yang dijumpai daripada artikel ini ialah kata ganda berima atau bersajak jenis seluruhnya iaitu pada perkataan sanak-saudara. Sanaksaudara terdapat pada perenggan 20 baris yang kedua.

Anda mungkin juga menyukai